Ajankohta: 17.8.2021 klo 9.30 - 11.00

Tallenne: https://video.csc.fi/media/t/0_rpfz3c9s

Asialista

Ajankohtaiset

  • KOTA-seminaari 23.-24.8.
    • Ohjelmasivu, toteutus verkkotilaisuutena, ilmoittautumisaikaa torstaihin 19.8. saakka ja linkit lähetetään perjantaina 20.8.
  • Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmän kokous 22.9.

Opetushallituksen liikkuvuusjaksotiedonkeruu: osittain virtuaalisena toteutuvien kansainvälisten liikkuvuusjaksojen tilastointi

Keskustelu:

  • (chat) Satu Lohiniva, Oamk : Oliko lyhytkestoisella liikkuvuudella keston alarajaa?
  • Garam: Kyllä, 1 viikko / 5 työpäivää on alaraja joka raportoidaan
  • Majamäki: Näitä käytetään myös Tilastokeskuksen puolella
  • Garam: Anteeksi, nyt menee sekaisin mitä tuodaan OPH:n liikkuvusjaksotiedonkeruusta Vipuseen ja mitä tuodaan Virtaan.
  • Majamäki: Oliko Anna niin että Tilastokeskuksen tiedonkeruussa ei ole määritelty liikkuvuusjakson pituutta? Taitaa kriteeri olla onko liikkuvuusjakso ollut osa opintoja
  • Loukkola (TK): Kyllä, käytetään alku- ja lopetuspäivämääriä ja niistä lasketaan. Jos on ollut 3kk niin menee pitkäkestoiseen liikkuvuuteen ja jos alle 3kk niin lyhytkestoiseen.
  • Garam: Korkeakouluista siis tuodaan VIRTAan kaikenmittaiset, myös lyhyemmät kuin 5 päivää kestävät liikkuvuusjaksot?
  • Finnberg: Lyhyemmät rajataan OPH:lle tehtävässä poiminnassa pois, eli Vipuseen ei mene alle 5 päivän liikkuvuuksia
  • Garam: Eli Vipuseen eivät mene mutta VIRTAan tulevat.
  • Finnberg: Kyllä, on jonkin verran liikkuvuuksia jotka ovat alle 5 päivää, mutta eivät tule mukaan Vipuseen.
  • Karlström: Kommentti siihen, että lisätään kyllä / ei -attribuutti. Tarkoittaa että skeemaa pitäisi laajentaa. Nyt on olemassa tyyppi ja luokittelu, tyyppi on tähän asti ollut käytössä arvo 1 tai 2 (opiskelijavaihto tai harjoittelu). Helpointa olisi lisätä tyyppi 3 (opiskelijavaihto joka sisältää virtuaaliosuuden), jolloin ei tarvisi laajentaa skeemaa vaan lisätään koodiarvoja. Toinen vaihtoehto luokittelu, nyt A (aikuiskoulutus) mutta voisi tuoda V (virtuaali) tai AV (aikuis & virtuaali). Voisimmeko attribuutin lisäämisen sijasta hyödyntää skeema-avaruutta joka on jo olemassa?
  • Majamäki: VIRTAn päässä on ajateltu kyllä / ei -muuttujalle paikaksi esim. liikkuvuuden luokittelukoodistoa.
  • Karlström: Kyllä, OPH:lle menisi kyllä / ei tietona, mutta koodista peritty.
  • Garam: Tekniseen koodistopuoleen hankala ottaa kantaa. Tavoite on että ei olisi monimutkainen ja Vipusen / loppukäyttäjän näkökulmasta käyvät erilaiset tekniset ratkaisut kunhan voidaan eritellä mikä osittain virtuaalista ja täysin fyysistä liikkuvuusjaksoa. Mikä oli ehdotus, lisätäänkö uutta?
  • Majamäki: Ei skeemaan uutta vaan laajenettaisiin olemassa olevaa luokittelua. Löytyy liikkuvuuden luokittelu, jossa nyt vain yksi arvo "aikuiskoulutus", jonka käytöstä ei ole tietoa. Siihen voisi lisätä tämä tieto. Jos pitää selvittää miten suuri osa on virtuaalista / fyysistä, niin monimutkaistaa kuviota.
  • Finnberg: Teknisesti VIRTAn puolella on helppo lisätä uusi koodi, mutta korkeakoulun päässä vaatii että luokittelutieto tuodaan omista järjestelmistä. Katsoin että A luokittelua Peppi-amk:t ovat tuoneet. VIRTAn puoellla voidaan lisätä helposti esim. V virtuaalinen tai osittain tai kokonaan virtuaalinen, mutta korkeakoulujen puolella vaatii että voivat tuoda omista järjestelmistään ennen tilastojen keräämistä ja toimittamista kyllä / ei -tietona.
