Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: risa linkki, tässä ehkä vastaava sivu samasta paikasta, linkkien numerointi

...

Section


Column
width33%


Panel
borderColor#66a4ae
titleBGColor#66a4ae
titleTämä sivu sisältää:

Table of Contents
maxLevel3



Column

Asia koskee sekä jäsenorganisaation Funet-yhteyden muutoksia että uuden yhteyden rakentamista. Näistä sopiaksesi ota yhteyttä Funet-verkon kehityspäällikköön.


Column

 



Muistilista käytännön asioista

  • yhteyshenkilöt (muutostyön osalta)
  • liityntätekniikka (1 10 GE, 10 100 GE)
  • kuituyhteyden kilpailuttaminen
  • päätepisteosoitteet huonenumeron tarkkuudella
  • tavoiteaikataulu
  • maksut ja laskutus (vaatii sisäänkirjautumista)
  • muuttuvatko osoitteet, reititys tai im-valvontakohteet

Uutta yhteyttä rakennettaessa lisäksi:

Liityntätekniikat

Yleisin Yleisimmät uusiin yhteyksiin käytettävä liityntätekniikka on 10 Gigabit Ethernet tai joissain tapauksissa 1 GigabitEthernetkäytettävät liityntätekniikat ovat 100 Gbit/s ja 10 Gbit/s Ethernet. Jos yhteysväli on 500 m - 10 km, optinen rajapinta on yleisimmin 10GE100G-LR4 tai 10G-LR, joka toimii jotka toimivat enintään n. 10 km matkalla (tai n. 10 dB vaimennus). Käytössä voi myös olla CWDM-tekniikka, jolloin optiikka täytyy vaihtaa, ks. Optiikkamoduulit (vaatii sisäänkirjautumista).

Jos Funetin laitteisiin tarvitsee tilata uusia liityntäkortteja, toimitukseen ja asennukseen on varattava aikaa 8 - 10 viikkoa.

Jäsenorganisaation tiloihin asennettavat Funetin laitteet

Uutta Funet-yhteyttä rakennettaessa jäsenen tiloihin ei yleensä tuoda uusia Funet-verkon aktiivilaitteita. Poikkeuksena tilanteet, kun yhteys/yhteydet toteutaan Funet reunareititinpalveluun Kampus verkkopalveluun kuuluvilla reititinlaitteilla. Joissain tapauksissa voidaan tarvita kuitu-kupari mediamuunnin, jotta yhteys voidaan kytkeä jäsenen laitteeseen (jos kupari RJ-45). Funet hankkii mediamuuntimen silloin, kun yhteys on Funetin tilaama. Yleensä muuntimille on huoltosopimus tai varalaite joko paikan päällä tai Funetin varalaitevarastossa.

...

Funet-verkon suuntaan olevassa liitynnässä tulee laittaa ylimääräiset sisäverkon protokollat pois päältä, kuten CDP, SPT, DHCP, OSPF jne [0]. Jäsenorganisaatiolla pitää olla null0-reitit omille osoiteblokeille tai käyttämättömien osoitteiden ping-pong ilmiö [1] pitää olla estetty muulla tavoin. Muiden kuin jäsenorganisaation julkisten IP-osoitteiden käyttö lähdeosoitteina pitää olla estetty.

...

Jos päätelaitteessa halutaan tukea jumbo-frameja, IP MTU-arvoksi sopii esimerkiksi 9000 tavua. Suuremman MTU:n käyttäminen verkon reitittimien välisillä linkeillä mahdollistaa jumbo-kehysten käyttämisen myös erilaisten tunnelointimekanismien päällä ilman pakettien fragmentoitumistaja suorituskyvyn laskemista.

Internet2:n sivustolta [21] löytyy tietoa isojen MTU:iden hyödyistä ja eri laitteiden tuesta.

...

IPv6 voidaan tarvittaessa välittää myös IPv4:sta erillisenä VLAN:ina. Suositeltavaa on kuitenkin rakentaa IPv6 topologialtaan yhteneväiseksi IPv4:n kanssa mukaanlukien Funet-yhteydet.IPv6-yhteyksiä ei tällä hetkellä (tilanne 11/2014) valvota im.funet.fi:llä. Point-to-point verkon jäsenorganisaation pää lisätään kuitenkin pseudonimeksi Funetin nimipalveluun (esim. jasen-a.ipv6.funet.fi) jolloin sitä valvotaan toisella automaatti-pingerijärjestelmällä.

VLAN:ien käyttö

Funet-yhteydellä suositellaan otettavaksi käyttöön VLAN-taggaus, mikä tekee mahdollisten erillisyhteyksien toteuttamisesta myöhemmin joustavampaa. Funet-yhteydellä käytettävät VLAN-id:t voidaan valita jäsenorganisaation reunaehtojen mukaan - Funetin puolesta käytettävillä VLAN-id:eillä ei ole merkitystä. 

...

Jäsenorganisaatio huolehtii sisäisestä katkotiedotuksestaan ja yhteyshenkilö ilmoittaa katkoista myös Funet-päivystäjälle ja tarvittaessa ilta-/viikonloppuvalvontaan.

Varayhteydet

Varayhteyksistä on kerrottu sivulla IP-yhteydet, josta löytyy myös konfiguraatioesimerkkejä. Näistä konfiguraatioesimerkeistä löytyy mm. BGP-protokollan konfigurointiesimerkkejä. Vuodesta 2009 asti olennaisesti ottaen kaikki varayhteydet on toteutettu . Varayhteydet on toteutettu pääsääntöisesti BGP:llä.

Linkkejä

[0] https://www.ams-ix.net/technicalams/specifications-descriptionsdocumentation/config-guide – "Configuration hints" luettelee -kohdat luettelevat laitevalmistajakohtaisesti käskyjä, joilla CDP, yms. protokollat saadaan pois päältä.

...