Opiskelijahaun ja -valinnan aliprosessit

Tällä alisivulla esitellään opiskelijahaun ja -valinnan aliprosessit ja niiden saamat kommentit korkeakouluista ja Opetushallituksesta kommenttikierroksella huhtikuussa 2015. Mahdollisia lisäkommentteja pyydetään kirjoittamaan käyttämällä tämän wiki-sivun kommentointitoimintoa. Kommentit on myös mahdollista lähettää osoitteeseen opi miuku csc piste fi.

Ehdotusta koskevat yksityiskohtaiset kommentit

Prosessin nimiProsessin kuvaus

Kytkentä OKSA-sanastoon (sanastoluonnos 24.2.2015)

Kommentit 04/2015
Opiskelijahaku ja -valinta
Opiskelijahaun ja -valinnan prosessissa korkeakoulut rekrytoivat hakijoita ja valitsevat näistä haluamansa. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Korkeakoulut rekrytoivat hakijoita ja valitsevat näistä haluamansa." Eihän se ihan noin mene...Valinnassa noudatetaan valintaperusteita, hakijoita kohdellaan tasapuolisesti jne.

Jyväskylän yliopisto:

  • Opiskelijavalintaan liittyvä oikaisumenettely näyttää puuttuvan. Se voisi olla valinnan alakohta.
  • Oikaisumenettelyt tuntuvat puuttuvan myös muista opintohallinnon päätöksiin liittyvistä prosesseista.

Tampereen ammattikorkeakoulu: Vaihto-opiskelijaksi sekä kaksois- ja yhteistutkinto-opiskelijaksi ottamisen haku- ja valintaprosessit (kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden haku- ja valintaprosessit esim. ulkomailla järjestettävät pääsykokeet lienevät osana em. kokonaisuutta?)

HakijamarkkinointiMahdollisia hakijoita houkutellaan hakemaan tarjoalla oleviin koulutuksiin. Prosessi sisältää markkinointi- ja viestintätoimet, jotka korkeakoulu kohdistaa oppijoille ja heidän sidosryhmilleen, kuten heidän lähipiirilleen, oppilaitoksille, yrityksille ja yhteisöille. Prosessi kattaa oppijan ja korkeakoulun välisen hakua edeltävän yhteydenpidon. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: Hakijamarkkinoinnin lisäksi hakijoiden ohjaus ja neuvonta ovat merkittävässä roolissa.

Haun toteuttaminen

Hakijalle tarjotaan tämän tarvitsemat tiedot hakukohteen valintaa ja tarvittavien tietojen toimittamista varten. Hakijalle tarjotaan myös käytännön mahdollisuus tietojen toimittamiseen sekä tieto hakuprosessin eri vaiheista ja hakijalta edellytettävistä toimenpiteistä.

hakukohde: koulutuksen toteutus, joka on liitetty tiettyyn hakuun

koulutukseen haku: hakijan (1) toiminta koulutuksen toteutukseen pääsemiseksi

haku: koulutukset, jotka on luokiteltu samaan ryhmään opiskelijavalintaa varten tiettynä ajankohtana

 
OpiskelijavalintaKoulutuksen järjestäjä valitsee koulutukseen hakeneiden joukosta hyväksyttävät opiskelijat valintaperusteiden mukaisesti. Ei-tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijavalinnan kriteereitä ovat esimerkiksi ilmoittautumislomakkeen täyttäminen, opetusryhmään mahtuminen ja osallistumismaksun suorittaminen.

opiskelijavalinta: toiminta, jossa koulutuksen järjestäjä hyväksyy hakijan (1) koulutukseen hakemuksen (1) ja valintaperusteiden perusteella

Nea Särkikoski (Turun yliopisto): (Ei-tutkintoon johtavaan koulutukseen harvoin mahdollista osallistua vain ilmoittautumalla, vaan käytännössä myös tällaisiin tulee hakea korkeakoulun määrittelemällä tavalla. Valintaperusteina voivat olla aikaisemmin suoritetut opinnot, opinto-oikeus toisaalla, opetusryhmään mahtuminen vastaanottavassa korkeakoulussa ja jossain tapauksissa myös maksun suorittaminen.

Ehdotusta koskevat isommat muutokset

EhdottajaMuutoksen tyyppi (lisäys, poisto, yhdistäminen, jako, siirto)Mahdollinen otsikkoSelitys
TaideyliopistoJakoHakijamarkkinoinnin jakaminen kahdeksi prosessiksi

Hakijamarkkinoinnin prosessiin yritetään ympätä kaksi erillistä prosessia. Hakijamarkkinointi viittaa käsitteenä markkinointitoimiin, jotka ovat opiskelijahaunja valinnan tukiprosessi (usein viestintä/markkinointiyksikön prosessi), eivät sen ydinprosesseja. Opintohallinnon näkökulmasta ”Hakijaviestintä” on markkinointia tärkeämpi prosessi. Se pitää sisällään koulutustarjonnan, valintaperusteiden ja opetussuunnitelman viestimisen potentiaalisille hakijoille. Toisaalta ”Haun toteuttaminen”-prosessi pitää sisällään näitä elementtejä. Tätä kannattaa täsmentää.

    
  • No labels

1 Comment

  1. Unknown User (plinna@csc.fi)

    Opiskelijavalinta. Ei-tutkintoon johtavaan koulutukseen harvoin mahdollista osallistua vain ilmoittautumalla, vaan käytännössä myös tällaisiin tulee hakea korkeakoulun määrittelemällä tavalla. Valintaperusteina voivat olla aikaisemmin suoritetut opinnot, opinto-oikeus toisaalla, opetusryhmään mahtuminen vastaanottavassa korkeakoulussa ja jossain tapauksissa myös maksun suorittaminen.