Opiskeluoikeuden syntyminen ja ylläpito

Tällä alisivulla esitellään opiskeluoikeuden syntymisen ja ylläpidon aliprosessit ja niiden saamat kommentit korkeakouluista ja Opetushallituksesta kommenttikierroksella huhtikuussa 2015. Mahdollisia lisäkommentteja pyydetään kirjoittamaan käyttämällä tämän wiki-sivun kommentointitoimintoa. Kommentit on myös mahdollista lähettää osoitteeseen opi miuku csc piste fi.

Ehdotusta koskevat yksityiskohtaiset kommentit

Prosessin nimiProsessin kuvaus

Kytkentä OKSA-sanastoon (sanastoluonnos 24.2.2015)

Kommentit 04/2015
Opiskeluoikeuden syntyminen ja ylläpito
Hakijasta tulee paikan vastaanottamisen ja koulutukseen ilmoittautumisen jälkeen opiskelija, jolle korkeakoulu on myöntänyt opiskeluoikeuden. Opiskeluoikeus on voimassa rajoitetun ajan. Opiskeluoikeus voi päättyä tarkoitetulla tavalla koulutuksen hyväksyttyyn suorittamiseen tai muulla tavalla, esimerkiksi opiskeluajan loppumiseen tai opiskeluoikeudesta luopumiseen.

opiskeluoikeus: oikeus suorittaa tutkinto tai osallistua koulutukseen tai opetukseen

Yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien mukaan opiskeluoikeuden määritelmä on suppeampi; näissä laeissa opiskeluoikeudella tarkoitetaan ainoastaan oikeutta suorittaa tutkinto.

Nea Särkikoski (Turun yliopisto): Yliopistolaissa tosiaan käsitellään opiskeluoikeutta vain tutkinnon suoritusnäkökulmasta. Käytännön tasolla yliopistoissa on myös muita opiskeluoikeuksia, joissa opiskelijat rinnastetaan kokonaan tai osittain tutkinto-opiskelijoihin. Opiskeluoikeus korkeakoulussa voi olla myös erillisopinto-oikeus, tutkinnon täydentäminen, JOO-oikeus, vaihto-opiskelun myötä tullut oikeus ym. Tällöin jossain tapauksissa opiskelijalla on varsinainen tutkintoon johtava oikeus toisaalla, mutta ei aina. Näin suppea määriteltä / kategorinen kirjaaminen herättää kysymyksiä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Hakijasta tulee paikan vastaanottamisen, koulutukseen ilmoittautumisen JA HAKUDOKUMENTTIEN TARKISTAMISEN jälkeen opiskelija ..."

Jyväskylän yliopisto: Mikä ilmoittautuminen koulutukseen ja opiskeluoikeuden suhde on? Eikö opiskeluoikeus synny paikan vastaanottamisen myötä, eikä ilmoittautumisen yhteydessä?

Taideyliopisto: ”Opiskeluajan loppumisen” sijaan voisi käyttää ilmaisua ”opiskeluoikeuden voimassaolon päättyminen”.

Tampereen ammattikorkeakoulu: Vaihto-opiskelijalle sekä kaksois- ja yhteistutkinto-opiskelijalle myönnetään lähtökohtaisesti erikseen määritellylle ajalle opiskeluoikeus opiskelijaksi ottamisen jälkeen.

Helsingin yliopisto: nimeksi "opiskelu-oikeuden elinkaaren hallinta"?

Aalto-yliopisto: Voisiko prosessikuvauksessa eksplisiittisesti kertoa mihin opiskeluoikeus kohdistuu -> koulutukseen?

Opiskeluoikeuden vastaanottaminen

Opiskelijaksi hyväksytty ottaa opiskelupaikan vastaan opintopolussa tai toimittaa opiskelupaikan vastaanottoilmoituksen korkeakouluun. Opiskeluoikeus todentuu opiskelupaikkana.

aloituspaikka: hakukohteeseen tietyssä koulutukseen haussa tarjolla oleva opiskelupaikka

Opiskelupaikoilla tarkoitetaan myönnettäviä opiskeluoikeuksia.

Jyväskylän yliopisto: Mitä tapahtuu, jos opiskelija ei ota paikkaa vastaan? Voisiko tämän lisätä prosessin kuvaukseen?

Taideyliopisto: ”opintopolun” sijaan voisi puhua Opintopolku-palvelusta.

