You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 9 Next »

LUONNOS

Kirjautuminen palveluun

Justus-palvelu löytyy osoitteesta: justus.csc.fi. Palveluun kirjautuminen tapahtuu Eduuni-ID:n avulla. Jos sinulla ei vielä ole Eduuni-ID:tä, ohjeet sen rekisteröimiseen löytyvät täältä.

Klikkaa etusivulla "Kirjaudu palveluun".

Valitse ja täydennä tiedot seuraavaksi avautuvien ikkunoiden tarvittaviin kohtiin (kuva alla). Eduuni-ID -ikkunassa valitaan haluttu kirjautumistapa, periaatteessa siis oma organisaatio. Eduuni-ID -ikkuna avautuu kirjautumisen yhteydessä silloin kun palveluun kirjaudutaan ensimmäistä kertaa. Tämän jälkeen valittu kirjautumistapa tallentuu evästeisiin, eikä välivaihe välttämättä esiinny enää seuraavilla kerroilla, ellei evästeitä poisteta tai palveluun kirjauduta yksityinen selaus -ikkunassa. "Kirjaudu palveluun" klikkaus voi siis viedä suoraan käyttäjätunnuksen ja salasanan täyttöikkunaan tai vaihtoehtoisesti myös suoraan JUSTUS-palveluun, mikäli olet jo kirjautunut Eduuni-ID:llä selaimessa esimerkiksi jollakin toiselle sivulle.


Roolit: Rivikäyttäjä ja pääkäyttäjä

Rivikäyttäjä on kuka tahansa organisaation käyttäjä, joka kirjautuu JUSTUS-palveluun käyttäen organisaationsa tarjoamaa sähköpostia. Tunnistaminen tapahtuu palvelussa sähköpostidomainin (esim. @xamk.fi) kautta. Rivikäyttäjän on mahdollista

  • käydä lisäämässä julkaisutietoja palveluun
  • tarkastella lisäämiään julkaisutietoja

Rivikäyttäjä ei kuitenkaan voi siirtää julkaisutietoja edelleen VIRTA-julkaisutidonkeruuseen, JUULI-julkaisutietoportaaliin tai opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittaiseen tiedonkeruuseen. Julkaisutiedot ohjautuvat tallentamisen jälkeen organisaation pääkäyttäjille tarkistettavaksi.

Pääkäyttäjä tarkistaa viime kädessä organisaationsa kaikkien käyttäjien syöttämät julkaisutiedot ja korjaa tiedoissa mahdollisesti olevat virheet. Pääkäyttäjä päättää lisäksi tietojen syöttämisestä edelleen JUSTUS-palvelusta VIRTA-julkaisutidonkeruuseen, JUULI-julkaisutietoportaaliin tai opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittaiseen tiedonkeruuseen.

Pääkäyttäjät kirjautuvat JUSTUS-palveluun käyttäen organisaationsa tarjoamaa sähköpostia ja tunnistautuminen pääkäyttäjäksi perustuu organisaation hallinnoimaan pääkäyttäjien ryhmään. Organisaation tämänhetkiset pääkäyttäjät voivat käydä hallinnoimassa organisaationsa pääkäyttäjiä osoitteessa: https://tt.eduuni.fi/groups/justus (kuva alla). Kunkin organisaation pääkäyttäjät löytyvät #organisaatio-admins ryhmistä, johon pääsee klikkaamalla ryhmän nimeä listauksessa. Uusia jäseniä voi lisätä yläreunan New-valikosta. Lisäämällä uuden pääkäyttäjän sähköpostiosoitteen ylempään ruutuun ja painamalla Share, on uusi pääkäyttäjä lisätty JUSTUS-palveluun.

pitääkö pääkäyttäjien muutoksista ilmoittaa erikseen




Palvelun etusivun näkymä


Pääkäyttäjän ja rivikäyttäjän etusivun näkymät ovat hieman erilaiset. Alla rivikäyttäjän näkymä, josta on nähtävissä myös pääkäyttäjälle näkyvät lisäykset:


1) "Tallenna julkaisu" vie ikkunaan, jossa pääsee tallentamaan julkaisuja (ks. kohta Tallenna julkaisu).

2) Omat tallennukset -välilehdellä esitetään käyttäjälle näkymä niistä julkaisuista, jotka hän on tallentanut.

3) Vain pääkäyttäjät voivat hyväksyä julkaisuja VIRTA-julkaisutidonkeruuseen, JUULI-julkaisutietoportaaliin ja opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittaiseen tiedonkeruuseen, joten he pääsevät etusivulta myös "Hyväksy tallennuksia" -välilehdelle.

Käyttötuki: tässä kohdassa näkyy organisaation oma palveluosoite, josta rivikäyttäjä ensisijaisesti saa tukea ongelmatilanteessa. CSC:n vastuulla on palvelun tekninen toteutus ja kehitys, joten justus (a) csc.fi on palveluosoite lähinnä organisaation pääkäyttäjille. (??)

Oikeasta ylänurkasta käyttäjä voi valita haluamansa kielen. Palvelua on mahdollista käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

"Ohje" -kohta vie CSC:n ylläpitämälle JUSTUS-palvelun wikisivulle. Sivuilta löytyvät ohjeet palvelun käyttöön suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Organisaation tehtävänä on tarjota rivikäyttäjille yksityiskohtaisempaa opastusta palvelun käyttöön, mikäli siihen on tarvetta.

