Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) ja Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmän yhteiskokous, kello 10:02-12:10. (liite 1 ja liite 1a)

Yhteistyöryhmä ja ohjausryhmä sopivat kokoavansa työryhmän edistämään korkeakouluista työ- ja elinkeinotoimistoille kulkevan tietovirran digitointia. Tavoitteena on, että tieto kulkee korkeakoulun näkökulmasta automaattisesti VIRTA-KOSKI-reittiä siten, että korkeakoulujen osalta varmistutaan keskustellen työ- ja elinkeinoministeriön toimialan kanssa siitä, että tieto on viranomaisen käytössä yhteismitallista ja samalla tavalla ymmärrettävissä. Tavoitteena on myös selventää vastuukysymykset sekä huolehtia siitä, että henkilöllä on mahdollisuus ymmärtää, mitä tietoja hänestä käsitellään ja missä. Työryhmän toimeenpanosta vastaa CSC. Työtä voitaisiin jatkossa laajentaa muihinkin tietovirtoihin.

Yhteistyöryhmä ja ohjausryhmä keskustelivat yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijoiden kanssa opiskelijatietoja koskevien viranomaistietovirtojen kehittämisestä korkeakoulujen arjen näkökulmasta. Konkreettisena tapauksena olivat tiedot, joita korkeakoulujen on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistoille. Näkökulmana oli tietojen toimittaminen suoraan korkeakoulusta, toimittaminen Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon VIRTA-opintotietopalvelun kautta tai jatkossa toimittaminen Eduskunnan käsittelyssä olevan esitetyn, ensi vuonna käyttöön tulevan, toimialan yhteisen opinto- ja tutkintotietojen luovutuspalvelun kautta (“KOSKI”, HE 72/2017 vp).  

Työ- ja elinkeinotoimistojen tietovirtojen osalta tavoitteena on hoitaa tiedonvälitys KOSKI-palvelun kautta. Yleisesti opiskelijatietoja koskevat tietovirrat eivät joissain tapauksissa kuulu KOSKI-palvelun kautta välitettävään tietosisältöön taikka VIRTA-opintotietopalvelun tietosisältöön, mutta jälkimmäisen osalta on säädetty, että korkeakoulut ja OKM voivat päättää tietosisällön laajennuksista yhdessä. Viranomaisten ja koulutustoimialan vuoropuhelussa on tarkoituksenmukaista myös arvioida, onko joku KOSKI-palvelun ulkopuolelle jäävä tietosisältö välttämätön jatkossa.

Haasteellista tietovirroissa on nykytilanteessa se, että eri viranomainen voi pyytää samaa tarkoitusta varten tietoja eri tavoilla. Myös KOSKI-palvelun myötä säilyy se haaste, että eri viranomainen, esimerkiksi yksittäinen TE-toimisto tai sen virkailija, voi samasta tiedosta tehdä eri johtopäätöksiä, joiden syynä voi olla myös virhe tiedon tulkitsemisessa. Yhdessä koulutustoimijoiden kanssa on varmistettava, että kaikki tietoa käyttävät viranomaiset ymmärtävät saman tiedon samalla tavalla, mutta viranomaisten vastuulla on tehdä tiedon perusteella johtopäätökset, jotka esimerkiksi erilaisissa alueellisissa olosuhteissa voivat olla perustellusti erilaiset vaikka koulutustoimijoiden näkökulmasta perustiedot ovatkin samat. - Viranomaisten tulkinnat voivat vaihdella, mutta korkeakoulujen antamien tietojen tulee aina olla yhdenmukaisia.

Case tiedot, joita korkeakoulujen on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistoille: mitä KOSKI-palvelun avulla ratkaistaan (liite 2).

Yhteistyöryhmä ja ohjausryhmä keskustelivat alustuksen pohjalta kehittämishankkeiden tunnistamiin kehittämistarpeisiin vastaamisesta valtakunnallisin ja paikallisin, yhteentoimivin ratkaisuin. Koulutus- ja opetusyhteistyö ja sen mahdollistaminen tietovirtojen, prosessien ja sopimusten tasolla on keskeinen teema kummankin ryhmän työssä. Tavoitteena on varmistaa, että arjen operatiivinen toiminta ja kehittämishankkeiden pyrkimykset tukevat toisiaan, erityisesti siten, että kehitys on mahdollista ja toimintatavat ja yhteentoimivuuden määritykset voidaan ketterästi, mutta hallitusti uudistaa. On tärkeää artikuloida muutosta ARENE:n ja UNIFI:n tasoille päätöksentekoa tukemaan ja huolehtia siitä, että eri asiantuntijatahot, erityisesti Synergiaryhmä, pystyvät osallistumaan valmisteluun ja ehdotettujen muutosten katselmointiin.

Case ristiinopiskelu ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot (liite 3).

  • No labels