You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Yleisiä kysymyksiä

Mikä on avointen oppimateriaalien palvelu? Miksi ja mihin tarpeeseen avointen oppimateriaalien palvelua kehitetään?

Avointen oppimateriaalien palvelu on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen palvelu, joka kokoaa avoimia oppimateriaaleja yhteen kaikkien koulutusasteiden yhteiseen näkymään. Palvelusta voi etsiä ja käyttää avoimia oppimateriaaleja ja sinne voi tallentaa omia avoimia oppimateriaaleja ja niiden tietoja.

Avointen oppimateriaalien palvelu pyrkii edistämään avointen oppimateriaalien käyttöä mahdollistaen eri hankkeissa tuotetuille ja yksittäisten ihmisten tuottamille materiaaleille pitkäikäisyyttä sekä näkyvyyttä. Tallentamalla oppimateriaalin palveluun ei tarvitse huolehtia siitä kuka vastaa että oppimateriaalia voi käyttää vielä pitkään hankkeen päättyymisen jälkeenkin niin omassa oppilaitoksessa kuin myös muissa oppilaitoksissa ja niiden ulkopuolella.

Mitä ovat avoimet oppimateriaalit?

Avoimet oppimateriaalit (OER) ovat eri muotoisia digitaalisia tai muita opetukseen, kasvatukseen tai oppimiseen kohdennettuja materiaaleja, jotka on vapautettu public domainiin tai jotka on lisensoitu avoimella lisenssillä, joka antaa muille oikeuden maksuttomaan pääsyyn, käyttöön, muokkaukseen ja uudelleen jakamiseen olemattomin tai vähin rajoituksin.

Kenelle avointen oppimateriaalien palvelu on tarkoitettu?

Avointen oppimateriaalien palvelu on suunnattu kaikille koulutusasteille ja jatkuvaan oppimiseen. Se palvelee niin opettajia, oppijoita kuin oppimisen tukijoita näiden etsiessä avoimia oppimateriaaleja oman opetuksen ja osaamisenkehittämisen tarpeisiin.

Vaatiiko palvelu tunnistautumista?

Oppimateriaalien käyttäminen ja niiden hakeminen on kaikille mahdollista ilman sisäänkirjautumista.

Oppimateriaalien tallentaminen ja kommenttien jättäminen vaatii kirjautumisen. Tämä on mahdollista MPASSid:llä ja Hakalla sekä Suomi.fi-tunnistautumisella.

Minulla tai organisaatiollani on useita kymmeniä avoimia oppimateriaaleja, miten saamme ne näkyviin avointen oppimateriaalien palveluun?

Oppimateriaalien metatietoja voi tuoda isoina massoina avointen oppimateriaalien palveluun kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on harvestointi. Harvestointia varten organisaatiollanne pitää olla käytössä tai sitä varten on tehtävä oai pmh -provideri/rajapinta, jonka lisäksi palvelun metatietomallin on oltava yhteensopiva avointen oppimateriaalien palvelun metatietomallin kanssa. Autamme organsiaatioita metatietomallien yhteensovittamisessa, mutta pääsäntöisesti palvelusta on löydyttävä metatietomallissamme määritellyt pakolliset tiedot jossain muodossa. Metatietomallista lisätietoa täältä.

Mikäli harvestointi ei ole mahdollista, on vaihtoehtona oppimateriaalien metatietojen tuonti excel-pohjalla. Exceliin täytetään tai kopioidaan oppimateriaalien tiedot niin että yhdellä rivillä on yhden oppimateriaalin tiedot. Jokaisesta oppimateriaalista on täydennettävä vähintään pakolliset metatiedot. Metatietomallista lisätietoa täältä. Excel säästää aikaa erityisesti tilanteissa joissa oppimateriaaleille on joitain yhteisiä nimittäjiä esimerkiksi suurin osa on kohdennettu samalle kohderyhmälle ja koulutusasteelle. Tällöin päällekkäiset tiedot voi kopioida jokaiselle riville eikä tietojen syöttämiseen kulu merkittävästi aikaa.

Oppimateriaalit on mahdollista syöttää myös syöttökäyttöliittymän kautta. Tämä toimii erityisesti mikäli materiaaleja ei ole useaa kymmentä.

Kaikkien avointen oppimateriaalien palveluun tallennettavien oppimateriaalien tulee olla avoimesti Creative Commons -lisenssillä lisensoituja.

Mikäli sinä tai organisaatiosi olette kiinnostuneita näistä vaihtoehdoista, otattehan yhteyttä oppimateriaalivaranto@csc.fi niin voimme sopia harvestoinnin tai excel-yhteistyön toteuttamisesta.

