Aika: Keskiviikko 16.12.2020 klo 10-12

Etäyhteys: https://cscfi.zoom.us/j/826095662

Tallenne: https://kannu.csc.fi/s/bmpjyR833Ctxbf9

Osallistujat: Tapio Ekholm (Metropolia, pj.), Päivi Aho (Laurea), Lara Anastasiou (CSC), Mari Aronen (CSC),  Pekka Harjula (Humak), Nora Heiska (TAMK), Hannele Husa (TAMK),  Tessaliina Iltanen (Turun AMK), Krister Karlström (Arcada), Sofia Kettu (Haaga-Helia), Jukka Kohtanen (CSC), Arja Kokkonen-Metsola (VY), Heta Koski (JY), Lotta Lassila (Aalto), Päivi Lignell (TAU), Anne Litja (UEF), Helena Majamäki (CSC), Susanna Malmi (Haaga-Helia), Aila Markus (VY), Annika Mauno (CSC), Johnny Nykvist (ÅBO), Mirja Ollila (Lapin AMK) Ville Paananen (Turku AMK), Raija Pappila (UEF), Inka Paukku (Funidata), Silja Pesonen (UEF), Juha-Pekka Pihlajakoski (OAMK), Päivi Rahkonen-Ellä (TY), Karoliina Sipovaara (CSC), Lilian Sjöberg (Arcada), Antonella Storti, Sanna Taimen, Maarit Tenhunen (Lapin yo) Kati Toikkanen (TAU), Soili Törmälä (OY), Päivi Vähäsalo (SeAMK), Sanna Waris (OY), Erja Widgren-Sallinen (UEF), Anni Wärri (TY), Sari Zitting (HY)


Muistio


1. Kokouksen järjestäytyminen

  • Kokouksen avaus
    • Puheenjohtaja Tapio Ekholm avasi kokouksen klo 10.00.
  • Läsnäolijoiden toteaminen
    • Kokouksessa klo 10 yhteensä 20 osallistujaa.
  • Asialistan hyväksyminen
    • Hyväksyttiin kokouksen asialista.
  • Edellisen etäkokouksen muistion hyväksyminen
    • Hyväksyttiin edellisen etäkokouksen muistio.
  • Marraskuun työpajan muistiinpanot ja palaute
    • Ohjelma koettin hyödylliseksi ja osallistujat kokivat saavansa eväitä omaan työhönsä
    • Päivän eri osiot saivat hyvää palautetta, erityisesti EMREXin hyödyntäminen Peppi-järjestelmässä, Ristiinopiskelupalvelun käyttöönoton työpaja (ryhmä A) ja Oulun yliopiston JOY-konseptin esittely
    • Järjestelyt toimivat hyvin


2. Ajankohtaista

  • Digivision kuulumiset, Lara Anastasiou, CSC

Hankejohtaja Hanna Nordlundin johdolla rakennetaan hankkeen suunnittelua eteenpäin, hanketoimiston ylösajoa ajetaan vahvasti. Ensimmäiset rekrytoinnit olleet käynnissä loppuvuodessa. Yhteisen työskentelyn alustat ja viestintäkanavat on lähdetty edistämään nopealla aikataululla. Käynnissä tällä hetkellä kaikkien korkeakoulujen rehtoreiden ja mahdollisten muiden henkilöiden kanssa keskustelua yhteisistä tavoitteista ja myös korkeakoulujen omista näkymistä. Tuetaan materiaalia työpakettien valmisteluun ja tiekarttoihin. Pyritään nostamaan myös haasteellisia asioita, joista ei vielä selkeää yhteistä näkemystä. Joulukuussa käyty keskusteluja ja tätä työtä jatketaan tammikuussa. Lähes kaikki tapaamiset on jo sovittu.

