Ajankohta:  25.8. klo 12-13.30

Kokoushuone: teams

Osallistujat: Ismo Kantola TuAMK , Anna Fomkin Aalto, Hilkka Kankaanpää TAU, Asmo Myllyaho SeAMK, Esa Rahiala SAMK, Jukka Kärkkäinen ja Jani Heikkinen CSC/Haka, Helena Majamäki ja Jukka Kohtanen Antti Pentikäinen CSC/OPI-tuki


Agenda ja muistio

  1. Kokouksen avaaminen 
  2. Kokouksen asialistan hyväksyminen 
  3. Esitykset 

3.1  Tavoite: tehdään esitys ratkaisusta koskien Kankaanpään esitystä KOOTuki-ryhmässä https://wiki.eduuni.fi/x/nRYpCw  

Alustava ratkaisuehdotus  Haka atribuutit ja opiskelijat 

→ Käydään läpi lisäperustelut, jonka pohjalta päivitetty esitys (lakiselvitykset teamsissä) (Kankaanpää, Fomkin,Rahiala)

Keskustelu:

Kankaanpää: Perustelut on linkitetyssä esityksessä kohdassa "Opiskelijat korkeakouluyhteisössä". Kuuluuko avoimen opiskelijat korkeakouluyhteisöön vaatii perusteluja. Aallosta oltiin saatu tietoa aiheesta. Avoimen opiskelijat rinnastuvat tutkinto-opiskelijoihin. Ainoa ero on, että he eivät ole ylioppilaskunnan jäseniä.

Kankaanpää: Lakimies on poissa tällä hetkellä, eikä minun oma tietämys välttämättä riitä. Poimin kuitenkin esityksestä yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muuttamisesta aiheeseen liittyvän kohdan.

Rahiala: Avoimen opiskelijan näkökulmasta tilanne on vastaava kuin yliopistoissa. Soitin ministeriöön lakimiehelle, joka vastasi että yhteisö pykälää on tarvittu, jotta voidaan määritellä edustuksellisuuteen liittyviä asioita (AMKien hallitus yms.). Olennaisinta että ammattikorkeakouluissa avoimen opiskelija on samanlaisessa tilanteessa kuin yliopistossa, ja tämä voidaan perustella tietyillä pykälillä. Käytännön ongelmat tulee vastaan käytännön kysymyksissä, kun Haka-federaation puolella.

Fomkin: Hilkka saa täydennettyä esitystä keskustelun pohjalta ja tämä olisi yhteinen esitys, joka esitettäisiin eteenpäin.

  • Kankaanpää muotoilee AMKien osalta päivityksen esityksen ja toimittaa sen Teamsiin tällä viikolla.

→Kysely kustannusvaikutuksista: Päädyttiin toistaiseksi siihen, että kyselystä saatava tulos ei todennäköisesti ole ratkaisevassa asemassa, koska jos muutos on tarpeellinen, se tarvitsee toteutuakseen resursseja osalta korkeakouluja ja palveluntarjoajia.  Kustannuskysely tarvittaessa voidaan toteuttaa, jos vielä katsotaan tarpeelliseksi (Kärkkäinen).

Keskustelu:

Fomkin: Onko tilanne sellainen, että kustannuskysely on tarvetta lähettää?

Kärkkäinen: Teknisen muistiossa ei ollut asiasta mainintaa, mutta asia meni kuitenkin näin: kysely oli valmisteltu, mutta on vastaajan näkökulmasta raskas ja olisi hyvä katsoa se läpi myös lakinäkökulmasta, jotta vastaajat ei vastaa siihen turhaan.

Kärkkäinen: Todennäköisesti hallinnolliset yhteyshenkilöt vastaisivat kyselyyn. Tunnistuslähteen ylläpitäjät voi myös välittää viestiä eteenpäin. Kyselyyn vastaaminen voi vaatia aika paljon selvitystyötä. Kysely tehty Webropolilla.

Kärkkäinen: Ei ole kysytty taloudellisia vaikutuksia.