Ilmoittautuminen koulutukseen

Opiskelija ilmoittautuu koulutukseen läsnäolevana tai perustellusta syystä poissaolevana. Ilmoittautumisen yhteydessä opiskelija maksaa koulutukseen liittyvät pakolliset ja vapaaehtoiset maksut. Ilmoittautumisen jälkeen opiskelijalle syntyy opiskeluoikeus.

koulutus (2): suunniteltu opintojen ja järjestelyjen kokonaisuus, jonka tavoitteena on lisätä johonkin aihepiiriin tai alaan liittyvää osaamista tai tarjota valmiudet tutkinnon tai muun kokonaisuuden suorittamiseen

 

Koulutukset (2) voivat olla tutkintoon (esimerkiksi filosofian maisterin tutkinto, tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto) johtavia tai tutkintoon johtamattomia (esimerkiksi korkeakoulun opintokokonaisuus tai ammatillisen koulutuksen tutkinnon osa, korkeakoulun erikoistumiskoulutus tai perusopetuksen lisäopetus).

opiskelijaksi ilmoittautuminen: toimenpide, jolla hakija (1), joka on ilmoittanut ottavansa vastaan opiskelupaikan, ilmaisee oppilaitokselle tai korkeakoululle aloittavansa opiskelun, minkä jälkeen hänet merkitään oppilas- tai opiskelijarekisteriin opiskelijaksi

Opiskelijaksi ilmoittautumisen lisäksi korkeakouluopiskelijan on tehtävä lukukausi-ilmoittautuminen.

 

Jyväskylän yliopisto: Mitä tapahtuu, jos opiskelija ei ilmoittaudu? Voisiko tämän lisätä prosessin kuvaukseen?

Taideyliopisto: ”perustellusta syystä” sijaan voisi käyttää ilmaisua ”lakisääteisistä syistä”.

Aalto-yliopisto: Miten ”Ilmoittautuminen koulutukseen” prosessissa käsitellään ei-tutkintoon johtava koulutus? Voisiko sitä avata hieman?

 


Opiskeluoikeuden hallintaOpiskelija ilmoittautuu lukuvuodelle vuosittain. Opiskelija muuttaa lukuvuodelle tekemäänsä ilmoittautumista ilmoittautumisaikana. Opiskelijan opiskeluoikeus peruuntuu, jos opiskelija ilmoittaa, että ei aloita opintoja. Opiskelijan opiskeluoikeus perutaan, jos valintapäätös on perustunut opiskelijan antamiin virheellisiin tietoihin. Opiskelija siirtää opiskeluoikeutensa toiseen korkeakouluun tai vaihtaa koulutusohjelmaa korkeakoulun sisällä. Opiskelija hakee lisäaikaa opiskeluoikeudelle. Opiskelija ilmoittaa opintojen keskeyttämisestä. Opiskelija menettää opiskeluoikeuden. Opiskelijan opiskeluoikeus palautetaan. Opiskelija suorittaa tutkinnon tai ei-tutkintoon johtavat opinnot. 

opiskeluoikeuden peruuttaminen: koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun toimenpide, jolla soveltumattomaksi osoittautuneen opiskelijan opiskeluoikeus peruutetaan

opiskeluoikeuden menettäminen: säännösten noudattamatta jättämisestä seuraava toimenpide, jossa opiskelija menettää opiskeluoikeutensa

opiskeluoikeuden siirtäminen: opiskelijan toimenpide, jolla opiskeluoikeuden alkamista siirretään myöhempään ajankohtaan

opiskeluoikeuden palauttaminen: koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun päätös, jolla peruutettu opiskeluoikeus palautetaan

siirto-opiskelija: korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otettu opiskelija, jonka opiskeluoikeus siirtyy korkeakoulusta toiseen, yliopiston sisällä tutkinnosta toiseen tai ammattikorkeakoulun sisällä koulutuksesta (2) toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu

Nea Särkikoski (Turun yliopisto): Opintojen keskeyttämismahdollisuus poistui yliopistosektorilla 2013 alussa, kun TE-keskuksissa ei enää myönnetty työttömyysetuuksia keskeyttäneille opiskelijoille. Käytännössä keskeyttämismenettely oli aikanaan luotu vain TE-keskuksen tarpeita varten. Toki edelleen saattaa olla liikkeellä opiskelijoita, joilla on vanha keskeytys voimassa (näkyvissä rekisterissä).

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Opiskelija ilmoittautuu läsnä- tai poissaolevaksi lukuKAUSITTAIN/-VUOSITTAIN."

