You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

1        Opintopolun organisaatiopalelu kehittyvä palvelu

Organisaatiopalvelua kehitetään edelleen vuoden 2015 aikana. Viimeisessä luvussa on kerrottu millaisia uusia ominaisuuksia vuoden 2015 aikana toteutetaan. 

 

Palvelu palvelee kaikkia kouluasteita peruskouluista korkeakouluihin.

2        Opintopolun Organisaatiopalvelua hyödyntävät palvelut

 

Opintopolun Organisaatiopalvelua hyödyntävät palvelut

Organisaatiopalvelun tietoja hyödynnetään Opintopolun palveluiden lisäksi Opetushallituksen, Opetusministeriön, Ylioppilastutkintolautakunnan, KELAn, Tilastokeskuksen ja työministeriön sähköisissä palveluissa.

3        Organisaatiotasot

 

     Koulutustoimija = Kunta tai kuntayhtymä, yliopisto, yksityinen yritys, säätiö tai yhteisö joka järjestää opetusta tai koulutusta ja jolla on yritys- tai yhteisötunnus tai valtion virastotunnus.

     Oppilaitos= Hallinnollinen yksikkö, kuten koulu, ammattikorkeakoulu, yliopisto, opisto, oppilaitos, opinto- tai koulutuskeskus, neuvontajärjestö, tutkimusyksikkö tai avoin yliopisto.

     Toimipiste = Oppilaitoksen toimipiste, opetuspiste, kampus, yksikkö, laitos tai osasto.

4        Hae organisaatioita

 

                       

 

 

Hae organisaatioita -näytöllä näytetään oletuksena se koulutustoimija, oppilaitos, tai toimipiste ja johon virkailijalla on käyttöoikeudet. Organisaation nimi näytetään näkymän vasemmassa yläkulmassa.

 

Koulutustoimijan organisaatioita voi hakea myös näkymän yläosassa olevalla hakukentällä. Kirjoita hakukenttään haetun organisaation nimi tai sen osa (esim. sähkö), Y-tunnus tai oppilaitoksen viisinumeroinen Tilastokeskuksen koodi ja paina Hae -painiketta.

 

Hakukentän alapuolella on toiminto Tarkennettu haku. Tarkennetussa haussa hakua voi tarkentaa kunnalla, organisaatiotyypillä ja oppilaitostyypillä (silloin kun organisaatiotyyppi on oppilaitos). Lisäksi haun voi kohdentaa aktiivisten (sisältää myös tulevaisuuteen perustetut organisaatiot) lisäksi passiivisiin organisaatioihin. Esimerkiksi valitsemalla vaihtoehdon ”Näytä kaikki”, listalle tulevat aktiiviset, passiiviset ja suunnitellut organisaatiot (joiden perustamispäivä on tulevaisuudessa). Hakuehdot tyhjennetään Tyhjennä -painikkeella.

 

Näkymän keskiosassa näytetään käyttöoikeuksiin tai hakuehtoihin sopivat organisaatiot hierarkiana. Jos listassa ei ole kaikki organisaatiot näkyvillä, näpäytä esim. koulutustoimijan nimen vasemmalla puolella olevaa > merkkiä.  Ohjelma avaa listan koulutustoimijan oppilaitoksista. Yksittäisen oppilaitoksen toimipisteen nimet tulevat näkyviin näpäyttämällä oppilaitoksen nimen edessä vasemmalla olevaa > merkkiä. Organisaatiotietoja voi tarkastella ja muokata tarkemmin näpäyttämällä organisaation nimen edessä olevaa  valikkokuvaketta ja valitsemalla jokin valikon toiminnoista. Se millaisia toimintoja valintalistalle tulee, riippuu käyttäjätunnuksessa olevasta käyttöoikeusryhmästä ja siihen annetuista oikeuksista.

 

Mikäli haluat katsella muita kuin oman koulutustoimijan ja sen oppilaitosten ja toimipisteiden tietoja, näpäytä näkymän yläreunassa olevan oman organisaation perässä olevaa Poista valinta -linkkiä. Tämän jälkeen haku kohdistuu kaikkiin järjestelmän organisaatioihin. Omiin organisaatiotietoihin pääsee takaisin näpäyttämällä näkymän yläreunassa olevan organisaatiotiedon perässä olevaa Palauta oletus -linkkiä.

 

5        Hallinnoi ryhmiä

 

Hallinnoin ryhmiä toiminnolla hallinnoidaan korkeakoulujen tarvitsemia ryhmiä.  Ryhmiä käytetään mm. hakukohteiden ryhmittelyyn. Hallinnoi ryhmiä painonapin takaa aukeaa uusi näyttö Hallinnoi ryhmiä jossa voi luoda uusia ryhmiä, muokata jo luotuja tai poistaa ryhmän jota ei enää tarvita.                     

