You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Tämän sivun sisältö:
 
 

Näissä ohjeissa käsitellään miten FreeRADIUS-palvelin liitetään ulkoiseen käyttäjätietokantaan. Ennen kuin siirrytään tähän vaiheeseen, on syytä konfiguroida FreeRADIUSen perusasetukset. Ohjeita tähän löytyy  FreeRADIUSen konfigurointi -sivulta.

Liittäminen Active Directoryyn

Samba ja Kerberos

Samba ja Kerberos tarvitaan liittämään FreeRADIUS-palvelin Active Directory (AD) -käyttäjätietokantaan. Aloitetaan lataamalla Samba vaikka downloads-sivulla olevan enterprisesamba.com-linkin kautta. Ladataan ainakin seuraavat paketit:

  • samba3*.rpm, joka tarvitsee
    • libwbclient*.rpm
    • samba3-client*.rpm
  • samba3-winbind*.rpm

Seuraavaksi installoidaan paketit ajamalla rpm -ihv (tai -Uhv) libwbclient*.rpm, rpm -ihv (tai -Uhv) samba3-client*.rpm, rpm -ihv (tai -Uhv)samba3*.rpm ja rpm -ihv (tai -Uhv) samba3-winbind*.rpm . Kokeile että Samba ja Winbind käynnistyvät ajamalla komennot: /etc/init.d/smb start ja /etc/init.d/winbind start. Voi olla järkevää installoida myös paketit samba3-utils*.rpm, samba3-debuginfo*.rpm ja samba3-doc*.rpm vastaavalla tavalla. samba3-doc saattaa tarvita lisäpaketteja, jotka voidaan etsiä täältä.

Kun Samba on installoitu konfiguroidaan /etc/samba/smb.conf-tiedostoa. Malli löytyy mm. Samba-wikin sivuilta mutta pelkästään autentikoinnin tarpeisiin räätälöidystä konfigurointitiedosta löytyy esimerkki selityksineen liitetiedostosta. Lisätietoja eri parametreista löytyy samba3-doc-lisäpaketin smb.conf.5.html-tiedostosta ..../samba3/htmldocs/manpages/-hakemistosta. Asetukset voidaan testata ajamalla testparm smb.conf .

Seuraavaksi määritellään Kerberos-sovelluksen parametrit. Riittää, että palvelimelle on insalloitu seuraavat paketit:

  • krb5-workstation
  • krb5-libs
  • pam_krb5

Kerberoksen parametrit määritellään /etc/krb5.conf-tiedostoon. Myös Kerberoksen parametrien suhteen löytyy malli Samba-wikin sivuilta. Liitetiedostosta löytyy FreeRADIUSen ja AD:n liittämiselle esimerkkiparametreja. Huomioi että on väliä käytetäänkö isoja tai pieniä kirjaimia.

Koska Kerberoksen toiminta on riippuvainen täsmällisestä ajasta, kannattaa tässä vaiheessa tarkistaa että palvelin käyttää samat NTP-palvelimet kuin AD. NTP-palvelimet määritellään etc/ntp.conf. Funetin NTP-palvelimet ntp1.funet.fi ja ntp2.funet.fi määritellään seuraavalla tavalla:

restrict 193.166.5.177 mask 255.255.255.255 nomodify notrap noquery 
server 193.166.5.177 
restrict 193.166.5.197 mask 255.255.255.255 nomodify notrap noquery 
server 193.166.5.197

Käynnistä seuraavaksi samba ja winbind komennoilla /etc/init.d/smb start ja /etc/init.d/winbind start. Liitetään palvelin AD:hen ajamalla komento net ads join –S cscdc1.windows.csc.fi –U <administrator-tunnus> –W windows. Tämän jälkeen winbind tulisi käynnistää uudelleen: /etc/init.d/winbind restart. Liittymisen onnistumista voidaan testata kaikilla käyttäjätunnuksilla, jotka on määritelty AD:hen, esim. näin: wbinfo -a kayttajatunnus. Syötä salasanasi ja varmista että testi päättyy ilmoituksella authentication succeeded. FreeRADIUSen kanssa tullaan käyttämään Samban ntlm_auth-sovellusta, joten sitä kannattaa myös testata:

ntlm_auth --username kayttajatunnus --password
password:
NT_STATUS_OK: Success (0x0)