OKM:n rahoituspäätöstä odotetaan. Tiedotetaan, kun on saapunut. Tänään on Digivision yleiskokous, korkeakoulujen edustajat paikalla. Osallistumissopimus ja siihen liittyvät ohjaus-ja päätöksentekomallit. Edetään sopimuksen hyväksymisen kautta. Kaikki tähän mennessä tehdyt sopimukset olleet voimassa tämän vuoden, mutta työ toki jatkuu. 

Ensimmäisten substanssiasioiden edistäminen myös käynnissä. Oppijan käyttäjämatkan edistäminen ollut käynnissä jo kesästä lähtien ja työ jatkuu edelleen. Lainsäädännöllisten muutosten organisoinnin tarpeet myös seuraavana vuorossa. Ensi vuonna ainakin kevät menee suunnittelussa ja hankkeen rakentamisessa. Kriittistä yhteisen ymmärryksen syventäminen ja yhteistyön tiivistäminen ja sitä kautta työpakettien suunnittelminen tärkeinä seuraavina kohtina.


  • Hankekyselyn alustavaa satoa, Annika Mauno, CSC

Kehittämishankkeille toteuten kyselyn tavoitteena kartoittaa OKM:n kausilla 2017-2019 ja 2018-2020 rahoittamissa hankkeissa syntyneitä tuotoksia tilanteessa, jossa hankkeet ovat olleet toiminnassa useamman vuoden ajan ja ne ovat lähestymässä päätösajankohtaa tai jo päättyneet. Tiedusteltiin muun muassa minkälaisia tuotoksia on jo syntynyt ja minkälaisia suunnitelmia miten tuotoksia jatkossa ylläpidetään.

Tässä kokouksessa esitettävät havainnot alustavia havaintoja, miten vastauksia lähdetään tarkemmin analysoimaan. Vastausaika on vasta hiljattain päättynyt. Yhteensä saatiin 20 vastausta 36:sta hankkeesta. Vastaukset jakaantuivat hyvin eri teema-alueille. Vastauksissa yksilöitiin yhteensä 81 eri tuotosta. Hankkeet raportoivat 1-7 kpl tuotoksia per hanke. Kategorisointi oli annettu valmiiksi. Hankkeet tulkinneet näitä hieman eri tavoin. Kuvaa kokonaistilannetta karkealla tasolla, mutta vaatii tarkempaa tarkastelua, koska tosiaan hankkeet tulkinneet kategorioita eri tavoin.

Osa hankkeista jo päättynyt tai jo päättymässä. Tärkeimpiä näkökulmia, kun eri hankkeissa saatu hyviä tuloksia, niin minkälaisia ajatuksia hankkeella itsellään jatkuuvudesta. Miten pystytään yhdessä koordinoimaan ja suuntaamaan jatkokehitys ideoita? Tulosten tarkastelussa otetaan 3 näkökulmaa/lähestymiskulmaa vastauksiin: 1. Hankkeiden vaikuttavuus 2. Hankkeiden tuotosten saatavuus 3. Hankkeiden jatkuvuus

Hankkeissa tehtyä hyvää työtä, jota pitäisi pystyä yhdistämään ajankohtaisiin kehitystyön asioihin kuten Digivisioon 2030 ja sen suunnitteluun. Pitäisi koordinoida yhteneväisiä ja osittain päällekkäisiä kehityslinjoja, mitä hankkeissa on syntynyt ja jatkaa kehitystyötä eteenpäin siitä, mihin hankkeissa on päästy. Miten hankkeiden jatkoa voitaisiin jossain tapauksessa tehdä osana Digivisio 2030 hanketyötä ja tätä suunnittelua myös tehdään.

Tammikuun lopussa päästään pureutumaan tarkemmin kyselyn tuloksiin.


