Otsikko: Opintojakson lopputentin toteuttaminen sähköisenä tenttinä

Esiintyjä: Katja Laine (TTY)

http://www.itk.fi/2015/ohjelma/foorumi/80

Otsikko: Tentit akvaarioon - opettajien kokemuksia (tätähän voidaan muokata myöhemmin)

Ehdotuksia:

  • Tentit sähköisiksi ja akvaarioon - opettajien kokemuksia
  • Joustoa akvaariosta – tenttien tulevaisuus
  • Tenttiakvaariosta joustoa opiskeluun
  • Sukella sekaan sähköiseen tenttiakvaarioon
  • Uskallatko? Sukella sähköiseen tenttiakvaarioon!  

Abstrakti (max 300 sanaa) => nyt 286

Tenttiakvaariotoiminnalla tarkoitetaan sellaista tenttiä, joka tehdään erillisessä, vain tenttimiseen tarkoitetussa ja kameravalvotussa tilassa opiskelijan valitsemana aikana. Tenttiakvaariossa tehdään pääosin sähköisiä tenttejä, eli tenttejä, joissa opiskelija hyödyntää tietokoneita ja tietoverkkoja tenttivastauksensa tuottamiseen ja palauttamiseen (1). Myös paperitenttiminen on mahdollista tenttiakvaariossa. Opettaja tekee sähköisen tenttiakvaariotentin tarkoitusta varten käytettyyn järjestelmään ja lisää tenttiin tyypillisesti kysymyspankin, josta kysymykset arvotaan kullekin opiskelijalle erikseen tenttiakvaariossa tentittäväksi. Opiskelija varaa kalenterista itselle soveltuvan tenttiajan ja menee tenttimään valitsemanaan aikana. Kun opiskelija on tehnyt ja palauttanut tenttivastauksensa, opettaja pääsee arvioimaan vastaukset. Tentin suoritustiedot on mahdollista siirtää rajapinnan kautta sähköisesti opintorekisteriin hyväksyttäväksi.

Tenttiakvaariotenteillä on opiskelijan kannalta lisäarvoja, kuten joustoa ajankäyttöön ja tenttitahtiin sekä helpotusta tenttikirjojen saatavuuteen. Se vähentää myös tenttimisen esteellisyyttä. Opiskelijat kokevat tenttiakvaariotenttimisen mahdollistavan paremmat tenttivastaukset ja sitä kautta paremmat kurssiarvosanat sekä vähentävän tenttimiseen liittyvää stressiä (1).

Opettajien näkökulmasta tentin siirtäminen paperisesta salitentistä sähköiseksi tenttiakvaariotentiksi muuttaa tenttikysymysten tekemisen ja vastausten arvioinnin prosessia. Tenttikysymyksiä on tuotettava kerralla enemmän kuin paperitenttiin, ja arviointia ei voikaan tehdä kaikki vastaukset kerralla, kun opiskelijat käyvät tenttimässä yksitellen. Toisaalta tenttivastaukset on mahdollista arvioida milloin ja missä vain ja käsialasta saa aina selvän.

Osassa suomalaisia yliopistoja tenttiakvaariotenttejä on tehty jo yli 10 vuotta, ja osa korkeakouluista on vasta aloittamassa tenttiakvaariotoimintaa. Näistä erilaisista taustoista on kertynyt ja kerätty kokemuksia, joista ehdotettu esitys muodostuu. Tavoitteena on jakaa kokemuksia ainakin seuraavista näkökulmista:

  • paperitentti tenttiakvaariossa - miksei sähköisenä
  • sähköinen tentti, miksi juuri tenttiakvaariossa
  • paperisesta salitentistä sähköiseen tenttiakvaariotenttiin - mikä muuttui
  • mitä hyötyjä olen kokenut tenttiakvaarion käytöstä

Esityksestä muodostetaan kokonaisuus, jolla pyritään kattamaan mahdollisimman monipuolisesti. Osaksi esitystä pyydetään lyhyitä alustuksia opettajilta ja opiskelijoilta.

(1) Rytkönen, A ja Myyry, M: Student experiences on taking electronic exams at the University of Helsinki. Julkaisussa Proceedings of World Conference on Educational Multimedia, Hypermedia and Telecommunications 2014 (ss. 2114-2121). Chesapeake, VA: AACE.

Esityksen tavoite (max 2 virkettä)

Esityksen tavoitteina on lisätä tietoisuutta erityisesti tenttiakvaariotenttimisen ja yleisesti sähköisten tenttien mahdollisuuksista, jakaa kokemuksia sekä kannustaa kuulijoita ottamaan käyttöön erilaisia sähköisen tenttimisen vaihtoehtoja

Avainsanat

sähköinen tenttiminen, joustava tenttiminen, tenttiakvaario

Esiintyjät

  • Anni Rytkönen/HY
  • Titta Koski/OY
  • No labels

2 Comments

  1. Unknown User (sj63620@uta.fi)

    Mun nimi oli listassa vielä eilen, mutta nyt on kalenteri niin täynnä, että en taida ehtiä kuun loppuun mitään kuvausta valmistelemaan.

  2. Unknown User (tottituh@utu.fi)

    Tämä on hyvä !