Kutsuttuna: Viranomaistiedonkeruitten asiantuntijaryhmän jäsenet

Paikalla:Lauri Jokipii, Fredrik Finnberg, Elisa Rantanen, Hannele Husa, Jenni Kokko, Johanna Kaunisvaara (-9.30;10:00-), Kaisu Piiroinen, Virpi Rahikainen, Jukka Haapamäki, Anna Loukkola, Mariikka(?)

Paikka: https://connect.funet.fi/virta 09:00-10:42

Nauhoitus (aloitettu n. 9:30): https://connect.funet.fi/p7uigza4tje/

 

Agenda

-          Opettajan pätevyyksien merkitsemisiin ja mahdollisiin tiedonkeruisiin (esim. ainepätevyydet) liittyviä kysymyksiä sekä akuutisti TK:n kesäkuussa tekemän tiedonkeruun lisämäärittelyt. Uudet koodiarvot (opettajan ainepätevyydet), ainepätevyyksien tiedonkeruut (ensi vuonna), vuoden 2014 tiedonkeruu vain uusilla koodeilla?

 

Jenni Kokko: Olihan yliopistojen puoleltakin että pätevyys merkitään suoritukseen, ei opiskeluoikeuteen 

Lauri Jokipii: Kyllä, vain suoritukseen, tavoitteena oleva pätevyys opiskeluoikeuteen

Elisa Rantanen: Voi olla tapauksia joissa henkilö ei ole suorittanut mitään opintoja, hakee vastaavuustodistusta.

Jukka Haapamäki: Tiedonkeruussahan haetaan pätevyyksiä jotka muodostuvat suorituksista, ei koske vastaavuustodistuksia.

Petri Sane: Mitä vastaavuustodistus tarkoittaa

Elisa Rantanen: Paperi joka todistaa mitä muualla (esim. ulkomailla suoritetut opinnot) suoritetut opinnot vastaavat Suomessa ja tuottavat Suomessa esim. matematiikan ainepätevyyden

Jukka Haapamäki: Jos TTY antaa pelkästään vastaavuustodistuksen, siitä ei muodostuisi suoritusta, mutta todistusta myönnettäessä voitaisiin tarkistaa löytyykö pätevyysmerkintä jossain muussa suomalaisessa yliopistossa. Pitää luoda prosessi millä kokonaisuus mikä muodostaa pätevyyden löytyy Virrasta.

Petri Sane: Merkintä pätevyydestä pitäisi saada Virtaan lähdetasolle, eli suorituksiin siellä missä suoritukset on tehty

Elisa Rantanen: Tulisi olla yliopistojen välinen ratkaisu, ei opiskelijaa velvoitettaisi pyytämään merkintöjä.

Päätös: Tuotetaan ohjeistus korkeakouluille siitä miten vastaavuustodistusten hakemisen yhteydessä VIRTA-merkinnät saadaan kuntoon lähdejärjestelmissä.

Tiedonkeruu:

Lauri Jokipii: Virrasta voi poimia kuntatiedon mutta yliopistoissa puuttuu linkki opintosuorituksen ja opiskeluoikeuden välillä.

Jukka: Tarvitseeko TK tiedon

Anna Loukkola: Kuntatieto on viety tutkintorekisteriin,  ei kuitenkaan kriittinen

Päätös: Selvitään ilman kuntatietoa sellaisenaan, riittävän tarkka suoraan YO:n perusteella. Pitäisi olla tieto missä opettajakoulutus on suoritettu mutta jos ei ole varmasti saatavilla tarkasti, voidaan käyttää YO:n sijainnin pohjalta.

Tutkitaan voidaanko kuntatieto poimia tarkemmin opintosuorituksista, jos ei löydy, jätetään tyhjäksi. Jos voidaan ottaa aukottomasti päätelty kuntatieto, otetaanko mukaan -> Jos ei saada kaikille niin ei kannata ottaa

Päätös: Poimitaan uusilla pätevyyksillä (Lapin yliopistolta ja Tampereen yliopistolta ei vielä uusia pätevyyksiä, muistutetaan asiasta)

Fredrik: Tietuekuvauksessa 7 YO:ta mutta ei ÅA:ta, Virrassa kuitenkin myös uusia pätevyyksiä ÅA:lta. Poimitaanko ÅA kuitenkin mukaan?

Anna: Kaikista missä erillisiä opettajanpätevyyksiä suoritetaan, tieto TK:lle 2014 suoritusten osalta. Anna vielä tarkistaa.

