nostetaan pedagogisia lisäarvoja opettajan, opiskelijan, organisaation näkökulmista

LÄHETETTY

Opiskelijakeskeisesti - tenttiakvaariopedagogiikkaa

  • teemat: Kehittyvät oppimisympäristöt 
  • esityskategoria: Alustus
  • kirjoittajat: Anni Rytkönen HY / Titta Koski OY 
  • avainsanat: sähköinen tenttiminen, osaamisen arviointi, joustava tenttiminen, pedagoginen lisäarvo

Mitä (max 200 merkkiä)

Tenttiakvaariotenttimisellä tarkoitetaan sellaista tyypillisesti sähköistä tenttiä, johon vastataan yleensä tenttimiseen tarkoitetussa ja kameravalvotussa tilassa opiskelijan valitsemana aikana.

Miksi (max 300 merkkiä)

Tavoitteena on lisätä joustavuutta opintojen suorittamiseen ja tätä kautta lisätä opintojen laatua sekä nopeuttaa valmistumista. Lisäksi tenttiminen tenttiakvaariossa voi vähentää tenttimiseen liittyvää tenttiahdistusta. Opettajan ja opintohallinnon näkökulmista tenttiprosessi yksinkertaistuu.

Miten (max 500 merkkiä)

Tenttiakvaariossa tehdään tyypillisesti sähköisiä tenttejä. Opettaja lisää tentin tenttiakvaariojärjestelmään ja tekee siihen kysymyspankin, josta kysymykset arvotaan opiskelijalle tenttiakvaariossa vastattaviksi. Opiskelija varaa kalenterista itselle sopivan tenttiajan ja menee tenttimään valitsemanaan aikana. Suorituksen jälkeen opettaja arvioi vastauksen ja antaa opiskelijalle palautetta, minkä jälkeen opettaja voi siirtää suoritusmerkinnän opintorekisteriin hyväksyttäväksi.

Lopputulokset (max 1500 merkkiä)

Sähköisen tenttimisen lisäarvoja opiskelijan näkökulmasta on tutkittu Helsingin yliopistossa. Opiskelijana tenttiakvaariotenttimisen lisäarvoksi on koettu mahdollisuus tuottaa laadukkaampia tenttivastauksia kuin paperitenteissä ja sitä kautta saada parempia kurssiarvosanoja. Tenttiakvaariotenttimisen on myös koettu vähentävän tenttimiseen liittyvää stressiä, ja tenttimuodon tarjoama ajallinen jousto koetaan opintojen laatua lisääväksi tekijäksi. Tenttikirjojen saatavuus myös paranee. Akvaariotenttiminen voi lisäksi vähentää tenttimisen esteellisyyttä. Opiskelijat voivat varata tenttiajan oman oppimistilanteensa mukaan eli mennä tenttiin silloin, kun katsoo itse oppineensa aiheesta riittävästi.

Opettajien näkökulmasta tentin siirtäminen paperisesta salitentistä sähköiseksi tenttiakvaariotentiksi muuttaa tenttikysymysten tuottamisen ja tenttivastausten arvioinnin prosessia. Tenttikysymyksiä on tuotettava kerralla enemmän kuin paperitenttiin, ja arviointia ei voikaan tehdä kaikki vastaukset kerralla, kun opiskelijat käyvät tenttimässä yksitellen. Toisaalta tenttivastaukset on mahdollista arvioida milloin ja missä vain ja käsialasta saa aina selvän.

Sähköisen tenttiakvaariotenttimisen lisäarvoa sekä opettajalle että opiskelijalle on välillä kritisoitu oppimisen näkökulmasta. Verrattuna massiivisesti edelleen käytettyyn paperitenttimiseen se kuitenkin kokemusten ja tutkimustulosten perusteella tuo selkeitä pedagogisia lisäarvoja yliopisto-opetukseen. 

Lyhyt kuvaus ehdotuksesta konferenssivihkoon painettavaksi (max 400 merkkiä)

Tenttiakvaariotenttiminen on opiskelijoiden suosima ja toivoma tenttimuoto, jonka pedagogiset lisäarvot näkyvät stressin vähenemisen ja opintojen laadun lisääntymisen kokemuksina. Opettajien näkökulmasta tenttiakvaariotenttiminen muuttaa totuttua tenttiprosessia sekä kysymysten tekemisen että vastausten arvioinnin osalta. Sähköinen suoritusten rekisteröinti taas helpottaa opintohallintoa.

Pois leikattuja

Perinteisesti osa opiskelijoista jättää ilmoittautumisesta huolimatta tulematta tavalliseen paperitenttiin, jota varten mm. opintoasiainsihteerit tekevät kohtalaisen paljon manuaalista työtä. Lisäksi seuraava tenttikerta on ohjelmaan tarkasti ennalta määritelty, eikä opiskelija pysty kerryttämään opintopisteitään joustavasti suunnitelmaansa tarkentaen tai sen muuttuessa.

joissa opiskelija hyödyntää tietokoneita ja tietoverkkoja tenttivastauksensa tuottamiseen ja palauttamiseen (1). Tenttiakvaariossa voidaan toteuttaa myös paperisesti palautettavia tenttejä

Tenttiakvaariotenttien kustannustehokkuuden lisäksi akvaariotentillä on lisäarvoa sekä opettajalle että opiskelijalle. Opiskelijan kannalta lisäarvoa syntyy ajankäytön joustavuuden ja tenttimistehokkuuden osalta.

Tenttiakvaariotenttimisen lisäarvo opettajan ja opiskelijan näkökulmasta kulminoituu joustavuuden lisääntymiseen sekä oppimisen prosessoinnin tehostamiseen.

Lisäarvoja on tutkittu opiskelijan näkökulmasta artikkeleissa Edmedia 2014 ja Liisa&Taina journal-artikkeli.

Opettajia on haastateltu Helsingin yliopistossa vuosina 2014-2015 ja opiskelijolle on

  • No labels