AVOIN TUTKIMUS, YHTEISTYÖ JA VAIKUTTAVUUS

Vastuu OsallistujatahotAikataulu

1. Tutkimusprosessin avaaminen lisää tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta, edistää yhteistyötä ja ennen kaikkea tutkimuksen läpinäkyvyyttä. Tutkimusprosessi avataan mahdollisimman aikaisessa tutkimuksen toteutuksen vaiheessa. Tutkimusprosessin avaaminen kuuluu avoimen tieteen periaatteisiin. 

   

Tuetaan avoimen tutkimuksen toteuttamista keinoin, jotka auttavat tutkijaa avoimen tieteen periaatteiden mukaiseen tutkimustoimintaan koko tutkimuksen elinkaaren ajan. 

TutkimusedellytyksetOppiaineet, laitokset, tiedekunnat, muut yksiköt, kirjasto2018 - 2020
Jaetaan avoimen tutkimuksen hyviä käytänteitä tutkimusalojen kesken.TutkimusedellytyksetOppiaineet, laitokset, tiedekunnat, muut yksiköt, kirjasto2018 -

Lisätään tutkijoiden tietoisuutta avoimen tutkimusprosessin mukaisista tutkimuksista. Tämä kannustaa tutkijoita avaamaan tutkimusaihionsa. Näin kasvatetaan tutkimuksen läpinäkyvyyttä ja laatua.  Aineistojen ja menetelmien avaaminen voi tuottaa myös uudenlaista tutkimusta, joka yhden tutkimusryhmän toteuttamana liian työlästä tai jopa mahdotonta. Tutkimusprosessin eri vaiheiden avaamista punnitaan kussakin vaiheessa erikseen, ideoinnista ja konseptoinnista lähtien tulosten julkistamiseen asti.

TutkimusedellytyksetViestintä2018-
Edistetään kansalaistiedettä etenkin tutkimusaloilla, joissa kansalaistiede on luonteva osa tutkimusaineistojen keruuta ja prosessointia.   

2. Julkaistujen tutkimustulosten näkökulmasta keskeiset tutkimustuotokset ovat lähtökohtaisesti yhteiskäyttöisiä ja avoimia. Datan käsittelyyn liittyvät vaiheet ja yksityiskohdat, kuten koodit, niiden kaikki osat ja kehitettävät teknologiat avataan avoimella lähdekoodilla. Samalla avataan kaikki työkaaviot ja standardit, jotka ovat välttämättömiä tutkimuksen toistettavuuden kannalta. Tutkimusmenetelmien ja teknologioiden avoimessa kehittämisessä suositaan avoimen lähdekoodin alustoja.

   
Huolehditaan tutkimusmenetelmien, standardien ja kehitettyjen teknologioiden löydettävyydestä ja viitattavuudesta. Kuvailutietojen ja tallennuspaikkojen tulee olla helposti saavutettavissa.Tutkimusedellytykset 2018-
Turun yliopisto kerää tietoa ja suosittelee luotettavia kansallisia ja kansainvälisiä yleisiä tallennuspaikkoja.IT-palvelut 2018
Turun yliopisto kerää tietoa ja suosittelee luotettavia kansallisia ja kansainvälisiä tieteenalakohtaisia tallennuspaikkoja.KirjastoIT-palvelut2018-

Tarjotaan tutkijoille ohjeistusta ja koulutusta.

TutkimusedellytyksetKirjasto2019-

Selvitetään avoimuuden arvioinnissa, että tutkimuksessa käytetty lähdekoodi ja työvirrat ovat kokonaisuudessaan avoimesti saatavilla. Tutkimusaineistojen ja menetelmien dokumentointi on osa avoimuutta ja tutkimusviestintää.

IT-palvelutTutkimusedellytykset2018-

Annetaan lähdekoodien avoimista lisensseistä selkeä suositus, joka pohjautuu kansallisiin ja kansainvälisiin selvityksiin.

