Aika: ti 17.1.2017 klo 9-11

Paikka: https://connect.funet.fi/julkaisutiedonkeruu/

Kokouksen tallenne: https://connect.funet.fi/p4jrkiqrt92/

Aiheet

Kokouksen avaus

Asialistan hyväksyminen

Käsiteltävät aiheet

Millaisia julkaisuja ilmoitetaan eri organisaatioissa?

Erilaiset painotukset eri koulutusaloilla, mutta kaiken kaikkiaan julkaisujen kirjo on laaja: Konsertteja, sävellyksia, tanssiesityksiä, taidenäyttelyjä valo- ja äänistuunnittelua, artkkitehtuuria, pelejä, videoita jne. Monissa korkeakouluissa F-julkaisuja ilmoitetaan hyvin vähän.

Organisaatioiden omat ohjeet/kriteerit.

Keskusteltiin onko omia kirjallisia ohjeita OKM:n ohjeen tarkennukseksi. Useimmissa korkeakouluissa on pärjätty OKM:n ohjeella. Metropolialla on tuore ohje OKM:n ohjeen selventämiseksi. Turun AMK:lla on ohje videoista.

Keskusteltiin myös onko vaikeuksia erottaa tekijän rooli eli milloin taiteellinen julkaisu on julkaistu itsenäisen taiteilijan roolissa, milloin yliopiston tutkimukseen liittyen. Vaikeuksia on toisinaan. Lopputulema: kirjattavan taiteellisen toiminnan pitää liittyä omaan työhön ja opettamaansa alaan, mutta ei välttämättä tarvitse mahtua kokonaistyöaikaan. Tässä asiassa toisissa korkeakouluissa linja on tiukempi, kuin toisissa.

Kaikki eivät pyydä julkaisuilmoituksen tekijältä dokumentteja (ohjelmalehtisiä, teostoilmoituksia jne.). 

Myöhemmin kokouksessa keskusteltiin onko taiteellisesta toiminnasta maksetulla palkkiolla merkitystä sen arvioinnissa, voiko toiminnan kirjata tiedonkeruuseen. Todettiin, että usein esim. esiintyjille maksetaan jokin palkkio ja kuvataitelijan töitä myydään taidenäyttelyissä. Koska henkilökohtainen taiteellinen työ usemmiten voidaan huomioida tiedonkeruussa, katsottiin, että maksetulla palkkiolla ei ole merkitystä.

Oletteko hyväksyneet YouTube-kanavilla julkaistuja videoita? Omalla YouTube-kanavalla julkaistut eivät käy, mutta miten määritellään tekijästä riippumaton julkaisukanava? Onko esim. hankekumppanin YouTube-kanava hyväksyttävä, kuten opiskelijakunnan tai toisen AMK:n kanavalla julkaistu video? / Johanna Viljanen

Oltiin yksimielisiä siitä, että YouTube-kanavan pitää olla sellainen, että tekijä ei itse päätä videon julkaisemisesta.

Puhuttiin myös kirjastojen opastusvideoista, joita JAMK:ssa on joissain tapauksissa hyväksytty I1-luokkaan. Yleisilmapiiri oli se, että opastusvideot eivät kuulu tiedonkeruuseen, mutta päätettiin kysyä OKM:ltä kantaa tähän. Riitta Ruuska antoi esimerkkivideoita JAMK:sta (kirjaston videoita ja lisäksi yksi muu videoluento)  ja Annika Häyrynen lähetti ne Jukka Haapamäelle.