  • Husa: Kannatan luokittelun käyttöä, Peppi-korkeakoulun näkökulmasta nopein vaihtoehto toteuttaa. Samassa ottaisin täysin virtuaaliset VIRTA-tuontiin mukaan, vaikka niitä ei OPH-liikkuvuustiedonkeruuseen poimita. Monella on tai on tulossa käyttöön liikkuvuusjärjestelmän integraatio Peppiin. Luokittelulla voitaisiin ilmoittaa virtuaalisuuden tasoja ja tuoda VIRTAan. Virtuaaliosuuden tuomiseen kehoitan harkitsemaan sen hyötyä. Virtuaalisuuden asteen määrittely voi olla työlästä.
  • Garam: Jatkossa voi olla tällaisia pohdintoja virtuaalisuuden osuuteen liittyen. Ennakkokommenttina tuli viesti täysin virtuaalisen tuomisesta, korkeakouluissa kirjataan ilmeisesti järjestelmään täysin, virtuaaliset, osin virtuaaliset tai täysin fyysiset jaksot. Kuten ensimmäisessä kohdassa sanoin, tuntuu hankalalta alkaa tilastoida täysin virtuaalisia liikkuvuusjaksoja, koska ei selkeää käsitystä mitä ne ovat. Jos opiskelija tekee esim. kurssin ulkomaiselle korkeakoululle kun samaan aikaan opiskelee kotikorkeakoulussa, niin onko hän ulkomaisella liikkuvuusjaksolla? Voiko hän suorittaa kotikorkeakouluun samaan aikaan opintoja kun on virtuaalisella liikkuvuusjaksolla? Onko korkeakouluissa jo paljon täysin virtuaalista liikkuvuutta ja onko teillä käyty keskustelua millaisia asioita ja opintojaksoja tulette kirjaamaan täysin virtuaaliseen liikkuvuuteen?
  • Majamäki: Määritelmäkysymys keskeinen esilletuotujen tarpeiden osalta, mutta muutama puheenvuoropyyntö.
  • Puonti: Ehdotukset liikkuvuusjaksojen keräämiseen hyviä. Molempien korkeakoulujen (LUT & LAB) liikkuvuusjärjestelmä Mobility Online, jonne kerätään. 3 vaihtoehtoa: virtuaalinen tai fyysinen liikkuvuusjakso tai blended. Käytännössä nyt Sisu- ja Peppi-rajapintojen osalta mietitään rajausta attribuutin perusteella jotta mahdollisimman samankaltainen jotta saadaan siirrettyä. Olen samoilla linjoilla, että  virtuaalijakson päivämäärät saattavat olla hankalia. On ollut muutama täysin virtuaalinen jakso, mutta tämä poikkeusaikana jos vastaanottava korkeakoulu muuttanut etäopiskelumoodiin. Mitään virallisia määritelmiä ei ole tehty vielä, olisi hyvä lähteä Irma Garamin ehdotuksella liikkeelle eli vielä tässä vaiheessa ei kerättäisi kokonaan virtuaalisia vaikka korkeakouluissa niitä kerätään. Voidaan edetä kun määritykset ovat kunnossa. Liikkuvuusjaksojen kestosta laitoin chattiin viestin, että uuden Erasmus-ohjelmassa pitkän opiskelijaliikkuvuuden minimikesto 3kk → 2kk, joten liikkuvuuskestojen määrityksiä olisi hyvä miettiä uudestaan.
  • Piiroinen: Määritelmäasia vielä osin auki, ei kannata Suomessa kansallisesti ottaa käyttöön määritelmää kansainväliselle liikkuvuudelle, koska ollaan kytköksissä EU-laajuisiin ja muihin liikkuvuustiedonkeruisiin, määritelmiin ja tavoitteisiin. Ei haluta ristiriitaisuuksia mitä tätä ilmiötä kerätään kansainvälisesti. OPH vastaa tiedonkeruusta ja tuntee hyvin EVP:n, koska OPH toimii myös Erasmuksessa kansallisena toimistona. Paljon puhuttu nyt eurooppalaisten yliopistojen kanssa liikkuvuustavoitteista, mutta virtuaalisia