IT-palvelutTutkimusedellytykset2018-

3. Tutkimustuotosten tekijät tulee aina mainita hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti lähteenä.

   
Turun yliopisto osallistuu aktiivisesti tutkimusaineistojen ja tutkimusmenetelmien viittauskäytäntöjen kehittämiseen kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.   
Tarjotaan tutkijoille ohjeistusta ja koulutusta.TutkimusedellytyksetKirjasto2019-

TUTKIMUKSEN AVOIMUUS TOTEUTUU HARKITEN

   

4. Tutkija avaa tutkimusta strategisesti ja suunnitelmallisesti hyväksi koettujen tieteenalakohtaisten käytäntöjen pohjalta avoimen tutkimuksen käytäntöjä laventaen ja kehittäen. Avoimen tutkimuksen suunnitelmassa esitetään keskeiset tiedot tutkimusaineistosta ja sen hallinnasta yliopiston datapolitiikan mukaisen aineistonhallintasuunnitelman edellyttämällä tavalla. Suunnitelmassa esitetään lisäksi muiden tutkimustuotosten hallinta ja avaaminen sekä tutkimuksen toistettavuuden ja luotettavuuden kannalta riittävä dokumentointi. Viestimällä tutkimuksesta suunnitellusti eri vaiheissa voidaan saada aikaan uutta yhteistyötä.

   

Edistetään kansallisesti Avoimen tutkimusprosessin suunnitelmalle luotavan työkalun kehittämistä kansallisen Tutkimusprosessin avoimuus -työryhmän toiminnan osana. Tutkijat saavat tukea avoimen tutkimuksen suunnitelman laatimiseen.

OpenUTU-verkosto 2018-

Otetaan huomioon avoimen tutkimuksen suunnitelmassa Turun yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka sekä infrastruktuuripolitiikka. Levitetään tietoa ja juurrutetaan Turun yliopiston edellä mainittujen politiikkojen toimintatavat osaksi tutkimuskulttuuria.

   

Suositellaan sisällytettäväksi avoimen tutkimuksen suunnitelmaan myös tutkimusprosessin aikainen sisäinen ja ulkoinen viestintä: miten avointa viestintä voi olla, kenelle se on suunnattu ja miten viestinnän avulla edistetään tutkimuksen avointa toteuttamista ja tehostetaan tutkimusprosessia. Tutkijoille tarjotaan tästä koulutusta. OpenUTU-verkosto tarjoaa tukea tutkijoille viestintään liittyvissä tutkimusprosessin avoimuuden kysymyksissä.

ViestintäTutkimusedellytykset2018-

Otetaan huomioon rahoittajan vaatimukset silloin, kun tutkimus toteutetaan ulkopuolisella rahoituksella. Tuetaan tutkijoita ulkopuolisten rahoittajien vaatimusten noudattamisessa.

TutkimusrahoitusTutkimusedellytykset2018-

Selvitetään ja suunnitellaan tutkimustuotosten metatietojen kuvailuun sopivat määritykset. Näiden metatietojen avulla varmistetaan myös muiden tutkimuksen tuotosten kuin tutkimusaineistojen löydettävyys ja käytettävyys. Kaikkien tutkimustuotosten kuvailutiedoissa on mainittava tutkimustuotoksen omistaja ja oikeudelliset rajoitukset tuotosten käytölle.

   

Suunnitellaan avattujen menetelmien ja teknologioiden metatietojen koonti ja tiedonkeruun prosessi sekä hallinta.

IT-palvelutTutkimusedellytykset, kirjasto2018-

Varmistetaan OpenUTU-verkoston tuki tutkijoille julkaisukanavan valintaa koskevissa kysymyksissä. Julkaisukanavat on hyvä suunnitella siten, että otetaan huomioon tutkimuksen tuotosten mahdollinen julkaiseminen jo ennen varsinaisten tutkimustulosten julkaisemista. 

Kirjasto 2018-

Selvitetään julkaisumahdollisuudet preprint-palvelussa (arXiv ym) viimeistään silloin, kun tutkimus lähetetään lehteen vertaisarvioitavaksi.

Tutkimusedellytykset 2018-

Turun yliopisto ylläpitää luetteloa suositeltavista avoimista preprint-julkaisukanavista ja lehdistä, jotka sallivat tutkimusten tallettamisen näihin. Kaikki merkittävät tiedekustantajat hyväksyvät preprint-tallentamisen.