5.1      Luo uusi ryhmä

 

 

 

Näpäytä Luo uusi ryhmä painiketta. Anna ryhmälle nimi vähintään yhdellä kielellä. Ryhmän kuvaus kenttään voi kirjoittaa kuvauksen ryhmästä. Valikoista valitaan ryhmälle tyyppi ja käyttötarkoitus.

 

Tallenna -painike on aktiivinen vasta kun kaikki pakolliset tiedot on tallennettu.

 

5.2      Valitse ja muokkaa ryhmää

 

Organisaatioon luodut ryhmät löytyvät näytön yläosassa olevasta valikosta.

Luotuja ryhmiä voi tarkastella, muokata ja poistaa jos ryhmää ei enää tarvita. Poistettua ryhmää ei voi enää palauttaa.  Älä poista ryhmää jossa koulutuksia ja hakemuksia.

 

 

6        Organisaatiotietojen päivitysvastuut

 

Kun opetus- ja kulttuuriministeriö antaa uudelle koulutustoimijalle koulutuksen järjestämisluvan, tai kun koulutustoimijat yhdistyvät on siitä ilmoitettava Opetushallitukseen. Opintopolun päänavigaatiossa on otsikko Käyttöohje josta löytyy lomake jolla tiedot tulee toimittaa Opetushallitukseen. Opetushallitus hakee ja tarkistaa koulutustoimijan tiedot YTJ -rekisteristä.

 

Kun koulutustoimija lakkauttaa tai perustaa uusia oppilaitoksia, tai yhdistää jo olemassa olevia oppilaitoksia, tai on tarve päivittää oppilaitoksen nimeä, koulutustoimijan tulee olla yhteydessä Opetushallitukseen. Opetushallitus tarkistaa oppilaitostiedot ja on tarvittaessa yhteydessä Tilastokeskukseen, jonka kanssa sovitaan oppilaitoksen tunnuksesta sekä oppilaitostyypistä. Opintopolun päänavigaatiossa on Käyttöohjeet josta löytyy lomake jolla tiedot tulee toimittaa Opetushallitukseen.

 

Organisaatiotiedot siirtyvät mm. KELAan, Työvoimaviranomaisille, Tilastokeskukseen ja muiden viranomaisten järjestelmiin joten koulutuksen järjestäjän ja oppilaitoksen tunnisteiden tulee olla oikein eri järjestelmien tiedonsiirtojen mahdollistamiseksi. Oppilaitostunnus on viisimerkkinen oppilaitoksen yksilöintitunnus, joka annetaan ainoastaan oppilaitokselle. Tilastokeskuksen Oppilaitostyyppiluokitus ryhmittelee oppilaitokset tyypin mukaan (esim. yliopisto, ammattikorkeakoulu, kesäyliopisto jne.).

 

Koulutustoimijan tai oppilaitoksen virkailija voi perustaa ja lakkauttaa toimipisteitä virkailijan käyttöoikeuksissa mainittuihin organisaatioihin, sekä päivittää niiden nimenmuutoksia. Opetushallitus voi poistaa turhaan tai vahingossa tallennetun toimipisteen järjestelmästä jos toimipisteeseen ei ole ennätetty tallentamaan koulutusta.

7        Päivitä organisaatioiden perustietoja

 

Organisaatiotietojen päivittäminen on ajankohtaista silloin, kun tai toimipiste perustetaan tai lakkautetaan, tai kun toimipisteen nimi tai yhteystiedot muuttuvat. Vuosittain on hyvä tarkistaa myös kuvailevat koulutustarjoajatiedot sekä opiskelijan edut, jotka ovat oppijan palvelussa näytettäviä tietoja.

7.1      Koulutustoimijan perustiedot

 

 

 

Hae koulutustoimija Hae organisaatioita -hakutoiminnolla. Valitse koulutustoimijan nimen edessä olevasta  valikkokuvakkeesta Muokkaa -toiminto. Järjestelmä avaa tiedot muokkausnäytölle.  

 

Opetushallitus hakee ja tarkistaa koulutustoimijan perustiedot YTJ -rekisteristä.

 

Opetushallitus päivittää koulutustoimijasta seuraavat tiedot:

  • Organisaatiotyyppi (koulutustoimija)
  • Yritysmuoto
  • Y-tunnus
  • Virastotunnus
  • Koulutustoimijan nimet kieliversioineen
  • Voimassaolon alku- ja loppupäivämäärä

                     

                      Korkeakoulun virkailija päivittää loput tiedot

 

Organisaatiotyyppi

YTJ -rekisteristä haettu Koulutuksen järjestäjän ja opetuksenjärjestäjän organisaatiotyyppi on koulutustoimija.

