Kirjaudu Wikiin oikeasta yläkulmasta, jos haluat kommentoida opasta.

|

Log in from the top right corner if you want to comment on the guide.

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 16 Next »

Kansallinen julkaisumetriikkaopas on kansallisena yhteistyönä toteutettu ja ylläpidettävä opas julkaisumetriikasta. Opas on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat työssään tai muussa toiminnassaan tietoa julkaisujen analysoimisesta ja siihen käytettävistä välineistä. Oppaan käyttäjät eivät tarvitse esitietoja julkaisumetriikasta, mutta tieteellisen julkaisukulttuurin ja suomalaisten tutkimusorganisaatioiden toimintaympäristön tuntemus on tarpeen. Opas on toteutettu erityisesti suomalaisen tutkimustoimintaympäristön näkökulmasta, mutta englanninkielistä versiota voidaan toki hyödyntää myös muiden toimesta, kunhan huomioidaan tämä suomalaisen toimintaympäristön näkökulma sisällössä.

Oppaassa on esitelty julkaisumetriikkaan liittyvät keskeisimmät käsitteet sekä miten erilaisia kohteita voidaan julkaisujen perusteella analysoida. Erilaiset indikaattorit, tiedonlähteet ja työkalut esitellään monipuolisesti. Oppaassa tuodaan myös esille julkaisumetriikkaan läheisimmin liittyviä metriikoita muista näkökulmista. Lisäksi oppaan sisällössä on keskeisessä roolissa vastuullinen julkaisumetriikan käyttö, joka oman lukunsa lisäksi on upotettu näkökulmana tai nostoina oppaan muihin lukuihin.


Julkaisumetriikkaoppaan sisältö


Julkaisumetriikkaoppaan tausta

Ajatus kansallisesta julkaisumetriikkaa käsittelevästä oppaasta syntyi kansallisessa vastuullinen metriikka -työryhmässä keväällä 2020, kun ryhmä työsti kansallista suositusta julkaisumetriikan vastuullisesta käytöstä (pdf). Lopullinen päätös kansallisen oppaan tuottamisesta tehtiin FinnARMA-julkaisumetriikkaverkoston tapaamisessa syksyllä 2020 ja työ käynnistettiin kehittämisryhmän toimesta tammikuussa 2021. Työn käynnistämisvaiheessa työhön ilmoittautui mukaan 13 suomalaista organisaatiota (taulukko 1).

Taulukko 1. Kansallisen julkaisumetriikkaoppaan kehittämisryhmän kokoonpano keväällä 2021.


Alkuperäinen ajatus oli käyttää kansallisen oppaan pohjana Oulun yliopiston kirjaston opasta Tieteellisiin julkaisuihin pohjautuva arviointi, jota hyödynnettiin aikaisemmin useissa muissakin tutkimusorganisaatioissa Oulun yliopiston lisäksi. Kuitenkin hyvin pian nähtiin, että sisältö tulee muuttumaan paljon ja loppujen lopuksi sisältö on suurimmalta osin luotu ja kirjoitettu kokonaan uudestaan.


Oppaan tulevaisuus

Suomenkielinen versio oppaasta otettiin käyttöön kesäkuussa 2022. Seuraava vaihe on tuottaa oppaasta myös englanninkielinen versio ja näitä molempia versioita tullaan jatkossa pitämään ajantasalla. Englanninkielisen version käyttöönoton jälkeen oppaan toteuttamisesta vastannut projektiryhmä lopettaa sellaisenaan ja jatkossa oppaan ylläpidosta vastaa FinnArma-verkoston julkaisumetriikkatyöryhmän alla toimiva pysyvä työryhmä.

Työryhmä kokoontuu säännöllisesti ja pitää huolen sisällön ajantasaisuudesta ja päättää sisältöön tehtävistä muutoksista. Ryhmä myös käsittelee opasta ja sen sisältöä koskevat kommentit sekä lisäys- ja muokkaustoiveet. Näitä voi toimittaa työryhmälle mm. oppaan kullakin sivulla olevan kommentointiominaisuuden avulla.

Recently Updated



  • No labels