You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 46 Next »

Identiteetinhallinta sekä suomalaiset että ulkomaalaiset
Ideamuotoilu "identiteetinhallinnan" kehittämisen tarpeiden kartoittamiseksi 7.2.-20.3.2020

Korkeakoulujen, korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja TKI-toiminnan uudistuminen ja jatkuva oppiminen asettavat uusia tarpeita ja vaatimuksia "identiteetinhallinnalle". Tällöin puhutaan kotimaisista ja ulkomaisista henkilöistä, oppijan, opettajan, tutkijan, TKI-toimijan ja kumppanin rooleissa. Henkilöt ovat julkisissa ja yksityisissä organisaatioissa Suomessa ja ulkomailla. Identiteetin ja henkilökohtaisen MyDatan hallinnan tarpeet jatkuvat henkilön mukana organisaatiosta ja roolista toiseen.

Ideamuotoilu on noin kuukauden aikana toteutettava virtuaalisten työpajojen sarja ilmiön jäsentämiseksi. Ideamuotoilussa kartoitamme tarpeita ja jäsennämme ilmiötä riittävän monipuolisen yhteisen ymmärryksen saamiseksi. Tuloksena on karkea kokonaiskuva ja tunnistettuja, mahdollisesti selvitettäviä ratkaisukokonaisuuksia, joiden edistämiseen edelleen halukkaat korkeakoulut voisivat sitoutua. Ideamuotoilun tulokset voivat osaltaan palvella korkeakoulujen Digivisiota sekä jatkuvan oppimisen ja koulutuspolitiikan alan kansallisia kehitysponnistuksia.  

Haluamme tietää, mitä haluttaisiin ratkaista, mitä ovat uudistuvan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeet. Koska ratkaisuja, ratkaisuaihoita, teknologioita ja toimijoita on useita, täytyy tavoitteiden kirkastua toiminnan tarpeista. 

Haluamme jäsentää asiat käsitteellisellä tasolla oikein, jottei synny väärinymmärryksiä termeistä, kuten "identiteetin hallinta", "tunnistautumispalvelu", "IAM", "AAI", "AD" ja "oma data", "MyData". Haluamme ymmärtää kokonaisuutta siten, että paikallisessa organisaatiossa, toimialalla, kansallisella tasolla tai eurooppalaisessa kehityksessä ei tehdä turhaa päällekäistä työtä. Haluamme valita kokonaisuudesta mahdollisimman rajattuja kohteita edelleen kehitettäväksi. 

Ideamuotoilun tulee jäsentää, mitä ovat uudistuvan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeet, mitä haluttaisiin ratkaista. Ideamuotoilun tulee perustua valmiisiin selvityksiin ja linjauksiin tarpeista. Tarpeita koskeva tiivis yleiskuva tarvitaan ennen kuin kehityskohteista tai ratkaisuista voidaan valita yhdessä edistettäviä konkreettisia kohteita. 

Ideamuotoiluun tarvitaan erityisesti näkemystä toiminnan tarpeista ja niiden muutoksesta. Miten toiminta muuttuu suomalaisten tutkintokoulutukseen keskittyneestä toiminnasta, ulkomaalaisten osallistumisen, jatkuvan oppimisen ja TKI-yhteistyön näkökulmasta? 

Lisätietoja "ideamuotoilu"-menetelmästä: https://wiki.eduuni.fi/x/ZSCeBw

CSCIDEAPANKKI-45 - Getting issue details... STATUS


Tällä sivulla listattuna:

Identiteetinhallinta sekä suomalaiset että ulkomaalaiset - ideamuotoilu

Aikataulu


Työskentely osallistujien kesken alkaa 7.2.2020 klo 15 lyhyellä kick off -kokouksella, jossa käydään läpi tavoitteet ja eteneminen. Varsinaisia työstökokouksia (n.3h per kokous) seuraa kolme (neljäs kokous pidetään tarvittaessa) ja työskentely päätetään 20.3.2020. Kaikki kokoukset järjestetään verkkokokouksina osoitteessa https://cscfi.zoom.us/j/744717998.