 

Yritysmuoto

YTJ -rekisteriin merkitty koulutustoimijan yritysmuoto.

 

Y-tunnus

Koulutustoimijan Y-tunnus on YTJ -rekisteriin merkitty yrityksen tunniste.

 

Virastotunnus

Koulutustoimijoilla joiden omistajatyyppi on valtio voi Y-tunnuksen lisäksi olla Valtionkonttorin antama Virastotunnus. Joissakin tapauksissa koulutustoimijalla saattaa olla vain Virastotunnus.

 

Koulutustoimijan nimi

Virallinen koulutustoimijan nimi tulee suoraan Yritys- ja yhteisörekisteristä (YTJ). Opetushallitus voi kirjata koulutustoimijalle nimen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

Perustamis- ja lakkauttamispäivämäärät

Perustamispäivämäärä on päivämäärä, mistä lähtien koulutustoimija lisätty YTJ -rekisteriin. Lakkautuspäivämäärä on päivämäärä mistä lukien koulutustoimijan koulutustehtävä päättyy.

 

Kotipaikka

Kotipaikka on YTJ -rekisteriin merkitty kotipaikka.

 

Maa

Maa on YTJ -rekisteriin merkitty maa.

 

Kieli

Kieli on YTJ -rekisteriin merkitty kieli. Koulutustoimija voi lisätä YTJ- rekisteristä tulevan kielten lisäksi koulutustoimijan tietoihin myös muita kieliä.

 

Ammattikorkeakoulujen opetuskieli tulee olla ammattikorkeakoulun toimiluvassa mainittu opetuskieli. Yliopistojen kielen tulee olla yliopistosta annetussa asetuksessa mainittu opetus- ja tutkintokieli.

Kuva

Oppilaitoksen kuva. Kuvan tallennusmuodon on oltava joku seuraavista jpeg, png, tai gif. Jos kuvassa on tunnistettavia henkilöitä, koulutustoimijan tulee huolehtia siitä, että se on saanut kuvassa esiintyvältä henkilöltä luvan kuvan tallentamiseen ja julkaisemiin Opintopolussa.

 

Muuta tiedot ja näpäytä Tallenna -painiketta. Tallenna painike on aktiivinen vasta kun kaikki pakolliset tiedot on päivitetty.

7.2      Oppilaitoksen perustiedot

 

 

 

 

Hae päivitettävä oppilaitos Hae organisaatioita -hakutoiminnolla. Valitse oppilaitoksen nimen edessä olevasta  valikkokuvakkeesta Muokkaa -toiminto. Järjestelmä avaa tiedot muokkausnäytölle. Kirjoitussuojatut kentät ovat Opetushallituksen päivitysvastuulla olevia kenttiä.

 

Opetushallitus päivittää seuraavat tiedot:

  • Organisaatiotyyppi
  • Oppilaitoskoodi
  • Oppilaitostyyppi
  • Organisaation nimi kieliversioineen
  • Voimassaolon alku- ja loppupäivämäärä

                     

                      Korkeakoulun virkailija päivittää loput tiedot.

 

Organisaatiotyyppi

Oppilaitoksen organisaatiotyyppi on aina oppilaitos.

 

Oppilaitoskoodi

Oppilaitoksen koodi on Tilastokeskuksen oppilaitokselle antama yksilöivä tunniste.

 

Oppilaitostyyppi

Tilastokeskuksen ylläpitämä luokitus. Jokainen oppilaitos on sijoitettu johonkin luokituksen tyyppiin. Esim. Ammattikorkeakoulu  oppilaitostyypissä 41 ja Yliopistot  oppilaitostyypissä 42.

 

Oppilaitoksen nimi

Opetushallitus ylläpitää oppilaitoksen nimiä. Opetushallitus voi kirjata Oppilaitoksen nimen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

Perustamis- ja lakkauttamispäivämäärät

Perustamispäivämäärä on päivämäärä, mistä lähtien koulutustoimija on päättänyt perustaa oppilaitoksen tai opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut toimiluvan oppilaitokselle.

 

Kotipaikka

Kotipaikka on oppilaitoksen sijaintikunta.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sijaintikuntaa ei ole erikseen määrätty mutta jotta hakijalle tarkoitettujen palvelujen kuntahaku voi löytää myös korkeakoulut, on kuntatieto syytä päivittää.

 

Maa

Oletusmaana on Suomi. Jos oppilaitoksen maa on jokin muu kuin Suomi, valintalistasta valitaan toinen maa.

 

Kieli

Kieli on oppilaitoksen opetuskieli.

 

Ammattikorkeakoulujen opetuskieli tulee olla ammattikorkeakoulun toimiluvassa mainittu opetuskieli.

 

Yliopistojen kielen tulee olla yliopistosta annetussa asetuksessa mainittu opetus- ja tutkintokieli.