Ennen kuin siirrytään FreeRADIUSen konfigurointiin on määriteltävä radiusd-käyttäjälle oikeuksia käyttämään winbindia. Se tehdään muuttamalla winbindd_privileged - kansion oikeudet. Se voidaan tehdä esim. laittamalla radiusd-käyttäjä ryhmä-käyttäjäksi ja määrittelemällä ryhmälle luku- ja ajo-oikeuksia seuraavilla komennoilla:

chown root:radiusd /var/lib/samba/winbindd_privileged
chmod 750 /var/lib/samba/winbindd_privileged

Konfigurointi

AD:ssä käyttäjien salasanat on tallennettu NTHASH-muodossa ja mahdolliset EAP- ja EAP-tyyppiset menetelmät määräytyvät seuraavan taulukon mukaan. Yleensä tuetaan FreeRADIUSen ollessa liitettynä AD:hen menetelmät PEAP-MSCHAPv2, TTLS-MSCHAPv2 sekä TTLS-PAP. Ennen kuin aloitat varsinaisen konfiguroimisen, varmista että proxy.conf -tiedostoon on määritelty oma realmisi muodostamaan erikoistapaus (esimerkkinä csc.fi):

realm csc.fi { 
}

Autentikointi kaikilla menetelmillä hoidetaan ntlm_auth sovelluksen avulla mutta se kutsutaan hieman eri tavalla menetelmästä riippuen.

Konfigurointi TTLS-PAP-menetelmän tukemiseksi

TTLS-PAP-menetelmä tuetaan luomalla ensin /etc/raddb/modules-hakemistoon tiedosto nimeltään ntlm_auth ja lisäämällä siihen seuraavat rivit:

exec ntlm_auth{ 
wait = yes 
program = "/usr/bin/ntlm_auth --request-nt-key --domain=windows --username=%{Stripped-User-Name} --password=%{User-Password}" 
}

Seuraavaksi lisätään /etc/raddb/sites-available-hakmeistossa olevalle eduroam-inner-tunnel -tiedostolle merkityt rivit:

authorize {
 auth_log
 files
 suffix
 mschap
 #Jos mschap palauttaa noop, laitetaan Auth-Type:n arvoksi ntlm_auth jotta TTLS-PAP toimisi AD:n kanssa.
 #mschap palauttaa ok TTLS-MSCHAPv2:lle ja noop TTLS-PAP:ille. mschap palautaaa myös noop jos sisempi
 #menetelmä on EAP-tyyppinen, eli PEAP-MSCHAPv2 tai TTLS-(EAP-MSCHAPv2).
 #PEAPin sisäinen menetelmä on aina oltava EAP-tyyppinen.
 if (noop) { #lisätään
 	update control{ #lisätään
 		Auth-Type := ntlm_auth #lisätään
 		} #lisätään
 } #lisätään
 pap
 eap {
 	ok = return
 }
 #Jos eap palauttaa updated autentikointimenetelmä (Auth-Type) on EAP ja aikaisemmin määritelty ntlm_auth 
 #voidaan poistaa. eap palauttaa updated jos sisempi menetelmä on EAP-tyyppinen eli PEAP-MSCHAPv2 tai TTLS-(EAP-MSCHAPv2).
 #eap palauttaa noop TTLS-MSCHAPv2:lle ja TTLS-PAP:lle.
 #Jos tämä if-lohko poistetaan autentikointi toimii edelleen, mutta kaksi autentikointimenetelmää tulee siinä tapauksessa 
 #määritellyksi tilanteissa, jossa sisempi menetelmä on EAP-tyyppinen: EAP ja ntlm_auth.
 if (updated) { #lisätään
 	update control{ #lisätään
 		Auth-Type -= ntlm_auth #lisätään
	 } #lisätään
 } #lisätään
}

authenticate {
 Auth-Type PAP{
 pap
 }
 Auth-Type MS-CHAP{
 mschap
 }
 Auth-Type ntlm_auth{ #lisätään
 ntlm_auth #lisätään
 } #lisätään
 # Allow EAP authentication.
 eap
}
.
.
.

 

Aliotsikko

Aliotsikko

  • No labels