Tutkimustietovarannon tarkoitus

Tutkimustietovaranto kokoaa tietoa Suomessa tehdystä tutkimuksesta ja välittää sitä edelleen tutkimustoimijoille näiden tutkimukseen liittyvien perustehtävien suorittamista varten. Tiedonsaantia varten tutkimustietovarantoon on rakennettu koneluettava rajapinta. Tarkemmin tutkimustoimijuudesta ja muista tutkimustietovarannon hyödyntämiseen liittyvistä kysymyksistä voi lukea sivulta: Laki tutkimustietovarannosta – vastauksia kysymyksiin sen tuomista muutoksista.

Tutkimustietovarannon kuvailu- eli metatiedot

Kuvailutieto (metatieto) kuvaa rakenteisesti aineiston kontekstia, sisältöä ja rakennetta sekä niiden hallintaa ja käsittelyä koko elinkaaren. Kuvailutiedot ovat olennaisia aineistojen löytämisen, tunnistamisen, luetteloinnin, käytön ja tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kannalta.

Tutkimustietovarannossa on

  • julkaisujen ja muiden tutkimustuotosten metatietoja ja tiivistelmiä,
  • tutkimusaineistojen metatietoja ja kuvailuja,

  • tutkimusinfrastruktuurien tietoja,

  • tutkimustoimijoiden tietoja, ja

  • tutkimushankkeiden ja tutkimusrahoituksen metatietoja ja tiivistelmiä.

Lisäksi tutkimustietovarannossa on tutkijoiden tietoja, tutkijoiden muiden tutkimusaktiviteettien tietoja ja meriittitietoja. Tutkijat päättävät itse niiden käytöstä, julkaisemisesta ja luovuttamisesta tutkimustietovarannon yhteydessä toimivassa Tutkijan tiedot -palvelussa. Kohdan 1. linjaus alempana ei koske näitä tietoja eikä niille aseteta käyttölisenssejä.

Kuvailutietojen käyttölisenssit ja poikkeukset

  1. Tutkimustietovarannon kuvailutiedot (metatiedot, metadata) jaetaan rajapinnasta CC0-lisenssillä. Kuvailutiedot ovat vapaasti käytettävissä sekä kaupallisiin että ei-kaupallisiin tarkoituksiin

  2. Poikkeus edelliseen: Tiivistelmien, abstraktien ja kuvausten osalta tietojen käyttäjän tulee ottaa huomioon mahdolliset tekijänoikeudet tai muut rajoitukset ja varmistaa, ettei esteitä suunnitellulle käytölle ole.

  3. Rajapinnasta tietoja käyttävää toivotaan viittaamaan tutkimustietovarantoon tietolähteenä, mikäli se on suunnitellun käytön näkökulmasta tarkoituksenmukaista.
    Viittaus voi olla esimerkiksi: "Tietojen lähde: Tiedejatutkimus.fi / Forskning.fi / Research.fi".
  • No labels