Kirjaudu Wikiin oikeasta yläkulmasta, jos haluat kommentoida opasta.

|

Log in from the top right corner if you want to comment on the guide.

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »


Sisältösuunnitelma

  • DORA-julistus
  • Leidenin Manifesti
  • Helsinki Initiative on Multilingualism in Scholarly Communication (Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloite)

Tähän alkuun johdantoa kv-suosituksiin

DORA-julistus

Suosituskokoelma tieteellisen tutkimustoiminnan arvioinnin laadun parantamiseen. 

Taustaa

DORA sai alkunsa joulukuussa 2012 amerikkalaisen solubiologian yhdistyksen (The American Society for Cell Biology, ASCB) vuosikokouksessa San Franciscossa (Kalifornia). Tuolloin joukko tiedelehtien toimittajia ja kustantajia tarttui tarpeeseen kehittää rahoittajien, akateemisten instituutioiden ja muiden osapuolten tapoja arvioida tieteellisen tutkimustoiminnan tuotoksia. Ryhmä kehitti joukon suosituksia, jotka julkaistiin maaliskuussa 2013 ja nimettiin DORA-julistukseksi eli San Francisco Declaration on Research Assessment. 

Suosituksiin sisältyy useita yhteisiä teemoja:

  • tarve välttää rahoitus-, nimitys- ja ylennyspäätöksissä artikkeleiden julkaisukanavaan pohjautuvan metriikan, kuten vaikuttavuuskertoimen (Journal Impact Factor), käyttöä
  • tarve arvioida tutkimusta ennemmin sen omiin ansioihin perustuen kuin sen perusteella, missä lehdessä se on julkaistu; ja
  • tarve hyödyntää verkkojulkaisemisen tarjoamia mahdollisuuksia (kuten väljentää tarpeettomia artikkelien sana-, kuva- ja viittausmäärien rajoituksia, sekä tutkia uusia merkittävyyden ja vaikuttavuuden indikaattoreita).

DORA-julistuksen allekirjoittajat lupautuvat tukemaan tutkimuksen arvioinnin käytäntöjen omaksumista.

Suositukset

(Osaako joku tehdä numeroidun listan siten, että välissä voi olla otsikoita, mutta numerointi jatkuu juoksevasti? Nyt tuo alla oleva on tehty käsin numeroimalla, mikä ei näytä hyvältä, jos tekstiä on enemmän kuin mitä yhdelle riville mahtuu.)

Yleinen suositus

1. Älä käytä lehtiperustaista metriikkaa, kuten lehtien vaikuttavuuskertoimia, yksittäisen tutkimusartikkelin laadun mittaamisen korvikkeena arvioidaksesi yksittäisen tutkijan tieteellisiä ansioita, tai rekrytointi-, ylennys- ja rahoituspäätöksissä.

Rahoittajille

2. Määrittele avoimesti ja selkeästi kriteerit, joiden perusteella rahoituksen hakijoiden tieteellistä tuottavuutta arvioidaan, ja korosta erityisesti aloitteleville arvioijille, että kirjoituksen tieteellinen sisältö on paljon tärkeämpi kuin julkaisumetriikka tai artikkelin julkaisseen lehden maine.

3. Ota tutkimuksen arvioinnissa tutkimusjulkaisujen lisäksi huomioon kaikkien tutkimustuotosten (sisältäen datasetit ja ohjelmistot) arvo ja vaikuttavuus. Harkitse laajaa kirjoa vaikuttavuusmittareita, mukaan lukien laadulliset vaikuttavuusindikaattorit, kuten vaikutus politiikkaan ja käytäntöön.

Korkeakouluille ja tiedelaitoksille

4. Määrittele rekrytointi-, urapolku- ja ylennyspäätöksissä käytetyt kriteerit avoimesti ja selkeästi, ja korosta erityisesti aloitteleville arvioijille, että artikkelin tieteellinen sisältö on paljon tärkeämpi kuin julkaisumetriikka tai kirjoituksen julkaisseen lehden maine.

5. Ota tutkimuksen arvioinnissa tutkimusjulkaisujen lisäksi huomioon kaikkien tutkimustuotosten (sisältäen datasetit ja ohjelmistot) arvo ja vaikuttavuus. Harkitse laajaa kirjoa vaikuttavuusmittareita, mukaan lukien laadulliset vaikuttavuusindikaattorit, kuten vaikutus politiikkaan ja käytäntöön.

Kustantajille

6. Supista merkittävästi lehden vaikuttavuuskertoimen merkitystä mainontavälineenä. Ihanteellinen ratkaisu on lakata käyttämästä vaikuttavuuskerrointa tai käyttää julkaisupohjaista metriikkaa monipuolisesti (esim. 5-vuoden vaikuttavuuskerroin, EigenFactor [8], SCImago [9], h-indeksi, toimitustyö- tai julkaisukerrat jne), mikä tarjoaa monipuolisemman käsityksen lehden saavutuksista.

7. Tarjoa valikoima artikkelipohjaista metriikkaa ja rohkaise siten siirtymistä julkaisukanavaan perustuvasta metriikasta arviointiin, joka perustuu tieteellisen artikkelin sisältöön.

