Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Avointen oppimateriaalien kirjasto on paikka avointen oppimateriaalien jakamiseen sekä niiden löytämiseen. Kaikki kirjastossa olevat oppimateriaalit ovat käytettävissä ilman kirjautumista tai muita rajoitteita. Kirjastoon tallennettuja oppimateriaaleja voi käyttää kirjaston sivuilta, ladata omalle koneelleen (linkkejä linkki-muotoisia oppimateriaaleja lukuunottamatta) tai upottaa oppimisalustoihin. Lisäksi kirjaston oppimateriaalit olivat ovat käytettävissä Finna-palvelun kautta. Finnan rajapintojen kautta koulutusorganisaatio voi haravoida omiin palveluihinsa  avoimia oppimateriaaleja, avointa tutkimusta ja avoimia kulttuuriperintöaineistoja.

...

View file
nameaoefi_flyer_A5_uusi.pdf
height250

Lisäksi tiedotuspohjasta (vuodelta 2021) saat perustiedot käyttöösi ja voit mukata muokata sen oman organisaation tiedotukseen sopivaksi:

...

Voinko näyttää Avointen oppimateriaalien kirjaston materiaaleja organisaationi oppimisympäristöissä?

Mikäli organisaatiosi haluaa näyttää Avointen oppimateriaalien kirjaston kaikkia oppimateriaaleja automaattisesti eri näkymissään, on mahdollista hyödyntää Finnan avointa rajapintaa. Rajapinnan kautta saat sekä avointen oppimateriaalien että muiden avointen aineistojen tietoja.  Lisätietoa rajapinnasta täältä.

Oppimateriaaleja voi myös opettajat ja oppijat tuoda oppimisympäristöihin linkittämällä, upottamalla tai lataamalla ja tallentamalla oppimateriaalin tiedostot. Jokaisella kirjastossa olevalla oppimateriaalilla on oma upotuslinkki. Sallimalla aoe.fi-osoitteen upotuksen koulutusorganisaatiosi oppimisympäristöissä, opettajat, oppijat ja muut käyttäjät voivat käyttää kirjastossa olevia oppimateriaaleja oppimisalustasta käsin aoe:sta upotettuna sen eri näkymissä. Mikäli organisaatiosi haluaa näyttää Avointen oppimateriaalien kirjaston kaikkia oppimateriaaleja automaattisesti eri näkymissään, on mahdollista hyödyntää Finnan avointa rajapintaa. Rajapinnan kautta saat sekä avointen oppimateriaalien että muiden avointen aineistojen tietoja.  Lisätietoa rajapinnasta täältä.oppimisalustan eri näkymissä. 

Miten organisaationi voi tuoda oppimateriaaleja Avointen oppimateriaalien kirjastoon?

Avointen oppimateriaalien jakaminen Avointen oppimateriaalien kirjastoon tapahtuu pääasiassa kirjautumalla henkilökohtaisella Suomi.fi-, Haka- tai MpassID-tunnuksella palveluun ja tallentamalla materiaali tai materiaalit Omat oppimateriaalit -näkymän kautta. Jokaisella käyttäjällä voi olla useita oppimateriaaleja. Ohjeita tallennusprosessiin löytyy lisätietoa-sivuiltamme ja yleisistä ohjeistamme.Mikäli oppimateriaaleja on suuri määrä (satoja tai enemmän) voi niitä tuoda Avointen oppimateriaalien kirjastoon myös rajapinnan kautta tai excel-pohjan avulla. Harvestointia varten organisaatiollanne pitää olla käytössä tai sitä varten on tehtävä oai pmh -provideri/rajapinta, jonka lisäksi palvelun metatietomallin on oltava yhteensopiva Avointen oppimateriaalien kirjastoon metatietomallin kanssa. Autamme organsiaatioita metatietomallien yhteensovittamisessa, mutta pääsäntöisesti palvelusta on löydyttävä metatietomallissamme määritellyt pakolliset tiedot jossain muodossa. Metatietomallista lisätietoa tästä wikisivustollemme johtavasta linkistä.

Mikäli harvestointi ei ole mahdollista, on vaihtoehtona oppimateriaalien tuonti excel-pohjan avulla. Exceliin täytetään tai kopioidaan oppimateriaalien tiedot niin että yhdellä rivillä on yhden oppimateriaalin tiedot. Jokaisesta oppimateriaalista on täydennettävä vähintään pakolliset metatiedot. Excel säästää aikaa erityisesti tilanteissa joissa oppimateriaaleille on joitain yhteisiä nimittäjiä esimerkiksi suurin osa on kohdennettu samalle kohderyhmälle ja koulutusasteelle. Tällöin päällekkäiset tiedot voi kopioida jokaiselle riville eikä tietojen syöttämiseen kulu merkittävästi aikaa.

Kaikkien Avointen oppimateriaalien kirjastossa näytettävien oppimateriaalien tulee olla avoimesti Creative Commons -lisenssillä lisensoituja ja organisaation on sitouduttava palvelun tietosuojaselosteeseen ja käyttöehtoihin.

...

Voit etsiä koulutusorganisaatioosi affilioituneiden henkilöiden oppimateriaaleja hakemalla tietyllä asiasanalla tai klikkamalla hakunäppäintä ilman rajausta ja rajaamalla tästä näkymästä oppimateriaalit organisaatio-tiedon mukaan. Huomaathan että affiliaatiot ovat itse ilmoitettuja eivätkä kaikki tekijät ole niitä lisänneet. Finnan puolella tehtyjä hakuja voi myös jakaa sellaisenaan.

Kokoelma-ominaisuuden avulla voit luoda näkymiä, johon voit valita esimerkiksi koulutusorganisaatioosi kuuluvien henkilöiden tekemiä oppimateriaaleja. Yhdessä kokoelmassa voi olla niin monta oppimateriaalia kuin haluat ja voit myös lisätä kokoelmaa jäsentäviä otsikoita ja tekstipätkiä oppimateriaalien väliin. Julkaisemalla kokoelman muiden käyttöön teet siitä jaettavan ja haettavan kaikille Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttäjille. 

...