Työskentelyn kick off (30min) pe 7.2. klo 15.00-15.30 

Työstökokous (3h) ke 26.2. klo 12-15

Työstökokous (3h) ke 11.3. klo 13-16

Työstökokous (3h) ke 18.3. klo 08-11

(Työryhmä voi halutessaan sopia neljännen työstökokouksen tarpeen mukaan) 

Pe 20.3. klo 14.00-14.30 Työskentelyn päätös

Yhteystiedot

Ideamuotoiluun liittyvissä tiedusteluissa auttaa ideapankki@csc.fi sekä Antti Mäki CSC:ltä, puh. 050 430 9119.

Round-table työkalu

https://my.roundtable.business/

Kokousmateriaalit ja muistiinpanot

Työskentelyn kick off pe 7.2.


Työstöön osallistuvat (lista päivittyy)

NimiOrganisaatioRooliNäkökulmaSähköposti
Matti SarénKAMKrehtoriArenen ja Unifin digivisiota valmistelleet ryhmätmatti.saren (a) kamk.fi
Ari HirvonenJYCDOArenen ja Unifin digivisiota valmistelleet ryhmätari.p.hirvonen (a) jyu.fi
Jonna Korhonen OKMopetusneuvosOKMjonna.korhonen (a) minedu.fi
Tomi KytöläOKMerityisasiantuntijaOKMtomi.kytola (a) minedu.fi
Heli HarrikariTAUjohtaja, jatkuva oppiminenjatkuva oppiminenheli.harrikari (a) tuni.fi
Jaakko KurhilaHYjohtaja, opetus- ja opiskelijapalvelutjatkuva oppiminenjaakko.kurhila (a) helsinki.fi
Jussi-Pekka PispaTAUpäällikkö, kehityspalvelutFUCIOjussi-pekka.pispa (a) tuni.fi
Minna HarjuniemiHYtietotekniikkapäällikköFUCIOminna.harjuniemi (a) hy.fi
Osmo SantamäkiSAMKtietohallintopäällikköAAPAosmo.santamaki (a) samk.fi
Asmo MyllyahoSEAMKkiinteistö- ja tietohallintopäällikköAAPAasmo.myllyaho (a) seamk.fi
Kirsti NiemeläinenHaaga-HeliatietohallintopäällikköAAPAkirsti.niemelainen (a) haaga-helia.fi

Heta Koski /

varalla Eva Maria Raudasoja

JY /

OY

palvelupäällikkö /

johtaja

Suomen yliopistokoulutuksen asiantuntijaverkosto – OHA-forum

heta.h.koski (a) jyu.fi /

eva.raudasoja (a) oulu.fi

Pauliina KupilaHYprojektipäällikköSuomen yliopistokoulutuksen asiantuntijaverkosto – OHA-forumpauliina.kupila (a) helsinki.fi
Ismo KantolaTurkuAMKpalvelupäällikköAmmattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden yhteistyöverkostoismo.kantola (a) turkuamk.fi
Kicka LindroosHankenICT-koordinaattori
kicka.lindroos (a) hanken.fi
Walter RydmanCSCkoordinaattoriFinn-ARMA - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto walter.rydman (a) csc.fi
(Johanna Krappe)(TurkuAMK)(TKI-palvelupäällikkö)Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajien verkostojohanna.krappe (a) csc.fi
Jenni TuomainenSYLhallituksen jäsenOppija, opiskelijat jenni.tuomainen (a) syl.fi



