Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Table of Contents

Yleisiä kysymyksiä

Mikä on

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjasto? Miksi ja mihin tarpeeseen

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjastoa kehitetään?

Avointen oppimateriaalien palvelu kirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen palvelu, joka kokoaa avoimia oppimateriaaleja yhteen kaikkien koulutusasteiden yhteiseen näkymään. Syksystä 2019 palveluun voi tallentaa omia avoimia oppimateriaaleja ja niiden tietoja. Palvelun seuraavassa kehitysversion myötä vuoden vaihteesta palvelusta voi etsiä Palvelussa voi jakaa ja käyttää avoimia oppimateriaaleja. Palvelua kehitetään jatkuvasti, lisätietoa kehityskohteista tällä sivulla.

Avointen oppimateriaalien palvelu pyrkii edistämään avointen oppimateriaalien käyttöä mahdollistaen eri hankkeissa tuotetuille ja yksittäisten ihmisten tuottamille materiaaleille pitkäikäisyyttä sekä näkyvyyttä. Tallentamalla oppimateriaalin palveluun ei tarvitse huolehtia siitä kuka vastaa että oppimateriaalia voi käyttää vielä pitkään hankkeen päättyymisen jälkeenkin niin omassa oppilaitoksessa kuin myös muissa oppilaitoksissa ja niiden ulkopuolella. Kirjaston tarkoituksena on tehdä avoimen oppimateriaalin löytäminen mahdollisimman helpoksi niin opettajille, oppijoille kuin tavan kansalaisille.

Mitä ovat avoimet oppimateriaalit?

...

Avointen oppimateriaalien palvelussa kirjastossa yksi avoin oppimateriaali on pedagogisesti järkevä kokonaisuus, joka on lisensoitu käyttäen Creative Commons -lisenssiä. 

Kenelle

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjasto on tarkoitettu?

Avointen oppimateriaalien palvelu kirjasto on suunnattu kaikille koulutusasteille ja jatkuvaan oppimiseen. Se palvelee niin opettajia, oppijoita kuin oppimisen tukijoita näiden etsiessä avoimia oppimateriaaleja oman opetuksen ja osaamisenkehittämisen tarpeisiin.

Miten

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjastoa kehitetään?

Avointen oppimateriaalien palvelun infosivu avattiin maaliskuussa 2019. Avointen oppimateriaalien ja niiden tietojen tallentaminen palveluun tehdään mahdolliseksi syksyllä 2019. Seuraava etappi palvelulle on vuoden vaihteessa jolloin oppimateriaaleja voi etsiä ja käyttää palvelusta käsinkirjaston kehitys aloitettiin loppuvuodesta 2018. Uusia ominaisuuksia otettiin vähitellen käyttöön vuoden 2019 aikana ja nyt palveluun voin jakaa avoimia oppimateriaaleja ja niitä voi sieltä etsiä. Vuonna 2020 palveluun lisätään ominaisuus ominaisuuksia kommentointiin, kokoelmien tekoon ja kehitetään tekoälyavusteista kuvailua. Samalla parannetaan palvelua palautteen perusteella sekä kehitetään analytiikkaa oppimateriaalien tekijöiden avuksi. Vuonna 2020 avoimet oppimateriaalit tulevat käytettäväksi myös Finna.fi:n kautta. Palvelun jatkokehitystarpeita arvioidaan palautteen ja käytön perusteella jatkuvasti. Palvelun aikajana:

Image Added

Vaatiiko palvelu tunnistautumista?

...

Oppimateriaalien tallentaminen ja kommenttien jättäminen vaatii kirjautumisen. Tämä on mahdollista MPASSid:llä ja Hakalla sekä Suomi.fi-tunnistautumisella.

Mitä

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjastoon tallennettavalta oppimateriaalilta vaaditaan?

Avointen oppimateriaalien palveluun kirjastoon lisättävä oppimateriaali on oltava avoimesti lisensoitu. Palvelussa käytetään Creative Commons -lisenssejä, joista lisätietoa täältä: https://creativecommons.org/choose/?lang=fi sekä tässä FAQ:ssaCreative Commonsin -sivuilla sekä tällä sivulla. Lisenssi merkitään oppimateriaalin yhteyteen sen kuvailutietoihin, mutta on suositeltavaa merkitä se myös oppimateriaalin sisälle.