Kirjasto 2018-

Otetaan huomioon julkaisukanavan valinnassa ATT-hankkeen julkaisema kustantajien avoimuuden arvioinnin asteikko. Tämän toteuttaa Open Knowledge Finland ry. yhteistyössä Oxford Research Oy:n kannssa. Tutkijoita informoidaan asteikosta ja heille tarjotaan tukea julkaisukanavan avoimuuden arvioinnissa.

KirjastoTutkimusedellytykset2018-

Valitaan avoimen tutkimusprosessin kaikissa vaiheissa tutkimustuotoksille (data, lähdekoodi) avoin ja standardoitu lisenssi. Yliopisto laatii suosituksen avoimista lisenssistä, huomioiden lisenssien erot tutkimusaineistojen, lähdekoodin, ja kirjallisen materiaalin osalta. Tutkijoille tarjotaan tukea lisenssin määrittelyssä. Yliopiston suositus tulee kattamaan tunnettuja ja mahdollisimman vähän rajoittavia lisenssejä, jotka ovat linjassa kansallisten ja kansainvälisten suositusten kanssa. Erityisesti huomioitavia ovat CC-BY, MIT, ja CC0-lisenssit.

TutkimusedellytyksetKirjasto, lakiasiat, innovaatiopalvelut2018-

Selvitetään eri tieteenalojen hyväksi koetut käytännöt ja hyödynnetään niitä tutkimusprosessin avoimuutta edelleen kehitettäessä. Avoimen tutkimuksen toteutuminen tarvitsee sekä jo olemassa olevia, hyväksi tunnistettuja käytäntöjä että tutkijoiden itsensä kehittämiä ja ohjaamia, uusia käytänteitä.

TutkimusedellytyksetOppiaineet, laitokset, tiedekunnat, muut yksiköt, kirjasto2018 - 2020

5. Tutkimustuotosten kaupallinen hyödyntäminen ja oikeuksien suojaaminen huomioidaan avoimuuden periaatteita toteutettaessa. Avoimuutta voidaan rajoittaa, mutta vain perustelluista syistä. Tutkimustuotosten avoimuuden rajoittamiseen kaupallisin perustein sovelletaan pääsääntöisesti samoja periaatteita kuin muussa tieteellisessä julkaisemisessa. Samalla pyritään tukemaan avoimuuden kanssa yhteensopivia liiketoimintamalleja.

   

Luodaan prosessi, jolla selvitetään (tapauskohtaisesti) milloin tutkimustuotoksiin liittyy liiketoimintamahdollisuus.  Prosessin osana tutkijalta voidaan pyytää hyödyntämissuunnitelma ja määräaika hyödyntämiselle. Prosessin tarkoituksena on löytää mahdollisia keksintöä tai muutoin kaupallisesti hyödynnettävää materiaalia. Prosessi rakennetaan siten, että avoimuus ei sulje pois liiketoimintamahdollisuuksia, vaan antaa mahdollisuuden myös luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tavoitteena on selvittää avointen käytäntöjen kanssa yhteensopivia kaupallistamismahdollisuuksia. Avoimen datan ja avoimen lähdekoodin myönteisistä taloudellisista vaikutuksista on olemassa mittava tutkimuskirjallisuus. Lisätään tutkijoitten, lakimiesten ja muiden toimijoiden tietoisuutta prosessista.

TutkimusedellytyksetKirjasto, innovaatiopalvelut, lakiasiat2018-

Käydään tapauskohtaisesti läpi tutkimuksen tuotoksia avattaessa omistus- ja käyttöoikeudet. 

TutkimusedellytyksetLakiasiat, innovaatiopalvelut, kirjasto2018-

Tuotetaan omistus- ja käyttöoikeussopimusmalli. Monissa tapauksissa avoin lisenssi jo itsessään riittää määrittelemään täydellisesti käyttöoikeudet.