Esimerkkejä:

 Niemilahti-Könkkölä, Susanna. 2016. Mistä parhaat hakusanat?
https://www.youtube.com/watch?v=q9CU6Bpuib8&index=22&list=PLX7HAK4dyaDJLmxm-1mn1Pvf_9M-SRXng 

Pikkarainen, Aila. 2015. Koti ikääntyneen toimintaympäristönä. Gerontologisen kuntoutuksen menetelmät. Videoluento.
https://moniviestin.jamk.fi/ohjelmat/hyvi/kuntoutus-ja-sosiaalialan-materiaalit/aila-pikkarainen/koti-ikaantyneen-toimintaymparistona/aila-pikkaraisen-videoluento

Haapamäen vastaus 24.1.2017:

 En itsekään hyväksyisi JAMK:n kirjaston videoita. Niiden ongelma oli, että ne eivät olleet selkeästi edes opetusmateriaalia vaan pikemmin opastusvideoita. Ryhmän I ohjeistus tiedonkeruun käsikirjassa alkaa seuraavasti ”Audiovisuaalinen aineisto ja tieto- ja viestintätekninen ohjelma tarkoittavat korkeakoulujen omaehtoisen tutkimus- ja kehitystyön tuloksena syntyneitä julkiseksi saatettuja aineistoja ja ohjelmia.” Tutkimus- ja kehitystyössä oleellista on, että siinä tavoitellaan jonkin uuden tiedon löytämistä tai lisäämistä. Videoissa sitten levitetään tätä korkeakoulussa tehdyn työn tuloksena syntynyttä uutta tietoa. Opastusvideoissa pikemminkin kerrotaan jotain jo tiedettyä, niissä tiedon tuottamiseen ei liity oleellista tutkimus- ja kehittämistoiminta, ei systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi. Se ei vielä riitä, että tämä tieto liittyy henkilön asiantuntijatehtäviin. Asiaa tosin ei todennäköisesti ole tuotu tarvittavalla selkeydelle esille ohjeistuksessa.

Viimeisenä esimerkkinä ollut videoluento on lähempänä sitä mitä I1-kategorialla tarkoitetaan. Siinä amk:n tutkija/opettaja kertoo omasta tutkimusalueestaan ja video esittelee hänen asiantuntijatyön tuloksena syntynyttä synteesiä aihepiiristä. Erotuksena kirjaston videoihin, tämän esityksen taustalla on ollut systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi.

TV-sarjan tuotanto - yksi julkaisu vai monta? / Annika Häyrynen

TV-sarja kirjataan yhtenä julkaisuna. Poikkeuksena tilanne, jossa esimerkiksi ohjaaja on vaihtunut tai on tapahtunyt jokin muu merkittävä muutos.

Muut asiat

Montako julkaisua kirjataan sävellyksestä? Sävellystyö + kantaesitys (konsertti, johon säveltäjä osallistuu) = 2 julkaisua.

Muusikko piti syntymäpäivänsä kunniaksi hyväntekeväisyyskonsertin, jossa oli paljon esiintyjiä hän itse mukaan lukien ja yhteistyökumppanina järjestö. Konserttiin myytiin lippuja etukäteen. Voiko esiintymisen kirjata tiedonkeruuseen? Todettiin, että voi kirjata, koska esiintyminen oli julkinen ja järjestämässä oli myös järjestö.

Seuraavan kokouksen ajankohta

Annika Häyrynen tekee Doodle-kyselyn seuraavan kokouksen ajankohdasta helmi-maaliskuulle. Kokous pidetään, jos tulee käsiteltäviä asioita. Muuten päätettiin kokoontua muutaman kerran vuodessa ja keskustella tapauksista myös postituslistalla.

Kokouksen päättäminen
  • No labels

1 Comment

  1. Unknown User (jviljane@turkuamk.fi)

    Kysymys ei koske pelkästään taidejulkaisuja, mutta oletteko hyväksyneet YouTube-kanavilla julkaistuja videoita? Omalla YouTube-kanavalla julkaistut eivät käy, mutta miten määritellään tekijästä riippumaton julkaisukanava? Meiltä on kysytty, onko esim. hankekumppanin YouTube-kanava hyväksyttävä, kuten opiskelijakunnan tai toisen AMK:n kanavalla julkaistu video.

    Johanna Viljanen, Turun AMK