You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 36 Next »

Ideapankissa:  CSCIDEAPANKKI-102 - Getting issue details... STATUS

Osaamisen osoittaminen ja todentaminen etänä

Ideamuotoilu: Opiskelijavalintojen tueksi - Osaamisen osoittaminen ja todentaminen etänä 16.4.-xx.x2020

Tavoite: Tunnistetaan erityyppiset vaatimukset osaamisen osoittamiselle ja todentamiselle etänä sekä kootaan skenaarioita näiden toteuttamiseksi etävalintakokeissa.

Ideamuotoilun keinoin tuetaan ensisijaisesti opiskelijavalintojen korkeakoulukohtaisesti järjestetyn ja keskitetysti tuetun toimeenpanon laatua poikkeustilanteessa. Tätä varten tunnistetaan toimintaprosesseja, tukitarpeita ja ratkaistavia asioita, jotka mahdollisesti muutoin jäisivät painetilanteessa huomioimatta ajoissa. On tarve myös hahmottaa opiskelijavalintojen toteutuskenaariot siinä laajemmassa kokonaiskuvassa jossa tunnistetaan erityyppisiä toiminnallisia vaatimuksia osaamisen osoittamiselle ja todentamiselle etänä sekä ratkaisuvaihtoehtoja näiden toteuttamiseksi oli sitten kysymys näytöstä, tentistä tai valintatilanteesta.

Ideamuotoilu on noin kuukauden aikana toteutettava virtuaalisten työpajojen sarja ilmiön jäsentämiseksi. Ideamuotoilussa kartoitamme tarpeita ja jäsennämme ilmiötä riittävän monipuolisen yhteisen ymmärryksen saamiseksi. Tuloksena on kokonaiskuva ja tunnistettuja, mahdollisesti selvitettäviä ratkaisukokonaisuuksia, joiden edistämiseen edelleen halukkaat voisivat sitoutua joko osana akuuttia toimintaoperaatiota tai pidemmällä kehityksen aikajanalla.

Lisätietoja "ideamuotoilu"-menetelmästä: https://wiki.eduuni.fi/x/ZSCeBw

Tämän wikisivun sisältö:

Aikataulu

102_ideamuotoilu.pptx

Työstöön osallistuvat

NimiOrganisaatioNäkökulmaSähköposti






ARENE / opetusvararehtori


UNIFI / opetusvararehtori
Ulla Sarajärvi
Pandemiaryhmä


Digipedaryhmä

Jenni Karppinen

Erja Widgrén-Sallinen

UEFSuomen yliopistokoulutuksen asiantuntijaverkosto – OHA-forum


Suomen ammattikorkeakoulutuksen asiantuntijaverkosto – AMK-OHA


AAPA
Markku NärhiJyväskylän yliopistoFUCIO
Tuomas Orama
Metropolia (AMK-koejärjestelmä)
Marjut AndersonCSCEXAM-konsortio
Merja VäistöOpetushallitusOpintopolku
Sanna SimolaTurun AMKKorkeakoulutsanna.simola (a) turkuamk.fi


SYL


SAMOK
Jonna KorhonenOKMOKMjonna.korhonen (a) minedu.fi
Ilmari HyvönenOKMOKMilmari.hyvonen (a) minedu.fi
Stina WestmanCSCKorkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyö
Max LaihonenCSC

Outi TasalaCSCIdeapankki
Lara Anastasiou

CSC

OPI-tiimi


Kutsu sidosryhmien edustajille 

Jakelu: Arene, Unifi, OHA-Forum, AMK-OHA, AAPA, FUCIO, EXAM-konsortio, Opetushallitus, SAMOK, SYL, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Tarpeet osaamisen osoittamiseen ja todentamiseen etänä ovat olleet pitkään keskustelussa korkeakoulutuksessa ja nousseet nyt esille erityisesti COVID-19:n aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen. Aihekokonaisuutta halutaan selvittää yhteisesti sekä akuutin tilanteen tukemiseksi että pitemmän aikajänteen näkökulmasta. Ideamuotoilun keinoin tuetaan opiskelijavalintojen korkeakoulukohtaisesti järjestetyn ja keskitetysti tuetun toimeenpanon laatua poikkeustilanteessa. Tätä varten tunnistetaan toimintaprosesseja, tukitarpeita ja ratkaistavia asioita, jotka mahdollisesti muutoin jäisivät painetilanteessa huomioimatta ajoissa. On tarve myös hahmottaa opiskelijavalintojen toteutuskenaariot siinä laajemmassa kokonaiskuvassa jossa voidaan tunnistaa erityyppisiä toiminnallisia vaatimuksia osaamisen osoittamiselle ja todentamiselle etänä ja ratkaisuvaihtoehtoja näiden toteuttamiseksi löytyy oli sitten kysymys näytöstä, tentistä tai valintatilanteesta.