Mitä avointen oppimateriaalien palveluun tallennettavalta oppimateriaalilta vaaditaan?

Avointen oppimateriaalien palveluun lisättävä oppimateriaali on oltava avoimesti lisensoitu. Palvelussa käytetään Creative Commons -lisenssejä, joista lisätietoa täältä: https://creativecommons.org/choose/?lang=fi

Jokaiseen lisättävään oppimateriaaliin on myös täydennettävä kuvailutietoa, jotka helpottavat oppimateriaalien löytämistä ja arviointia. Kuvailutiedot kertovat mm. kuka oppimateriaalin on tehnyt ja miten se opettaa suhteessa opetussuunnitelmiin. On myös hyvä huomioida materiaalin saavutettavuus. Lisätietoja: www.saavutettavasti.fi



Oppimateriaalien tekeminen ja oppimateriaalin tuominen avointen oppimateriaalien palveluun

Mitä minun pitää ottaa huomioon alkaessani tehdä oppimateriaalia? Asettaako oppimateriaalipalvelu vaatimuksia oppimateriaalin tekemisen suhteen?

Avointen oppimateriaalien palvelun näkökulmasta huomioitavaa on vain se, että osaat ladata/tallentaa valitsemastasi työkalusta teoksesi tiedostona koneellesi. Myös linkittäminen on mahdollista mikäli tallentaminen ei tule kyseeseen: sovi tällöin siitä, että materiaali on avoimesti ilman sisäänkirjautumista ja muita rajoitteita saatavilla nyt ja myös hankkeen jälkeen sillä alustalla jonne se on tehty.

Kannattaa tutustua myös Opetushallituksen e-oppimateriaalien laatukiriteereihin ja miettiä mitä digitaaliselta oppimateriaalilta itse kaipaa https://www.edu.fi/verkko_oppimateriaalit/e-oppimateriaalin_laatukriteerit

Mitä materiaaleja voin tallentaa palveluun?

Voit tallentaa mitä tahansa avoimia oppimateriaaleja ladattavaksi palvelusta.

Materiaaleja pystyy myös käyttämään palvelusta käsin. Aivan kaikki tiedostot eivät ole käytettäviä palvelusta käsin, mutta pyrimme kattamaan yleisimmät oppimateriaalien formaatit. Näitä ovat esimerkiksi eri videoiden, podcastien ja muiden äänitallenteiden, erimuotoisten tekstien, grafiikan, tehtävien ja esitysten sekä erilaisten sivustototeutusten tekemiseen käytetyt formaatit, muun muassa avi, mp4, mp3, pdf, docx, doc, odt, rtf, txt, markdown, h5p, ppt, pptx, odp, opt, html.

Eikö suosimasi formaatti ole listattuna tai materiaalisi on ajettava (exe)? Älä huoli, nämä ovat vain esimerkkejä. Voit ottaa halutessasi meihin yhteyttä ja varmistaa tuetaanko formattia. Kuulemme mieluusti minkälaisia erilaisia oppimateriaaleja tällä hetkellä tehdäänkään!

Onko parempi tallentaa materiaali vai linkittää se?

Tallennetut materiaalit säilyvät avointen oppimateiraalien palvelussa ilman että tarvitsee huolehtia niiden avoimena pitämisestä tai olemassa olosta hankkeen päättymisen jälkeen. Tallennetut oppimateriaalit pystyy myös lataamaan palvelusta, jolloin loppukäyttäjät voivat monipuolisemmin käyttää materiaaleja, viemällä niitä esim. oppimisalustaan joka hänellä on käytössään. Materiaalin tallentaminen sopii paremmin tilanteisiin, jossa materiaalin haluaa saattaa muiden käyttöön mahdollisimman vähällä ylläpitovaivalla.

Linkitys on sopiva, jos materiaalin ylläpito on taattu. Se on soveltuvin muoto myös, jos oppimateriaali on tehty alustalle, josta sitä ei voida siirtää toisaalla (et voi siis esim. tallentaa materiaaliasi omalle koneellesi). Tällöin tulee huolehtia että materiaali on avoimesti ilman kirjautumista kenen tahansa saatavilla.

Voinko tehdä materiaaleja oppimateriaalipalvelussa / miten voin tehdä materiaaleja?

Oppimateriaalipalvelussa ei itsessään voi tehdä materiaaleja, sinne voi vain tallentaa tai linkittää muualla tehtyjä materiaaleja.