 

Kuva

Oppilaitoksen kuva. Kuvan tallennusmuodon on oltava joku seuraavista jpeg, png, tai gif. Jos kuvassa on tunnistettavia henkilöitä, koulutustoimijan tulee huolehtia siitä, että se on saanut kuvassa esiintyvältä henkilöltä luvan kuvan tallentamiseen ja julkaisemiin Opintopolussa.

 

Muuta tiedot ja näpäytä Tallenna -painiketta. Tallenna painike on aktiivinen vasta kun kaikki pakolliset tiedot on päivitetty.

7.3      Toimipisteen perustiedot

 

 

 

 

Valitse toimipisteen nimen edessä olevasta    valikkokuvakkeesta Muokkaa -toiminto. Järjestelmä avaa tiedot muokkausnäytölle.

 

Organisaatiotyyppi

Toimipisteen organisaatiotyyppi on toimipiste. Toimipiste voi olla myös oppisopimustoimipiste.

 

Muuta tiedot ja näpäytä Tallenna -painiketta. Tallenna painike on aktiivinen vasta kun kaikki pakolliset tiedot on päivitetty.

 

 

Toimipisteen nimi

Toimipisteen virallisen nimen lisäksi koulutustoimijan virkailija voi kirjata toimipisteen nimen suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Toimipisteen koko nimi koostuu oppilaitoksen nimestä sekä toimipisteen tarkenteesta. Koulutustoimijan virkailija voi päivittää tarkenne osaa.

 

Luo uusi nimi - toiminnolla vanha toimipisteen nimi jää järjestelmän muistiin. Korjaa nimeä - toiminnolla toimipisteen nimestä voi korjata esim. kirjoitusvirheen. Peruuta nimenmuutos -toiminnolla voi peruuttaa nimen muutoksen jolle on annettu tulevaisuuteen uuden nimen alkamispäivämäärä.

 

 

Perustamis- ja lakkauttamispäivämäärät

Perustamispäivämäärä on päivämäärä, mistä lähtien koulutustoimijan virkailija on päättänyt perustaa toimipisteen. Toimipisteen voi lakkauttaa kun toimipisteessä ei enää järjestetä koulutusta.

Huomaa, että Opintopolun organisaatiopalvelusta on tiedonsiirto KELAn opintotuki järjestelmään. Jos toimipisteessä on edelleen opiskelijoita, ei toimipistettä kannata lakkauttaa ennen kuin kaikki opiskelijat ovat valmistuneet. Muutoin opiskelijoiden opintotuki saattaa keskeytyä.

 

Kotipaikka

Kotipaikka on toimipisteen sijaintikunta.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sijaintikuntaa ei ole erikseen määrätty mutta jotta hakijalle tarkoitettujen palvelujen kunta haku voi löytää myös korkeakoulut, on kuntatieto syytä päivittää.

 

Maa

Toimipisteen oletusmaa on Suomi. Jos maa on jokin muu kuin Suomi, valintalistasta valitaan toinen maa.

 

Kieli

Kieli on toimipisteen opetuskieli.

 

Ammattikorkeakoulujen opetuskieli tulee olla ammattikorkeakoulun toimiluvassa mainittu opetuskieli.

 

Yliopistojen kielen tulee olla yliopistosta annetussa asetuksessa mainittu opetus- ja tutkintokieli.

 

Kuva

Oppilaitoksen kuva. Kuvan tallennusmuodon on oltava joku seuraavista jpeg, png, tai gif. Jos kuvassa on tunnistettavia henkilöitä, koulutustoimijan tulee huolehtia siitä, että se on saanut kuvassa esiintyvältä henkilöltä luvan kuvan tallentamiseen ja julkaisemiin Opintopolussa.

 

Muuta tiedot ja näpäytä Tallenna -painiketta. Tallenna painike on aktiivinen vasta kun kaikki pakolliset tiedot on päivitetty.

 

8        Päivitä organisaation yhteystiedot

 

 

 

 

Yhteystiedot voi päivittää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi kieltä vastaavalle välilehdelle.

 

Osoitemuoto

Kutakin kieltä vastaavassa välilehdessä voi valita osoitemuodoksi suomalaisen tai kansainvälisen osoitemuodon. Suomalaisessa osoitemuodossa on käytössä postinumerokoodisto. Suomen - ja ruotsinkielisillä välilehdissä on oletuksena suomalainen osoitemuoto. Englanti nimisellä välilehdellä oletuksena on kansainvälinen osoitemuoto.

 

Käyntiosoite ja postiosoite

Koulutuksen järjestäjän osoitteena on oletuksena YTJ -rekisteriin merkitty Käynti- tai postiosoite. Oppilaitoksen ja toimipisteiden osoitteiden ylläpito on koulutustoimijan vastuulla.

