Edustajien nimeäminen Korkeakoulu- ja tutkimusverkko Funetin sopimusuudistustyöryhmään helmikuun loppuun mennessä (sähköposti 1.2.2021)

Arene, Unifi, Tulanet

Pyyntö nimetä edustajia Funet-sopimusuudistustyöryhmään


Suomen kansallinen korkeakoulu- ja tutkimusverkko Funet tarjoaa palveluita suomalaisille korkeakouluille, tutkimuslaitoksille ja muille Funet-jäsenorganisaatioille. Funet-verkko liittää Funet-organisaatiot toisiinsa, kansallisiin ja kansainvälisiin opetus- ja tutkimusresursseihin ja -infrastruktuureihin, palveluntarjoajiin sekä julkiseen internetiin, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Funet-palveluvalikoimaan kuuluu myös joukko tietoliikenne- ja viestintäpalveluita, kuten esimerkiksi Funet Miitti Zoom, eduroam, Funet CERT-tietoturvapalvelut ja Funet Kampus-verkkopalvelu.

Funetin strategisen merkityksen vuoksi Funet-työvaliokunta pyytää Teitä nimeämään edustajan tai edustajia Funet-sopimusuudistusta valmistelevaan sopimustyöryhmään. Pyydämme, että nimeäisitte 1-3 edustajaa työryhmään 28.2.2021 mennessä, ilmoittamalla sähköpostitse osoitteeseen funyht miukumauku csc piste fi Toivomme että nimeämänne edustaja tuntisi Funet-yhteisön hallinnollista toimintaa ja voisi siten osallistua sopimistavan valmisteluun. Tiiviin sopimustyöryhmän lisäksi kaikille Funet-jäsenorganisaatioiden hallinnollisille sopimusyhteyshenkilöille tullaan järjestämään mahdollisuuksia osallistua sisällön kehittämiseen.


Funet-palveluvalikoimaa kehitetään korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja muiden Funet-jäsenorganisaatioiden ohjauksessa. Funet-jäsenorganisaatiot nimittävät vuosittain Funet-yhteisön vuosikokouksessa työvaliokunnan, joka neuvottelee Funet-jäsenistön puolesta Funetin palveluvalikoimasta, Funet-palvelukuvauksista, kehityshankkeista, kustannusten jaosta, hinnoittelusta ja muista Funet-toimintaan liittyvistä linjauksista. Työvaliokuntana toimii tällä hetkellä opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän vuoden 2020 jäsenet. Tiiviillä yhteistyöllä Funet-jäsenorganisaatioiden kanssa pyritään siihen, että Funet-palveluvalikoima tukee mahdollisimman hyvin Funet-jäsenten toimintaa ja sen kehitystä.

Funet-verkko on keskeisessä roolissa kansainvälisen opetuksen ja tutkimuksen mahdollistajana. Funetia vastaava kansallinen korkeakoulu- ja tutkimusverkko löytyy lähes kaikista maailman maista. Funet on osa pohjoismaista NORDUnet-tutkimusverkkoyhteistyötä, sekä Euroopan unionin rahoittamaa GÉANT-tutkimusverkkoyhteisöä. Korkeakoulu- ja tutkimusverkot muodostavat maailmanlaajuisen infrastruktuurin, joka yhdistää opetus- ja tutkimusresurssit toisiinsa kansainvälisen toiminnan mahdollistamiseksi. Yhtenä suurimmista ja näkyvimmistä hankkeista voi mainita CERNin LHC-hiukkaskiihdyttimen, jonka avulla tehtävä tutkimus ei olisi ollut mahdollista ilman maailmanlaajuista tutkimusverkkoyhteistyötä. COVID-19-poikkeustilanteen aikana tietoliikenteen ja tietoliikennepalveluiden merkitys on kasvanut voimakkaasti. Funet-palveluvalikoimaan kuuluvan Funet Miitti Zoom-videoneuvottelupalvelun käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti.

Funet-toiminta alkoi vuonna 1983 asetetulla projektilla, ja toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti siitä lähtien. Funet liitti Suomen internetiin joulukuussa 1988. Vuonna 2020 Funet-verkko on yksi maailman edistyneimmistä korkeakoulu- ja tutkimusverkoista.

CSC vastaa Funet-verkon ja Funet-palveluiden käytännön operoinnista ja Funet-yhteisön yhteistyön mahdollistamisesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö hankkii CSC:ltä Funet-palvelukokonaisuuden ja tukee korkeakoulujen Funet-käyttöä vuosittain, sekä rahoittaa koko Funet-verkkoa palvelevia laiteinvestointeja.

CSC:n ja Funet-jäsenorganisaatioiden välillä Funet-toiminnasta ja siihen liittyvistä ehdoista on sovittu kahdenvälisin Funet-sopimuksin. Funet-sopimuksessa sovitaan Funet-yhteisön yleistä toimintaa ja palveluiden käyttöä koskevista yleisistä ehdoista. Lisäksi http://info.funet.fi -extranet-sivustolla on esillä palvelukohtaiset erityisehdot ja hinnoittelu.


Funet-yhteisön vuosikokouksessa on päätetty, että Funet-sopimuskokonaisuus uudistetaan. Funet-sopimusuudistuksella pyritään tuomaan Funet-jäsenyyttä ja -palvelua koskevat sopimukset CSC:n ja Funet-jäsenorganisaatioiden välisten puitesopimusten alle, yhtäläisin ehdoin. Lisäksi työllä yhtenäistetään Funet-palveluita koskevia tilausmenettelyjä ja uudistetaan olemassa olevien sopimusten termistöä. Funet-palvelutoiminta on infrastruktuuriluonteensa vuoksi pitkäjänteistä. Yleinen sopimusrakenne pyritään uudistamaan kestämään aikaa riippumatta kehityshankkeista tai muutoksista palveluvalikoimassa ja kustannusjaossa. 

Funet-sopimuksen sisältö pyritään saamaan valmiiksi keväällä 2021, jotta uudet sopimukset CSC:n ja Funet-organisaatioiden välillä saataisiin solmittua vuoden 2021 aikana.


Yhteistyöterveisin

​​Antti Mäki
Funet-työvaliokunnan sihteeri

  • No labels