Kutsumme korkeakouluyhteisön jäseniä mukaan käynnistyvään Ideamuotoiluun: Opiskelijavalintojen tueksi - Osaamisen osoittaminen ja todentaminen etänä

Ideamuotoilu on noin kuukauden aikana toteutettava virtuaalisten työpajojen sarja ilmiön jäsentämiseksi. Ideamuotoilussa kartoitamme tarpeita ja jäsennämme ilmiötä riittävän monipuolisen yhteisen ymmärryksen saamiseksi.

Ideamuotoiluun toivotaan mukaan eri näkökulmien edustajia korkeakouluista ja sidosryhmistä. Toivottuja näkökulmien edustajia ovat ainakin ylin johto, opintohallinto, hakijapalvelut, valintayhteistyötä koordinoivat, digipeda/opetus, tietohallinto, IT ja juristit. Tuloksena on kokonaiskuva ja tunnistettuja, mahdollisesti selvitettäviä ratkaisukokonaisuuksia, joiden edistämiseen edelleen halukkaat voisivat sitoutua joko osana akuuttia toimintaoperaatiota tai pidemmällä kehityksen aikajanalla.

Pyydämme ilmoittamaan mahdollisen edustajanne osoitteeseen ideapankki@csc.fi. Edustajia toivotaan verkostoittain ja näkökulmittain.

Lisätietoa tästä ideamuotoilusta saa Max Laihoselta, max.laihonen@csc.fi

Työskentely

Selvitämme kokonaisuutta konsultin fasilitoimalla menetelmällä, joka yhdistää verkkokokouksia ja niiden väleillä tapahtuvaa itsenäistä työskentelyä. Kokousten väliaikoina osallistujat saavat vastattavakseen aiheeseen liittyviä kysymyksiä, joiden avulla kokonaisuutta tarkennetaan edelleen yhteisissä verkkokokouksissa. Vastaukset voi jättää itselle sopivana ajankohtana, eikä vastaamista varten tarvitse varata valtavasti aikaa - menetelmä pyrkii olemaan nopea, kevyt ja helppo.  

Tavoitteet

Tavoite: Tunnistetaan erityyppiset vaatimukset osaamisen osoittamiselle ja todentamiselle etänä sekä kootaan skenaarioita näiden toteuttamiseksi poikkeustilanteessa järjestettävissä palveluprosesseissa. 

Aikataulu

Työskentely osallistujien kesken alkaa 16.4.2020 klo 15 lyhyellä kick off -kokouksella, jossa käydään läpi työn tavoitteet ja eteneminen. Varsinaisia työstökokouksia (n. 3h per kokous) seuraa kolme (neljäs kokous pidetään tarvittaessa), ja esiselvitys päätetään toukokuun loppuun mennessä. Kaikki kokoukset järjestetään verkkokokouksina osoitteessa https://cscfi.zoom.us/j/744717998.

Taustaa

Aihekokonaisuus on ollut keskusteluissa useita vuosia. Sitä on selvitetty esimerkiksi Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) toimesta 2016, jolloin pohdittiin valinta- ja pääsykokeiden sähköistämistä ja mahdollisia etenemispolkuja asiassa. Asia nousi tuolloin keskusteluun sähköisen ylioppilaskokeen toteutuksen myötä. Sittemmin sähköisiä pääsy- ja valintakokeita koskeva keskustelu laajentui Examin myötä kaikkeen sähköiseen tenttimiseen. (https://wiki.eduuni.fi/x/hogYAg)

Keväällä 2020 osaamisen osoittaminen ja todentaminen nousi akuutiksi tarpeeksi erityisesti COVID-19 aiheuttaman poikkeustilanteen myötä. Ideatoimikunnan kokouksessa 2.4.2020 päätettiin edistää ideaa "Osaamisen osoittaminen ja todentaminen etänä" (https://jira.eduuni.fi/browse/CSCIDEAPANKKI-102) siten, että idean ohjaamisesta esiselvitykseen ja mahdollisen ideamuotoilun käynnistämisestä keskustellaan seuraavassa Ideatoimikunnan kokouksessa 16.4., ja tarvittaessa asiaan palataan ideatoimikunnan kesken jo ennen sitä.

CSC:n ja OKM:n keskustelussa 3.4.2020 OKM/KTPO totesi, että tämän aiheen Ideamuotoilulle ja muulle jatkoselvittämiselle on tarvetta, kuten OppiJana 2030 -selvityksessä (1.6.2018: 7. Luku, https://wiki.eduuni.fi/x/swT0Aw) myös havaittiin. OKM on halukas osallistumaan Ideamuotoiluun ja sen järjestäminen rahoitetaan osana OKM:n CSC:ltä hankkimia palveluita korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeisiin. 



  • No labels