 

Tallennettujen tietojen perusteella Opetushallitus lähettää kirje- ja sähköpostia opetuksen järjestäjille, oppilaitoksille ja toimipisteille.

 

Puhelinnumero

Organisaation puhelinnumero, esimerkiksi vaihteen numero.

 

Organisaation faksinumero ja sähköpostiosoite

 

WWW-osoite

Koulutustoimijan Internetsivujen osoite. Jos koulutustoimijalla ei ole omaa sivua, voi osoite olla myös oppilaitoksen sivuille.

 

Päivitä tiedot ja näpäytä Tallenna -painiketta. Oppilaitoksen ja toimipisteiden yhteystietojen ylläpito on koulutustoimijan vastuulla.

 

9        Päivitä organisaation hakijapalvelun tiedot

 

 

 

Hakijapalvelun tiedot voi kirjata kaikilla ISO-639-1 standardin kielillä. Kielivalikon saa auki näpäyttämällä näytön vasemmassa laidassa olevaa ikonia. Välilehden poistaminen tietoineen tapahtuu näpäyttämällä X merkkiä poistettavasta välilehdestä.

 

 

 

Hakijapalvelun yhteystiedot

Jos haku- tai opintotoimistoa ei ole, kerrotaan ne yhteystiedot, joihin hakijat voivat ottaa yhteyttä. Käynti ja postisoitteen voi kirjata joko suomalaiseen tai kansainväliseen osoitemuotoon.

10   Päivitä organisaation ECTS -koordinaattorin tiedot

 

 

Jos organisaation ECTS-koordinaattorin tiedot on jo päivitetty käyttäjähallintaan järjestelmä antaa listan nimeen sopivista vaihtoehdoista, kun Nimi kenttään kirjoitetaan koordinaattorin nimi.

11   Päivitä sosiaalisen median tietoja

 

 

 

Sosiaalisen median linkit

Muu-kenttään voi lisätä linkin esimerkiksi opiskelijatöiden galleriasivulle tai hakeutujan oppaaseen.

 

12   Päivitä kuvailevia tietoja

 

Kuvailevat tiedot voi kirjata kaikilla ISO-639-1 standardin kielillä. Kielivalikon saa auki näpäyttämällä näytön vasemmassa laidassa olevaa ikonia. Välilehden poistaminen tietoineen tapahtuu näpäyttämällä X merkkiä poistettavasta välilehdestä.

 

Kopioi tiedot yläorganisaatiosta -  toiminnolla kuvailu kenttiin kirjoitettuja tekstejä voi kopioida organisaatiohierarkiassa. Esim. siten, että esim. koulutustoimijan tietoihin kirjoitetun teksti kopioidaan oppilaitoksen tietoihin ja muokataan sopivaksi, sen jälleen kopioidaan oppilaitoksen tietoihin kirjoitettu teksti toimipisteelle ja muokata toimipisteelle sopivaksi. Näpäyttämällä tekstiruutua teksti kenttä aukeaa muokkaustilaan.

 

Organisaatioesittelyn ja opiskelijan etujen kuvauksen tavoitteena on, että hakeutuja löytää itselleen sopivimman koulutuksen ja korkeakoulun. Kuvaus on hyvä laatia niin, että se tukee tätä tavoitetta. Organisaatioesittelyn ja opiskelijan edut näytetään hakijan Opintopolussa koulutuskuvausten yhteydessä oppilaitoksen nimen mukaisella välilehdellä. Esimerkkitekstit ovat ammatillisesta ja lukiokoulutuksesta.

 

Huomaa, että kaikkien kenttien sisältöä ei näytetä hakijalle hakijan Opintopolku-palvelussa vaikka kentät ovat Opintopolussa. Myös sillä on vaikutusta onko koulutustarjonta päivitetty koulutustoimijan, oppilaitoksen vai toimipisteen tietoihin. Näytettävät kentät on kerrottu myöhemmin ohjeessa välilehdittäin.

 

Tekstikenttiin kirjoitettua tekstiä voi muokata tekstikentän työkaluilla.

Tallenna tiedot Tallenna -painikkeella.

12.1  Päivitä Organisaatioesittely

 

 

Seuraavat Koulutustoimijan/oppilaitoksen/toimipisteen tietoihin kirjatut tiedot näytetään oppijanpalvelussa:

  • Oppilaitoksen kuva
  • Hakutoimiston yhteystiedot
  • Sosiaalisen median linkit
  • Organisaation yleiskuvaus (1500 merkkiä)
  • Esteettömyys ja oppimisen tuki (1500 merkkiä)
  • Tietoa oppimisympäristöstä (1500 merkkiä)
  • Opetuksen vuosikello (1500 merkkiä)

 

Organisaation yleiskuvaus

Kuvauksen pituus korkeintaan 1500 merkkiä.

