Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen -hanke

Johdanto

Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen on opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja CSC:n välinen yhteistyöhanke. Hankkeen tavoitteena on edistää avointen oppimateriaalin käyttöä kansallisella tasolla. Hankeen toteutusta ohjaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sitä koordinoi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus. Hankkeessa tarkastellaan avoimia oppimateriaaleja ennen kaikkea jatkuvan oppimisen näkökulmasta huomioiden eri oppiasteiden ja sektoreiden näkökulmat.


Hankkeen tausta

Avoimet oppimateriaalit

Avoimilla oppimateriaaleilla tarkoitetaan sellaisia opetukseen ja oppimiseen tarkoitettuja materiaaleja ja sisältöjä, jotka ovat saatavilla avoimesti. Kansainvälisesti avoimet oppimateriaalit tunnetaan erityisesti käsitteellä Open educational resources (OER). Tarkka määrittely on kuitenkin hankalaa, koska potentiaalisesti kaikki tieto ja jonkinlaisen muodon saanut materiaali ovat käytettävissä opetukseen/oppimiseen. Esimerkiksi kansainvälisen poptähden youtube-video voi olla toimiva osa musiikin opiskelua ja kuva 1900-luvun Helsingistä kiinnostava osa historian opiskelua. Konteksti on tärkeää puhuttaessa avoimista oppimateriaaleista: kuva 1900-luvun Helsingistä on kulttuuriperintöaineistoa, joka muuttuu oppimateriaaliksi opetus- ja oppimistilanteessa. Avoimissa oppimateriaaleissa onkin tärkeää oppimistilanteen luominen: kuva historiallisesta Helsingistä toimii oppimateriaalina, kun sen ympärille on lisätty kontekstia ja se on osa tarkemmin aiheesta kertovaa kokonaisuutta, joka on suunnattu oppimistarkoitukseen.

Avoimuudella viitataan vapaasti ja maksuttomasti käytettävään ja muokattavaan materiaaliin. Tätä voidaan tarkentaa myös tarkoittamaan avoimesti lisensoitua sisältöä tai rajata loppukäyttäjän muokkausmahdollisuuksia esimerkiksi kieltämällä kaupallisen käytön tai rajoittamalla jatkomateriaalien lisensointia samaan kuin alkuperäinen materiaali. Avoimet oppimateriaalit voivat sisältää myös muiden tekemiä materiaaleja esimerkiksi kuvia, joiden ympärille oppimateriaali rakentuu. Tällöin tärkeää on varmistaa myös hyödynnettävän aineiston tekijänoikeudet ja antaa tunnustus alkuperäisille tekijöille.

Nykytilan kuvaus

Suomessa ei tällä hetkellä ole avoimia oppimateriaaleja laajasti kokoavaa palvelua.

Avoimet oppimateriaalit jakautuvat tällä hetkellä useille toisistaan erillisille palveluille ja sivustoille. Osa opetuksessa käytetystä materiaalista on myös rajautunut tietyn oppilaitoksen tai kurssin oppijoille tunnistautumisen taakse. Avoimia oppimateriaaleja ei ole löydettävissä Suomessa yhdestä paikasta, vaikka kokoavia kansallisia (esim. Linkkiapaja) ja kansainvälisiä (esim. Learning Resources Exchange) hankkeita on ollut useita. Työkaluja oppimateriaalien muokkaamiseen, yhdistelyyn ja luomiseen on myös vähäisesti. Avointen oppimateriaalien kansallisia ja kansainvälisiä ratkaisuja on tarkasteltu aiemmissa selvityksissä saavutettavuuden näkökulmasta. 

Avointen oppimateriaalien käytön edistämisen tarpeet ovat yhtäläisiä eri oppiasteilla ja tarve käytännön ratkaisuille kulkee läpi oppijan polun. Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen tukee myös jatkuvaa ja avointa oppimista läpi elämän sekä opettajien välistä yhteistyötä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on edistänyt avoimia oppimateriaaleja eri hankkeissa. Eri tahoilla on ollut kokeiluja avointen oppimateriaalien jakamiseksi, mutta varsinaista laajaa oppimateriaalipalvelua ei ole toteutettu. Vastaavia palveluita on kuitenkin tehty läheisillä toimialoilla, esimerkkinä  Avoin tiede ja tutkimus -hankkeessa kehitetyt tutkimusaineistojen hallinnan palvelut (https://avointiede.fi/palvelut), jotka jatkuvat pysyvinä Fairdata-palveluina (https://www.fairdata.fi/). Avoimia tiede ja kulttuuriaineistoja löytyy kootusti Finna.fi-palvelusta eri organisaatioiden tarjoamina.

Opetukseen ja oppimiseen tarkoitettujen oppimateriaalien luomiseen, säilyttämiseen ja löytämiseen ei ole siis olemassa vielä kestävää skaalattavissa olevaa kansallista ratkaisua.