Rahiala: Voitaisiinko taloudellisia vaikutuksia haarukoida jotenkin kyselyssä, koska muuten pilkun paikasta ei ole tietoa.

Kankaanpää: HETU-kyselyssä kysyttiin kustannusten suuruusluokkaa. Kustannuksia euroissa ja henkilöpäivissä hyvä kysyä, ja näistä saatu keskiarvo tällöin hyvä arvio.

  • Kankaanpää ja Kärkkäinen käyvät vielä kyselyn läpi, jonka jälkeen se lähetetään mahdollisimman pian.

-->DVV-korkeakoulut -neuvottelujen aineistot ja perustelut:

https://eur01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwiki.eduuni.fi%2Fdisplay%2FCSCTIES%2FSuomi.fi-tunnistaminen%2Bkorkeakouluissa&data=04%7C01%7Cafomkin%40aaltofi.mail.onmicrosoft.com%7Cdc57a5fb3fa14065ac9d08d92b296d14%7Cae1a772440414462a6dc538cb199707e%7C1%7C0%7C637588279216022823%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=QqB0bg2mawzBLFNdxtSOcfukqpmsT6qltBYtTDper%2Fg%3D&reserved=0

"Väestörekisterikeskus on 11.7.2017 tehnyt päätöksen, että avoin yliopistokoulutus katsotaan korkeakoulun lakisääteisen tehtävän hoitamiseksi, joten siihen liittyvät palvelut voivat hyödyntää Suomi.fi-tunnistautumista."

Ts. luottamusverkoston näkökulmasta korkeakoulu voisi tehdä henkilön ensitunnistuksen suomi.fi-tunnistautumisella. Affiliaatio-tieto asetetaan kuitenkin korkeakoulussa. DVV ei sitä luovuta / voi tietää.

KOOTuen (kesäkuun kokous) kommentit vahvistivat, että vastausta tai vahvistusta sieltä ei varmaan löydy. (Kärkkäinen/Fomkin)

Keskustelu:

Fomkin: DVV:n mukaan avoin yliopistokoulutus katsotaan lakisääteiseksi tehtäväksi. Janin näkemys oli että ensitunnistus voitaisiin tehdä suomi.fi:llä. Affiliaatio jotain..

Fomkin: KOOTuessa oli tullut ilmi, ettei varmitusta saada DVV:n puolelta.

Kankaanpää: Yliopistojen näkökulmasta halutaan, että avoimen opiskelijat ovat opiskelijoita, jos se on heille edullista, ja toisessa tilanteessa päinvastoin.

  • Ei tarvetta selvittää lisää



3.2.  Tavoite: Mäpätä eri koulutusmuodot (https://wiki.eduuni.fi/x/2gw9Bw) nykyisiin Haka-attribuutteihin ja tehdä tarvittaessa esitys mahdollisista uusista attribuuteista tai attribuuttiarvoista 

Taulukko koottu tänne: https://wiki.eduuni.fi/display/CSCKOOTUKI/Haka-attribuutit+ja+koulutusmuodot

-->Viedään taulukko kommenteille Virta-yhdyshenkilöille

-->Viedään Haka teknisen valmis päätösehdotus syksyn kokoukseen.



  • Kysytään Helenalta, millon taulukko ehtii Virta-yhdyshenkilöiden käsittelyyn? Helena Majamäki
  • Kärkkäinen lupasi laittaa asian asialistalle IAM-verkostoon.
  • Haka teknisen seuraavan kokouksen ajankohtaa ei ollut tiedossa, mutta Kärkkäinen selvittää asian.


3.3.  Tavoite: Tunnistetaan palveluita, joiden osalta esitetään muutosta attribuuttien käsittelyyn 

-->sopimus FinneLibin osalta (onko otettu tarkemmin kantaa, kenellä pääsy resurssiin)

Keskustelu:

Kankaanpää: En ole ehtinyt edistämään asiaa, mutta katsoo asian lähiaikoina.


4. Muut asiat

  • Pidetään tarvittaessa kokous ja Fomkin haarukoi tällöin ajan lokakuun alkupuolelle 

5. Kokouksen päättäminen 

  • Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 12.45.
  • No labels