Oulun yliopiston ja CSC:n kehityskeskustelut tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan edellytyksistä

12.12.2023 Tiistaina, Oulussa, Telluksessa

Yhteiset keskustelut, seminaari ja johdon kokous datan yhdistelyn ja hyödyntämisen edellytysten kehittämiseksi erityisesti hallitun ja turvallisen datan sekä koneoppimisen ja suurteholaskennan näkökulmista.

Linkki tälle ohjelma- ja materiaalisivulle: https://wiki.eduuni.fi/x/9I5lG Sivu on julkinen. Osa valmistelusta, materiaalista ja muistiinpanoista on rajattu kirjautuneille käyttäjille. Lisätietoja ja apua kehityskeskusteluihin osallistumiseksi antaa Aino Pöyhönen, ät csc.fi ilman ääkkösiä. 

Ohjelma ja toteutustapa

Toteutus koostuu alakohtaisista valmistelukeskusteluista, 12.12. Seminaarista ja Kokouksesta jatkotoimenpiteiden priorisoimiseksi sekä tuotosten, sovellusesimerkkien ja kehittämistoimien edistämisestä yhdessä yhteisillä kansallisilla foorumeilla.

AikatauluTavoiteKohderyhmä ja toimeenpano

Valmistelukeskustelut ennen tilaisuutta

Yliopiston ja CSC:n toimijat keskustelevat alakohtaisesti sovellusesimerkeistä ja niiden mielekkäästä esittämistavasta seminaarissa sekä mahdollisista esimerkkiin liittyvistä datanhallinnan ja laskennan infrastruktuurien tai yhteisen osaamisen ja toimintamallien kehittämistarpeista Yliopisto on nimennyt kymmenen todennäköisesti seminaarin teemasta kiinnostunutta alakohtaista alustavaa kontaktia. CSC kontaktoi heidät ja ilmeisen yhteistyömahdollisuuden löytyessä sopii ja fasilitoi erilliset valmistelukeskustelut (etänä, Zoom + Eduuni). 

09:30-11:00, Lo124

Seminaari datan yhdistelyn ja hyödyntämisen edellytysten kehittämiseksi erityisesti hallitun ja turvallisen datan sekä koneoppimisen ja suurteholaskennan näkökulmistaSeminaari on tarkoitettu alakohtaisten esimerkkien valmisteluun osallistuneille yliopiston ja CSC:n asiantuntijoille sekä iltapäivän Kokoukseen osallistuville. Tilaisuus on avoin. 

9:30-10:00 

Tervetuloa tulevaisuuden edellytysten pariin

Vararehtori Arto Maaninen, johtaja Pekka Lehtovuori

2023-12-12 TKIO Tulevaisuuden edellytykset.pptx

10:00-11:00

Alakohtaisten datanhallinnan ja laskennan sovellusesimerkkien esittely: esitys, valmisteltu kommentti, keskustelu -mallilla (5+3+7 min) 

Ennen tilaisuutta yliopiston ja CSC:n toimijoiden yhdessä valmistelemat esimerkit sovelluskohteista, työkalujen potentiaalista ja haasteista.

Yliopiston toimija alustaa aiheen ja CSC:n toimija esittää valmistellun kommentin tai toisin päin. Tavoitteena on nostaa mahdollisuus ja haaste siten esille, että seminaarin osallistujilla on kehys käydä aiheesta lyhyt, kirkastava yleiskeskustelu

Tässä osiossa esimerkkejä esittelevät 

  • Johannes Kettunen: Systeemilääketieteen laskentatarpeet
  • Perttu Lantto: HPC Modelling of Magnetic Resonance
  • Matti Alatalo: Laskennallinen materiaalifysiikka

11:00-12:00 lounastauko, Ravintola Kastarin kabinetti

12:00-13:30, Lo130

Seminaari datan yhdistelyn ja hyödyntämisen edellytysten kehittämiseksi jatkuu

12:00-12:45

Jatketaan alakohtaisten datanhallinnan ja laskennan sovellusesimerkkien esittelyä: esitys, valmisteltu kommentti, keskustelu -mallilla (5+3+7 min) 

Tässä osiossa esimerkkejä esittelevät 

  • Aarno Pärssinen: 6G-kehitys: RF, mikroelektroniikka ja antennit
  • Lari Lehtiö: Lääkekehitysprojektit
  • Lauri Loven: Avointen LLM-mallien kirjasto

12:45-13:25

Datanhallinnan ja laskennan infrastruktuurien kehittämistarpeiden kokoaminen ja jäsentäminen

