Aika: 14.2.2019

Paikka: https://cscfi.zoom.us/j/868474659 (kts. ohjeet ZOOM- videokokoukseen osallistuminen)

Kokouksen tallenne: Ei tallennetta teknisten haasteiden vuoksi.

Voit ehdottaa kokoukseen aiheita kommenttikentässä sivun alareunassa (kirjautuneena).

Aiheet

Kokouksen avaus

Asialistan hyväksyminen

Käsiteltävät aiheet

  1. Ryhmän jatko
    1. Onko ryhmälle edelleen tarvetta?
      Ryhmälle koetaan olevan tarvetta edelleen. On hyödyllinen juuri nyt, koska on saatu taiteelliselle toiminnalle tietomalli tiedonkeruuseen.
    2. PJ Annika Häyrynen jäämässä perhevapaalle.
      Ei toistaiseksi innokkaita jatkajia tiedossa. Sovittiin, että voi olla Häyryseen yhteydessä sähköpostilla myöhemmin. 

  2. Tutkintokonserttien säestäminen - onko julkaisu?
    On julkaisu. Konsertit ovat julkisia esityksiä, jossa säestäjällä on taiteellinen panos, vaikka säestäisi opiskelijaa. Käsikirjassa: "Taiteellisen opetus- ja ohjaustyön tuloksena syntyneitä julkaisuja ei raportoida, paitsi siltä osin kuin kyse on opettajan henkilökohtaisesta taiteellisesta toiminnasta, joka täyttää edeltävät 3 kohtaa. Vaikka produktion teossa on mukana opiskelijoita, voidaan julkaisu merkitä opettajan panoksen mukaan."

  3. Konsertissa on paljon esiintyjiä ja monipuolinen ohjelmisto. Jos mm. Pekka säestää laulaja-Veeraa ja Jukka laulaa ihan yksin, ja Pekka ja Jukka ovat samasta organisaatiosta, niin tuleeko tästä kaksi julkaisua. Jos konsertti on teos, niin eikö Pekan ja Jukan suoritukset edellytä itsenäistä taiteellista toimintaa eli ovat osasuorituksia ja kirjataan erikseen?
    Konsertin eri osat ovat eri julkaisuja.

  4. Onko esim. joka instrumentin soittaminen orkesterissa oma julkaisu?
    Asia herätti vilkasta keskustelua. Kävi ilmi, että osassa korkeakouluilla on tässä erilaisia tulkintoja. Päätettiin kysyä asiasta OKM:ltä. Vastaus lisätään tähän muistioon. Lähetetty kysymys (Jukka Haapamäelle):

    Soittajan osuus konsertissa


    ”Taidealan julkaisu kirjataan korkeakoulun tuloksena vain yhden kerran siitä riippumatta, onko julkaisun syntyyn vaikuttanut yksi tai useampi korkeakoulun toimija. Kuitenkin, jos julkaistu teos koostuu useammista, itsenäistä taiteellista toimintaa edellyttävistä taiteellisista osasuorituksista, osasuoritukset kirjataan erikseen taiteellisen toiminnan tuloksina.”

    Katsotaanko tällaisiksi itsenäisiksi osasuorituksiksi eri instrumenttien soittajat sinfoniaorkesterissa tai muussa vastaavassa kokoonpanossa? Nyt osa korkeakouluista on tulkinnut, että katsotaan erillisiksi julkaisuiksi ja osa taas yhdeksi yhteiseksi. Selvempi tapaus on esimerkiksi elokuvatuotannon eri tehtävät: käsikirjoittaja, puvustaja, näyttelijä ym., jolloin ilmoitetaan erikseen.

    Työryhmä toivoo, että vahvistus saataisiin sille, että jokaisen soittajan panos myös orkestereissa katsotaan itsenäiseksi taiteelliseksi osasuoritukseksi, ja voidaan raportoida erikseen. Tämä on mm. Aalto yliopiston selkeä kanta. Käsikirjassa F2-julkaisutyypin määritelmässä sanotaan: Taidejulkaisu voi olla kiinteässä, irrottamattomassa suhteessa yhteisjulkaisuun, mutta kyseisen taiteenalan käytännön mukaan sitä voidaan arvostaa erillisenä (esim. näytelmän lavastus, yhteisnäyttelyssä oleva maalaus, kamarimuusikon osuus konsertissa, näyttelijän roolisuoritus).

  5.  Samoin päätettiin kysyä OKM:stä:

    Taideteokset taidenäyttelyssä

    Käsiteltävänä oli kysymys: ”Taidealan opettajien yhteinen taidenäyttely: toisella tekijällä on näyttelyssä yksi veistos ja toisella viisi maalausta. Laitetaanko molemmista yksi julkaisu vai merkitäänkö jokainen maalaus erikseen?” Osa meistä raportoisi kummaltakin yhden julkaisun omasta näyttelyosuudesta, eikä huomioisi erillisiä teoksia lainkaan. Osa taas oli sitä mieltä, että teokset raportoidaan erikseen.

    Vertautuuko yksittäinen ensimmäistä kertaa näyttelyssä esillä oleva (esimerkiksi) maalaus sävellykseen, joka on ensimmäistä kertaa julkisesti esitetty? Sävellyshän on julkaisu ensiesityksensä jälkeen. Vai raportoidaanko yksittäinen maalaus vain, jos se yksinään julkistetaan jossain julkisessa tilassa eli ei huomioida sitä, jos teos on esillä näyttelyssä?