 

Tietoa oppimisympäristöstä

Oppilaitos kuvaa, millainen oppimisympäristö toimipisteettä on käytössä ja miten se tukee oppimista. Miten ympäristö tukee oppimista sisäisesti muokkaavia kognitiivisia elementtejä eli opiskelijan omia tietoja ja taitoja? Miten ympäristö tukee oppimisen affektiivisia elementtejä: motivaatiota, tavoitteita, vireyttä, tunnetilaa? Miten ympäristö tukee oppimisen kognitiivisia elementtejä: asioiden yhdistelyä, vertailua, erottelua, luokittelua, uuden tiedon liittämistä aikaisempaan tietoon ja muihin asiayhteyksiin, omien päättelysääntöjen luontia, ajatusten ja toimintamallien visualisointia, oman mallin luomista opittavasta asiasta / ilmiöstä, tiedon käyttöä ja soveltamista eri tilanteissa ja asiayhteydessä? Miten ympäristössä on otettu huomioon yhteisöllinen oppiminen ja tiedon jakaminen? Kuvauksen pituus korkeintaan 1500 merkkiä.

 

Esimerkki:    Oppilaitoksen A oppimisympäristöön kuuluvat luokat, laboratoriot, kielistudiot, työpajat, multimedia-aineistot, virtuaaliympäristö ja kirjasto.  Sekä luokkaopetustilat että työpajojen tilat on suunniteltu siten, että ne tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden toimia sekä itsenäisesti että yhdessä.

 

Tekstiilialan opinnot sisältävät kangaspuilla kudottavien sisustustekstiilien suunnittelua ja valmistusta. Oppilaitoksessamme on käytössä uusimmat tietokoneavusteiset kangaspuut ja erikoiskangaspuut sekä kudonnan suunnitteluohjelmat. Opiskelu käsittää myös kankaanpainantaa, huovutusta, kankaiden ja lankojen värjäystä sekä erikoistekniikoita. Pajoissa innostutaan, mallinnetaan, testataan, tutkitaan, tarkkaillaan, jaetaan kokemuksia ja ideoita sekä rakennetaan omaa ammatti-identiteettiä.

 

Opiskelijan käytössä ovat käsikirjaston ja lainattavan kokoelman lisäksi atk-tilat, joissa voi työskennellä itsenäisesti. Lehtiä, DVD- ja videomateriaalia ei lainata opiskelijoille kotikäyttöön. Opiskelijoiden käytössä on mm. tulostin, skanneri, sidontalaite, tehonitoja, DVD- ja videolaitteet. Verkko-oppimisympäristömme on Fronter. Sähköisistä tietokannoista opiskelijoille avoinna ovat mm. Facta-tietopalvelu, MOT-sanakirjat ja Aleksi-artikkeliviitetietokanta.

 

Esteettömyys ja oppimisen tuki

Kuvaus siitä, miten esteettömyys sekä tukipalvelut, varsinkin oppimisen tuki, on järjestetty oppilaitoksessa/toimipisteessä. Jos tieto on yhteinen koko oppilaitokselle, voidaan linkittää sivulle, jolla asiasta kerrotaan tarkemmin. Kuvauksen pituus korkeintaan 1500 merkkiä.

 

Esimerkki:    Oppimisen tuki kuuluu kaikille opiskelijoille. Yleisen eli kaikille kuuluvan varhaisen ja ennakoivan tuen muodot ehkäisevät sekä poistavat oppimisen esteitä ja vähentävät siten oppilaiden tarvetta erityiseen tukeen.

 

Lähtökohtana opetuksen järjestämisessä ammatillisissa oppilaitoksissa on esteettömyys. Erityistä tukea tarvitsevien opetus järjestetään ensisijaisesti ammatillisissa oppilaitoksissa samoissa ryhmissä muiden opiskelijoiden kanssa tai tarvittaessa osittain tai kokonaan erityisryhmissä. Mikäli erityisopiskelija tarvitsee harjaantumista perusvalmiuksissa, hän voi osallistua ennen ammatillisten opintojen alkua vammaisten valmentavaan ja kuntouttavaan opetukseen ja ohjaukseen.

 

Erityisopetusta tarvitsevalle opiskelijalle laaditaan henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma HOJKS, jossa otetaan huomioon opiskelijan yksilölliset tarpeet. Suunnitelmaan sisältyy suoritettava tutkinto, opetuksessa noudatettavat opetussuunnitelmien tai näyttötutkinnon perusteet, tutkinnon laajuus, opiskelijalle laadittu henkilökohtainen opetussuunnitelma, opiskelijan saamat palvelu- ja tukitoimet vastuuhenkilöineen sekä erityisopetuksen perusteet.