Oppimateriaalien tekemiseen on useita soveltuvia työkaluja ja työkalu kannattaa valita sen mukaan, mikä soveltuu materiaaliin pedagogisesti ja vastaa muuhun tarpeeseen (esim. osaaminen, resurssit). Esimerkiksi erilaiset toimisto-ohjelmat, videotallennusohjelmat ja sivueditorit tarjoavat erilaisia ratkaisuja. Oppimateriaaleihin on myös niiden tekemiseen erikoistuneita palveluita kuten matematiikan GeoGebra. Työkalua valitessa kannattaa huomioida että materiaali on käytettävissä myös muualta käsin eli että se on tallennettavissa omalle koneellesi ja jaettavissa muille. Tämä takaa sitä että oppimateriaalisi on käytettävissä vaikka käyttämäsi alusta ei enää olisikaan olemassa.

Teemme materiaaleja oppimisalustaamme (esim. moodle, itslearning, google classroom) kurssimuotoisena pakettina, voiko näitä materiaaleja tuoda palveluun?

Voi tuoda! Voit tallentaa palveluun sekä materiaalit, joista kurssimateriaali muodostuu, että koko kurssitiedoston (mikäli oppimisalusta sallii sen tallentamisen koneellesi).

Vaihtoehtoja pohtiessa kannattaa miettiä mahdollisia käyttäjiä: Osaavatko käyttäjät ottaa materiaalit käyttöön? Onko alustan kurssi avoin senkin jälkeen kun minä en enää sitä vahdi? Monessa tapauksessa voi olla järkevää tuoda avointen oppimateriaalien palveluun ne tiedostot, jotka oppimisalustalla muodostavat materiaalipaketin. Tällöin ne ovat laajemmalle yleisölle ja helpommin käytettäviä.

On myös mahdollista tallentaa koko kurssi, mutta tällöin tulee huomioida, että oppimisalustojen omissa tiedostomuodoissa (esim. Moodlen kurssit) ovat vain ladattavissa palvelusta. Mikäli haluat tallentaa koko kurssimateriaalin, kannattaa lisätä myös linkki oppimisalustaan mikäli alusta on avoimesti ilman kirjautumista käytettävissä . Tämä havainnollistaa käyttäjille millainen materiaali on kyseessä.

Tein X-alustalla materiaalin, miten saan sen ladattua alustalta jotta voin tallentaa sen avointen oppimateriaalien palveluun?

Alustan on tuettava tiedostojen lataamista jotta tämä on mahdollista. Esimerkiksi erilaisissa toimisto-ohjelmissa tai videotyöstöohjelmissa on yleensä tiedosto tai asetus –valikossa tallentamiselle ja pilvipalveluissa kopion lataamiselle oma painikkeensa. Tallennettuasi tiedoston tietokoneellesi, voit sen sieltä tallentaa avointen oppimateriaalien palveluun.

Joitain case-esimerkkejä:

  • H5P vaatii että ylläpito on mahdollistanut latauksen. Mikäli et löydä lataus-painiketta, ota yhteys alustan ylläpitäjään. Lisätietoja: https://h5p.org/documentation/for-authors/import-and-export Ladattuasi tiedoston voit tallentaa ja käyttää sitä avointen oppimateriaalien palvelussa.
  • Google Classroom ja Classcraftissa luotuja luokkia (class) ei voi ladata sellaisenaan palvelusta. Sen sijaan sinne tallennetut materiaalit kuten dokumentit, taulukot ja esitykset (Docs, Sheets, Slides, lataamasi tiedostot) ovat ladattavissa file ja download as –valikon kautta. Class ja Classcraft -kurssit samoin kuin Google forms -tehtävät on mahdollista linkittää AOEhen mikäli ne ovat kaikille avoimesti saatavilla.
  • Blogger ja Wordpress –palvelusta sivut ovat varmuuskopioitavissa settings-valikon kautta xml-muodossa. Selvitämme tällä hetkellä xml-muuntamista, mutta emme nykyisellään tue sen näyttämistä. Wordpressille on myös saatavissa lisäosa sivun lataamiseksi html-muodossa. Html:n voi tallentaa ja sitä voi käyttää avointen oppimateriaalien palvelusta. Sekä Blogger että Wordpress –sivut voi linkittää AOEhen mikäli ne ovat kaikille avoimesti saatavilla.

Jos alusta ei tue lataamista/tallentamista, mutta se on oppimateriaalille muuten paras mahdollinen ratkaisu, on oppimateriaali mahdollista myös linkittää palveluun. Huolehdi tällöin että oppimateriaali on käytettävissä ilman sisäänkirjautumista tai muita rajoitteita.


  • No labels