Kokouspaikka: Zoom  keskiviikkona 19.6. 2019 kello 10-11.

Osallistujat: Tiina Sipola, Sari Lötjönen, Tuomas Alaterä, Ari Lukkarinen, Tuula Pääkkönen, Jessica Parland-von Essen.

Ehdotusteksti https://wiki.eduuni.fi/x/CYgPBg

  • Päätimme pitää vielä yhden kokouksen elokuun lopulla, jonka jälkeen suositusehdotus laitetaan kommenttikierrokselle ATK:n kautta.
  • Dokumenttia voi editoida ja lisätä esimerkkejä, lukuohjeita tms.

Saapuneet kommentit:



  • milloin tunnuksen rakenne on tarkoin määritelty? Olisiko selkeämpää sanoa, että tunnuksen pitää perustua yleisesti saatavilla olevaan standardiin (jolloin myös sen rakenne on a priori tarkoin määritelty)?Esimerkiksi ARK-tunnuksen rakenne ei minusta ole tarkoin määritelty, koska tunnuksen perään voidaan lisätä yksi tai kaksi kysymysmerkkiä. Nämä lisäykset eivät ole URI syntaksin mukaisia
  • mitä tunnuksen käyttäjäystävällisyys tässä merkitsee. Tarkoittaako se sitä, että tunnus on helppo hankkia, vai sitä, että niiden varassa tuotetaan asiakkaiden kannalta relevantteja resoluutiopalveluja?  Vai näitä molempia?
  • Semanttisen merkityksen harkittu käyttö on sekin monitulkintainen asia. Esimerkki voisi selventää asiaa. Onko kyse esim. siitä, että DOI-takaliitteessä voidaan haluttaessa kuvata identifioitavaa resurssia jos se tehdään systemaattisesti (takaliite voi sisältää esim. lehden nimen tai sen lyhenteen sekä vuosikerran ja numeron).  

  • Dataviittausroadmap mainitaan sivulla https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=95192635. Siihen pitäisi viitata URN-tunnuksella http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201804106446 eikä URL-osoitteella.

  • tuleehan suositusten lisäksi sitten myös jonkinlainen opas siitä, miten homma ihan oikeasti ohjeistetaan tekemään, mielellään jonkin käytännön esimerkin avulla?
  • Olisiko tähän mahdollista liittää konkreettiset ”tee näin ohjeet” ->

    1)      käyttäjälle/yliopistolle: näistä palveluista ja tällä tavoin saat suositukset täyttävät tunnisteet aineistollesi / asiakkaasi aineistolle

    2)      yliopistolle/taholle, joka suunnittelee omien aineistojen avaamista oman repon kautta: edellytykset repolta, miten helpoiten organisaatio voin toteuttaa tunnisteiden tarjonnan ko. repositoriolle.


  • No labels

2 Comments

    • Kaikilla tutkimusaineistoilla, jotka avataan tai joiden metatiedot julkaistaan tutkimustuloksen on ainutkertainen, pysyvä tunniste, mieluiten DOI tai URN.
      --> "tutkimustuloksen" lienee tässä ylimääräinen?
  1. Siitä puuttuu "julkaisun", sen lisäämisestiä sovittiin muistaakseni viimeksi ..