Suomen korkeakoulut ovat yhteistyössä käynnistäneet Digivisio 2030 -hankkeen, joka on korkeakoulujen yhteinen, sopimuspohjainen hanke. Digivision keskeisenä tavoitteena on avata oppimisen kansalliset tietovarannot yksilön ja yhteiskunnan käyttöön mahdollistaen pedagogiikan kehittymisen ja korkeakoulujen uudistumisen.

Digivisio 2030 -hankkeen toteuttamisen keskiössä on tiivis yhteistyö korkeakoulujen välillä sekä korkeakoulujen ja hanketoimiston välillä. Digivision konsortiosopimuksessa tullaan ehdottamaan yleiskokouksessa käsitellyn mukaisesti, että korkeakoulut sitoutuvat hankkeen toteuttamiseen ehdotetuin minimiresurssein. Korkeakoulujen resursointi on keskeistä hankkeen etenemisen kannalta, ja tukee yhteistä työskentelymallia sekä sujuvaa viestintää. 

Digivision yleiskokouksessa sovitun mukaisesti korkeakouluja pyydetään nimeämään henkilöt alla mainittuihin rooleihin, jotka ovat välttämättömiä, jotta voidaan varmistaa hankkeen eteneminen, hallinnollisten asioiden hoitaminen sekä käynnistettyä yhteinen työskentelymalli.

  1. Rehtori-/vararehtoritasoinen ”omistaja”, jolla on oikeus tehdä sopijapuolta (korkeakoulua) sitovia päätöksiä hankkeen yleiskokouksessa, ellei yleiskokousedustajaksi valtuuteta toista henkilöä samoin valtuuksin.
  2. Operatiivinen vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on toimia hanketoimiston yhteyshenkilönä sopijapuolen suuntaan, vastata sopijapuolen taholta operatiivisista asioista hankkeessa, löytää sopijapuolen sisältä hanketyöhön tarvittavat asiantuntijat sekä huolehtia siitä, että päätöksentekoprosessit hoidetaan hankkeen toimielinten asettamassa aikataulussa.
  3. Viestinnän vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on vastata hankkeeseen liittyvän viestinnän toteuttamisesta sopijapuolen organisaatiossa sekä osallistua viestinnän suunnitteluun yhdessä muiden sopijapuolten ja hanketoimiston viestintäpäällikön kanssa.

Digivisio 2030 -hanke tullaan jakamaan useampaan suurempaan työpakettiin, joista ovat vastuussa erikseen rekrytoitavat hankepäällikköt. Aiemmin mainittujen roolien lisäksi, korkeakoulujen toivotaan nimeävän asiantuntijat hankkeen työpaketteihin:

Strategiset muutokset (TP 2)

Työpaketin kuvaus (alustava):

  • Työpaketin tarkoituksena on edistää strategisia ja systeemisiä muutoksia, joita Digivisio 2030 toiminnallinen tavoitetila mahdollistuu. Näitä muutoksia ovat mm. opintojen joustavoittaminen, opiskelijoiden liikkuvuuden sujuvoittaminen,  laajempi opetusyhteistyö, osaamisen osoittamisen ja arvioinnin uudistaminen sekä  korkeakoulujen yhteisen opintotarjonnan kehittäminen. Työ tapahtuu korkeakoulujen tiiviissä yhteistyössä ja keskustelussa sekä yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa.
  • Tavoitetilan mahdollistuminen edellyttää lainsäädännön muutoksia, joiden tunnistaminen ja edistäminen kuuluvat työpakettiin.

Arkkitehtuuri, tekniset ratkaisut ja tietoturva (TP 3)

Työpaketin kuvaus (alustava):

  • Työpaketin tarkoituksena on määritellä Digivisio2030 palvelujen arkkitehtuuri suhteessa olemassa oleviin kansallisesti määriteltyihin arkkitehtuureihin. Työpaketin tehtävänä on yhdessä muiden työpakettien kanssa määritellä Digivisio 2030 digitaaliset ratkaisut ja –palvelut, ja toteuttaa ne, huomioiden tietoturva ja tietosuoja. Työpakettiin kuuluu yhteinen sanasto- ja tietomallityö sekä yhteensopivuuden määrittely valtakunnallisten, ja tärkeimpien korkeakoulujen yhteisten, palvelujen kanssa.

Digipedagogiikka (TP 4)

Työpaketin kuvaus (alustava):

  • Työpaketin tarkoituksena on tunnistaa Digivision toiminnallisen tavoitetilan pohjalta pedagogiikan kehittämistarpeet sekä tunnistaa jo toteutettuun työhön perustuen korkeakoulujen yhteistyössä ne asiat, ja korkeakoulujen yhteiset toimenpiteet, joilla tuetaan digipedagogiikan kehittymistä. Työpaketissa toteutetaan yhteisesti sovitut toimenpiteet digipedagogiikan kehittämiseksi.

Toiminnallinen muutos ja muutosjohtaminen (TP 5)

Työpaketin kuvaus (alustava):

  • Työpaketin tarkoituksena on rakentaa yhteinen ymmärrys oppijan käyttäjämatkasta Digivisio 2030 tavoitetilassa, ja pitää sitä yllä. Käyttäjämatkaan perustuen työpaketissa tunnistetaan eri toimijoiden rooleissa ja toiminnoissa tapahtuvat muutokset, ja tuetaan yhdessä sovittavalla tavalla muutosten läpiviemistä korkeakouluissa niin, että Digivisio 2030 palvelujen ja toimintamallien käyttöönotto on mahdollisimman sujuvaa. 

Kumppanuudet ja ekosysteemi (TP 6)

Työpaketin kuvaus (alustava)

  • Työpaketin tarkoituksena on luoda edellytykset oppimisen ekosysteemin syntymiselle, ja luoda siihen liittyvät toimintamallit, liiketoimintamallit huomioiden. Ekosysteemin kautta Digivisio 2030 –ratkaisuista syntyvän datan hyödyntäminen tulee mahdolliseksi uusissa palveluissa. Työpaketissa rakennetaan yhteistyö tärkeimpien rinnakkaisten hankkeiden kanssa, ja varmistetaan toiminnallisen ja teknisen tason yhteensopivuus, sekä luodaan yhteydet tärkeimpiin kansainvälisiin toimijoihin. 

Työpakettien asiantuntijat ovat merkittävässä roolissa siinä, että substanssityö saadaan käyntiin ja korkeakoulu voi aktiivisesti osallistua hankkeeseen sekä vaikuttaa linjaus- ja päätösehdotukseiin, jotka viedään ohjausryhmän ja yleiskokouksen käsittelyyn. Työpaketteihin tarvittava varsinainen määrittely-, suunnittelu- ja toteutustyö resursoidaan erikseen ja korvataan hankerahoituksesta korkeakouluille. 

Yksi henkilö voi olla vastuussa useammasta roolista. 

Pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan korkeakoulunne edustajat 31.12.2020 mennessä Lara Anastasioulle (lara.anastasiou@csc.fi). 

  • No labels