You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »


Taidejulkaisut alatyöryhmän kokous, zoom 11.8.2021 klo 10.15-12.15


Aika: Aug 11, 2021 10:15 AM Helsinki

Join Zoom Meeting:   https://turkuamk.zoom.us/j/65499712151

Meeting ID: 654 9971 2151

(kts. ohjeet ZOOM- videokokoukseen osallistuminen)

Topic: Taidejulkaisut-alatyöryhmän kokous

Mukana Opetusministeriön Jukka Haapamäki klo 11.00 alkaen.

Meeting Recording:

Aiheet

  1. Kokouksen avaus klo 
  2. Asialistan hyväksyminen 
  3. Edellisen kokouksen muistio - kommentteja?
  4. Käsiteltävät asiat:
  5.  onko Taideyliopistolla tarvetta uudelle tohtorintutkintojen opinnäytekoodille, joka kertoisi, että kyse on Taiteellisten tohtorintutkintojen opinnäytteestä tai opinnäytteestä, joka ei ole monografiaväitöskirjoja (G4) tai G5 (artikkeliväitöskirjoja).

    Pienen keskustelun pohjalta  näkemys on, että uutta erillistä kategoriaa ei tarvita, sillä taiteellinen tohtorin opinnäytetyö rinnastuu jompaankumpaan jo olemassa olevaan kategoriaan (G4 ja G5). Kuitenkin, jos uusi kategoria tohtorintukinnoille lisätään, määritelmän olisi hyvä olla niin yleisluontoinen, että se huomioisi kaikki Taideyliopiston tohtorintutkinnon opinnäytemuodot (pl. monografiaväitöskirjat, G4 tai artikkeliväitöskirjat, G5).

    Ehdotus uudeksi lisättäväksi kategoriaksi voisi olla: Muun tyyppiset tohtorintutkinnon opinnäytteet (G6). onko lisäys mahdollinen? Kategorialle ei ehkä ole kovin laajaa käyttöä. 

  6. Ohje rooli- ja tyyppikategorioiden käyttöön:

    LISÄYSEHDOTUS TIEDONKERUUN KÄSIKIRJAAN:

    Julkaisu on syntynyt taiteelliselle näkemykselle perustuvan toiminnan myötä ja julkaisemisesta on päättänyt lähinnä taiteellisin perustein jokin muu kuin tekijä itse.

    Taidejulkaisujen tyyppikategoriat ja roolit tarkentavat julkaisutyyppejä F1, F2 ja F3. Tekijä valitsee taiteellisen roolinsa julkaisuun liittyen ja tyyppikategorian, joka tarkentaa taiteellisen työn lopputuloksen.

    (Tarkempi taiteellisen julkaisun määritelmä löytyy Julkaisutiedonkeruun käsikirjasta 2020 kohdasta 3.2.2.4 (3.2.2 Julkaisutiedonkeruu: Käsitteet ja määrittelyt 2020)

     Rooli- ja tyyyppikategoriat, ehdotusta on vielä täydennetty ja hiottu 14.6.2021 ja uusi versio on toimitettu Minna Ala-Mantilalle.


    Tarkastettu_Ehdotus_F-tyyppikategorian_muutos_koodisarakkeet lisätty 14.6..2021.xlsx - Google Sheets


    7. Käsikirjaan on tullut tällainen teksti ehdotukseksi ja täsmentämään taiteellisia julkaisuja, käsikirjaa ei ole vielä lukittu"Korkeakouluun liittymättömässä toiminnassa tehty taidejulkaisu ei kuuluu OKM:n tiedonkeruuseen, vaikka julkaisun teossa olisi hyödynnetty samaa asiantuntemusta, jolla henkilö on koko- tai osa-aikaisessa työsuuhteessa OKM:n alaiseen korkeakouluun."

Asia käsitellään ministeriön edustajan ollessa paikalla.

Tuha-ryhmässä on  keskusteltu aiheesta:

"lmeisesti ylläoleva on ollut ministeriön linjaus taidejulkaisuiden tiedonkeruusta koko ajan, mutta ministeriölle ei ollut selvää, että ymmärrys ja käytäntö kaikissa korkeakouluissa ei ole tiedonkeruussa haetun mukainen ja sen perusteella ehdotus on laitettu käsikirjaan. Käsikirja ei siis ole vielä OKM:n tarkistama, eli ei ole vielä lukittu, ja asiasta ei ole laajemmin tuha-ryhmässä keskusteltu), 

Yhteys korkeakouluun tarkoittaa taiteellisten julkaisujen osalta sitä, että tekijä on korkeakouluun palvelussuhteessa julkaisun valmistelun, harjoittelun ja/tai tekemisen aikana ja että taiteellinen toiminta liittyy henkilön toimenkuvaan tai asiantuntijuuden alueeseen korkeakoulussa. Määritelmä käytännössä edellyttää, että vain sellaiset taiteelliset julkaisut, jotka syntyvät työajalla, ovat kirjattavissa korkeakoulun julkaisuiksi. Tämä tiukentaa merkittävästi affiliaatiovaadetta aiemmasta. Syntyvätkö tieteelliset artikkelit tai julkaisut julkaisun tekijän työajalla. Käytännössä muutoksen myötä olisi selvitettävä, kuuluvatko työt asiantuntijan työaikasuunnitelmaan tai käyttääkö tekijä organisaation resursseja työn toteuttamiseen. 

Asiasta on keskusteltu Tuha-ryhmässä ja saamamme tiedon mukaan asiasta ei ole keskusteltu aikaisemmin, ei myöskään v. 2015 kun taidejulkaisujen affiliaatiota ja kriteerejä on määritelty.

Tiedoksi, että  Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto on toimittamassa asiasta lausunnon.  (ARENE) kulttuurialan kehittämisryhmä edustaa
kaikkia Suomen ammattikorkeakoulujen kulttuurialan koulutuksia. Kulttuurialan kehittämisryhmä on huolissaan määritelmämuutoksesta, joka heikentää korkeatasoisen taiteellisen julkaisemisen roolia osana korkeakoulujen toimintaa, rahoitusmallia ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tämä asettaa myös F-kategorian julkaisut eriarvoiseen asemaan verrattuna tekstimuotoisiin julkaisuihin.

8. Muut esille tulevat asiat

9. Seuraava taideryhmän kokous 

10. Kokouksen päättäminen

    1. Kokous päätettiin klo 
  • No labels