blended tai kokonaan virtuaalisia ei ole määritelty. Maailma ja järjestelmät kehittyvät koko ajan, joten ei ole haluttu ottaa vielä kantaa mitkä suoritukset ovat virtuaalisia liikkuvuuksia. Esitetyt tulevaisuuden haasteet ja kysymykset ovat sellaisia mitä tässä porukassa ratkaista. Sen takia hyvä että Marko (Riimala, chatissa) nostit esiin mahdollisia ristiriitatilanteita joita tulee. Ne on hyvä nostaa nyt, koska eivät ole tarkoituksen mukaisia eikä järkeä venkslata. Jos saadaan tekninen toteutus tehtyä kuten Helenakin (Majamäki) esitti, niin että ei tule suunnattomasti työtä eikä keksitä nyt jotain mikä vuoden päästä onkin eri lailla. Esimerkiksi kokonaan virtuaalisia liikkuvuusjaksoja voisi kokeilla pilotilla, että ei ajauduta tilanteeseen jossa oltaisiin menty aivan väärään suuntaan.
  • Paananen: Samalla linjalla Kaisu Piiroisen kanssa. Olen sekä Mobility Onlinen että Pepin pääkäyttäjä, niin olisi hyvä että olisi pieni työryhmä joka lähtisi pohtimaan yhdessä. Mukana olisi eri liikkuvuushallinan järjestelmiä käyttävät korkeakoulut ja OPH:n edustus, mahdollisesti CSC:kin ym. Virtuaalijaksojen kasvaminen todennäköistä, ajatusta kannattaa viedä eteenpäin.
  • Majamäki: Vaikuttaa tämän keskustelun perusteella että blended-liikkuvuus VIRTA-tietojen näkökulmasta ensimmäinen lähtökohta, kokonaan virtuaalinen vaatii enemmän pohtimista.Onko Irma (Garam) blended liikkuvuuden osalta saatavissa jo olemassa olevia määrittelyjä Erasmuksen suunnalta?
  • Garam: En ole aivan uusimpia tietoja Erasmus-määrittelyistä tutkinut, ymmärtääkseni ei suoranaista määritelmää mutta käytännössä tänä syksynä sellaisia Erasmus-liikkuvuusjaksoja voi alkaa.
  • Majamäki: Määrittelytyö kaikkinensa ensimmäinen tehtävä ennen järjestelmätason ratkaisuja. Miten tästä edetään, mikä ryhmä ja kenellä vetovastuu ilmiön määrittelyssä? Onko kv-toimijoissa tällaista ryhmää?
  • Garam: Voin toimia koollekutsujana ja mahdollisesti kokoonpanoon mukaan Erasmus+-ohjelmahallinnon edustus, OKM ja korkeakouluista liikkuvuustoimijoiden ja -hallintajärjestelmien edustajia. Kv-virta listalle viestiä?
  • Majamäki: Näettekö että kv-virtalista tavoittaa oikeat henkilöt, korkeakouluissa viestiä voidaan välittää.
  • Pitkänen: Mukaan myös opiskelijarekisterit, lähes kaikki siirtävät liikkuvuustiedot liikkuvuusjärjestelmästä opiskelijarekisteriin Sisuun tai Peppiin ja sieltä VIRTAan. Ei siis riitä vain liikkuvuusjärjestlemien edustus.
  • Garam: Ensimmäinen vaihe kartoittaa ja hallinnoida ketkä mukaan ja kootaan porukka, sitten sisältökeskustelun aloitus? Voin ottaa koppia tästä.
  • Kohtanen: Chat-keskustelusta päätellen mukana korkeakoulujen kv-puolen asiantuntijoita, onko jotain verkostoja joita pitäisi ottaa työhön mukaan?
  • Lalu: Oha-forumin alla kv-verkosto. AMK-puolella Pinnet.
  • Kohtanen: Näiden kytkeminen mukaan, voidaan pyytää nimeämään edustajat. Chatissa tietoa.
  • Garam: Lähdetään tällä ehdotuksella liikkeellä, saitteko CSC:llä riittävät eväät tekniseen toteutukseen?
  • Majamäki: Kun saadaan määrittelyasiat kuntoon, niin saadaan varmuus onko tämä ajateltu tekninen ratkaisu riittävä jos monimutkaisempia tietoja. Tarkentunee määrittelytyön rinnalla. Jos tämä ajateltu tekninen ratkaisu, niin nopeasti toteutettavissa VIRTAaan.