Jokaiseen lisättävään oppimateriaaliin on myös täydennettävä kuvailutietoa, jotka helpottavat oppimateriaalien löytämistä ja arviointia. Kuvailutiedot kertovat mm. kuka oppimateriaalin on tehnyt ja miten se on suhteessa opetussuunnitelmiin. On myös hyvä huomioida materiaalin saavutettavuus. Lisätietoja : www.saavutettavasti.fi saavutettavuudesta Celian verkkosivuilta sekä tältä lisätietoa-sivulta.

Mitä ovat Creative Commons -lisenssit?

...

Avointen oppimateriaalien palvelu suosittelee kirjasto suosittelee valitsemaan Creative Commons Nimeä 4.0 tai Creative Commons Nimeä-JaaSamoin -lisenssin. Kummatkin näistä takaavat että sinut mainitaan oppimateriaalin tekijänä ja että muut käyttäjät saavat vapaasti käyttää oppimateriaaliasi osana oppimis-, opetus- ja koulutustarpeitaan. Ne mahdollistavat myös sen että muut ihmiset voivat luoda omia muokkauksia oppimateriaalisi pohjalta, taaten näin sen että oppimateriaalisi voi jatkaa päivittymistä ja eloaan senkin jälkeen kun et itse enää ole kiinnostunut pitämään sitä ajan tasalla. Creative Commons Nimeä-JaaSamoin takaa myös sen että kaikki muokkaukset ja uudelleentyöstöt, jotka materiaalisi pohjalta tehdään, jaetaan samalla avoimella lisenssillä.

Creative Commons EiMuutoksia -lisenssiehtoa ei suositella käytettäväksi avoimissa oppimateriaaleissa. Lisenssi estää oppimateriaalin kaikenlaisen päivittämisen ja johdannaismateriaalien tekemisen. Oppimateriaalia ei voi myöskään esimerkiksi kääntää tai muuttaa pistekirjoitukseksi. Pyydämme myös harkitsemaan Creative Commons EiKaupallinen -lisenssien käyttöä, sillä se estää materiaalin käytön esimerkiksi oppilaitosten järjestämissä maksullisissa kursseissa ja koulutuksissa. Nämäkin lisenssiehdot voi kuitenkin valita oppimateriaalille. Lisätietoa https://creativecommons.fi/lisenssit/Creative Commonsin sivuilta.

Mikäli oppimateriaalilla on useita tekijöitä tai omistajia, tulee avoimesta lisenssistä sopia kaikkien osapuolten kesken. Tämän voi tehdä esimerkiksi hyödyntämällä oheisia sopimuspohjia https://www.opettajantekijanoikeus.fi/aineisto/sopimusmallit-avoimeen-sisallontuotantoon/(linkki Opettajan tekijänoikeus -sivuille). 

Huomioithan myös, että mikäli käytät muiden tekijöiden kuvia tms materiaaleja osana oppimateriaaliasi, tulee näidenkin olla avoimesti lisensoituja tai sinulla oikeus käyttää niitä avoimesti lisensoidussa oppimateriaalissa. Tekijänoikeuksista ja avoimesta lisensoinnista on myös opettajille suunnattu oppimateriaali Tarmo Toikkasen tekemä Tekijänoikeudet opetuksessa https://aoe.fi/#/demo/materiaali/14/tekijanoikeudet-opetuksessa-oppimateriaali (linkki materiaaliin aoe.fissä).


Oppimateriaalien tekijöille

Mitä minun pitää ottaa huomioon alkaessani tehdä oppimateriaalia? Asettaako

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjasto vaatimuksia oppimateriaalin tekemisen suhteen?

Avointen oppimateriaalien palvelun kirjaston näkökulmasta huomioitavaa on vain se, että osaat ladata/tallentaa valitsemastasi työkalusta teoksesi tiedostona koneellesi ja että sinulla on oikeus lisensoida oppimateriaalisi avoimesti. Hyväksytyistä tiedostomuodoista saat lisätietoa seuraavasta kysymyksestä. Avoimesta lisenssistä lisätietoa tällä sivulla kohdassa Mitä ovat Creative Commons -lisenssit.

Myös linkittäminen on mahdollista mikäli tallentaminen ei tule kyseeseen: varmista tällöin, että materiaali on avoimesti ilman sisäänkirjautumista ja muita rajoitteita saatavilla nyt ja myös oppimateriaalin tekemisen jälkeen sillä alustalla jonne se on tehty.