  • Terveiset Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyön ryhmien ja verkostojen yhteisseminaari 8.12.2020, Erja Widgrén-Sallinen, UEF

Seminaari järjestettiin toisen kerran, viime vuonna ensimmäisen kerran. Tänä vuonna ohjelma rakennettu niin, että oli otettu huomioon viime vuonna saatu palaute. Kokouksen alkuun näkökulmat tiekartta (ka.csc.fi), Digivisio2030, ajatuksia strategisen tason ohjauksesta ja identiteetinhallinta. Kaikki ryhmät esittäytyivät tämän jälkeen. KOOTuki järjestäytynyt ja organisoitunut yhteistyössä korkeakoulujen kanssa, ei esimerkiksi OKM:n tai kenenkään muunkaan ulkoisesti asettama. 

Digivision asemoituminen tiekartalle ja ohjausyhteistyöhön. Miten Digivision toimet suhteessa esim. KOOTuen ja sitä kautta myös Synergian tomintaan tulee esiin. Tässä vaiheessa keskittyy enemmän koulutuksen asioihin, mutta koskettaa myös muita korkeakoulutuksen alueita ja mm. kv-yhteistyötä.

Kun ryhmien toimikausi päättyy niin miten jatketaan? Lakisääteiset ryhmät tulevat jatkamaan. Vastuu yhteisten asioiden ylläpidosta ja tiekartoista vahvemmin Digivisiolla, resurssejakin tulisi suunnata yhteiseen työhön. OKM priorisoi resursseja niin, että tärkeintä varmistaa yhteentoimivuus (Synergian asiantuntijat). Muuten katsotaan enemmän Digivision ja korkeakoulujen suuntaan, miten halutaan organisoitua. Yhteenvetona pohdittiin, onko tarpeen perustaa strategisen ohjauksen "ryhmien ryhmä" (esim. ryhmien puheenjohtajat). Yhteiset seminaarit nähty hyvänä ohjausryhmien kesken.


  • Terveiset KOOTuen kokouksesta, Erja Widgrén-Sallinen, UEF

KOOTuen kokouksessa 14.12 käytiin yhteenveto 8.12 Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyön ryhmien ja verkostojen yhteisseminaarista. Kehittämishankkeiden tuotokset ja jatkuvaan palveluun siirtyminen -kysely kehittämishankkeille alustava katsaus. Tämä lähti liikkeelle alunperin KOOTuen kokouksesta. Tuotetaan hankkeista tarkempi kirjallinen analyysi hankkeiden vastauksista. Ministeriö tekemässä tarkemmin hankkeista myös analyysia. Yhteinen tuotos pohjaksi kun Ministeriö katsoo asiaa eteenpäin. KOOTuki ryhmän toiminta koskien vuotta 2021 isona asiana. OKM on vähentänyt vuoden 2021 sopimuksessa CSC:n kansallisen toiminnan tukiresurssia merkittävästi. Yhteistyössä mietittävä, miten jatkossa toimitaan. Seuraavat kokoukset keväälle 2021 on aikataulutettu. KOOTuki tunnistettiin Digivision osalta tärkeäksi yhteistyökumppaniksi. Työ, mitä KOOTuessa tehty (yhteistyössä Synergian kanssa) mietinnässä, miten pystyisi hyödyntämään. Digivisio on pitkä hanke ja pysyvät rakenteet korkeakoulussa hieman toisentyyppisiä. KOOTuki -ryhmän toiminta ja jatkuvuus seuraavan kuukauden aikana keskustelussa. Ajatuksena, että toimintaa pystytään jatkamaan ainakin jossain muussa muodossa.

3. Teema: Ahotointi


  • Pepin  osaamispankki - yhdenmukainen kompetenssien kirjaaminen Soili Törmälä, Oulun yliopisto ESITYS

Soili Törmälä esitteli Pepin osaamispankkia ja yhdenmukaista kompetenssien kirjaamista.