Chat:

  • 09:43:55 From Satu Lohiniva, Oamk : Oliko lyhytkestoisella liikkuvuudella keston alarajaa?
  • 09:45:46 From Jaana Severidt, LY : Uudessa E+ -ohjelmassa opiskelijaliikkuvuuden minimikesto muuttuu kolmesta kahteen kuukauteen. On siten sama kuin kv harjoitteluilla.
  • 09:45:52 From Pia Puonti : Olisi loogista tarkastella liikkuvuusjaksojen kestoa ja niiden tyypittämistä. Jo päättyneellä Erasmus+-ohjelmakaudella Erasmus-harjoitteluiden minimi kesto on ollut 2 kk ja uuden Erasmus+ ohjelman pitkien opiskelijaliikkuvuuksien minimikesto tulee olemaan 2 kk.
  • 09:46:22 From Fredrik Finnberg : Virta keruussa OHH on 5 pv raja
  • 09:49:27 From Pia Puonti : Liikkuvuusjärjestelmissä on pääsääntöisesti käytössä kolme tyypitystä, fyysinen, virtuaalinen tai blended vaihto - olisi hyvä että siitä saadaan jo attribuutti siirrettyä
  • 09:49:30 From Tarja Virta : Komppaan Piaa (Puonti). Jatkossa pitkien liikkuvuusjaksojen minimikeston pitäisi olla linjassa Erasmus-ohjelman pitkien vaihtojen minimikeston kanssa.
  • 09:50:43 From Riikka Jääskeläinen / Aalto : Samaa mieltä kuin Pia ja Tarja.
  • 09:50:53 From Jaana Severidt, LY : Jään miettimään, miten kyllä/ei -luokittelun tieto tulisi käytännössä? Manuaalisesti lisäämällä liikkuvuusjaksojen tietoihin? Liikkuvuusjärjestelmät eivät ehdi muuttuvien tiedonkeruun tarpeiden mukaan.
  • 09:51:39 From Marko Riimala (Aalto University) : Kansainväliset liikkuvuusjärjestelmät seuraavat Erasmus Without Papers-logiikkaa, ei Virta-kirjaamisen toiveita.
  • 09:53:47 From Kaisu Piiroinen  : Marko, onko EWP:n kirjaustoiveissa ristiriitoja nyt puhutun kanssa? Joiltain osin EWP:n kirjaustoiveet tulevat tipoittain, ts. sen projektin kokonaiskuvaa ei saatavilla. 
  • 09:55:27 From Satu Lohiniva, Oamk : Pidemmällä tähtäimellä olisi hyvä kerätä tieto myös näistä kokonaan virtuaalisista liikkuvuuksista. Esim. Oulun yliopistolla UNIC-verkostossa on huimat liikkuvuustavoitteet (puolet kaikista opiskelijoista liikkuu), ja ne on tarkoitus saavuttaa pääasiassa nimenomaan virtuaaliliikkuvuuden kautta. Olisi hyvä, jos nämä määrät saataisiin näkymään myös näissä tilastoissa.
  • 09:55:35 From Marko Riimala (Aalto University) : Kaisu, MoveONissa esimerkiksi virtuaalivaihdon päivät asuvat Grant-tietojen yhteydessä, ei suoraan liikkuvuustiedossa(stay). Grantin alla olevien tietojen siirtyminen Virtaan aiheuttaisi lisäkehityksen tarpeen meidän integraatioissa.
  • 09:56:34 From Sari Pulkkinen, TAU : Järjestelmäkehityksen kannalta kiinnostaa, milloin dian 4 kysymyksiin/pohdintoihin palataan. Paljonko nyt kannattaa laittaa panoksia rekisterikehitykseen vai kannattaako odottaa pohdintojen tuloksia.
  • 10:02:08 From Marko Riimala (Aalto University) : Kalvoesityksen voinee sulkea
  • 10:05:10 From Riikka Jääskeläinen / Aalto : Erasmus Blended Intensive Programme on aika pitkälle määritelty
  • 10:06:56 From Pia Puonti : Kuullostaa hyvälle
  • 10:06:58 From Laura Lalu : yliopistopuolelta myös OHA-foorumin kv-ryhmästä hyvä olla edustus
  • 10:07:25 From Tarja Virta : Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta.
  • 10:07:55 From Ville Paananen, Turku AMK : Peppi ja SIsu osaajia tarvitaan myös.
  • 10:07:59 From Marko Riimala (Aalto University) : Aalto yhdistää tiedot MoveONista ja Sisusta keskitettyyn Tietovarastoon, joka muodostaa Virta-siirtotiedoston.
  • 10:08:38 From Riikka Jääskeläinen / Aalto : OPH:lla on Erasmus without papers -työryhmä, jossa korkeakoulujen edustajia
  • 10:09:49 From Marjo Arola Seinäjoki University of Applied Sciences Finland : AMKien kv-päälliköiden verkosto PINNET.
  • 10:09:53 From Ville Paananen, Turku AMK : AMK puolelta Pinnet-verkosto
  • 10:10:07 From Tarja Virta : Riikalla on ihan hyvä referenssiryhmä otettavaksi mukaan, siellä on AMK-edustajiakin.
  • 10:10:13 From Marjo Arola Seinäjoki University of Applied Sciences Finland : Pinnetin pj. Kati Heikkinen/HAMK
  • 10:10:23 From Laura Lalu : Minä olen oha-foorumin kv-ryhmän pj
  • 10:11:34 From Kaisu Piiroinen  : Blended- kokonaisuudessa huomattavaa (ja varmasti ainakin ensi vuosina volyymiltaan) rajaavaa on se, että nämä jaksot liittyvät niihin henkilöihin joille tulee myös fyysinen liikkuvuusjakso. Siis että heidän osaltaan (ja jos korkeakoulu näin tulkitsee) virtuaalinen liikkuvuus voi olla sallivasti tulkittu.