SAMOK
Hilkka KankaanpääTUNI
IAM-verkostohilkka.kankaanpaa (a) tuni.fi 
Antti MäkiCSCjohtajaCSCantti.maki (a) csc.fi
Manne MiettinenCSCsenior applications specialistEri koulutusasteiden identiteetinhallintamanne.miettinen (a) csc.fi
Jukka KohtanenCSCkehityspäällikköCSCjukka.kohtanen (a) csc.fi
Hanna-Mari PuuskaCSCkehityspäällikköTutkimuksen tuki ja hallinto, tiedepolitiikan ohjaushanna-mari.puuska (a) csc.fi
Minna-Maria SalonenSofigate Oy
Fasilitaattoriminna-maria.salonen (a) sofigate.com

Kutsu sidosryhmien edustajille

Korkeakoulujen, korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja TKI-toiminnan uudistuminen ja jatkuva oppiminen asettavat uusia tarpeita ja vaatimuksia "identiteetinhallinnalle". Tällöin puhutaan kotimaisista ja ulkomaisista henkilöistä, oppijan, opettajan, tutkijan, TKI-toimijan ja kumppanin rooleissa. Henkilöt ovat julkisissa ja yksityisissä organisaatioissa Suomessa ja ulkomailla. Identiteetin ja henkilökohtaisen MyDatan hallinnan tarpeet jatkuvat henkilön mukana organisaatiosta ja roolista toiseen.

14.11.2019 korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyön ryhmien seminaarissa oppijan ja tutkijan identiteetinhallinta kansainvälisesti ja kansallisesti nostettiin tärkeimmäksi yhteiseksi kehityskohteeksi (https://wiki.eduuni.fi/x/FAI9Bw). Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen toimijoiden kehitysideoiden keräämiseen ja edistämiseen tarkoitetussa Ideapankissa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tietohallintojohtajien verkostot toimeenpanevat Ideamuotoilun ilmiön kartoittamiseksi. 

Kutsumme mukaan Ideamuotoiluun. Ideamuotoilu on noin kuukauden aikana toteutettava virtuaalisten työpajojen sarja ilmiön jäsentämiseksi. Ideamuotoilussa kartoitamme tarpeita ja jäsennämme ilmiötä riittävän monipuolisen yhteisen ymmärryksen saamiseksi.

Ideamuotoiluun toivotaan mukaan eri näkökulmien edustajia. Näkökulmia ovat strateginen johtaminen, koulutus-, tutkimus- ja TKI-toiminnan tarpeet sekä identiteetinhallinnan erityispiirteet. Tuloksena on karkea kokonaiskuva ja tunnistettuja, mahdollisesti selvitettäviä ratkaisukokonaisuuksia, joiden edistämiseen edelleen halukkaat korkeakoulut voisivat sitoutua. Ideamuotoilun tulokset voivat osaltaan palvella korkeakoulujen Digivisiota sekä jatkuvan oppimisen ja koulutuspolitiikan alan kansallisia kehitysponnistuksia.  

Pyydämme ilmoittamaan mahdollisen edustajanne osoitteeseen ideapankki@csc.fi. Lisätietoja saatte tuosta osoitteesta, sekä minulta, Antti Mäki, CSC, puh. 050 430 9119.


Työskentely

Selvitämme kokonaisuutta konsultin fasilitoimalla menetelmällä, joka yhdistää verkkokokouksia ja niiden väleillä tapahtuvaa itsenäistä työskentelyä. Kokousten väliaikoina osallistujat saavat vastattavakseen aiheeseen liittyviä kysymyksiä, joiden avulla kokonaisuutta tarkennetaan edelleen yhteisissä verkkokokouksissa. Vastaukset voi jättää itselle sopivana ajankohtana, eikä vastaamista varten tarvitse varata valtavasti aikaa - menetelmä pyrkii olemaan nopea, kevyt ja helppo.  


Tavoitteet identiteetin hallinnan kehitystavoitteiden kartoittamiseksi:

Tuloksena on karkea kokonaiskuva ja tunnistettuja, mahdollisesti selvitettäviä ratkaisukokonaisuuksia

*Haluamme tietää, mitä haluttaisiin ratkaista, mitä ovat uudistuvan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeet. Koska ratkaisuja, ratkaisuaihoita, teknologioita ja toimijoita on useita, täytyy tavoitteiden kirkastua toiminnan tarpeista. 