Lakiasiat 2018-

Velvoitetaan vastuulliset tutkijat huolehtimaan, että tutkimuksessa syntyvien tuotosten omistus- ja käyttöoikeuksia koskevat sopimukset tehdään mahdollisimman varhaisessa tutkimuksen toteuttamisen vaiheessa, soveltuvin osin ennen tutkimushankkeen käynnistymistä. Selvitetään, miten osana normaalia työtä työsuhteessa tuotetun tutkimuksen tuotoksen omistus- ja käyttöoikeudet määräytyvät. Selvitetään myös, miten apurahalla tuotetun tuotoksen omistus- ja käyttöoikeudet määräytyvät. Laaditaan selkeät ohjeet tutkimusaineiston ja menetelmien omistus- ja käyttöoikeuksien määräytymisestä.

LakiasiatTutkimusedellytykset2018-

6. Jokainen yliopistolainen on velvollinen noudattamaan lainsäädäntöä, hyvää tieteellistä käytäntöä, tutkimuseettisiä ohjeita sekä yliopiston ohjeita ja määräyksiä tutkimusprosessia ja tutkimusmenetelmiä avatessaan.

   

Tarjotaan tutkijoille ja tutkimusryhmille tukea oikeudellisten ja eettisten kysymysten tunnistamiseen ja ratkaisemiseen.

TutkimusedellytyksetKirjasto, innovaatiopalvelut, lakiasiat, IT-palvelut2018-
Varmistetaan OpenUTU -verkoston tuki tutkijalle.TutkimusedellytyksetKirjasto, innovaatiopalvelut, lakiasiat, IT-palvelut2018-

Kiinnitetään huomiota ohjeistuksiin, koulutukseen ja käytäntöjen juurruttamiseen tietoisuuden lisäämiseksi.

TutkimusedellytyksetKirjasto, innovaatiopalvelut, lakiasiat, IT-palvelut2018-

YLIOPISTO TUKEE AVOIMEN TUTKIMUKSEN EDELLYTYKSIÄ

   

7. Avoimen tutkimuksen odotukset ja edellytykset tekevät uusista teknologioista ja tukipalveluista sekä näihin liittyvästä osaamisesta välttämättömiä. Tutkijoille ja tutkimusryhmille kehitetään avoimen tutkimuksen kokonaisarkkitehtuuria yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa ottaen huomioon myös näiden tarjoamat palvelut ja infrastruktuurit.

   

Selvitetään tutkimuksen kokonaisarkkitehtuurin ja tutkimusinfrastruktuurin rakentamista ja kehittämistä varten yhteistyömahdollisuudet kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa, ottaen samalla huomioon näiden tarjoamat palvelut ja infrastruktuurit.

IT-palvelutTutkimusedellytykset2018-

Otetaan huomioon kansallisesti ja kansainvälisesti kehitteillä olevat tutkimusprosessin avoimuuden palvelut ja alustat, kuten EOSC.

TutkimusedellytyksetIT-palvelut2019-

Suunnitellaan ja organisoidaan yliopiston sisäinen koulutus ja tuotetaan tätä varten koulutusmateriaali.

TutkimusedellytyksetIT-palvelut2019-

8. Avoimen tieteen taidot ovat erottamaton osa tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä. Avoimen tieteen osaamisen kehittymistä tuetaan koulutuksella ja perehdytyksellä, jossa otetaan huomioon tutkimuksen koko elinkaaren avoimuus.

   

Suunnitellaan tutkijoiden koulutus avoimen tutkimusprosessin taitoja kehittäväksi. Tutkijantaitojen kehittäminen alkaa jo perustutkinto-opiskelusta.

   

Suositaan kaikessa opetuksessa avoimen tutkimusprosessin ja avoimen lähdekoodin mukaisten tutkimusmenetelmien käyttöä aina kun mahdollista.

   

Suunnitellaan ja tuotetaan tutkimuksen avoimuuden edistämiseksi koulutus ja siihen liittyvä ohjausmateriaali. Tavoitteena on saada tutkimusdatan hallinnan perusosaaminen osaksi perus- ja jatko-opiskelua sekä tutkimus- ja opetushenkilöstön koulutusta. Avoimuuden periaatteet pyritään integroimaan laajasti läpäisyperiaatteella opetukseen.

TutkimusedellytyksetKirjasto, IT-palvelut, lakiasiat, tiedekunnat2018-

Sisällytetään tutkijan perehdytykseen avoimen tieteen osuus.

