You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »



DRAFT

Logga in

Öppna JUSTUS servicen via länken justus.csc.fi. Språket väljs i övre högre hörnet. Använd ditt Eduuni-ID när du loggar in till systemet. Om du inte har ett Eduuni-ID, instruktioner för registreringen finns här

Börja med att klicka på ”Logga in” på framsidan.

Fyll i uppgifter som behövs i följande skeden (bilden nedan). I Eduuni-ID fönstret väljer du på vilket sätt du vill logga in. I princip sker detta via din egen organisation. Observera att Eduuni-ID fönstret öppnas vanligtvis när man loggar in till systemet för första gången. Härefter visas detta steg inte mer, eftersom ditt val finns lagrad i cookies. Rensa cookies om du, av någon avledning, behöver byta valet. Med andra ord, att klicka på ”Logga in” kan ta dig till Eduuni-ID fönstret, till din organisations inloggningssida eller direkt till JUSTUS systemet, om du redan har loggat in med ditt Eduuni-ID någonstans i webbläsaren.

Roller

Standardanvändare

Alla organisations medlemmar som loggar in till JUSTUS systemet är standaranvändare. Systemet identifierar personens organisation med hjälp av personens domain (t.ex. @xamk.fi)

Standardanvändare kan  

  • lägga till publikationsuppgifter i systemet
  • se en lista över de publikationer som hen lagt till samt redigera dessa uppgifter

Standaranvändare kan inte skicka uppgifter vidare till VIRTA-publikationsdatatjänsen, till JUULI publikationsportal eller Undervisnings- och kulturministeriets datainsamling. Detta är administratörs uppgift.

Administratör

Administratör kan

  • lägga till publikationsuppgifter i systemet
  • se en lista över de publikationer som alla organisationens standaranvändare har lagt till
  • granska de lagrade publikationsuppgifter och korrigera uppgifterna om det behövs. Administratör ansvarar för att data skickas vidare till VIRTA-publikationsdatatjänsen, till JUULI publikationsportal och undervisnings- och kulturministeriets datainsamling.

Administratörerna loggar in till JUSTUS systemet på samma sätt som standardanvändare. Alla administratörer ska finnas i organisationens admingrupp i Eduuni https://tt.eduuni.fi/groups/justus. Kontakta justus (a) csc.fi om du vill lägga till medlemmar i organisationens admingrupp.


Funktioner

KUVA

Efter inloggning öppnas framsidan. Standardanvändare har två olika flikar: 1) Spara uppgifter samt  2) Egna publikationer (där det är möjligt att kolla och redigera uppgifter). Administratörer har därtill en flik 3) Gödkänna publikationer.

"Helpdesk": Vid frågor och problem med JUSTUS hänvisas standardanvändare i första hand till att kontakta personal på sin hemorganisation. På framsida längst ner till vänster hittar du denna kontaktadress. Vid olösta frågor hänvisas administratörer till att förmedla frågan till justus (a) csc.fi.

Klickar du på ”instruktioner” i övre högre hörnet går du till JUSTUS wiki-sida. Där finns instruktioner på finska, svenska och engelska samt mera information om JUSTUS på finska. Vid behov, organisationen ska ge mer detaljerad anvisning till sina medlemmar som använder systemet.


Spara uppgifter

Nedan ser du en bild på den första sida som öppnas när du börjar registrera en publikation. Processen består av fyra steg.

1. Sök bland publikationer

Du kan importera publikationsdata

  • från CrossRef service med hjälp av DOI
    • Skriv DOI-nummer i fältet och klicka på ”sök”.
  • från CrossRef service eller VIRTA-publikationsdatatjänsten med hjälp av titel (med möjlighet att filtrera efter författare)
    • Skriv namnet på författaren.
    • Börja skriva in publikations titel och välj från listan som visas.
    • Klicka på ”sök” så importeras publikationsdata.

Data som importeras visas på steg 3 Mata in uppgifter. Söker man en publikation från VIRTA-publikationstjänsten importeras också publikationstyp och då fortsätter du direkt till steg 3.

Om användaren försöker importera publikationsinformation som redan har sparats i VIRTA av någon annan från samma organisation, meddelas användaren om en eventuell dublett.

Vill du fylla i uppgifter manuellt, klicka på ”Manuell inmatning" längst ned på sidan.

 

2. Välj publikationstyp

Välj en rätt publikationstyp för publikationen. Se klassificering av publikationstyper t.ex. här.  Mera om de begrepp och definieringar som rör publikationsdatainsamling kan du läsa här.

Om publikationsinformation fylls i manuellt eller om data importeras från CrossRef service ska publikationstyp väljs manuellt. Importerar man data från VIRTA-publikationstjänsten får man även publikationstypen och systemet hoppar direkt till steg 3.

