Blog from June, 2021

Kesä on alkanut ja lomat ovat monella lähellä, jos ei jo täällä. Päivitimme Avointen oppimateriaalien kirjaston (aoe.fi) kuulumisia viimeksi huhtikuussa, joten nyt onkin hyvä aika päivittää missä mennään.

Ryhtiä ja lisäohjeistusta

Loppukeväästä keskityimme erityisesti Perustiedot-välilehden selkeyttämiseen. Perustiedot-välilehti on jokaiselle oppimateriaalin tallentajalle tärkeä, sillä se sisältää kaikista oleellisimmat yleistiedot oppimateriaalista. Suuri osa perustiedoista onkin pakollisia. Vapaaehtoinen on esimerkiksi kansikuvan lisääminen - tämä on kuitenkin suositeltavaa, sillä palvelumuotoiluhaastattelujen perusteella kansikuva lisää todennäköisyyttä että oppimateriaalisi avataan. Toimmekin nyt kansikuvan lisäämistä paremmin esille. Lisäksi kansikuvan saaminen oikeaan kokoon on nyt entistä helpompaa - voit nimittäin rajata kuvan nyt “yli” - eli vaikka kuvan pituus loppuisi kesken, voi koko leveyden ottaa kuvaan mukaan. Puuttuva pituus korvataan läpinäkyvällä taustalla.

Kuvakaappaus Lataa kansikuva -painikkeesta, joka on nyt korstetusti sininen ja jonka alla on ohjaava teksti.

Mikäli kuitenkaan et halua lisätä kansikuvaa, on nyt aiempaa helpompi havaita millainen kuvake oppimateriaalillesi tulee, sillä kuvake päivittyy nyt jo perustiedot-välilehdelle kansikuvan kohdalle heti valitessasi oppimateriaalin tyypin. Kuvake määrittyy aina ensimmäisen oppimateriaalin tyypin perusteella minkä valitset.

Kuvakaappaus esimerkkikuvauksesta. Se sisältää itse esimerkin, linkin esimerkin mukaiseen materiaaliin sekä visualisoinnin siitä, miten teksti katkeaa etusivulla.

Lisäohjeistusta sai myös kuvauskenttä. Nyt kuvauskentän vieressä on painike, josta voit katsoa esimerkkikuvauksen. Esimerkki on Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttöohjeista, joten samasta paikasta pääset myös linkin kautta tarkempien ohjeiden äärelle. Kuvauksessa on hyvä muistaa se, että ensimmäiseen virkkeeseen kannattaa laittaa tärkein ja tiivein tieto materiaalista - kuvauskenttä nimittäin katkaistaan eri näkymissä tiettyyn merkkimäärään sopivaksi. Myös tästä näet esimerkin esimerkkikuvaus-painiketta painamalla.

Lisäksi teimme pieniä selkeyttäviä parannuksia sekä pellin alla että käyttäjille näkyvästi. Oppimateriaalit, jotka koostuvat linkistä tai linkeistä, näkyy entisen Avaa oppimateriaali tästä -painikkeen lisäksi nyt myös domain, johon linkki vie.

Kuvakaappaus oppimateriaalista, joka on linkki. Linkissä näkyy nyt myös domain.

Pellin alla teimme muutoksia siihen, miten metatietomallimme päivittyy. Käytämme kansainvälisesti yhteensopivaa Learning Resources Metadata Initiative (LRMI) -metatietomallia oppimateriaaleille, joka sai vuoden vaihteessa päivityksen. Nyt tehdyt uudistukset tuovat meidän välittämän metatiedon ajantasalle tämän päivityksen kanssa. Tämä päivitys ei näy mitenkään käyttäjille, mutta se selkeyttää sitä hierarkista rakennetta jonka avulla tiedot oppimateriaaleista päivittyvät toisiin palveluihin, esimerkiksi Finnaan. Metatietomalli on vapaasti käytettävissä ja se voi kiinnostaa myös muita organisaatioita ja palveluita, jotka haluavat välittää oppimiseen liittyvistä objekteistaan opetus- tai tutkintosuunnitelman mukaista tietoa. Päivitämme kesän aikana metatietomallin dokumentaatiota, mutta vanhaan versioon voi tutustua jo nyt.

Mitä seuraavaksi?

Kesän aikana ja alkusyksystä jatkamme työtä pellin alla - niin metatietoihin, dokumentaatioon kuin esimerkiksi oppimateriaalien näyttämiseen liittyen.

Merkittävä osa työstämme on myös viestintää, koulutusta ja palvelun jalkauttamista. Alkusyksystä avoimia tilaisuuksia, jossa kerryttää avoimiin oppimateriaaleihin liittyviä taitojaan ovat esimerkiksi Yhdessä tehden -työpaja ITK-konferenssissa sekä ammattikorkeakoulujen avoin TKIO-verkoston Avoin oppiminen -webinaarit.

Järjestämme myös kohdennettuja koulutuksia ja esityksiä esimerkiksi oppilaitoksille, verkostoille ja myös pienemmille tiimeille. Jos siis työyhteisösi kaipaisi tietoa avoimista oppimateriaaleista, ota meihin yhteyttä oppimateriaalivaranto(at)csc.fi, niin katsotaan yhdessä sopiva lähestymistapa.

Blogissa seuraava kirjoitus käsittelee moodle-materiaalien tallentamista, pohtien mikä on eri näkökulmista toimivin tapa jakaa moodleen tehtyjä kursseja ja muita oppimateriaaleja. Saamme usein kysymyksiä asiakaspalautteena moodle-materiaaleihin liittyen ja tämä blogi toivottavasti osaltaan vastaa myös näihin.


Näin lopuksi toivotan vielä erinomaista kesää kaikille! Palataan oppimisen pariin viimeistään syksyllä.