TutkimusedellytyksetKirjasto, IT-palvelut, lakiasiat, tiedekunnat, HR 2018-

Suunnitellaan ja organisoidaan neuvontapalvelut, jotka sisältävät erilaisia avoimeen tutkimusprosessiin liittyviä osioita, esimerkiksi avoimen tutkimusprosessi alustat, oikeudelliset kysymykset jne.

TutkimusedellytyksetKirjasto, lakimiestiimi2018-
Tuotetaan tietoiskuja ja räätälöityjä koulutuspaketteja.TutkimusedellytyksetKirjasto, IT-palvelut2018-

Tuetaan tiedekuntia, laitoksia, tutkijakouluja ym. koulutuksen tai aiheeseen liittyvien seminaarien järjestämisessä.

TutkimusedellytyksetTiedekunnat, laitokset, tutkijakoulut, tutkimusedellytykset, IT-palvelut, viestintä2019-

Harkitaan tunnusten jakamista avoimen tieteen ja opetuksen edistämisestä.

Vaikuttavuus 2018

Kannustetaan voimakkaasti avoimesti lisensoitujen ja julkaistujen oppimateriaalien käyttöä ja tuottamista. Koko tutkimusyhteisö hyötyy, kun materiaalit jaetaan avoimesti verkossa ja niitä voidaan käyttää uudelleen ja kehittää edelleen.

Tutkimusedellytykset 2018-

Tunnistetaan ja tunnustetaan avoimen tieteen toteuttamisen kustannukset tutkijalle ja selvitetään, millaisin tukipalveluin ne ovat hallittavissa. Yliopisto tulee tarjoamaan tukea avoimen tieteen koordinaatioon ja tutkijalähtöisen avoimen tieteen toimintakulttuurin mukaisen tutkimustoiminnan edistämiseen siten, että tutkimusprosessin avaamisesta tutkijalle aiheutuvat kustannukset ovat hallittavissa.

Tutkimusedellytykset 2018-

AVOIN TUTKIMUS JA TUTKIJAN URAN ARVIOINTI

   
9. Avoimen tieteen edistäminen ja kaikki avoimet tutkimustuotokset ovat osa akateemista ansioitumista.   
Turun yliopisto tunnustaa kaikki tutkimustuotokset ansioitumiseksi ja ottaa ne huomioon tutkijan ansioita arvioitaessa.   
Turun yliopisto ottaa rekrytoinneissaan ja tutkijan urakehityksessä huomioon avoimen tieteen harjoittamisen. Kaikkien tutkimusprosessin aikaisten tuotosten avaaminen on osa akateemista ansioitumista.   
Koulutetaan tutkijoita tuntemaan yliopiston käytännöt avoimen tieteen merkityksestä tutkijauralla ansioitumisen kannalta.KirjastoTutkimusedellytykset, yliopiston vaikuttavuus2019

Koulutetaan tutkijoita tiedostaman, mikä merkitys tutkimuksen avoimuudella on tutkijan ansioitumiseen, esim. kasvaneiden viittausmäärien, tutkimustulosten jatkokäytön, tutkimusyhteistyön, tutkimuksen näkyvyyden ja tutkimuksen lisääntyneen laadun kautta. 

 Tutkimusedellytykset Kirjasto, yliopiston vaikuttavuus 2019
Luodaan UTUCris-tutkimustietojärjestelmän avulla tutkijalle avuksi ansioluettelomalli, joka huomioi avoimen tieteen ansioitumisen.TutkimusedellytyksetIT-palvelut2019

10. Tutkijakeskeinen avoimen tutkimuksen kehittäminen edellyttää tutkijoiden muuttuvien käytänteiden seurantaa ja arviointia sekä avoimen tieteen kannustimia. Tutkijan uran arvioinnissa tulee huomioida toimet avoimen tieteen edistämiseksi.