*Haluamme jäsentää asiat käsitteellisellä tasolla oikein, jottei synny väärinymmärryksiä termeistä, kuten "identiteetin hallinta", "tunnistautumispalvelu", "IAM", "AAI", "AD" ja "oma data", "MyData". Haluamme ymmärtää kokonaisuutta siten, että paikallisessa organisaatiossa, toimialalla, kansallisella tasolla tai eurooppalaisessa kehityksessä ei tehdä turhaa päällekäistä työtä. Haluamme valita kokonaisuudesta mahdollisimman rajattuja kohteita edelleen kehitettäväksi. 

*Ideamuotoilun tulee jäsentää, mitä ovat uudistuvan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeet, mitä haluttaisiin ratkaista. Ideamuotoilun tulee perustua valmiisiin selvityksiin ja linjauksiin tarpeista. Tarpeita koskeva tiivis yleiskuva tarvitaan ennen kuin kehityskohteista tai ratkaisuista voidaan valita yhdessä edistettäviä konkreettisia kohteita. 

*Ideamuotoiluun tarvitaan erityisesti näkemystä toiminnan tarpeista ja niiden muutoksesta. Miten toiminta muuttuu suomalaisten tutkintokoulutukseen keskittyneestä toiminnasta, ulkomaalaisten osallistumisen, jatkuvan oppimisen ja TKI-yhteistyön näkökulmasta? 



Aikataulu

Työskentely osallistujien kesken alkaa 7.2.2020 klo 15 lyhyellä kick off -kokouksella, jossa käydään läpi tavoitteet ja eteneminen. Varsinaisia työstökokouksia (n.3h per kokous) seuraa kolme (neljäs kokous pidetään tarvittaessa), ja esiselvitys päätetään 20.3.2020. Kaikki kokoukset järjestetään verkkokokouksina osoitteessa https://cscfi.zoom.us/j/744717998.


Työskentelyn kick off (30min) pe 7.2. klo 15.00-15.30 

Työstökokous (3h) ke 26.2. klo 12-15

Työstökokous (3h) ke 11.3. klo 13-16

Työstökokous (3h) ke 18.3. klo 08-11

(Työryhmä voi halutessaan sopia neljännen työstökokouksen tarpeen mukaan) 

Pe 20.3. klo 14.00-14.30 Työskentelyn päätös


Taustaa

14.11.2019 korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyön ryhmien seminaarissa oppijan ja tutkijan identiteetinhallinta kansainvälisesti ja kansallisesti nostettiin tärkeimmäksi yhteiseksi kehityskohteeksi (https://wiki.eduuni.fi/x/FAI9Bw). Aihetta on käsitelty myös korkeakoulutuksen ja tutkimuksen toimijoiden kehitysideoiden keräämiseen ja edistämiseen tarkoitettussa Ideapankissa syksystä 2018 alkaen. Ideapankin tavoite on löytää oikeat tahot ehdotusten esiselvityksille ja jatkotoimille.

Korkeakoulujen tietohallintojohtajien AAPA- ja FUCIO-verkostot valitsivat aiheen Ideamuotoilun kohteeksi kokouksessaan 20.12.2019. Korkeakoulujen verkostot rahoittavat Ideamuotoilun fasilitoinnin, osallistujien osallistumiskustannuksia eli työaikaa ei korvata. 

Tämän Ideamuotoilun eDuuni-wikisivu: https://wiki.eduuni.fi/x/LqXHBw
Mikä on Ideamuotoilu? https://wiki.eduuni.fi/x/ZSCeBw
Tietoa Ideapankista: ideapankki.csc.fi


Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi työstöön!

Liitteitä

No files shared here yet.

  • No labels