 

Opetuksen vuosikello

Kuvaus opetusvuoden jakautumisesta lukukausiin, mahdollisiin opetusjaksoihin ja loma-aikoihin.

 

Opetuksen vastuuhenkilöt

 

Valintamenettely

Kuvaus opiskelijavalinnan toteutuksesta.

 

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen (AHOT) käytännöt

Kuvaus siitä, miten hakija voi hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista ja saada päätöksen joidenkin opintojen hyväksymisestä tutkinnon osaksi.

 

Tietoa kieliopinnoista

Kuvaus organisaatiossa tarjolla olevasta kielivalikoimasta ja opetustarjonnasta.

 

Tietoa työharjoittelusta

Kuvaus siitä, miten työharjoittelu liittyy opintoihin ja miten siitä luetaan opintopisteitä. Tässä tulee kuvata myös harjoittelun mahdollisia rajoituksia ja harjoittelupaikan hankintatapoja.

 

Tietoa opiskelijaliikkuvuudesta

Käytännön tietoa vaihto-opiskelijoille, opiskelija-vaihtoon lähteville, koko tutkinnon suorittamista harkitseville kansainvälisille opiskelijoille ja yhteistutkinnosta kiinnostuneille henkilöille.

 

Kansainväliset tai vieraskieliset koulutusohjelmat

Kuvaus kansainvälisille opiskelijoille suunnatuista koulutusohjelmista.

12.2  Päivitä Opiskelijan edut

 

         

Opiskelijan eduissa oppilaitos kuvaa opiskelijan opintososiaalisia etuja ja palveluja. Koulutustoimijan/oppilaitoksen/toimipisteen tietoihin kirjatut seuraavat tiedot näytetään palvelun tässä kehitysvaiheessa:

  • Tietoa elämisen kustannuksista (1500 merkkiä)
  • Opiskelijaruokailu (1500 merkkiä)
  • Terveydenhuoltopalvelut (1500 merkkiä)
  • Tietoa asumisesta (1500 merkkiä)
  • Opintojen rahoitus (1500 merkkiä)
  • Tietoa vakuutuksista (1500 merkkiä)
  • Tietoa vapaa-ajan palveluksista (1500 merkkiä)

 

 

Tietoa elämisen kustannuksista

Tässä kuvataan olennaiset tiedot esimerkiksi oppikirjojen tai opiskelun kannalta tärkeiden välineiden hankkimisesta tai yhteiskäytöstä. Jos tieto ei ole koulutuskohtaista, vaan yhteistä koko oppilaitokselle, voidaan linkittää sivulle, jolla asiasta kerrotaan tarkemmin. Kuvauksen pituus korkeintaan 1500 merkkiä.

 

Esimerkki:    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle. Ruokailu on maksutonta.

 

Ammatillisen perustutkinnon ja valmistavan koulutuksen suorittaminen edellyttää säännöllistä koulutukseen osallistumista. Opintotuen saamisen edellytyksenä on myös riittävä opiskeluissa eteneminen. opiskelijalla on mahdollisuus saada koulumatkatukea.

 

Terveydenhuoltopalvelut

Kuvaus opiskelijaterveydenhuollon olennaisista tiedoista. Jos tieto ei ole koulutuskohtaista, vaan yhteistä oppilaitokselle, voidaan linkittää sivulle, jolla asiasta kerrotaan tarkemmin. Kuvauksen pituus korkeintaan 1500 merkkiä.

 

Esimerkki:    Opiskelija on oikeutettu maksuttomiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, jotka järjestetään yhdessä kuntien sosiaali- ja terveystoimen kanssa.

 

Opiskelijaruokailu

Tässä kuvataan olennaiset tiedot siitä, miten ruokailu oppilaitoksessa tai toimipisteessä toimii. Jos tieto ei ole koulutuskohtaista, vaan yhteistä koko oppilaitokselle, voidaan linkittää sivulle, jolla asiasta kerrotaan tarkemmin. Kuvauksen pituus korkeintaan 1500 merkkiä.

 

Esimerkki:    Ruokailu on maksutonta. Opiskelijalle tarjotaan yksi maksuton ateria päivässä.

 

Opintojen rahoitus

Kuvaus opintotuesta, stipendeistä ja muista mahdollisuuksista rahoittaa elämisen kustannuksia.

 

Tietoa asumisesta

Kuvaus opiskelija-asuntosäätiöstä tai tavallisimmista vuokra-asuntotarjoajista.

 

Tietoa vakuutuksista

Kuvaus koulutuksen järjestämän organisaation tarjoamista vakuutuksista.

 

Tietoa opiskelijaliikunnasta

 

Vapaa-ajan palvelut

Kuvaus vapaa-ajan viettoon liittyvistä palveluista ja aktiviteeteista.