Yhteisiä osaamisen kehittämisen kohteiden ja -toimintamallien parannusaihioiden tunnistaminen

Yleiskeskustelu, puheenjohtajana Pekka Lehtovuori 

13:25-13:30

Palaute valmistelutapaamisista ja seminaarista

14:00-16:00, Tellus Galaxy

Kokous seminaarin löydösten tarkastelemiseksi ja jatkotoimien priorisoimiseksi ja edistämiseksi

Vararehtorit sekä muut yliopiston ja CSC:n johdon edustajat erillisen kutsun mukaan

Tilaisuuden jälkeen

Jatkotoimina tunnistetut kehittämistoimenpiteet tuodaan yleisesti näkyville tutkimuksen, oppimisen ja innovaatiotoiminnan digitalisoitumista eteenpäin vievien kehitysideoiden keräämiseen, jakamiseen ja kehityskulkujen edistämiseen tarkoitettuun Ideapankkiin.

Oulun yliopiston toimijat nostavat haluamiaan sovellusesimerkkejä ja kehittämistoimia esille tutkimusorganisaatioiden ja CSC:n yhteisissä kehittämispajoissa, joita toteutetaan avoimina webinaareina.

Datanhallinnan ja laskennan infrastruktuureja koskevia kehittämistoimia käsitellään, ohjataan ja seurataan tieteellisen laskennan ja datanhallinnan yhteistyöfoorumilla (Yhteistyöfoorumi, YTF)

CSC huolehtii Kokouksessa priorisoitujen, yhdessä edistettävien kehittämistoimenpiteiden esille saattamisesta Ideapankkiin, tieteellisen laskennan ja datanhallinnan yhteistyöfoorumille ja CSC:n OKM:n toimeksiannosta toteuttamaan kansalliseen datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelmaan 2026. Kehittämistoimenpiteitä edistetään yhdessä.

Oulun yliopiston toimijoita kannustetaan nostamaan kaikkia kehittämistoimia ja -tarpeita näkyville yhteiseen keskusteluun kehitysideoiden keräämiseen, jakamiseen ja kehityskulkujen edistämiseen tarkoitettussa Ideapankkissa, tutkimusorganisaatioiden yhteisissä kehittämispajoissa ja muilla foorumeilla. 


Alakohtaiset katsaukset seminaarissa

Error rendering macro 'excerpt-include'

User 'null' does not have permission to view the page.

Kehityskeskusteluiden tausta

CSC:n ja Oulun yliopiston keskustelun tavoitteena on tunnistaa yliopistoa, ammattikorkeakouluja, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä yhdistäviä pilottihankkeita, joiden avulla yhteisten infrojen hyödyntämistä voidaan kehittää. Voimme löytää hyviä sovellusesimerkkejä levitettäväksi kansallisesti, mutta päätavoitteena on pystyä paremmin palvelemaan yliopiston ja sen kumppaneiden TKI&O-toimintaa:

1) tunnistamalla miten kansallisia datanhallinnan ja laskennan infrastruktuureja on kehitettävä (mm. CSC:n toimesta)?

2) tarttumalla osaamisen kehittämisen kohteisiin ja -toimintamalleihin, jotta työkaluja voitaisiin paremmin hyödyntää.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sekä osaamisen ja oppimisen (TKIO) digitransformaatio tarkoittaa korkeakouluille muutosta toiminnassa siten, että yhteistyö ympäröivän yhteiskunnan ja yritysten kanssa korostuu. Olennaista on kyky tarjota pääsyä jaettuun tietoon, omaan kertyneeseen dataan ja kytkeä sitä liikesalaisuuksien, kansallisen turvallisuuden, henkilö- tai terveystietojen vuoksi suojattuun, sensitiiviseen tietoon. Koneoppimisen ja generatiivisen tekoälyn myötä avautuvat datan yhdistelyn ja hyödyntämisen aiempaa monipuolisemmin skaalautuvat mahdollisuudet laajoja tietoaineistoja analysoimalla ja yhdistämällä. Koneoppiminen on riippuvainen datasta, mutta se voi myös auttaa datan yhdistelyssä ja siten hyödynnettävissä olevien datasettien kokoamisessa. Yhteistyössä voimme tavoitella uusien datasettien kokoamista sekä perustutkimusta että soveltavaa innovaatiotoimintaa tukemaan. 

Liitetiedostot tällä sivulla

  File Modified
Microsoft Powerpoint Presentation 2023-12-12 TKIO Tulevaisuuden edellytykset.pptx Dec 12, 2023 by Pekka Lehtovuori


CSCCRM-4443 - Getting issue details... STATUS


  • No labels