Det är också möjligt att gå tillbaka till steg 2 och byta publikationstypen.

3. Mata in uppgifter

Hämtar man uppgifter från någon av de ovannämnda källorna borde data som importerats visas i detta steg. Kontrollera och korrigera bristfälliga eller felaktiga uppgifter. Kolla t.ex. att alla författare finns med.

För att kunna spara publikationen ska du fylla i åtminstone de obligatoriska fälten. Dessa fälten är markerad med en röd asterisk (*). Mera info om de obligatoriska fälten i publikationsdatainsamlingen hittar du här.

Hjälptexter som förklarar fälten visas om du håller muspekaren över infotecknet.

 

Observera bland annat dessa fält:

  • Vid "Publikationens författare" ska du lista alla författare som deltagit i publikationen. Vid "Organisationens författare" väljs de som är från egen organisation.   
  • Börja skriva in tidskriftens titel och välj från alternativ som visas. Systemet visar automatisk en jufo-id och jufo-klassifiseringen för publikationen. 

Är du redo klicka på ”Spara och gå till förhandsgranskning”


4. Granska och spara

Kontrollera en gång till att uppgifter som fyllts i blev rätt. Vill du ändra något klicka tillbaka till de föregående stegen i övre menyn.

Publikationens sparas genom att klicka på "Spara och gå till egna publikationer".

Publikationen sparas i fliken ”Egna Publikationer” där du kan se en lista över alla publikationen du sparat. För de publikationer som finns på denna sida, är det ännu möjligt att ändra uppgifter. Klicka på publikation-id för att öppna steg 4 i registreginsprocessen.

 

Egna publikationer

Här finns alla publikationer som användaren har sparat. Det finns två flikar på denna sida: ”väntar på godkännande” ”godkända” käännös

Publikationer som väntar på godkännande

Här listas publikationer användaren har sparat men som inte ännu har blivit godkända av en administratör. Användaren kan fortfarande redigera dessa uppgifter genom att klicka på publikation-id. Glöm inte att spara förändringarna på steg 4!

KUVA

Godkända publikationer

Här visas de publikationer som är godkända av en administratör. Standaranvändare kan inte mer redigera dessa uppgifter.


 

Godkänna publikationer (endast för administratörer)

  • Endast administratörer kan godkänna publikationer vidare till VIRTA-publikationsdatatjänsen, JUULI publikationsportal och undervisnings- och kulturministeriets datainsamling. Administratörer granskar de lagrade publikationsuppgifter och även korrigerar dem om det ännu behövs. Det finns två flikar på denna sida: Publikationer som väntar på godkännande och Godkända publikationer.

Publikationer som väntar på godkännande

  • På denna sida ser administratören en lista över publikationer som har sparats av organisationens medlemmar. Det är fortfarande möjligt att redigera dessa uppgifter genom att klicka på publikation-id. Glöm inte att spara förändringarna på steg 4!

  • Administratören kan godkänna publikationer genom att välja en lämlig status för en publikation. Vad betyder olika status?
    • -1 "UTSLAGEN" - publikationsinformation skickas inte vidare från JUSTUS servicen. 
    • 0 "OAVSLUTAD" - publikationsinformation är inte färdig och skickas inte vidare från JUSTUS servicen.
    • 1 "FÄRDIG/JUULI" - publikationsinformation visas i JUULI. Infomation ingår inte i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling.
    • 2 "FÄRDIG/UKM" - publikationsinformation visas i JUULI. Infomation ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling.
  • När administratören väljer en status för publikationen kan användaren som sparat publikationen inte mer redigera uppgifterna av denna publikation. Att välja "0" betyder alltså att administratören "låser" publikationen och kan endast själv redigera den.


Godkända publikationer

  • Samtliga publikationsinformation sparat av organisationsmedlemmar och gödkännt av organisationen administratörer visas på denna sida. 
  • Administratören kan redigera uppgifterna genom att klicka på publikation-id. Glöm inte att spara förändringarna på steg 4!
    • Om information av en gödkänd publikation ändras (t.ex. status 1→2) VIRTA publikationsdatatjänsten kontrollerar automatiskt för ändringar och den nya informationen uppdateras i databasen.
  • Det är fritt fram att ändra statusen för publikationen t.ex. 0 → 2. 
    • Ändringarna ses även i VIRTA publikationsdatatjänsten.
  • VIRTA publikationsdatatjänsten upptäcker automatiskt ny och redigerad information med jämna mellanrum vilket betyder att det kan vara fördröjningar med några minuter innan man ser publikationsuppgifter t.ex. på JUULI publikationsportal.



  • No labels