Jyväskylän yliopisto: Pitääkö seuraava lause paikkansa? ”Opiskelijan opiskeluoikeus peruuntuu, jos opiskelija ilmoittaa, että ei aloita opintoja.” Onko tässä kyseessä luopuminen vai jotakin muuta?

Jyväskylän yliopisto: Opiskelija voi myös luopua, joten voisiko tämän lisätä opiskeluoikeuden hallintaan? Luopumisen termi pitäisi myös määritellä OKSAssa.

Taideyliopisto: Kuvauksessa ilmenee monta eri prosessia: lukukausi-ilmoittautuminen (löytyy jo Opiskelu-kohdasta!) ja opiskeluoikeuden peruuttaminen/siirtäminen/keskeyttäminen/tutkinnon suorittaminen/opintojen suorittaminen.

Taideyliopisto: Opiskeluoikeuden hallinnointi ei ole mielestämme prosessi, vaan monien eri prosessien työnvaihe. Tämä kannattaa purkaa osaprosesseiksi, jotka sijoitetaan mielekkäisiin kokonaisuuksiin.

Taideyliopisto: Jatkossa "opiskeluoikeuden siirtäminen" liittyy siirto-opiskelijahakuun, jolloin opiskeluoikeus siirtyy korkeakoulusta toiseen. "Opiskelun aloittamisen lykkääminen lakisääteisestä syystä" puolestaan tarkoittaa sitä, että opiskeluoikeuden saanut uusi opiskelija siirtää/lykkää opintojen aloittamista enintään vuodella esim. armeijan tai äitiysloman vuoksi.

Taideyliopisto: ”Opiskelija ilmoittautuu lukuvuodelle vuosittain” voisi muuttaa muotoon ”Opiskelija ilmoittautuu lukukausille vuosittain.”

Taideyliopisto: ”soveltumattomaksi osoittautuneen opiskelijan opiskeluoikeus peruutetaan” voisi muuttaa muotoon ”soveltumattomaksi osoittautuneen opiskelijan opiskeluoikeus peruutetaan (SORA-lain nojalla)”

Aalto-yliopisto: Lukuvuosi-ilmoittautuminen on prosessin ”Opiskelu” alla, mutta tässä kohdassa vaikuttaa opintoajan laskentaan. Voisiko olla mainittuna tähän tapaan: ”Opiskelijan lukuvuosi-ilmoittautuminen vaikuttaa opiskeluoikeuden voimassaoloaikaan.”

Ehdotusta koskevat isommat muutokset

EhdottajaMuutoksen tyyppi (lisäys, poisto, yhdistäminenMahdollinen otsikkoSelitys
Jyväskylän ammattikorkeakouluLisäysOpiskeluoikeuden peruuttaminenOpiskeluoikeuden peruuttamisen pitäisi olla myös prosessikuvauksena
Taideyliopisto  

”Opiskeluoikeuden syntyminen ja ylläpito” –prosessin alla olevista prosesseista ”Opiskeluoikeuden vastaanottaminen” ja ”Ilmoittautuminen koulutukseen” voisi mallintaa yhden prosessin vaiheiksi, ei omiksi prosesseikseen.

Helsingin yliopistoPoisto 

Onko aliprosessi vrt. opetus ja opiskelu?

  • No labels

1 Comment

  1. Unknown User (plinna@csc.fi)

    Opiskeluoikeuden syntyminen ja ylläpito. Yliopistolaissa tosiaan käsitellään opiskeluoikeutta vain tutkinnon suoritusnäkökulmasta. Käytännön tasolla yliopistoissa on myös muita opiskeluoikeuksia, joissa opiskelijat rinnastetaan kokonaan tai osittain tutkinto-opiskelijoihin. Opiskeluoikeus korkeakoulussa voi olla myös erillisopinto-oikeus, tutkinnon täydentäminen, JOO-oikeus, vaihto-opiskelun myötä tullut oikeus ym. Tällöin jossain tapauksissa opiskelijalla on varsinainen tutkintoon johtava oikeus toisaalla, mutta ei aina. Näin suppea määriteltä / kategorinen kirjaaminen herättää kysymyksiä.


    Opiskeluoikeuden hallinta. Opintojen keskeyttämismahdollisuus poistui yliopistosektorilla 2013 alussa, kun TE-keskuksissa ei enää myönnetty työttömyysetuuksia keskeyttäneille opiskelijoille. Käytännössä keskeyttämismenettely oli aikanaan luotu vain TE-keskuksen tarpeita varten. Toki edelleen saattaa olla liikkeellä opiskelijoita, joilla on vanha keskeytys voimassa (näkyvissä rekisterissä).