Tälle sivulle on koottu MITKO-työskentelyn aikana esiin nousseita kysymyksiä ja vastauksia.

KysymysVastausLisätietoja

Merkitäänkö VIRTAan rahoituslähteeksi 4 Tilauskoulutus sekä tutkintoon johtavassa että ei-tutkintoon johtavassa koulutuksessa?

Entä onko tarkoitus merkitä näissä koulutuksissa suoritetut opinnot jatkossa jolloin omalla luokittelulla?

Meillä on käytössä tulkinta, jonka mukaan termiä Tilauskoulutus käytetään tutkintoon johtavassa koulutuksessa ja termiä Koulutusvienti käytetään ei-tutkintoon-johtavassa koulutuksessa. En tiedä, kuinka virallinen tämä määrittely on.

Tilauskoulutus-rahoituslähdettä käytetään  Virrassa  vain tutkintokoulutukselle.

VIRTAn rahoituslähdekoodisto

Ks. Korkeakoulujen taloushallinnon koodisto:

Yliopistolain 9 §:n ja ammattikorkeakoululain 13 §:n mukaankorkeakoulu voi järjestää opiskelijaryhmälle korkeakoulututkintoon johtavaa opetusta niin, että koulutuksen tilaa ja rahoittaa Suomen valtio,toinen valtio, kansainvälinen järjestö, suomalainen tai ulkomainen julkisyhteisö, säätiö tai yksityinen yhteisö (tilauskoulutus).

Muu tilauksesta järjestettävä koulutus on täydennyskoulutusta. Tämän osalta voi käyttää vaikka termiä ”tilauksesta järjestettävä täydennyskoulutus” (vrt. avoimesti tarjolla oleva täydennyskoulutus).

Koulutusvienti ei ole käsite, jonka avulla voisi kategorisoida tietyn tyyppisen koulutuksen, lähinnä sillä voi kuvata yleisellä tasolla korkeakoulujen toimintaa.


Ehdotettu MITKO-työssä VIRTA-tietomalliin omaa rahoituslähdekoodistoa täydennyskoulutukselle
Olisi hyvä kiinnittää huomiota tutkinnonosista brändättäviin koulutuksiin, joita tarjotaan opiskelijoille - tämä on seurana kannalta tärkeä tieto ja myös opiskelijan omadatan näkökulmasta tärkeitä (esim. amk-puolella korkeakouludiplomit).Korkeakouludiplomeista keskusteltu MITKO-kokouksessa 25.4.2019. Todettu, että kyseessä on "myyntipaketointi" avoimen opinnoille, ei yhteistä linjausta käytöstä eikä tiedonkeruutarvetta.Ei tarvetta jatkotoimille.
Onko yleislääketieteen erityiskoulutus täydennyskoulutusta? https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150056On yliopistojen ammatillista jatkokoulutusta ja tällä hetkellä Virrassa ei ole sopivaa opiskeluoikeuden luokittelua käytettävissä.Ehdotettu luokittelun laajentamista, asian käsittely on kesken. Lisätietoja.

Meillä toteutettiin Intiassa  viime kesänä kesäkoulu jossa noin 500 sikäläistä opiskelijaa suoritti 12 op opintokokonaisuuden.

Kyseiset suorittajat eivät ole tutkinto-opiskelijoita.


Nyt meillä ongelma, saadaanko nämä suoritukset mitenkään virtaan? Millä statuksella tällaiset suoritukset voidaan viedä Virtaan?

Hintana tälle koulutukselle oli 15 €/ suoritettu opintopiste. Opinnot ovat sellaisia jotka sisältyvät tietojenkäsittelyn/ pelipuolen tutkintoihin.

MITKO-kokous 25.4.: Ei voitane laittaa avoimen suorituksiksi, jos maksajana Intiassa on organisaatio. Eli olisivat erillisiä opintoja.
Määrittelytarve: tilauskoulutus ja koulutusvientiTilauskoulutus voidaan määritelllä yliopisto-ja amk-lakien pohjalta (pitää olla tutkintoon johtavaa koulutusta). Koulutusvienti-termi kuvaa korkeakoulujen toimintaa yleisemmällä, eri toimintamuotoja läpäisevällä tasolla. Koulutusvientiin ilmiönä ei kohdennu tiedonkeruutarpeita.
Täydennyskoulutuksen määritelmä: Voidaanko täydennyskoulutuksen opiskelijoiksi katsoa ammattikorkeakoulujen järjestämässä työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat? (VIRTA-215170)
Täydennyskoulutukselle ehdotettu oman rahoituslähdekoodiston muodostamista.
Aikuiskoulutuksen luokittelu Virrassa (VIRTA-196716): milloin on kyseessä monimuoto (entinen aikuisopiskelu)?Ammattikorkeakoulujen tutkintokoulutuksia voidaan luokitella opintojen toteutustavan perusteella päivä- ja monimuotototeutuksiin. Monimuotototeutus on suunniteltu siten, että opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa. Aiemmin käytettiin termejä nuorten koulutus ja aikuiskoulus.Tieto kerätään Tilastokeskuksen opiskelijatiedonkeruussa.
Meillä aiotaan tarjota koulutusvientituotteena tutkintoon johtavaa koulutusta. Kyseessä ei ole tilauskoulutus vaan koulutusta markkinoidaan maihin, joista hakevat henkilöt ovat todennäköisesti lukuvuosimaksuvelvollisia. Rahoituslähde on siis näillä opiskelijoilla lukukausimaksuvelvollinen (5) ja opiskeluoikeuden tyyppi on ylempi ammattikorkeakoulututkinto (3) eli tämän koulutuksen koodit eivät poikkea muusta tutkintoon johtavasta koulutuksesta. Pitäisikö tämän tyyppisille koulutuksille tai niissä suoritetuille opinnoille olla jokin oma koodi? (VIRTA-239667)
Asiaa sivuttiin yleisemmällä tasolla 24.10.ohjausryhmässä ja Jukka Haapamäki totesi, että koulutusvienti on (epätarkka) yläkäsite tietynlaiselle koulutustoiminalle eli se voi olla esim.tilauskoulutusta. Tilauskoulutus puolestaan on tkyllä amk-laissa määritelty ja liittyy tutkinnonanto-oikeuteen.Vain tutkintoon johtavalle tilauskoulutukselle tuodaan VIRTAan rahoituslähdetieto 4 ("tilauskoulutus").



  • No labels