    Ministeriön vastaus 11.3.2019 sähköpostilla:

    "Kummassakin kysymyksessä on samasta kyse, eli yksittäisen ilmoituksen rae-koosta. Taannoisessa noin viisi vuotta sitten toimineessa taidealan julkaisujen ryhmässä tähän pyrittiin vastaamaan määrittelemällä taidealan julkaisujen tyyppikategoriat. Uudempi työryhmä toi ”rooli” –käsitteen tyyppikategorian rinnalle, mutta rae-koon kannalta tyyppikategoria antaa luo paremmin yhteisiä linjauksia. Tyyppikategorioissa on määritelty yhdeksi kategoriaksi yksityisnäyttely ja yhteisnäyttely. Maalaus ei ole taiteellisen julkaisun tyyppi. Tällä haettiin sitä, että yleensä näyttely on julkaisujen luokittelussa huomioitava taso. Olennainen on myös Liisan kommentti siitä, että yleensä galleria tms. tekee julkaisupäätöksen näyttelytasolla. Sama pätee myös toiseen kysymykseen, musiikissa kategorioina on mm. ”konsertti: vaativa solistinen tehtävä (kuten orkesterin solisti)” ja ”konsertti: vaativa tehtävä yhtyeen tai vastaavan jäsenenä (yksi esittäjistä)”. Eli musiikissa instrumentin soittaja voi olla teoksen osatoteutus. Kuten jo F2 määritelmä sanoo.

    Itse ajattelisin että ohjeistusta voisi kehittää hyödyntämällä tyyppikategorioita. Ei välttämättä tiedonkeruuelementteinä, mutta ainakin määrittelemään tarkemmin mikä on tiedonkeruun yksikkö." Jukka Haapamäki

  6. "Meille on kirjattu F1-luokassa seuraavat: runonlausunta taidenäyttelyssä, 1-9 taulua taidenäyttelyssä ja taidenäyttelyn järjestäminen. Täyttävätkö nämä F1-julkaisuille asetetut kriteerit vai olisiko joku muu F-luokka oikeampi?"
    Runonlausunta taidenäyttelyssä F2, Näyttely F1, Kuratointi F2.

  7. Mallit erilaisten F-julkaisujen ilmoittamiseen esim. JUSTUS-lomakkeella. Ilmoittajat tarvitsevat selkeitä rautalankamalleja. Hyvä olisi myös olla yhtenäinen muoto organisaatioiden kesken.
    1. Sävellys
    2. Soittajana ison orkesterin konsertissa/pienen bändin kanssa
    3. Elokuvan tuottajana/näyttelijänä/kuvaajana
    4. Taidenäyttely
    5. jne.
      Aloitettiin mallien työstö Google Docissa: https://docs.google.com/document/d/1o_lXOq44TyLvuuoeuQ-d8-jwxYC7THoWgi75fNgdb8Q/edit?usp=sharing Jatketaan seuraavassa kokouksessa maaliskuussa. Dokumenttiin voi tehdä uusia malliehdotuksia vapaasti myös ennen kokousta.

  8. Keskusteltiin JUULI:ssa näkyvistä tiedoista. Läheskään kaikki F-julkaisuista kerättävä tieto ei näy JUULI:ssa, vaikka toivottavaa olisi, että näkyisi. Häyrynen selvittää asiaa.

  9. Huomio: F2-julkaisujen suhteen on se puute, että esimerkiksi teatteriesityksen tai tapahtuman kaikkia tekijöitä (eri rooleissa) ei näy kootusti missään. Erilaisia käytäntöjä. Mihin orkesterin nimi laitetaan? Palataan tähän myöhemmissä kokouksissa.


  • No labels

5 Comments

  1. Kohtaan 2: C ja B-tutkintokonsertit sekä opinnäytetyökonsertit. Hyväksytäänkö nämä? Oletan, että opettaja on ollut säestäjänä.

  2. Ohjeista: "Kuitenkin, jos julkaistu teos koostuu useammista, itsenäistä taiteellista toimintaa edellyttävistä taiteellisista osasuorituksista, osasuoritukset kirjataan erikseen taiteellisen toiminnan tuloksina."

    Eli kysymys: Konsertissa on paljon esiintyjiä ja monipuolinen ohjelmisto. Jos mm. Pekka säestää laulaja-Veeraa ja Jukka laulaa ihan yksin, ja Pekka ja Jukka ovat samasta organisaatiosta, niin tuleeko tästä kaksi julkaisua. Jos konsertti on teos, niin eikö Pekan ja Jukan suoritukset edellytä itsenäistä taiteellista toimintaa eli ovat osasuorituksia ja kirjataan erikseen?

  3. Jatkan edellistä kommenttiani... 

    Vai tarkoittaako tuo näitä tapauksia, missä esim. tanssiesityksessä henkilöt ovat olleet eri rooleissa esim.

    koreografi, tanssija, valosuunnittelija....

  4. Mitä viedään, kun on taidealan opettajien yhteinen taidenäyttely: toisella tekijällä on näyttelyssä yksi veistos ja toisella viisi maalausta. Laitetaanko molemmista yksi julkaisu vai merkitäänkö jokainen maalaus erikseen?


  5. Aamupäivän keskusteluun siitä, onko näyttely vai jokainen sen taulu raportoitava tuotos. Minun tulkintani:

    Näyttely on näyttely eikä siinä lasketa joka taulua erikseen. Julkaisutiedonkeruussa on olennaista, että julkaisemisesta on päättänyt joku ulkopuolinen taho. Jos jokin galleria ottaa N.N.:n näyttelyn, se galleria päättää näyttelystä – ei taulu taululta. N. N. itse päättää, mitkä taulut hän sisällyttää näyttelyynsä. Eli siis näyttely on se kokonaisuus, joka lasketaan julkaisuksi. Jos taas Ateneumin taidemuseo ostaa N. N.:n taulun ja laittaa sen seinälle, se taulu on yksi taidealan julkaisu.