You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 20 Next »

Tähän sivuun kerätään tietoa avoimista lisensseistä ja niiden käytöstä oppimateriaaleissa. Tarkoituksena on tuoda tietoa sen tueksi, että projektin työryhmä voi päättää mitä lisenssejä ja miten määriteltyä avoimuutta oppimateriaalipalvelu tukee. Tämän lisäksi se toimii avoimia oppimateriaaleja tuottavien hankkeiden tukena.

Sivu on rajattu projektin tiimille ja cscläisille sen ollessa raakatyöstössä.



Digitaaliset oppimateriaalit ja tekijänoikeudet

Kaikkia luovan työn tuloksia suojaa tekijänoikeus. Tekijänoikeus syntyy automaattisesti ja se koskee kaikkia teoksia, niin tunnettujen kuin tuntemattomien tekijöiden ja teoksen käyttötarkoituksesta tai taiteellisesta tasosta riippumatta. Tekijänoikeus suojaa myös digitaalisia oppimateriaaleja. Jaettaessa oppimateriaaleja avointen oppimateriaalien palvelussa, tulee niiden käyttöehdot määritellä lisenssien avulla.

Tekijänoikeuden saavuttaminen vaatii aina teoskynnyksen ylittymisen. Teoskynnyksen ylittyminen on tapauskohtaista, eikä sen määrittelemiseen ole olemassa täysin yksiselitteistä ohjeistusta tai lainsäädäntöä. Teoksen tulee olla riittävän omaperäinen ja itsenäinen. Tämän arvioimiseen käytetään ns. kaksoisluomiskriteeriä, jonka avulla arvioidaan olisiko joku toinen henkilö päätynyt täysin samanlaiseen lopputulokseen luovaan prosessiin ryhtyessään. Viime kädessä asian ratkaisee tuomioistuin. Tekijänoikeusneuvoston lausunnoilla on monesti ratkaiseva merkitys.

Vaikka ei olisikaan varma teoskynnyksen ylittymisestä, voi oppimateriaalin lisensoida avoimesti. Avoin lisensointi ei tarkoita tekijänoikeuksista luopumista, vaan se on tapa antaa muille käyttöoikeuksia teokseensa. Tällöin muut saavat käyttää, jakaa ja tehdä muutoksia teokseen alkuperäistä tekijää kunnioittaen.


Voisiko tässä vielä mainita, että oppimateriaalin voi lisensoida avoimesti myös vaikka ei ole varma teoskynnyksen ylittymisestä?

Tähän voisi lisätä kappaleen siitä, mitä tarkoittaa avoimuus ja miten se on suhteessa tekijänoikeuksiin (eli esim. avoimesti lisensoimalla ei luovu tekijänoikeuksistaan vaan antaa muille henkilöille käyttöoikeuksia teokseensa). Sen lisäksi voisi tuoda esille eri tavat ilmaista teoksen avoimuutta mm. CC-lisenssit, copyleft, Rights Statements, käyttöoikeuksien ilmoittaminen vapaamuotoisesti. 


Creative Commons -lisenssit

Avoimissa tietoaineistoissa yleinen käytössä oleva tekijänoikeuslisenssi on maksuton Creative Commons (CC) –lisenssi. CC-lisenssit eivät korvaa tekijänoikeuksia, vaan niiden avulla pystyy määrittelemään verkossa jakamansa teoksen tai aineiston käyttöehdot. Lisenssi on siis käyttölupa, jonka ehtoja ei voi takautuvasti muuttaa.

Toukokuussa 2018 1,4 miljardia teosta oli lisensoitu CC-lisenssillä. CC-lisenssit ovat käytössä maailmanlaajuisesti, ja ne ovat voimassa tekijänoikeuden suoja-ajan. Euroopan talousalueella (ETA) tuotetulla teoksella suoja-aika on 70 vuotta teoksen tekijän kuolemasta, ETA:n ulkopuolelta tulevalla 50 vuotta.

Lisenssit ovat juridisesti pitäviä, ja esimerkiksi Suomen lain mukaan aineiston hyödyntäminen käyttöluvan perusteella synnyttää sopimussuhteen luvan myöntäjän ja saajan välillä. Viimeisin lisenssiversio 4.0 ilmestyi 2013 (suomennos 2014).

CC-lisenssiperheessä on kuusi erilaista lisenssiä, lisäksi on olemassa kaikki tekijänoikeudet luovuttava CC0-lisenssi.

