Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) toiminnan muodot

KOOTuki-ryhmä kokoontui vuonna 2022 kaikkiaan viiteen etäkokoukseen, kahteen lähikokoukseen sekä kahteen yhteiskokoukseen OPTIETOR:n kanssa. Etäkokoukset järjestettiin Zoom-verkkokokoustyökalulla.

KOOTuki-ryhmän jäsenistö muodostui vuonna 2022 eri verkostojen ja organisaatioiden edustajista. Lista jäsenistä: https://wiki.eduuni.fi/x/tqMTEg

KOOTuki-ryhmän puheenjohtajana toimi vuonna 2022 Marko Wilen Laurea-ammattikorkeakoulusta ja varapuheenjohtajana Markku Närhi Jyväskylän yliopistosta. CSC tukee KOOTuki-ryhmän toimintaa osana Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkimia arkkitehtuuripalveluita. CSC:n fasilitointitiimissä ovat olleet vuonna 2022 keskeisesti mukana Jukka Kohtanen (siht. 03/22 saakka), Kirsi Pispa (siht. 04/22 – 09/22), Minna Pylkkönen (siht. 10/22 - ) sekä Emilia Reitamo ja Anna Luoma.

Toiminta vuonna 2022

Alla lyhyesti listattuna vuoden 2022 toiminnan keskeiset aihealueet.

Digivisio 2030

Digivisio 2030 -hanketta seurattiin KOOTuessa tiiviisti. Vuonna 2022 kutsuttiin myös Digivision edustajat KOOTuen jäseniksi. Esityksiä kuultiin Digivision tietoarkkitehtuurista ja tietovarantojen kehittämisestä, identiteetinhallinnan kokonaisuudesta ja OmaDatasta sekä vuonna 2022 käynnistyneestä korkeakoulujen muutosohjelmasta. Lisäksi käytiin läpi korkeakoulujen ja muiden sidosryhmien jättämiä kommentteja Digivision 2.0 tarjottimelle.

Kansainväliset asiat

Suomalaisten korkeakoulujen kansainvälinen yhteistyö ja kansainvälinen liikkuvuus muodostui vuoden 2022 yhdeksi merkittäväksi teemaksi. KOOTuen kokouksissa esiteltiin RRF-maahanmuuton digi-infra (nykyinen OLEdigi) -hanketta ja keskusteltiin useaan otteeseen kansainväliseten opiskelijoiden maahantulon sujuvoittamisesta. Muita aiheita oli EHIC-kortin lisääminen Virtaan EU-opiskelijoille sekä KV-verkostojen yhteentoimivuus- ja lainsäädäntötyö. Lisäksi käytiin läpi Synergia-ryhmän työpajasta esiin nousseita haasteita koskien Eurooppalaisten verkostojen/allianssien opintohallintojen yhteentoimivuutta.

Jatkuvuus ja varautuminen

Vuoden 2022 yhteiskunnalliset ilmiöt näkyivät KOOTuen kokousten agendalla. Keskustelua käytiin Ukrainan sodan tilanteeseen liittyvistä asioista. Lisäksi vuoden aikana keskusteltiin korkeakoulujen jatkuvuussuunnitelmista ja niiden näkymisestä ja vaikutuksista opetuksen ja koulutuksen palveluissa. Vahvasti esillä oli myös korkeakoulujen sähköisten palveluiden seuranta ja kehittäminen sekä tietoturva-asiat.

Opiskelijavalinnat

Vuoden 2022 aikana on KOOTuki-ryhmässä seurattu opiskelijavalintojen kehittämistyötä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa ja käsitelty Metropolian valintakoejärjestelmää ja sen kehittämistä. Lisäksi esillä on ollut yhteisvalintojen henkilötietojen käsittely Eduunissa.

Muita aiheita

Edellä mainittujen lisäksi KOOTuki-ryhmä on kokouksissaan käsitellyt korkeakoulujen hyödyntämien sähköisten palvelujen tilaa, kuten Ristiinopiskelupalvelu ja sähköisten tutkintotodistusten käyttöönotto. Lisäksi KOOTuki OILI-palvelun ohjausryhmänä sopi palvelun jatkosta sekä korkeakouluilta perittävistä vuosimaksuista.

Yhteistyö verkostojen kanssa ja työryhmät

Synergiaryhmä

KOOTuki-ryhmä jatkoi vuonna 2022 tiivistä yhteistyötään Synergiaryhmän kanssa. KOOTuen kokouksessa käytiin säännöllisin väliajoin läpi Synergiaryhmän ajankohtaiset asiat. KOOTuen toimeksiannosta Synergiaryhmän lokakuun etätyöpajassa käsiteltiin eurooppalaisten verkostojen/allianssien kv-opiskelijoiden tunnistamiseen ja opiskeluun liittyviä haasteita ja yhteisten linjausten tekemistä tämän työn pohjalta jatketaan KOOTuki-ryhmässä vuonna 2023.

Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmä (OPTIETOR)

Vuonna 2022 KOOTuki-ryhmä ja OPTIETOR pitivät kaksi yhteiskokousta, kesäkuussa ja marraskuussa. Kesäkuun kokouksen teemana oli VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuus Digivision kontekstissa neljällä eri skenaariolla. Marraskuun kokouksessa käsiteltiin tulevaisuuden tietotarpeita jatkuvan oppimisen näkökulmasta tiedon tuotannon, hyödyntämisen ja välittämisen ryhmissä.                                                          

Työryhmät:

FTE-työryhmä (12/2021-11/2022)
FTE-työryhmä esitteli alkuperäisen loppuraporttinsa KOOTuen kokouksessa 02/2022, jossa päätettiin jatkaa ryhmän työtä lisenssiasioihin painottuen ja täydentää ryhmää uusilla jäsenillä. Ryhmän valmistelema uusi laskentamalli esiteltiin kokouksessa 10/2022. CSC toteuttaa koelaskennan ja aiheeseen palataan, kun on saatu tuloksia.

Sukupuolikoodistotyöryhmä (10/2021-01/2022)

KOOTuki-ryhmä antoi kesällä 2021 Synergiaryhmälle toimeksiannon valmistella korkeakoulujen yhteinen esitys sukupuolikoodistojen käyttöön liittyen ja tätä varten perustettiin työryhmä. Tammikuussa 2022 toimintansa päättänyt työryhmä esitteli lopputuotoksensa sukupuolikoodiston käytön yhtenäistämisestä KOOTuen kokouksessa 02/2022. KOOTuki-ryhmä linjasi, että asiaan palataan uudestaan, kun ISO-koodisto on päivittynyt.

RRF-maahanmuuton digi-infran teemoja käsittelevä iskuryhmä (03-06/2022)

Keväällä 2022 toiminut RRF-maahanmuuton digi-infran teemoja käsittelevä iskuryhmä keskittyi tukemaan RRF-maahanmuuton digi-infran työskentelyä. Iskuryhmän tehtävänä oli tuoda viranomaistoimijoille ratkaisuehdotuksia, sekä laajentaa näkökulmaa maahanmuuttoa tukemaan, ja parantaa tiedonvaihtoa viranomaisten ja korkeakoulujen kesken.

MITKO-työryhmä (9/2022-2/2023)

Synergiaryhmän alle perustettiin vuonna 2019 aloitettua MITKO-työtä jatkamaan uusi MITKO-työryhmä. Työryhmä jatkoi työskentelyä aiemman MITKO-työn sekä Synergiaryhmän kesäkuussa olleen työpajan tuotosten pohjalta. Työskentelyn tavoitteena on luoda tavoitetilaa ja tiekarttaa sille, että korkeakoulujen täydennyskoulutuksen opintotiedot saataisiin nykyistä kattavammin VIRTA-opintotietopalveluun ja sitä kautta oppijan itsensä saataville. 

Digivision kommentointien iskuryhmä (01/2022->)

Vuoden 2022 alussa Synergiaryhmän alaisuuteen perustettiin Digivision kommentointien iskuryhmä, joka kokoontui vuoden aikana kommentoimaan neljää eri kommentoitavana ollutta Digivision julkaisua: Hakemisen ja ilmoittautumisen yhteiset palvelut, Tekoälypohjaiset ohjauspalvelut (suosittelumoottori) sekä Jatkuvan ja joustavana oppimisen tarjottimen osajulkaisut 1.0 ja 2.0. Lisäksi osa iskuryhmäläisistä osallistui myös Digipedagogiikan laatukriteerien kommentointiin.

Opetusyhteistyön työryhmä (11/2020->)

Vuoden 2020 lopussa aloittanut opetusyhteistyön työryhmä on jatkanut toimintaansa myös vuonna 2022 säännöllisillä kokouksilla. Työryhmän tehtävänä on tunnistaa ja määritellä opetusyhteistyön kehittämiseen liittyviä tarpeita ja tehdä aloitteita teknisestä kehittämisestä vastaaville tahoille. Lisäksi valmistella muiden ryhmien ja toimijoiden pyynnöstä selvityksiä ja tehdä opetusyhteistyöhön liittyvää käsitemäärittelyä tarpeen mukaan sekä edistää opetusyhteistyöhön liittyvien prosessien yhtenäistämistä ja tiedon yhteentoimivuutta. Työryhmä toimii yhteistyössä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen OHA-verkostojen kanssa.



  • No labels