Kirjaudu Wikiin oikeasta yläkulmasta, jos haluat kommentoida opasta.

|

Log in from the top right corner if you want to comment on the guide.

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Vastuullisuus tuloksien esittämisessä ja tulkinnassa


Vastuullinen julkaisumetriikan käyttö edellyttää lähdedatan avaamiseen, tuloksien esittämiseen ja tulkintaan liittyviä näkökulmia. Kansallisia ja kansainvälisiä suosituksia noudattaen, on hyvä kiinnittää huomiota seuraavien seikkojen toteutumiseen:

  • Muistetaan, että julkaisuperusteista metriikkaa voidaan käyttää laadullisen asiantuntija-arvioinnin tukena, mutta se ei saa olla ainoa menetelmä arvioitaessa yliopistoja, niiden yksiköitä tai yksittäisiä tutkijoita.

  • Koko analysointiprosessin tulee olla mahdollisimman avoin ja läpinäkyvä: käytetty data, analyysimenetelmät sekä tulokset. 
  • Analysoinnin kohteena olevalle on tarjottava mahdollisuus tarkistaa analyysin pohjana käytetty data sekä analyysin tulokset mahdollisuuksien mukaan. Analyysin tuloksia esitettäessä olisi hyvä suosia esitysformaattia, joka mahdollistaa käytettyyn lähdedataan porautumisen ja mikäli mahdollista, tarjota lähdedataan koneellinen pääsy.

  • Analyysin tulokset tulee esittää relevantilla indikaattoriarvojen tarkkuudella. Soveltumattomat indikaattorit tulee jättää pois analyysin tuloksista.

  • Koska julkaisu- ja viittauskäytännöt eri tieteenaloilla eroavat merkittävästi toisistaan, ei eri tieteenalojen tuloksia ei pitäisi verrata keskenään.

  • Julkaisumetriikan tuottaminen ja tulosten tulkinta edellyttää riittävää bibliometristen menetelmien tuntemusta. On huolehdittava, että myös julkaisumetriikkaa hyödyntävät tahot ymmärtävät käytetyt menetelmät ja niiden mahdolliset rajoitteet sekä osaavat tulkita ja hyödyntää analyysien tuloksia vastuullisesti.


Hyviksi havaittuja esimerkkejä vastuullisesti toteutetuista julkaisuperusteisista analyyseista

  • No labels