LisenssiLisenssityyppiMitä tarkoittaa
CC-BYNimeäteoksen käyttö, muokkaaminen ja levittäminen on vapaata, tekijän/oikeudenomistajan nimi on kuitenkin mainittava selkeästi
CC-BY-SANimeä-JaaSamoinalkuperäisteoksesta muokattujen johdannaisteosten käyttö ja levittäminen sallittu ainoastaan samalla lisenssillä kuin alkuperäisteoksen, alkuperäinen tekijä mainittava
CC-BY-NCNimeä-EiKaupallinenalkuperäisteoksen ja siitä muokattujen johdannaisteosten käyttö vapaata muuhun kuin kaupallisiin tarkoituksiin, alkuperäinen tekijä mainittava
CC-BY-NDNimeä-EiMuutoksiaalkuperäisteoksen käyttö ja levitys vapaata (myös kaupalliseen tarkoitukseen), johdannaisteosten luominen kielletty, alkuperäinen tekijä mainittava
CC-BY-NC-SANimeä-EiKaupallinen-JaaSamoinkaupallinen käyttötarkoitus kielletty, johdannaisteosten levittäminen sallittu ainoastaan samalla lisenssillä kuin alkuperäisteoksen, alkuperäinen tekijä mainittava
CC-BY-NC-ND Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksiakaupallinen käyttö ja johdannaisteosten luominen kielletty, alkuperäinen tekijä mainittava
CC0CC-nollatekijä voi luopua lainsäädännön puitteissa kaikista oikeuksistaan. Suomessa ei voi kuitenkaan luopua moraalisista oikeuksistaan, kuten respekti- eli kunnioittamisoikeudesta, isyysoikeudesta (hyvän tavan mukainen tekijän nimen ilmoittaminen) ja klassikkosuojasta. Lisenssin kautta voi kuitenkin ilmaista, ettei aio vedota näihin oikeuksiin.



CC-lisenssien käyttö meillä ja muualla

Monet kotimaiset korkeakoulut suosittelevat tieteellisten julkaisujen lisensoimista CC-BY -lisenssillä. Esimerkiksi Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Turun AMK sekä Metropolia suosittelevat kyseisen lisenssin käyttöä. Samoin Opetus- ja kulttuuriministeriön Avoin tiede ja tutkimus -hanke suosittelee tutkimusdatan ja -julkaisujen lisensoimista CC-BY:llä ja metatietojen julkaisua CC0-lisenssillä. CC0:a suositellaankin yleisesti pääasiassa tietoaineistojen metadatan lisensointiin. Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA) hyväksyi 2014 suosituksen CC-BY lisenssin käytöstä julkisen hallinnon avoimen datan käyttölupana. Onko esimerkiksi Opetushallituksella, Creative Commonsilla (kansainvälinen sekä Suomen haara), European Schoolnetillä, OAJlla tai Unescolla suosituksia oppimateriaalien lisenssin valinnasta?

Osassa suomalaisista oppimateriaalipalveluista on jo käytössä CC-lisenssit. Esimerkiksi Otavan opiston Muikkuverkossa on käytössä CC-BY-SA –lisenssi. Lisenssi on ilmoitettu ikoneilla ja linkillä CC:n kotisivuille kunkin oppimateriaalin esittelyn yhteydessä. Avoinoppikirja.fi –sivustolla on oppimateriaalien yhteydessä ilmoitettu selkeästi millä CC:n lisenssillä oppimateriaalit on julkaistu ja millaisen käytön mikäkin lisenssi mahdollistaa. Lisäksi lisenssin yhteydessä on hyperlinkki CC:n kotisivulle, josta löytyy lisätietoa lisenssistä.

Vantaan ammattiopiston Verkkovaria-palvelussa kaikki oppimateriaalit on julkaistu CC-BY-SA –lisenssillä, joka kerrotaan sivuston käyttöehdoissa ja jossa myös selvennetään mitä kyseinen lisenssi tarkoittaa käytännössä. Käyttöehdoista löytyy myös lisenssin ikonit. Helsingin yliopiston Matskut antaa oppimateriaalin lisääjälle vapaat kädet valita mieleisensä CC-lisenssi tai määritellä materiaali vapaaseen yleiseen käyttöön.

Verkko-oppimisympäristöissä on kerrottu käyttöoikeuksista tai lisensseistä eri tavoin ja vaihtelevasti. Osassa sivustoja näistä ei ole mitään mainintaa. Toisissa on käyttöehdoissa yleinen viittaus tekijänoikeuslakiin.  