2019 vuoden alkupuolelta lähtenyt liikkeelle. Pepin uudessa P+:n eAHOTissa on hyväksilukupankki-toiminnallisuus. AHOT-päätöksentekijä tallentaa päätöstä tallentaessaan hyväksilukupäätökseen liittyvät kompetenssit  (ns. osaamisen asiasanat). Hyväksilukupankissa opiskelija voi hakea minkälaisella taustaosaamisella eri tutkinto-ohjelmissa on aiemmin saatu hyväksilukuja. Opiskelijoiden henkilötietoja ei tallenneta. Järjestelmä näyttää päätöksen tallentajalle 5 useimmin käytetyintä kompetenssia/asiasanaa. On selvityksen alla pystytäänkö testiympäristön komperenssilistan siirtämään siirtotiedostolla osaksi eAHOTia.

Järjestelmään voidaan tallentaa sekä yliopistotason yhteisiä/yleisiä, että alakohtaisia kompetensseja, jotka linkitetään OKM:n ohjauksen alojen mukaan. Jos kompetenssilista voidaan viedä siirtotiedostona eAHOT-järjestelmään ns. pohjatiedoiksi, on tähän aikaa tammikuun 2021 loppuun asti ennen ensimmäisten korkeakoulujen käyttöönottoja. Olisi hyvä pitää kompetenssit yhteismitallisia jatkoa ajatellen esim. raportointitarpeissa.

Työryhmässä 13 osallistujaa eri yliopistoista; OY, LaY, TY, UEF, VY, Uniarts, ÅA. Edustus löytyi jokaiseen OKM koulutusalaan. 1. tapaaminen oli ma 14.12.2020, seuraavia tapaamisia tulossa tammikuulle 2021.

Pepin koodistossa eAhot avainsanat, jonne kompetenssit kirjataan.

Keskustelu

  • Ekholm (Metropolia): Löytyykö kiinnostusta lähteä mukaan nopealla aikataululla miettimään ammattikorkeakoulujen kompetensseja ja asiasanoja samallalailla kuin yliopistopuolella nyt toimittu?
  • Aho (Laurea): En osaa varsinaisesti ottaa kantaa, mutta huomasin yhden missä tätä ajatusta voisi toteuttaa. Sairaanhoitaja koulutukseen on tulossa yleiset valtakunnalliset osaamistaito vaatimukset. Ne koostuu kliinisistä ydinosaamisista, jotka yhdistäisin näihin kompetensseihin. Kahdeksan erilaista osaamisaluetta, jotka opiskelijan pitää hallita eli jotka opiskelijan pitää hallita ja liittyy 8 eri koetta ja valtakunnallinen loppukoe. Ollaan mietitty, miten voitaisiin Pepissä ratkaista ja millä tavalla kiinnittää kompetenssi tiettyyn opintoon, jonka mukana osaaminen syntyy. Kysymys olisi, että miten näyttäytyy opiskelijalle? Näkyykö opiskelijalle, jonkun suorituksen kohdalla että on saavuttanut kompetenssin vai jääkö ahotin puolelle?
  • Ekholm (Metropolia): Kyllä näkyy. On sellainen raportti, opintosuoritusotteen näköinen raportti. Kompetenssit on listattuna.
  • Aho (Laurea): Hyvä. Yksi ratkaisu, miten voidaan kirjata tieto, että opiskelija suorittanut vaaditut osaamistaitovaatimukset.
  • Tenhunen (Lapin yo) ( chat)  : Löytyykö tämän pyry ryhmän jäsenet mistä  ja onko kaikki dokumentaatio metropolian wikissä? minkälaisella aikataululla tämä olisi tulossa peppiin?