Tiedonkeruu ja raportointi

Vuosikello: Tiedonkeruut VIRTA-opintotietopalvelusta

  • Kelan edistymisen seuranta ja opiskelijatiedot 20.9
    • Opiskelijatiedot (läsnä-poissaolot, valmistuneet, keskeyttäneet) toimitetaan Kelaan ma 20.9.
    • Edistymisenseuranta tulokset toimitetaan Kelaan pe 24.9.
  • Tilastokeskuksen opiskelijatiedonkeruu, AMK & YO
    • Huom! to 30.9.
    • Poiminta leikkausajankohdan (20.9) mukaisista tiedoista
    • Aineistoon otetaan mukaan myös lukuvuosimaksutiedot
  • Tilastokeskuksen opiskelijatiedonkeruun ennakkotiedot OKM:lle
    • to 30.9.
  • Uusi tiedonkeruu (2022) S2-opintopisteet
    • Muokattu tiedonkeruun kuvaus + kommentit
    • Kesäkuun yhteyshenkilökokouksen sekä kesän aikaisten kommenttien perusteella muotoiltu versio
    • Huomio rajauksesta että kerätään suoritustietoja muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvilta opiskelijoilta, vaihto-opiskelijoita tulee myös Ruotsista ja Ahvenanmaalta
    • Lisäksi todettu tarve tehdä erilliset opintosuorituksen luokat suomi toisena tai vieraana kielenä (14) ja ruotsi toisena tai vieraana kielenä (16)
    • Käydään läpi vielä KOTA-seminaarissa