Jenni: Koskeeko tiedonkeruu vain erillisiä opettajan pätevyyksiä, ei tutkinnon mukana suoritettuja?

Jukka: Koskee kaikkia opettajan pätevyyksiä

Jenni: Tehdäänkö Virrassa tulkintoja siitä kuka saa oikeasti opettaa?

Jukka: Opettajanpätevyys tullut uutena tietona, Virta ei ole nyt opettajarekisterinä eli ei pätevyyden lähdeaineistona vaan opettajakoulutuksen mitoittamiseen OKM:n tarpeista.

Anna: Kysyikö Jenni sitä tuleeko TK:lle kaikki opettajan pätevyydet, nythän kerätään erillisiä opettajan pätevyyksiä

Jukka: On kaksi tiedonkeruuta, laajennettu OKM:n tiedonkeruu jonka yksi osajoukko on TK:n erillisten opettajan pätevyyksien tiedonkeruu, OKM:n opettajanpätevyyksien tiedonkeruussa kaikki pätevyydet ja samalla toimitetaan TK:lle erillisten opettajanpätevyyksien tiedonkeruu

Anna: TK tarvitsee vanhalla tietuekuvauksella, pätevyyskoodit uusia

Jenni: Jos henkilö on suorittanut tutkinnon 2014 mutta kokonaisuus joka antaa pätevyyden on suoritettu aiemmin, kuuluuko se tähän tiedonkeruuseen

Jukka: Pätevyydet kerätään 2014 vuodelta, mutta niihin liittyvät tutkinnot huomioidaan aiemmilta vuosilta. Jos menee toisinpäin, ei kuulu tiedonkeruuseen.  2017-2020 sopimuskauteen valmisteluun tarvitaan suoritettuja pätevyyksiä kokonaisuudessaan.

Jenni: Onko oikeasti tarpeen tieto sivu/pääaine-tason pätevyydestä

Jukka: Vielä auki miten tavoitteet määritellään sopimuksissa, todennäköisesti ei tuolla tasolla mutta seurannan kannalta tärkeää.

 

 

-          Sosiaalityöntekijän pätevyys, lisätäänkö vain arvo koodistoon vai mitä muuta?

Jukka: Koskee myös yliopistoja

Hannele: Sosiaalityöntekijän pätevyys outo käsite AMK-puolella, ei koske AMK-sektoria

Petri: Merkitäänkö pätevyys vain koodiarvona tutkintosuorituksen yhteyteen

Jukka: Tällä hetkellä TK:n kuusinumeroisissa on sosiaalitieteet, ei riittävän tarkka sosiaalityöntekijän pääaineelle, eikä pätevyyteen liittyville sivuaineille. Poliittisesti tärkeä asia ja erillispätevyydet kerättäväksi. OKM:n suunnalta ei muuta kuin pätevyystiedon tallennus Virtaan

Petri: Onnistuuko YO-puolella pätevyyksien merkitseminen?

Päätös: sosiaalintyöntekijälle luodaan koodiarvo Virtaan, esitellään KOTA-seminaarissa. Tärkeää saada mahdollisimman nopeasti, onnistuisiko jo 2014 tiedoista, CSC selvittää yliopistoilta.

 

 

-          Erikoistumiskoulutukset Virtaan (uusi arvo opiskeluoikeuden tyypille?)

Petri: Löytyy vanha koodiarvo 12, käytetäänkö sitä myös uusille koulutuksille, jäädytetäänkö vanhoille vai luodaanko uusi koodiarvo uusille koulutuksille

Hannele: Uusi koodi olisi parempi, määrittelyt ja taustat ovat erilaisia uusien ja vanhojen välillä.

Päätös: Luodaan uusi koodiarvo uusille erikoistumiskoulutuksille. Esitellään KOTA:ssa, halutaan 2015 suoritukset Virtaan.

Jukka: Ei ole yliopistoja paikalla jossa on erikoislääkäreitä. Ei uutta tietoa Erikoislääkärien osalta, STM:ltä kyselty asiaa ja asia STM:n vastuulla, ovat lähdössä selvittämään erikoislääkäritarvetta ja tilastointia. Väliaikaisratkaisu olisi jatkaa entistä merkintätapaa, on ollut puhe tarkemmasta luokittelusta .