   
Seurataan Euroopan komission työryhmän suositusten kehittämisen etenemistä ja kehitetään omia avoimen tieteen kannustimia. Tutkimusedellytykset 2018-
Turun yliopisto sisällyttää sisäiseen toiminnan arviointiin avoimen tieteen mittarit.Tutkimusedellytykset 2018
Selvitetään millaisia tutkimusprosessin avaamiseen liittyviä käytäntöjä on sovellettu akateemisen ansioitumisen arvioinnissa. Toteutetaan tutkimustuotosten avaamisen akateeminen ansioituminen Turun yliopistolle sopivalla tavalla.TutkimusedellytyksetYliopiston vaikuttavuus2018 - 2019

Sisällytetään avoimen tieteen mittarit yliopiston sisäiseen toiminnan seurantaan ja arviointiin. Arvioinnin kehittämisessä korostetaan tutkimusprosessin läpinäkyvyyttä laadun varmistuksen keinona. Seuranta kattaa koko tutkimusprosessin avoimuuden, ei pelkästään tutkimuksen toteuttamisen yksittäisen vaiheen avoimuutta. Esimerkiksi toistettavuus, dokumentointi ja avointen lisenssien käyttö ovat osa avoimuutta. Selvitetään avoimen tutkimusprosessin arviointimekanismeja osana yliopiston vaikuttavuuden arviointia.

TutkimusedellytyksetYliopiston vaikuttavuus2018 - 2019

Pyritään vaikuttamaan siihen, että myös tutkijan ja tutkimuksen sidosryhmät, kuten tutkimuksen rahoittajat, ottavat huomioon tutkimusprosessin avoimuuden osana akateemista ansioitumista.

Tutkimusedellytykset 2018-

Huolehditaan, että avoimuuden arvioinnissa valmiit avoimen lähdekoodin ohjelmistot ja julkaistut tutkimusaineistot käsitellään erillään tutkimuksen yleisestä avoimesta lähdekoodista ja raakadatasta. Jälkimmäisten ero viimeisteltyihin ja hyvin dokumentoituihin data- ja ohjelmistojulkaisuihin tulee ymmärtää. Tutkimuksen avaaminen tulee kuitenkin nähdä jo itsessään arvokkaana.

   
Avoimen tutkimuksen politiikan seurantaa koskevat toimenpiteet   

Turun yliopisto osallistuu kansalliseen ja kansainväliseen kehitystyöhön ja hyödyntää siitä saatavat tulokset. Yliopiston avoimuuden politiikan vastaavuutta kansainvälisiin vaatimuksiin seurataan.

TutkimusedellytyksetKirjasto, IT-palvelut2018-

Laaditaan tarvittaessa indikaattorit tutkimusprosessin avoimuuden politiikan toteutumisen seurantaa varten.

TutkimusedellytyksetKirjasto, IT-palvelut2018-

Yliopisto seuraa ja ohjaa politiikan toteutumista keskitetysti. Tutkimusneuvosto käsittelee ja arvioi politiikan toteutumista sekä uudistaa politiikkaa tarvittaessa.

Tutkimusedellytykset 2018-
  • No labels

6 Comments

  1. Täällä voi käydä keskustelua tai kertoa esimerkiksi omista kokemuksistaan liittyen digitaalisiin alustoihin, joilla koodeja on avattu tai tutkimusta tehty avoimesti.

  2. Yllä olevassa voisi määritellä tarkemmin mitä tarkoitetaan "tutkimustuotoksilla" verrattuna "tutkimustuloksiin".


    1. Voidaan tietenkin tehdä tarpeelliseksi katsotut määrittelyt. Saattaa olla, että joitakin muitakin määritelmiä tulee tehtäväksi. Mietin tähän jotain muotoilua. Ellei sitten joku muu ehdi ensin. Julkaisupolitiikassa ne on listattu politiikan loppuun, kenties voimme miettiä myös sellaista ratkaisua, mikäli määritelmiä kaivataan monesta muustakin termistä.

  3. Digitaaliset alustat sikäli hankala käsite, että teknologiat ja palvelut elää jatkuvasti. Ensisijaisesti kannattanee kiinnittää huomio prosessiin ja sen turvaamiseen esim lisenssi- ja toimenpidesuosituksilla?

    1. Miksipä ei noinkin. Jotain "alustasuosituksia" saatamme kuitenkin tueksi antaa jossain kohtaa, mutta tämä ei suoraan liity tuon käsitteen käyttämiseen.

  4. Hei, voinko soittaa kokoukseen ?