  • Törmälä (OY): Tämä ei ole pyry ryhmä. Ei ole kaikki dokumentaatio wikissä vaan on perustettu oma teams. Aikataulu; tulee sillälailla kun kukin yliopisto ottaa käyttöön Pepin eAHOTin niin on oltava pohjalla kompetensseja. Jokainen yliopisto itse - riippuu miten projektiryhmässä saadaan vietyä pystyykö pohjatiedot tuomaan testipuolelta mitä saadaan kasattua Metropolian sivulle. Pystytäänkö tekemään siirtotiedosto. Olisi pohjakompetenssilistaus vai jääkö eAHOT pääkäyttäjälle. Haluttiin jonkinlaista pohjaa eAHOT projektin alle. Olisi ainakin apuja jokaiselle korkeakoululle mitä me on tunnistettu. Jokaisen korkeakoulun omassa hallussa ovatko riittäviä tai tarpeellisia.
  • Ekholm (Metropolia): Voi olla myös niin, että Peppi asennustiedostoon toiminto, että jos huomaa kun asennetaan uutta Peppi versiota niin tarkistaa löytyykö asiasanat jo korkeakoulun Peppiasetuksesta. Jos ei löydy niin luo asiasanan luettelon pohjalta. Voi olla myös näin toteutettu. Ei ole varma vielä kummin päin.
  • Törmälä (OY): Minä olen ollut mukana Oulun yliopiston osalta. Opetuksen palvelun ihmiset mukana, jotka kompetenssien asiantuntijoita. Voi liittyä vielä mukaan. Ensimmäinen tapaaminen vasta pidetty. Yhdessä tehdään ja mietitään. OKM ohjauksen aloja - joistakin löytyy vain yksi korkeakoulu niin amk sektori olisi hyvä olla myös.
  • Ekholm (Metropolia): Jos toimit yhteyshenkilönä, voi ottaa Soiliin yhteyttä ja liittyä tähän työhön.
  • Tenhunen (Lapin yo) ( chat): onko amkin kanssa yhteiskäyttöisyyden eli on sama e-ahot järjestelmän, esille ryhmässänne?

  • Törmälä (OY): eAHOT uusin versio on sama amk puolelle kuin yliopisto.
  • Törmälä (OY) (chat) : Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä soili.tormala@oulu.fi


  • Yliopistojen AHOT-suositukset,  Kati Toikkanen, päällikkö, oppimisen ja koulutuksen kehittämisen palvelut, Tampereen yliopisto ESITYS

Kati Toikkanen esitteli yliopistojen AHOT-suosituksia.

Helmikuussa yliopistojen kansallisista AHOT-suosituksista ollut myös Synergian kokouksessa. Unifin opetusvararehtoreiden kokous hyväksyi yliopistojen kansalliset AHOT-suositukset helmikuussa 2020. Suositukset koskevat lähinnä muodollisessa koulutuksessa hankittua osaamista. Työryhmän loppuraportti on luettavissa OHA-forumin sivuilla. Yliopistoissa on meneillään omien tutkintosääntöjen ja AHOT-linjausten ja -ohjeiden päivitys kansallisten suositusten pohjalta. Suositukset eivät ole sitovia, vaan jokainen yliopisto päättää niiden soveltamisesta. Suositukset laadittu sisällöllisestä näkökulmasta.

Työryhmä tunnisti, että erityisesti muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen kaivataan laajasti tukea ja vinkkejä, esim. työkalupakkia. Järjestettiin Pedaforumissa 8/2020 työpaja "Osaaminen opintopisteiksi - hitti vai huti?". Työpaja toteutettiin erilaisten case-esimerkkien kautta. Työpaja sujui hyvin ja tunnistettiin tarve hyvien käytäntöjen jakamiselle.

Työryhmä päätti työskentelynsä Pedaforumin jälkeen pidetyssä palaverissa. Työryhmä jatkaa vapaamuotoisena asiantuntija-ja kollegaverkostona. Toisilta kysytään asiantuntija-apua yleisten hyväksilukujen erityistapauksissa sekä eri koulutusalojen erikoistapauksissa. Pohdittiin, voisiko tehdä korkeakoulusektorien yhteistyönä työkalupakkiin materiaalia sekä opiskelijoiden että opettajien tueksi valtakunnallisesti. Vaatii pedagogista osaamista. Kysyntää ja tarvetta on.