Tuplaluokittelutyöryhmä

  • Työryhmän tulosten koostesivu https://wiki.eduuni.fi/x/JU6GD
  • Valmisteltu materiaali:
    • 1) Koonti opintopistetiedonkeruun perusperiaatteista
      2) Päivitys opintosuorituksen luokittelukoodistoon ja koodien selitteisiin sekä opiskeluoikeuden tyyppi -koodistoon

  • Käsitellään KOTA-seminaarissa


Työllisyysrahasto

  • Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ojausryhmässä 18.6.2021 Työllisyysrahasto esitteli tietotarpeitaan VIRTAsta aikuiskoulutustuen saajien opintojen edistymisen seurannassa
    • Työllisyysrahasto esitteli tietotarvetta myös VIRTA-yhteyshenkilökokouksessa kesäkuussa
    • Välivaihe ainankin toistaiseksi, jossain vaiheessa integroituminen Koski-palveluun
  • VIRTA-ohjausryhmä päätti kokouksessaan 18.6.2021, antaa toimeksi CSC:lle luovuttaa lain 1276/2000 mukaisesti korkeakoulujen tiedot VIRTA-opintotietopalvelusta Työllisyysrahastolle. CSC tiedottaa asiasta korkeakouluille.
    • Asiasta tiedotetaan korkeakouluja kirjallisesti ja informoidaan, että korkeakoulu voi halutetessaan perua kyseisen toimeksiannon omalta osaltaan.

Muut asiat

  • Uusia tiedon laadun tarkistuksia lisätty (Virta_Latausraportti.txt, Tarkistukset_Puutetaulu.csv):
    • Tutkintosuoritukselta puuttuu opiskeluoikeusliitäntä (tutkinnot suoritettu 2000=>) puutetarkistuskoodi 4009
    • Suorituspäivämäärä tulevaisuudessa  (yli 1 v tulevaisuudessa)    puutetarkistuskoodi 4010 
    • Erikois(hammas)lääkäri (775101,775201) tutkintosuoritus  (erikoislääkäri ei tutkinto 2015 jälkeen) puutetarkistuskoodi 4011
  • KOTA-seminaarin VIRTA-osuus 24.8. klo 13-14.45
    • Ohjelma tarkentuu lähempänä tilaisuutta


Seurattavat / kehityksessä olevat asiat

KOSKI-VIRTA (asiat käyty läpi 18.5.2021 kokouksessa)

  • Nostoja selvittelyssä olleista kysymyksistä
    • Hyväksiluettujen suoritusten näyttäminen KOSKI-palvelussa: tällä hetkellä ei näytetä, muutoin kuin sisällytettyjen suoritusten osalta ja näissäkin tapauksissa suorituspäivä on alkuperäinen suorituspäivä eikä hyväksilukemisen päivä
    • Ns. orpojen jaksojen näyttäminen, opiskeluoikeuteen kiinnittämättömille luodaan synteettinen opinto-oikeus
    • Tieto "maksettavat lukuvuosimaksut" näkyy kaikissa opiskeluoikeuksissa
    • 0 op laajuisten suoritusten näkyminen: jos tuodaan sekä op että ov-tiedot, niin näytetään opintoviikkolaajuus silloin, jos sitä löytyy laajuus ja mutta op-laajuus on 0. Muuten ensisijaisesti näytetään opintopisteet.
  • VIRTA-tietojen näyttämiseen liittyvä kehitys OPH:ssa
    • Fuusioitunut myöntäjä rooli 5 toteutusaikataulu on vielä avoin, pyrkivät edistämään ennen ensi lukuvuoden alkua
    • Käyttöliittymästä poistetaan "YTHS-maksu maksamatta"
  • Muutosten testaamista kehitetään


  • No labels