 

-          Hakijasumalaisten merkinnät Virrassa (3 vaihtoehtoa, Hakijasumalaisten merkitseminen opintorekistereihin.pptx )

Hannele: Mieluiten vaihtoehto 3, mutta vaihtoehto 3 ei tuota tietoa 2014 hakijasumalaisista
Hannele: Voitaisiin toimittaa vaihtoehto 2 avulla
Jenni&Elisa@chat: Ei välttämättä kirjattu hakijasumalaisia
Jukka: Ei ole aukoton tapa löytää hakijasumalaista, taustalla kuitenkin iso rahansiirto korkeakouluille jonka vaikuttavuutta tahdotaan seurata.  Tahdotaan tietää ne henkilöt jotka eivät olisi tulleet valituksia ilman hakijasumarahoja. Ei tarvita 100% tarkkuutta mutta jonkinsuuntainen arvio. Käytetään tilastolliseen seurantaan.
Hannele: Mahdollisesti poimittavissa hakijaluetteloitten viimeiset
Jukka: Hakijasumassa ei lähtökohtaisesti vieraskielisiä koulutuksia.
 
Päätös: 2014 ja 2015 osalta korkeakoulut toimittavat hakijavalintaluetteloitten pohjalta tiedot CSC:lle, vaihtoehto 2. Syksyn 2015 aikana. 1.6 OHRY:ssä esitellään tätä lopputulemaa.
 
 

-          KELA-pilottien laajennus (nyt siis Laurean osalta testaus on onnistunut täysin, VY ja muut AMK:t kohta perässä).

Fredrik: Tällä viikolla jokaiselle korkeakoululle KELA-tiedostot läsnäolotiedonkeruusta SFTP-palvelimelle

hannele: Tuleeko ilmoitus milloin muodostettu?

Fredrik: tulee ilmoitus, ensimmäisestä muodostuksesta ilmoitus YH-listalle, sen jälkeen jos aletaan tuottamaan automaattisesti.

- Uusi poissaolorajoitus korkeakoulujen rekisterien ja Virran kannalta ts. Unable to locate Jira server for this macro. It may be due to Application Link configuration.

Lauri: Ei koskenut alunperin AMK:ta joitten osalla lait ovat erilaiset YO:n kanssa. Henki oli että 3-arvoa käytetään kun opiskelija erikseen hakee lakiperusteisella syyllä poissaoloa. Ei siis koskisi AMK-sektoria

Jukka: Tähän asti tosiaan vain YO-puolella. Siirto-opiskelijapuoli on potentiaalisesti relevantti, Virta-tietoa käytettäisiin muuhun kuin yliopiston sisäiseen päätöksentekoon. Ministeriötä ei opiskeluaikojen rajaus kosketa, korkeakoulujen vastuulla oleva asia.

Päätös: Ei kosketa AMK-sektoria, AMK-sektori käyttää koodiarvoa 2 kuten aiemminkin.

 

 

- KELA -tyypin 3 opintosuoritukset, käytetäänkö?

Pääosin vain DIAK ja Metropolia Virran tietosisällön perusteella

Hannele: Ei tuoda Virtaan, eikä edes ole opintosuorituksina ja niitä selvitetään erikseen Kelalle jos tarvitaan. Tuodaan vain todellisia suorituksia.

hannele: Winhassa ei mahdollista tuoda 3-tyypin opintosuorituksia

Jenni: Eri opintotuki-porukka joka käyttää opintorekisteriä Kelalle selvittämiseen, tarvitaanko tätä tietoa oikeastaan

Jukka: Tapauksia missä KELA:n pitää selvittää opintojen etenemistä kohtalainen määrä,

Päätös: Selvitetään Kelalta määriä jonka pohjalta voidaan pohjustaa asiaa korkeakoulusektorille jotta voidaan tulevaisuudessa ottaa mukaan etenemisenseurannan kohdalla.

 

- Sähköpostit ja puhelinnumerot TK:lle EUROSTUDENT-tiedonkeruuseen, otosjoukko Virran SFTP:lle, korkeakoulut täydentävät tiedot ja palauttavat SFTP:lle.

TK toimittaisi otos-aineiston CSC:lle ja CSC toimittaa henkilölistat korkeakouluille. Korkeakoulut täyttävät listojen henkilöille tarvittavat tiedot ja palauttavat CSC:lle joka toimittaa listat TK:lle

 

Päätös: toimitaan em. kuvatulla tavalla. Aikataulu loka 2015- helmi2016. Mahdollista että otoksen muodostaminen venyy ensi vuodelle.

 

 

 

  • No labels