AHOT & Sisu. Suositusten noudattaminen onnistuu Sisussa. Haasteita jonkin verran käytettävyydessä, koska Sisu ei ole vielä valmis. Esim. pariin ensimmäiseen kuukauteen Sisussa ei voinut palauttaa liitteitä AHOT-hakemuksiin. Ensimmäisen neljän kuukauden aikana 4000 AHOT-hakemusta, joista osa turhia/virheellisiä. Opiskelijoiden tulisi osata hakea hyväksilukuja oikein, ohjeistukseen tulee panostaa. Keväällä tulossa käyttäjäpalautteen perusteella parannuksia. Sähköisen asioinnin kulkuun liittyviä parannuksia (käsittelijöiden näkökulmasta) tulossa roadmapilla syksyllä.


4. Muut asiat


Päivi Aho toiminut pitkään yhteistyössä OPH:n kanssa diploma supplementiin liittyen ja näiden uudistamiseen. OPH halunnut tarkistaa, miltä näyttää opiskelijoille annettavissa todistuksissa ja heille on näitä mallikopioita toimitettu. Opiskelija saa valmistuttuaan tutkintotodistuksen, tutkintotodistuksen liitteenä opintosuoritusotteen ja diploma supplementin, johon liitetty Europass. Tulostetaan suoraan Pepistä ja opiskelijat saavat nämä valmistuttuaan. Ovat edelleen paperia. On ollut menossa näiden todistusten sähköistäminen. Otetaan käyttöön valmistuttamisjärjestelmä, jossa kylkiäisenä todistusten sähköinen tuottaminen. Jatkossa tuotetaan pakettina, jossa opiskelija saa sähköisen todistuksen, joka sisältää diploma supplementin ja Europassin. Halutaan, että opiskelija saa edelleen paperisena opiskelijan käteen. Sähköinen paketti, joka valmistuttamisprosessin aikana syntyy, viedään meidän asianhallintajärjestelmään, jossa on näiden todistusten säilyttämispaikka. Nyt säilyttämispaikka ollut tavallinen arkisto ja sähköisesti Pepissä ja toimitettu VIRTAan tutkintojen ja opintosuoritusten osalta. Sähköinen diploma supplement ja Europass, tämän osalta en osaa sanoa. Kun OPH kertoo miten haluavat, että tässä toimitaan niin toimitaan niin. On asianhallintajärjestelmässä ja sieltä voidaan siirtää jos tulee joku pankki/varasto, mihin viedään nämä sähköiset diploma supplementit. Toimitaan sen mukaan, miten OPH ohjeistaa. Olen ymmärtänyt, että vielä valmistelussa OPH:ssa miten jatkossa toimitaan.

Keskustelu:

  • Kohtanen (CSC): Onko tiedot koneluettavassa muodossa vai PDF? Jos PDF niin katsotteko että digitaalisesti allekirjoitettu vai tiedoksi?
  • Aho (Laurea): Digitaalisesti allekirjoitettu. Ovat PDF:iä toistaiseksi. On saatavissa myös koneluettavaan muotoon.
  • Ekholm (Metropolia): Onko mahdollista demota jossain tulevassa Synergian kokouksessa?
  • Aho (Laurea): Voisin



  • Puheenjohtajiston valinta vuodelle 2021

Puheenjohtajaksi esitetty Sanna Warista Oulun yliopistosta ja varapuheenjohtajaksi Päivä Vähäsalo Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Ehdotus saa kannatusta eli valittiin puheenjohtajaksi Sanna Warista Oulun yliopistosta ja varapuheenjohtajaksi Päivä Vähäsalo Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.


  • Kokouksen päätös

Puheenjohtaja päätti kokouksen hyvän joulun toivotuksin klo 11.58.

  • No labels