8. Rohkaise vastuullista tekijyyskäytäntöä ja jokaisen tekijän osallisuuden määrittelyä ja julkituomista.

9. Riippumatta siitä, ilmestyykö lehti avoimena vai tilauspohjaisena, poista kaikki lähdeluetteloiden uudelleen- ja jälleenkäyttörajoitukset ja tarjoa ne saataville Yleismaailmallisella Public Domain –lausumalla.

10. Antaaksesi kunnian tutkimustuloksia ensin raportoineille poista tai vähennä tutkimusartikkeleiden viitemäärien rajoituksia, ja kun sopivaa, niin vaadi käyttämään alkuperäislähteistöä katsausten asemasta.

Metriikkaa tuottaville organisaatioille

11. Toimi avoimesti ja läpinäkyvästi avaamalla kaikki metriikassa käytetty data ja menetelmät.

12. Avaa data sellaisella lisenssillä, joka sallii rajoituksettoman uudelleen- ja jälleenkäytön, ja kun mahdollista, niin tarjoa dataan koneellinen pääsy.

13. Tee selväksi, että metriikan epäasiallista manipulointia ei suvaita; ilmaise selkeästi mikä on epäasiallista manipulointia ja mitä menetelmiä sen estämiseksi otetaan käyttöön.

14. Kun metriikkaa käytetään, kootaan tai vertaillaan, selvitä artikkelityyppien hajonta (esim. katsaukset versus tutkimusartikkelit) tieteenalakohtaisesti.

Tutkijoille

15. Osallistuessasi rahoituksesta, rekrytoinnista, urapolusta tai ylentämisestä päättäviin elimiin, perusta arviointisi ennemmin tieteellisiin sisältöihin kuin julkaisumetriikkaan.

16. Viittaa aina kun se on tarkoituksenmukaista alkuperäiskirjallisuuteen, jossa havainnot on ensimmäiseksi raportoitu, äläkä niihin, jotka ovat viitanneet alkuperäislähteisiin. Näin annat kunnian sille, kenelle se kuuluu

17. Käytä lausunnoissasi ja suosituksissasi monipuolisesti artikkeliperustaista metriikkaa näyttönä yksittäisten julkaistujen artikkeleiden ja muiden tutkimustuotosten vaikuttavuudesta [11].

18. Haasta tutkimuksen arvioinnin käytännöt, jotka pohjautuvat asiaankuulumattomasti lehtien vaikuttavuuskertoimiin, ja edistä ja opeta parhaita käytäntöjä, jotka keskittyvät tutkimustuotosten arvoon ja vaikuttavuuteen.

Leidenin manifesti

Leidenin tutkimusmetriikkamanifesti on julkaistu joulukuussa 2016 ja se esittää kymmenen periaatetta, joita tulisi noudattaa tutkimusta arvioitaessa. Manifesti on syntynyt tarpeesta puuttua tutkimusmetriikan väärinkäyttöön, kuten hakijan h-indeksin pyytäminen rekrytointitilanteessa; ylennyspäätösten perustaminen h-indeksiin ja korkeiden vaikuttavuuskertoimien lehdissä julkaistujen artikkelin määrään; tutkimusrahoituksen tai bonusten kohdentaminen lukujen perusteella jne.

Manifestin kymmenen periaatetta eivät olleet uusia tutkimusmetriikan asiantuntijoille, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun ne koottiin yhteen. Tavoitteena oli tehdä parhaiden käytäntöjen kiteytys, jotta tutkijat pystyvät tarkastelemaan niitä tapoja, joilla heitä arvioidaan, ja arvioijat voivat vastuullisesti perustella käyttämänsä mittarit eli indikattorit.

Kymmenen periaatetta

Tässä kohdassa periaatteet on esitetty hyvin lyhyesti. Täsmennykset kullekin periaatteelle löytyvät alkuperäisestä artikkelista käännöksineen.

  1. Määrällisen arvioinnin pitäisi tukea laadullista asiantuntija-arviointia. 
  2. Tarkastele suoritusta suhteessa instituution, ryhmän tai tutkijan omaan tutkimusmissioon.
  3. Ota huomioon, että paikallisesti merkittävä tutkimus voi olla huippututkimusta.
  4. Huolehdi, että aineiston kerääminen ja analyysiprosessit ovat avoimia, läpinäkyviä ja
    yksinkertaisia. 
  5. Anna arvioitaville mahdollisuus tarkistaa data ja analyysit.
  6. Ota huomioon tieteenalojen erot julkaisemisessa ja viittauskäytännöissä.
  7. Perusta yksittäisten tutkijoiden arviointi heidän portfolionsa laadulliseen tarkasteluun.
  8. Vältä väärin kohdistettua konkretiaa ja epäluotettavaa tarkkuutta.
  9. Myönnä järjestelmään kuuluvat arvioinnin ja mittarien seuraukset.
  10. Tutki ja päivitä mittareita säännöllisesti.


Helsinki Initiative on Multilingualism in Scholarly Communication (Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloite)



  • No labels