Kannattaa tutustua myös Opetushallituksen e-oppimateriaalien laatukiriteereihin (linkki kriteereihin) ja miettiä mitä digitaaliselta oppimateriaalilta itse kaipaa https://www.oph.fi/fi/julkaisut/e-oppimateriaalin-laatukriteerit  kaipaa. Myös eAmk-hankkeen laatukriteerejä (linkki kriteereihin aoe.fissä) on hyödyllistä käyttää soveltuvilta osinhttps://www.eamk.fi/fi/campusonline/laatukriteerit/ Saavutettavuuden . Saavutettavuuden huomiointiin on vinkkejä tällä sivulla omassa kysymyksessään.

...

Tallennetut materiaalit säilyvät avointen Avointen oppimateriaalien palvelussa kirjastossa ilman että tarvitsee huolehtia niiden avoimena pitämisestä tai olemassa olosta hankkeen päättymisen jälkeen. Tallennetut oppimateriaalit pystyy myös lataamaan palvelusta, jolloin loppukäyttäjät voivat monipuolisemmin käyttää materiaaleja, viemällä niitä esim. oppimisalustaan joka hänellä on käytössään. Materiaalin tallentaminen sopii paremmin tilanteisiin, jossa materiaalin haluaa saattaa muiden käyttöön mahdollisimman vähällä ylläpitovaivalla.

...

Kehitämme tällä hetkellä materiaalien muokkaukseen toiminnallisuutta, joka tulee käyttöön arviolta maaliskuun alussa. Muokkaus-ominaisuuden tultua käyttöön voit omat oppimateriaalit -näkymästä klikata oppimateriaalin kohdalta muokkaa ja tämän jälkeen lisätä, poistaa tai vaihtaa oppimateriaalin kuvailutietoja sekä lisätä tai vaihtaa tiedostoja tai linkkejä, joista oppimateriaali koostuu. Aiempi versio on nähtävillä versiohistoriasta.

Voinko tehdä materiaaleja

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjastossa / miten voin tehdä materiaaleja?

Avointen oppimateriaalien palvelussa kirjastossa ei itsessään voi tehdä materiaaleja, sinne voi vain tallentaa tai linkittää muualla tehtyjä materiaaleja.

Oppimateriaalien tekemiseen on useita soveltuvia työkaluja ja työkalu kannattaa valita sen mukaan, mikä soveltuu materiaaliin pedagogisesti ja vastaa muuhun tarpeeseen (esim. osaaminen, resurssit). Esimerkiksi erilaiset toimisto-ohjelmat, videotallennusohjelmat ja sivueditorit tarjoavat erilaisia ratkaisuja. Oppimateriaaleihin on myös niiden tekemiseen erikoistuneita palveluita kuten matematiikan GeoGebra. Työkalua valitessa kannattaa huomioida että materiaali on käytettävissä myös muualta käsin eli että se on tallennettavissa omalle koneellesi ja jaettavissa muille. Tämä takaa sen että oppimateriaalisi on käytettävissä vaikka käyttämäsi alusta ei enää olisikaan olemassa.

Tein X-alustalla materiaalin, miten saan sen ladattua alustalta jotta voin tallentaa sen

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjastoon?

Alustan on tuettava tiedostojen lataamista jotta tämä on mahdollista. Esimerkiksi erilaisissa ohjelmistoissa on yleensä tiedosto tai asetus –valikossa tallentamiselle ja pilvipalveluissa kopion lataamiselle oma painikkeensa. Tallennettuasi tiedoston tietokoneellesi, voit sen sieltä tallentaa avointen Avointen oppimateriaalien palveluunkirjastoon.

Joitain case-esimerkkejä:

