Julkaistu: https://e-exam.fi/2018/12/10/syyspaivilla-pohdittiin-yhdessa-oppimisanalytiikkaa-yhteiskayttoisyytta-ja-hyvia-kaytantoja/

Kehittäjäryhmä pääsi tutustumaan marraskuun auringossa uutuuttaan hohtaviin Aallon tiloihin.

Marraskuulla on maine Suomen harmaimpana ja ankeimpana kuukautena, mutta EXAMin lähipäivillä ei ollut moisesta tietoakaan. Lähipäiviä vietettiin 20.–21. marraskuuta aurinkoisessa säässä Espoossa. Valoisalta vaikutti myös EXAMin nykyinen tilanne ja tulevaisuus, sillä käyttäjämäärät ovat kasvaneet, tiloja laajennetaan useassa korkeakoulussa ja yhteiskäyttöisyys kiinnostaa laajasti. 

Kahden päivän aikana konkarit ja tuoreemmat tulijat jakoivat kokemuksiaan ja ideoitaan EXAMiin liittyen. Yhteinen keskustelu on tärkeää, jotta jo käytössä olevia ohjeita ja käytänteitä voidaan kehittää edelleen. Esimerkiksi koevalvonnan järjestämisen parhaiden vinkkien ja hyväksi koettujen käytäntöjen jakaminen oli varmasti hyödyllistä kaikille. Yhteiskäytön kehittäminen lisää tarvetta yhä yhtenäisemmille ohjeille tulevaisuudessa. Tähän päätettiinkin panostaa jatkossa. 

Yhteiskäyttöisyys oli vahvasti läsnä keskusteluissa molempina päivinä, ja se on jo herättänyt kuhinaa ja kiinnostusta ympäri Suomen. Käytännössä yhteiskäyttöisyys mahdollistaa tenttivierailun sekä yhteistenttimisen. Tenttivierailu (eli siirtotentti) tarkoittaa sitä, että opiskelija voi suorittaa korkeakoulunsa tentin toisen EXAM-korkeakoulun tenttitilassa ja -koneella. Yhteistentti taas puolestaan on tentti, johon osallistuu tentaattoreita tai opiskelijoita useammasta EXAM-korkeakoulusta. Molempia yhteiskäyttöisiä tenttityyppejä pilotoidaan parhaillaan täyttä häkää.

Opetusalojen osalta luonnontieteellisten aineiden sekä kielten opetuksen ja tenttimisen tukeminen (digitalisointi) saivat myös hyvää keskustelua aikaan. Matemaattisilla, luonnontieteellisillä sekä myös muilla oppiaineilla on tenttien suhteen tarpeita eri ohjelmistoille ja piirtämiselle. EXAM pyrkii tukemaan matemaattisten ja luonnontieteellisten aineiden tenttimistä kuuntelemalla erityisesti niin käyttäjien eli oppiaineiden opettajien ja opiskelijoiden kuin myös työelämän tarpeita tarkalla korvalla. Näiden toiveiden huomioon ottaminen on tärkeää, jotta se palvella käyttäjiä parhaimmalla tavalla, mutta kokonaisuus vaatii tiivistä yhteistyötä korkeakoulujen opetuksen kehittämisen sekä työasemahallinnon kanssa. 

Lähipäivillä saimme myös katsauksen tällä hetkellä trendikkääseen oppimisanalytiikkaan, joka tarjoaa mielenkiintoisia kulmia EXAMin tehokkaaseen hyödyntämiseen. Esitykseen kuuluneen pienen kyselyn perusteella useilla korkeakouluilla on ilmennyt tarvetta tutkia tenttidataa, yhdistää sitä muuhun korkeakoulun dataan hyödyntämään laajasti kaikkia EXAMin käyttäjäryhmiä johto- ja hallintotasolta opiskelijoihin. 

Vuodenvaihteen läheneminen siirsi luonnollisesti katsetta jo ensi vuoden puolelle. Arvioinnin kehittäminen näkyy jatkossakin myös korkeakoulutuksen kehittämishankkeissa ja ensi vuonna EXAMia kehitetäänkin esityisesti osana DigiCampus-hankkeen Arvioinnin kehittäminen -osahanketta, jonka toteuttamisesta EXAM-konsortio on vastuussa. 

Kaiken kaikkiaan lähipäivien perusteella sähköisen tenttimisen tulevaisuus vaikuttaa kehittyvän vuonna 2019 entistäkin sujuvammaksi ja joustavammaksi. Kuten erään korkeakoulun edustaja totesi, EXAM-innostus ei ole hiipumassa vaan pikemminkin kasvaa entisestään!


Karoliina Sipovaara
Koordinaattoriharjoittelija, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus

  • No labels