Paikka: https://tuni.zoom.us/j/66125596283

Palaverin agenda:


1) Hannele Keckman-Koivuniemi Tietoarkistosta pitää esityksen DDI-formaatin käytöstä aineistojen tallennuksessa Tietoarkistoon. Näkökulmatoiveena Datakoulutus-työryhmästä: mitä organisaation data-asiantuntijan pitää tietää siinä kohtaa kun tutkija lähestyy datatukea ja haluaa tallettaa aineistoaan Tietoarkistoon? Mitä neuvoja voimme tutkijoille antaa?

Hannelen esitys: 

2) Yhteisesti tuotetut ja järjestetyt data-koulutukset

Alustus aiheeseen ja Pinja Immonen CSC:ltä esittäytyy + muutkin ryhmäläiset esittäytyvät

Pohditaan pienryhmissä (15 min ryhmäporina):

1) mahdollisia aiheita, joista koulutusta voisi pitää, sekä

2) koulutuksen tavoitetta, kohderyhmää, aikataulua (kesto) ja  toteutustapaa

- Lähtökohtana datakoulutusryhmän kesken tehtävä yhteistyö teemakoulutusten (ei geneeristä RDM-koulutusta) järjestämisessä, jotta kaikilta säästyy aikaa ja kehitämme hedelmällistä kansallista yhteistyötä

- Kohderyhmänä ensisijaisesti tutkijat ja datakouluttajat (TAU vetää parhaillaan Skills for EOSC - Undergraduates -projektia, jossa luodaan EU-tasoinen RDM-kurssi perustutkinto-opiskelijoille. 

Malleja ja esimerkkejä:

- Tutkimuksenaikaiset tallennusratkaisut
-
Miten valitsen sopivan datarepositorion? Missä ja miten avaan datani? Tämän valintaprosessin kuvaus (valintakriteerit, vuokaavio, "vastaa tähän: mitä tarvitset repolta datasi avaamiseksi?" on tärkeää tietoa tutkijalle myös datajulkaisujen laatimisessa. 

Lakiasiat
- Aineistojen avaamisen hyvät käytänteet (tähän tulossa Tietoarkiston koulutus 15.1.2023: Avaimia aineiston avaamiseen: tietosuoja ja etiikka | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)
- Oma koulutus päättäjille
- Tekoäly apuna aineistonhallinnassa 
- Perustutkintotason aineistonhallintakoulutuksia ei vielä järjestetä kaikissa organisaatioissa, ja näille on selkeä tarve (RDM:n perusteet perustutkinto-opiskelijoille ja opinnäyteohjaajille). 

  • ERC-hankkeiden DMP-neuvonnan tukilista datakouluttajille


  • Lopussa ryhmän järjestäytymiseen liittyvää keskustelua: Polli tammikuussa ryhmäläisille (Päivi K. ja Anna): mitkä ehdotuksista jatkokehitykseen?

3) Seuraavan vuoden aikataulut:

Kokousajankohdat (TEAMS) 

7.2.2024 klo 9.30-11.00

3.4.2024 klo 9.30-11.00

12.6.2024 klo 9.30-11.00 Mietintään: pidettäiskö face-to-face tapaaminen?


  • No labels

2 Comments

  1. Kommentti liittyen yhteistyö koulutusten järjestämisessä - aiheeseen. Meillä tuli koulutusten kehittämisen yhteydessä puheeksi Tekoälyaiheinen koulutus liittyen tutkimusdataan. Eli se voisi olla yksi aihe tulevaan työryhmään ja yhteisesti järjestettävään koulutukseen.

  2. Hei! Erittäin ajankohtainen aihe! Tuossa Anna kanssa juuri palaveroimmekin tästä koulutus-aiheesta ja sovimme,e ttä pietään ensi kerralla Datakoulutukset-työryhmässä (pienryhmiin jaettuna) ideointiporina näistä aiheista, joista koulutusta toivotaan. Ja yhteisesti voidaan sitten miettiä, millä aikataululla ja miten järjestäydytään, jotta tulee valmistakin (smile)