Entä organisaation oma ohjeistus, mistä sinne pääsee??

Julkaisutiedonkeruusta voi lukea lisää tiedonkeruu.fi -sivustolta löytyvästä tiedonkeruun käsikirjasta (luku 3.2 VIRTA-julkaisutietopalvelu ja sen alaluvut).


Tallenna julkaisu


Kun haluat tallentaa julkaisun, avautuu ensimmäisenä näkymä, jossa voidaan hakea syötettävän julkaisun tietoja.

1. Esitäytä tiedot

Julkaisutietoja voi hakea:

  • DOI-tunnisteella CrossRef-palvelusta
    • Kirjoita DOI-tunniste ja klikkaa "Hae".
  • Julkaisun nimellä CrossRef- ja VIRTA-palveluista; hakua voi myös rajata tekijän nimen avulla
    • Huom. julkaisun nimi kirjoitetaan alemmalle riville, tekijä ylemmälle riville
    • Valitse pudotusvalikosta haluamasi julkaisu
    • Klikkaa "Hae".

Haetut tiedot näkyvät kohdassa 3 Syötä julkaisutiedot. Jos tiedot haetaan VIRTA-palvelusta, tuodaan julkaisulle myös julkaisutyyppi (tallennuksen vaihe 2) ja tietojen tallennus hyppää suoraan kohtaan 3.

Julkaisutiedot voi syöttää myös kokonaan käsin. Valitse tällöin alhaalta vaihtoehto "Ohita vaihe ja syötä julkaisutiedot käsin".

2. Valitse julkaisutyyppi

Valitse julkaisulle oikea julkaisutyyppi. Julkaisutyyppiluokitukset löytyvät esimerkiksi täältä. Julkaisutiedonkeruuseen liittyvistä käsitteistä ja niiden määrittelyistä voi lukea lisää täältä.

Julkaisutyyppi valitaan, jos tiedot syötetään käsin tai jos tietoja on haettu CrossRef-palvelusta. Julkaisutietojen haku VIRTA-palvelusta tuo julkaisulle myös julkaisutyypin. Tällöin tallennuksessa siirrytään suoraan vaiheeseen 3.

Valinnan jälkeen palvelu siirtyy automaattisesti kohtaan 3. Julkaisutyyppiä voi kuitenkin palata muuttamaan klikkaamalla ylävalikosta takaisin kohtaan 2.

3. Syötä julkaisutiedot

Jos hait julkaisun tietoja kohdassa 1, löytyneet tiedot näkyvät nyt lomakkeella. Tarkista tiedot ja korjaa virheet, jos huomaat sellaisia. Tarkista esimerkiksi, onko haku tuonut kaikki julkaisun tekijät. Täydennä loput tiedot julkaisusta.

Täydennä vähintään pakolliset tiedot, sillä muuten palvelu ei hyväksy julkaisun tallennusta. Pakolliset tiedot on merkitty punaisella tähdellä *. Julkaisutiedonkeruun pakollisuuksista löytyy lisää täältä.

Tietojen kohdalla on myös info-pallo, joka avautuu, kun hiiren kuljettaa sen kohdalle (ei tarvitse klikata). Info antaa lisätietoja kerättävästä tiedosta, sen määrittelystä ja miten tieto mahdollisesti tulee lomakkeessa ilmoittaa.


Huomioitavia kohtia lomakkeessa:

  • Tekijät kohdassa listataan kaikki julkaisun tekijät. Organisaation tekijät -kohtaan merkitään ne tekijät, jotka affilioituvat julkaisua tallentavaan organisaatioon.
  • Lehden / julkaisusarjan nimi: Kun kirjoitat kenttään lehden nimeä, avautuu pudotusvalikko. Valikosta voit valita oikean lehden, mikäli se sieltä löytyy. (mistä hakee) Palvelu hakee lehden jufo-ID:n ja jufoluokituksen.
  • Asiasanat -kentän ehdotukset tulevat Finto YSA:sta.

Kun kaikki tiedot on syötetty, klikkaa alalaidasta "Tallenna muutokset ja siirry esikatseluun".

4. Tarkista ja tallenna

Tarkista syöttämäsi tiedot. Tarvittaessa tietoja voi palata korjaamaan kohtaan 3.

Julkaisu siirtyy Omiin tallennuksiin. Julkaisun tietoja on mahdollista muokata niin kauan kun ne ovat omien tallennusten "hyväksymistä odottavien julkaisuiden" listalla.




Omat tallennukset

Kaikki käyttäjän tallentamat julkaisut näkyvät Omat tallennukset -välilehdellä. Omista tallennuksista löytyvät Hyväksymistä odottavat julkaisut ja Hyväksytyt julkaisut.

Hyväksymistä odottavat julkaisut

  • Välilehdellä näkyvät käyttäjän tallentamat julkaisut, joita pääkäyttäjä(t) ei ole vielä hyväksynyt.
  • Klikkaamalla julkaisuID:tä käyttäjä pääsee vielä muokkaamaan julkaisua.


Hyväksytyt julkaisut

  • Välilehdellä näkyvät (kaikki organisaation??) julkaisut, jotka on hyväksytty pääkäyttäjän toimesta.
  • Rivikäyttäjä ei voi enää muokata julkaisuja.

Hyväksy tallennuksia (pääkäyttäjät)

kuvat+ohje

  • No labels