Kansainvälisissä palveluissa käytännöt vaihtelevat. CC-lisenssi on käytössä mm. e-Koolikottissa sekä OER Commonsissa. Palveluissa on tarjolla materiaaleja lukuisilla eri CC-lisensseillä. Esimerkiksi OER Commonsin etusivulla ilmoitetaan, että oppimateriaalit on julkaistu CC-BY-SA –lisenssillä, ellei toisin mainita. Ilmoituksessa on lisäksi lisenssin ikoni ja hyperlinkki CC:n kotisivulle. Sivustolta löytyy oppimateriaaleja lähes jokaisella eri CC-lisenssiyhdistelmällä. Samoin e-Koolikottin materiaalien lisenssit vaihtelevat oppimateriaaleittain. Joidenkin materiaalien eri osat saattavat myös olla eri lisensseillä, esimerkiksi ensimmäinen osa materiaalia All rights reserved –lisenssillä, toinen taas CC-BY-SA –lisenssillä. CC-lisenssit ovat siis jo laajasti käytössä. Saisiko nämä eri palveluissa käytössä olevat käytännöt avoimeen lisensointiin jotenkin vertailevammin esille, esimerkiksi taulukkoon?

CC-BY-SA on varsin yleinen lisenssi oppimateriaalikäytössä. Esimerkiksi ND-lisenssiä ei suositella käytettäväksi, sillä tällöin materiaalin päivittäminen, kääntäminen tai esimerkiksi pistekirjoitukseksi muuntaminen muiden materiaalin käyttäjien toimesta on mahdotonta ilman alkuperäisen tekijän nimenomaista erillislupaa. Riskinä on myös ns. "orpojen töiden" syntyminen. Tällöin aineiston alkuperäisen tekijän tavoittaminen ja luvan kysyminen aineiston päivittämiseen on mahdotonta, ja aineisto jää elämään vanhentuneena. ND sopiikin parhaiten esimerkiksi taideteosten lisensointiin.

Myös kaupallisen käytön kieltävä NC-lisenssi nähdään monesti ongelmallisena. Kaupallisen käytön määrittely saattaa olla hankalaa, ja sen voidaan nähdä jopa sotivan koko avoimen tieteen perusajatusta vastaan. NC-lisensoitua teosta tai sen osaa ei voi esimerkiksi jakaa kaupallisessa tai mainosrahoitteisessa sivustossa tai julkaisuarkistossa. Sitä ei voisi myöskään käyttää vaikkapa yrityksille suunnatussa tilauskoulutuksessa. Entä CC-BY-SA ja CC-BY, mitkä ovat näiden heikkoudet ja vahvuudet?

Creative Commons tarjoaa myös Public Domain -merkkiä, jota käyttävät lähinnä museot ja kirjastot ilmaisemaan kokoelmissaan olevien teosten ja ainestojen tekijänoikeuden suoja-ajan ylittyneen. Sen käyttöä ei suositellakaan muuhun käyttöön.


Suositus avoimen lisensointiin oppimateriaalivarannossa

Osaisitko tähän loppuun lisätä suosituksen miten käyttöoikeudet tulisi tuoda esiin oppimateriaalivarannossa henkilölle joka lisää oppimateriaalinsa palveluun? Entä tulisiko johonkin tiettyihin lisensseihin kannustaa / näitä suosia?



Linkkejä/lähteitä alkuun:

Digitaalisten_oppimateriaalien_metatietojen_ekosysteemi_selvitys.docx

luku lisensseistä

https://creativecommons.org

Creative commons -lisenssit

https://creativecommons.fi

Creative commonsin suomen jaosto, suomennetut lisenssitektit

https://creativecommons.fi/2016/03/jaa-jotain-paivan-ohjeet-avointen-lisenssien-kayttoon/

CC.fi:n ja JaaJotain-päivien suositus cc-lisensöinnistä oppimateriaaleille

http://www.jhs-suositukset.fi/suomi/jhs189

JHS-suositus avoimesta datasta julkishallinnossa

https://creativecommons.org/2017/06/05/open-education/

Yleiskatsaus cc-lisensseistä koulutuksessa (huom, myös kirjan koko artikkeli ladattavissa)

https://oaspa.org/why-cc-by/

Pohdintaa ja perusteluja miksi cc-by (ja toisin sanoen, perusteluita olla käyttämättä nc, nd ja sa)

kansainvälisiä oppimateriaalipalveluita

linkkejä eri oppimateriaalipalveluihin, joissa olevien oppimateriaalien lisensointia tarkastella

  • No labels