 

Opiskelijajärjestöt

Kuvaus organisaation yhteydessä toimivista opiskelijajärjestöistä.

13    Organisaatiopalvelun tarkastelunäkymä

Tarkastelunäkymässä ovat ne tiedot jotka organisaatiopalveluun on organisaatiosta päivitetty.  Tarkastelunäkymän yläosassa on ensin kaikki pakolliset tiedot. Muut tallennetut tiedot ovat avattavien otsikoiden takana. Esimerkiksi yhteystietoihin tallennetut tiedot ovat omilla kieli välilehdillään. Erillistä tulostus mahdollisuutta ei toistaiseksi ole. Tarvittaessa tiedot voi tulostaa nettiselaimen tulostusominaisuudella.

Tarkastelu näkymästä pääsee muokkaustilaan.

14   Luo toimipiste

                     

Näpäytä oppilaitoksen edessä olevaa valikkokuvaketta, johon lisäät toimipisteen. Valitse listalta vaihtoehto Luo aliorganisaatio. Näytölle avautuu lomake, jonka kenttiin kirjoitetaan uuden toimipisteen tiedot. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Katso kenttäkohtaiset ohjeet kohdasta 6.3 Päivitä toimipisteen perustietoja. Valitse organisaatiotyypiksi Toimipiste (näytöllä lukee virheellisesti opetuspiste)

 

Kun kaikki pakolliset kentät on täytetty Tallenna –painike on aktiivinen.

15   Lakkauta toimipiste

 

Toimipiste on lakkautettava, jos koulutuksen järjestäjä on tehnyt lakkautuspäätöksen toimipisteestä tai toimipisteessä ei enää järjestetä koulutusta.

Näpäytä toimipisteen edessä olevaa  valikkokuvaketta, jonka haluat lakkauttaa. Valitse listalta vaihtoehto Muokkaa. Merkitse toimipisteen loppupäivämäärä kenttään päivämäärä, josta lukien toimipisteen toiminta lakkaa. Jos toimipisteeseen on tallennettu lakkautuspäivämäärän jälkeen alkavaa koulutusta, siirrä koulutus uuteen toimipisteeseen.

 

Jos koulutuksia hakukohteineen ei haluta siirtää toiseen toimipisteeseen, peruuta lakkautuspäivämäärän jälkeen alkavat jo julkaistut koulutukset ja hakukohteet.

Perutut koulutukset eivät estä toimipisteen lakkautusta vaikka koulutukset ja hakukohteet on kirjattu alkaviksi lakkautuspäivämäärän jälkeen.

 

Jos toimipisteessä on lakkautuksen jälkeen alkavia kopioituja koulutuksia ja hakukohteita on ne poistettava jotta lakkautus onnistuu. Lakkautuspäivää verrataan alkavaan koulutukseen.

 

Huomaa, että Opintopolun organisaatiopalvelusta on tiedonsiirto KELAn opintotuki järjestelmään. Jos toimipisteessä on edelleen opiskelijoita, ei toimipistettä kannata lakkauttaa ennen kuin kaikki opiskelijat ovat valmistuneet. Muutoin opiskelijoiden opintotuki saattaa keskeytyä.

 

Vinkki! Jo lakkautetut toimipisteen saa takaisin aktiiviseksi poistamalla toimipisteeltä lakkautuspäivämäärän.

 

Vahvista lakkautus näpäyttämällä Tallenna -painiketta.

16   Organisaatiopalvelun vuoden 2015 aikana toteutettavat ominaisuudet

 

Opintopolun kehitystyö jatkuu vuoden 2015 loppuun asti. Tiedossa olevia toteuttamattomia Organisaatiopalvelun ominaisuuksia suurin piirtein toteuttamisjärjestyksessä ovat:  

 

 

  • Virkailija voi kopioida valitulta organisaatiolta luotavaan organisaatioon tiedot.
  • Organisaatiopalvelun näyttö personoidaan korkeakouluja varten.
  • Organisaation nykyisten nimikenttien lisäksi lisätään mahdollisuus lisätä organisaation nimi myös muilla kielillä.
  • Koulutustoimijoiden on mahdollista päivittää tai tuoda organisaatiotietojaan rajapinnan kautta.
  • Koulutustoimijan tietojen säännöllinen massapäivitys Yritys - ja yhteisörekisteristä (YTJ).
  • Virkailijan muokkausnäytöllä on suora linkki käyttäjäohjeisiin.
  • Organisaatiotietojen raportit.
  • Organisaation haku näytölle lisätään mahdollisuus lajitella tuloslistaa otsikoiden mukaan.
  • Virkailija voi määrittää organisaatiolle sijainnin karttanäkymässä.
  • Organisaatiotietojen hakuun lisätään ennakoiva tekstinsyöttö.

 

 

  • No labels