Kirjaudu Wikiin oikeasta yläkulmasta, jos haluat kommentoida opasta.

|

Log in from the top right corner if you want to comment on the guide.

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Dimensions on Digital Science Ltd:n tuottama linkitetyn tutkimustiedon tietokanta, jolla on selainkäyttöliittymä sekä API (koneluettava rajapinta). Digital Science tuottaa myös joukon muita tiedemaailmassa laajasti käytettyjä palveluita, mm Altmetric, Figshare, GRID -instituutiotunnisteet, Readcube ja Overleaf. Digital Science oli aiemmin osa Nature -konsernia, mutta vuoden 2015 Springer Nature -fuusiossa se erotettiin kustannusyhtiöstä täysin erilliseksi yhtiöksi. Yhtiön omistaa Holzbrink Publishing Group, jolla on myös enemmistö Springer Nature -yhtiön omistuksesta.

Ilmaiseksi saatavilla oleva osa Dimensions -tietokannasta sisältää ja linkittää toisiinsa metatietoja tieteellisistä julkaisuista ja dataseteistä. Indeksoituihin tieteellisiin julkaisuihin sisältyvät artikkelien lisäksi preprint -julkaisut, kokoomateokset, kokoomateosten kappaleet, monografiat sekä konferenssijulkaisut. Maksaville tilaajille on lisäksi tarjolla linkitettyä metatietoja tieteen rahoituspäätöksistä (ml Suomen Akatemia), patenteista, kliinisistä kokeista ja viranomaisten ja hallinnon raporteista, sekä ilmaisversiota monipuolisempia työkaluja hakutulosten analysoimiseen. Ei-kaupalliset julkaisumetriikan tutkimusprojektit ja tutkijat voivat anoa ilmaista pääsyä Dimensionsin koko tietokantaan ja kaikkiin työkaluihin.

Dimensions on kattavuudeltaan inklusiivisempi kuin Scopus tai Web of Science, ja tätä kirjoittaessa v 2021 viittausten kattavuudessa ja tarkkuudessa vain hieman niitä heikompi (Martín-Martín 2021, Visser et al 2021). Yhden suomalaisen yliopiston (Jyväskylä) vuosien 2007-2019 julkaisutuotannon löydettävyyttä tarkasteltaessa Dimensions oli vuonna 2020 kilpailevia tietokantoja parempi, mutta kuten muutkin tietokannat, erityisesti sosiaali- ja ihmistieteissä kattavuudeltaan heikko.

Dimensionsin erityisenä vahvuutena metriikan tutkimisen ja tuottamisen kannalta on sen erinomainen API. Rajapinnan yli käytettävä "Dimensions Search Language" tarjoaa kilpailijoita monipuolisemman ja tehokkaamman väylän metriikassa tarvittavien metatietojen hakemiseen ja käsittelyyn. Lisäksi huomionarvoista on tietokannan omistavan Digital Sciencen rakentava suhtautuminen käyttäjien tarpeisiin kokeilla ja kehittää omia metriikan ratkaisuja. Esimerkiksi JYUcite, julkaisujen viittausvaikuttavuutta mittaava Jyväskylän yliopiston Open Science Centren tarjoama palvelu, tuottaa metriikkaa hyödyntäen Dimensionsin APIa ja DSL-hakuja. DSL -hakuja voi tehdä myös helposti palvelun käyttöliittymässä internet-selaimessa, eikä sen opettelu tai käyttäminen siellä edellytä ohjelmointiosaamista. Lisäksi kaikki data on tarjolla myös Google BigQuery -ympäristössä, mahdollistaen suurimittaista datanlouhintaa vaativat analyysit.



Lähteet:

Martín-Martín, A. & Thelwall, M. & Orduna-Malea, E. & López-Cózar, E.D. 2021  Google Scholar, Microsoft Academic, Scopus, Dimensions, Web of Science, and OpenCitations’ COCI: a multidisciplinary comparison of coverage via citations. Scientometrics 126: S. 871–906. doi: https://doi.org/10.1007/s11192-020-03690-4

Visser, M. & van Eck, N.J. & Waltman, L.  2021. Large-scale comparison of bibliographic data sources: Scopus, Web of Science, Dimensions, Crossref, and Microsoft Academic. Quantitative Science Studies 2(1): S. 20–41. doi: https://doi.org/10.1162/qss_a_00112

  • No labels