Menti

Menti.com: 33 76 211

https://www.menti.com/altvmhavky6b


Palvelualueiden validointi 

Palvelualueet

  1. Datan suunnittelu ja elinkaarenhallinta
  2. Datan kerääminen ja tuottaminen
  3. Datan analysointi ja jalostaminen
  4. Datan säilytys ja jakaminen
  5. Datan julkaisu ja löydettävyys





Kysymykset

  1. Onko tutkimusdatanhallinnan palvelualueet tunnistettu oikein? Kyllä / Ei
  2. Mitä palvelualueita puuttuu?


Mitkä ovat tutkimusdatanhallinnan ydinpalvelut? 

Määritellään datanhallinnan ydinpalvelut

  • Yksin - yhdessä
  • Max. 3 palvelua / palvelualue
  • Kirjataan ao. taulukkoon


PalvelualueYdinpalvelun nimiPalvelun tarkoitus 
Datan suunnittelu ja elinkaaren hallintaDMP-palvelukokonaisuus (mutta mikä se palvelu itse asiassa olisi)

Geneerisen prosessin yhteinen tuki (kansallinen helpdesk?)









Datan kerääminen ja tuottaminen















Datan analysointi ja jalostaminen













Datan säilytys ja jakaminenRiittävän kapasiteetin säilytyspalvelu(t)












Datan julkaisu ja löydettävyys 














  • No labels

1 Comment

  1. Tämäkin jäi kotitehtäväksi, joten vähän omaa tajunnanvirtaa. 

    Ensin kysymykseen mitä voisi olla DMP-palvelu. Sen pitäisi a) tukea tutkijaa tuottamaan tarkoituksenmukainen koneluettava DMP, joka on sen hetkisen lainsaadännön ja relevanttien politiikkojen mukainen, b) auttaa organisaatiota provisioimaan tutkijalle suunnitelman mukaiset resurssit/palvelut ja c) notifioida tutkijaa niin suunnitelman mukaisista toimenpiteistä kuin säädösten ja politiikkojen muuttumisesta seuraavista DMP:n tarkistustarpeista.

    Kansallisesta help-deskistä tuli ihan muussa yhteydessä mieleen, että jokohan meillä olisi kansallisesti käytettävissä jokin riittävän laaja LLM, josta voisi täsmäkouluttaa DMP helpdeskin, joka osaa ohjeistaa tutkijaa dialogisesti relevanttien ohjeistusten pariin. Jos tutkija on jo kartalla asioista, tämä lienee suht helposti tehtävissä, mutta versio, jossa palvelun pitää toimia salapoliisina ja yrittää udella tutkijalta yksityiskohtia, voi vaatia enemmän. 

    Datan keräämistä ja tuottamista voi olla vaikea paketoida kattavasti kolmeen palveluun, joten yritän sanoittaa lopputuloksesta käsin. Tavoite kai on, että tämän vaiheen jälkeen data on tarkoituksenmukaisesti analysoitavissa (analysointivaiheen kannalta tarpeettomat osat (turhat kentät, salassapidettävät tiedot, jne) on siivottu, data on koodattu tarkoituksenmukaisesti, ja dataan ymmärtämiselle tarvittava konteksti on dokumentoitu (mittalaitteet, asetelmat, jne)). Mitä kaikkia palveluja tämä kulloinkin edellyttää, on jo pidempi lista (anonymisoinnit, salaukset, konversiot, normalisoinnit).

    Analysointi ja säilytys ovat lähtökohtaisesti kunkin alan (ja infrapalvelujen) peruskauraa, siltä osin kun kapasiteetti ja osaaminen riittävät ja työkaluja on tarjolla. DMP:stä toki voi seurata kaikenlaista (missä dataa saa käsitellä ja säilyttää - toisiolaki, rajatut verkkoalueet, eristetyt palvelimet, säilyttäminen salattuna).

    Julkaisu ja löydettävyys on toivottavasti katettu AVOTTissa jo riittävän hyvin (ja muutenkin, jos AVOTTissa on tehty palvelukartta, riittäisikö tarkastella niitä näkökulmia, joissa data ei (vielä) ole avointa), eli juuri eri tavoin säädös- ja suunnitelmatasolla rajattuja datoja ja niitä prosessin vaiheita, kun data ei vielä ole valmis avattavaksi.