  • H5P vaatii että ylläpito on mahdollistanut latauksen. Latauspainike on yleensä h5p-tehtävän vasemmassa alalaidassa (Reuse tai Dowload). Mikäli et löydä lataus-painiketta, ota yhteys alustan ylläpitäjään. Lisätietoja: https://h5p.org/documentation/for-authors/import-and-export Lisätietoja H5P-tehtävistä H5P:n omilta sivuilta. Ladattuasi tiedoston voit tallentaa ja käyttää sitä avointen oppimateriaalien palvelussa.
  • Google Classroom ja Classcraftissa luotuja luokkia (class) ei voi ladata sellaisenaan palvelusta. Sen sijaan sinne tallennetut materiaalit kuten dokumentit, taulukot ja esitykset (Docs, Sheets, Slides, lataamasi tiedostot) ovat ladattavissa file ja download as –valikon kautta. Class ja Classcraft -kurssit samoin kuin Google forms -tehtävät on mahdollista linkittää avoiten oppimateriaalein palveluun Avoiten oppimateriaalien kirjastoon mikäli ne ovat kaikille avoimesti saatavilla.
  • Oppimisalustoille kuten moodle Moodle tai itslearning Itslearning tehdyt kurssit voi tuoda usealla eri tavalla palveluun. Mikäli oppimisalusta sallii kurssitiedoston lataamisen, voi tämän tallentaa avointen Avointen oppimateriaalien palveluunkirjastoon, joskaan sitä ei voi käyttää Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttöliittymästä vaan palvelusta voi vain ladata kurssitiedoston. Vaihtoehtona on tuoda oppimisalustaan tallennetut oppimateriaalit (esim. tehtävät, esitys esitykset ja ohjeistusmateriaalit) omina tiedostoinaan avointen Avointen oppimateriaalien palveluunkirjastoon. Tällöin kurssin oppimateriaaleja voi käyttää palvelusta käsin ja niiden käyttöönotto eri oppimisalustoissa on suoraviivaisempaa. Mikäli oppimisalustalla oleva kurssi on pitkäaikaisesti avoin ilman kirjautumista kaikille, voi kurssin myös linkittää avointen oppimateriaalien palveluunAvointen oppimateriaalien kirjastoon. Huomioithan että avoimuus tarkoittaa sitä, että materiaalia voi käyttää ilman tarvetta kirjautua oppimisalustaan. Suositelluinta on siirtää kurssin oppimateriaalit omina tiedostoinaan. Avointen oppimateriaalien palvelussa kirjastossa yhdessä oppimateriaalissa voi olla usea tiedosto.
  • Blogger ja Wordpress –palvelusta sivut ovat varmuuskopioitavissa settings-valikon kautta xml-muodossa. Selvitämme tällä hetkellä xml-muuntamista, mutta emme nykyisellään tue sen näyttämistä. Wordpressille on myös saatavissa lisäosa sivun lataamiseksi html-muodossa. Html:n (ja siihen liittyvät tiedostot) voi tallentaa zip-tiedostona ja sitä voi käyttää sivuston tavoin avointen Avointen oppimateriaalien palvelustakirjastosta. Sekä Blogger että Wordpress –sivut voi linkittää avointen Avointen oppimateriaalien palveluun kirjastoon mikäli ne ovat kaikille avoimesti saatavilla.

Jos alusta ei tue lataamista/tallentamista, mutta se on oppimateriaalille muuten paras mahdollinen ratkaisu, on oppimateriaali mahdollista myös linkittää palveluun. Huolehdi tällöin että oppimateriaali on käytettävissä ilman sisäänkirjautumista tai muita rajoitteita.

...

Saavutettavuuden huomiomalla pyritään tekemään oppimateriaalista mahdollisimman käytettävä kaikille. Ladatessasi oppimateriaalisi avointen oppimateriaalien palveluunAvointen oppimateriaalien kirjastoon, vastaat itse oppimateriaalisi saavutettavuuden toteutuksesta. Oppimateriaalin saavutettavuutta voi lisätä huomioimalla erilaiset käyttäjät oppimateriaalia tehdessä. Esimerkiksi tehdessäsi videomateriaalia, on hyvä tehdä materiaalille myös tekstitys, jotta nekin oppijat tai opettajat jotka eivät kuule, ymmärtävät videon sisällön. Avointen oppimateriaalien palvelu kirjasto tukee tekstitysten lisäämistä myös omana txt-tiedostona, jolloin voit lisätä useamman erikielisen tekstityksen tai jättää tämän mahdollisuuden materiaalin käyttäjille.  Eri ohjelmilla ja eri muotoisille materiaaleille on olemassa omia apuohjelmia saavutettavuuden varmistamiseen, lisätietoa tästä saavutettavuuden apuohjelmista esimerkiksi Esteetöntä opiskelua -sivulta: http://www.esok.fi/stivisuositus/suosituksen-sisalto

Tehdessäsi oppimateriaalia, on hyvä huomioida nämä seikat:

...