Avointen oppimateriaalien määrä

Kansainvälisesti avoimia oppimateriaaleja on suhteellisen runsaasti ja ne ovat jakautuneet eri portaaleihin toimijoiden, aiheiden ja rajauksen mukaisesti. Yksin OER Commonsissa on yli 50 000 resurssia. Suomen avointen oppimateriaalien määrästä ei ole olemassa virallista arviota, mutta oppimateriaaleja tuotetaan runsaasti opetuksen tarkoitukseen, jonka lisäksi avoimia oppimateriaaleja on tuotettu useassa hankkeessa. 

Hankkeen tavoitteet

  1. Selvittää avointen oppimateriaalien käytön edistämiseksi tarvittavat tekniset ratkaisut, ml. tietovarannot, kuvailutietoformaatit ja hakukäyttöliittymä

  2. Toteuttaa avointen oppimateriaalien käyttöä edistävä kansallinen oppimateriaalivaranto ja sen käyttöliittymät

  3. Koota palveluun laajasti avoimia oppimateriaaleja eri tahoilta
  4. Päättää palvelun jatkuvasta ylläpidosta

  5. Edistää tietoisuutta avointen oppimateriaalien käytänteistä ja eduista

Hankkeen toteutusmalli

Hankkeessa toteutetaan kansallista oppimateriaalipalvelua käyttäen hyväksi läheisillä toimialoilla olemassa olevia palveluita. Kehitystyö pohjautuu hankkeessa tehtäviin selvityksiin, olemassa olevien palveluiden kokemuksesta oppimiseen, käyttäjätapauksien kartoitukseen sekä tavoitearkkitehtuuriin. Työskentelytavalla pyritään varmistamaan ratkaisujen kestävyys ja pitkäikäisyys. Hankkeen toteutuksen aikana luodaan tietomallista ja oppimateriaalipalvelusta visualisoituja malleja, joiden toimivuutta testataan eri sidosryhmillä ja ohjausryhmällä. Näiden mallien tarkoitus on konkretisoida sidosryhmille oppimateriaaliportaalin eri osia, jotta lopulliselle versiolle saadaan rakennettua vankka pohja. Sidosryhmiltä tulleen palautteen pohjalta työstetään uusi malli, jota edelleen testataan, kunnes saavutetaan haluttu toiminnallisuus.

Oppimateriaalipalvelun kehittämistä varten tehdään visualisointeja, jotka johtavat toiminnalliseen prototyyppiin. Hankkeen ensimmäisessä demossa voidaan päätetyn domainin kautta tarkastella versiossa mukana olevia oppimateriaaleja metatietomallin mukaisesti kuvailtuina. 

Hankkeessa huomioidaan kansallisen yhteisen infrastruktuurin hyödyntämisen mahdollisuudet ja lähestytään avoimia oppimateriaaleja laajasti, huomioiden myös lähikäsitteet avoin tiede ja avoin kulttuuri. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Kansalliskirjaston kanssa Finna-palvelun hyödyntämisen suhteen.


toimintamalli2

Hankkeen lopputulokset

2018:

  1. Näkymä avointen oppimateriaalien julkaisuun ja hakuun
  2. Raportti tietovarantojen, hakuliittymän ja kuvailun määrittelyn mukaisen toteutuksen vaihtoehdoista
  3. Oppimateriaalien kuvailumallin versio

2019-2020:

  1. Avointen oppimateriaalien julkaisu- ja metatietotietovaranto/nnot
  2. Avointen oppimateriaalien kuvailumalli
  3. Avointen oppimateriaalien hakukäyttöliittymä
  4. Ohjeistukset avointen oppimateriaalien luomiseen ja käyttöön (ml. lisensointi)

Hankkeen hyödyt

Hankkeen myötä avointen oppimateriaalien löydettävyys ja saavutettavuus paranee. Tämä helpottaa jatkuvaa ja joustavaa oppimista, tuoden mahdollisuuksia aiemman kertaamisen ja omien tarpeiden mukaiseen etenemisen. Avointen oppimateriaalien laaja saatavuus myös keventää opettajan taakkaa, tuoden mahdollisuuden rakentaa tarvittavat opetusmateriaalit olemassa olevien materiaalien päälle. Hanke tarjoaa työkaluja jo olemassa oleville hankkeille, jotka kipuilevat avointen oppimateriaalien julkaisun kanssa.

Organisoituminen ja yhteistyö

Hanke toteutetaan yhdessä OKM:n, Opetushallituksen ja eri sidosryhmien kanssa. Hanketta koordinoi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy ja sen on tilannut OKM.  Hanke tekee yhteistyötä jo käynnissä olevien avoimia oppimateriaaleja edistävien hankkeiden kanssa. Avointen oppimateriaalien hakemiseen tehdään yhteistyötä Kansalliskirjasto Finna-palvelun kanssa.

Hanketta varten on asetettu työryhmä, jonka tehtävänä on edistää avoimien oppimateriaalien käyttöä sekä osallistua ja ohjata julkisen hallinnon ylläpitämän avoimen oppimateriaalipalvelun teknistä toteutusta. Työryhmä kokoontuu hankkeen aikana joka toinen viikko. Työryhmä on asetettu ajalle 7.11.2018–1.6.2020.


  • No labels