Lisätietoa esimerkiksi Kehitysvammaliiton Papunet-palvelun pikaoppaasta sisällöntuottajille: http://papunet.net/saavutettavuus/pikaopas-sisallontuottajille

Avointen oppimateriaalien palvelussa kirjastossa voit myös lisätä kuvailuun tiedon siitä, miten oppimateriaalissa on huomioitu saavutettavuus. Tämä auttaa oppimateriaalien käyttäjiä löytämään itselle sopivia materiaaleja helpommin. Kuvailutiedoista Saavutettavuuteen liittyvistä kuvailutiedoista lisätietoa palvelun avoimesta wikialueesta.

Organisaatioille

Minulla tai organisaatiollani on useita kymmeniä avoimia oppimateriaaleja, miten saamme ne näkyviin

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjastoon?

Oppimateriaalien metatietoja voi tuoda isoina massoina avointen Avointen oppimateriaalien palveluun kirjastoon kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on harvestointi. Harvestointia varten organisaatiollanne pitää olla käytössä tai sitä varten on tehtävä oai pmh -provideri/rajapinta, jonka lisäksi palvelun metatietomallin on oltava yhteensopiva Avointen oppimateriaalien palvelun kirjastoon metatietomallin kanssa. Autamme organsiaatioita metatietomallien yhteensovittamisessa, mutta pääsäntöisesti palvelusta on löydyttävä metatietomallissamme määritellyt pakolliset tiedot jossain muodossa. Metatietomallista lisätietoa täältä tästä wikisivustollemme johtavasta linkistä.

Mikäli harvestointi ei ole mahdollista, on vaihtoehtona oppimateriaalien metatietojen tuonti excel-pohjalla. Exceliin täytetään tai kopioidaan oppimateriaalien tiedot niin että yhdellä rivillä on yhden oppimateriaalin tiedot. Jokaisesta oppimateriaalista on täydennettävä vähintään pakolliset metatiedot. Metatietomallista lisätietoa täältä. Excel säästää aikaa erityisesti tilanteissa joissa oppimateriaaleille on joitain yhteisiä nimittäjiä esimerkiksi suurin osa on kohdennettu samalle kohderyhmälle ja koulutusasteelle. Tällöin päällekkäiset tiedot voi kopioida jokaiselle riville eikä tietojen syöttämiseen kulu merkittävästi aikaa.

Oppimateriaalit on mahdollista syöttää myös syöttökäyttöliittymän kautta. Tämä toimii erityisesti mikäli materiaaleja ei ole useaa kymmentä.

Kaikkien avointen Avointen oppimateriaalien palvelussa kirjastossa näytettävien oppimateriaalien tulee olla avoimesti Creative Commons -lisenssillä lisensoituja.

Mikäli sinä tai organisaatiosi olette kiinnostuneita näistä vaihtoehdoista, otattehan yhteyttä oppimateriaalivaranto@csc.fi niin voimme sopia yhteistyön toteuttamisesta.

Millaisia oppimateriaaleja voi tuoda

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjastoon?

Avointen oppimateriaalien palvelu on kirjasto on tarkoitettu julkisin varoin tuotetuille avoimille oppimateriaaleille. Jotta oppimateriaalin tiedot voi tuoda palveluun on a) materiaalin oltava Creative Commons -lisenssillä lisensoitu, b) on sen oltava julkisin varoin tuotettu tai sen oltava saanut julkista rahoitusta, c) on tuojalla oltava oikeus siirtää materiaali, sen tiedot ja niihin liittyvät henkilötiedot avointen Avointen oppimateriaalien palveluun kirjastoon sekä d) organisaation on sitouduttava palvelun tietosuojaselosteeseen ja käyttöehtoihin. Mikäli sinä tai organisaatiosi olette kiinnostuneita, otattehan yhteyttä oppimateriaalivaranto@csc.fi niin voimme sopia yhteistyön toteuttamisesta.

Millainen metatietomalli

...

Avointen oppimateriaalien

...

kirjastossa on?

Avointen oppimateriaalien palvelu kirjasto käyttää kansainvälisesti yhteensopivaa LRMI-pohjaista metatietomallia, joka on tarkoitettu oppimateriaalien laadukkaan löytämisen edistämiseen. Hankkeen aikana metatietomalli profiloitiin Suomen koulutuskentän tarpeisiin yhdessä sidosryhmien kanssa. Metatietomallia kehitetään edelleen ja sen metatietomallin viimeisin dokumentaatio löytyy täältä: https://wiki.eduuni.fi/x/_RxLBg Metatitietomalli ja sen hyödyntämät sanastot ovat avoimesti käytettäviä.