Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) toiminnan muodot

KOOTuki-ryhmä kokoontui vuonna 2023 kaikkiaan viiteen etäkokoukseen, kahteen lähikokoukseen sekä kahteen yhteiskokoukseen OPTIETOR:n kanssa. Etäkokoukset järjestettiin Zoom-verkkokokoustyökalulla.

KOOTuki-ryhmän jäsenistö muodostui vuonna 2023 eri verkostojen ja organisaatioiden edustajista. Lista jäsenistä: https://wiki.eduuni.fi/x/tqMTEg

KOOTuki-ryhmän puheenjohtajana toimi vuonna 2023 Marko Wilen Laurea-ammattikorkeakoulusta ja varapuheenjohtajana Markku Närhi Jyväskylän yliopistosta. CSC tukee KOOTuki-ryhmän toimintaa osana Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkimia arkkitehtuuripalveluita. CSC:n fasilitointitiimissä ovat olleet vuonna 2023 keskeisesti mukana Minna Pylkkönen (KOOTuki-ryhmän sihteeri), Kirsi Niskala, Olli Lehto, Sara Sintonen ja Suvi Heinonen.

Toiminta vuonna 2023

Alla lyhyesti listattuna vuoden 2023 toiminnan keskeiset aihealueet.

Digivisio 2030

Vuoden 2023 alussa KOOTuen ensimmäisessä kokouksessa keskusteltiin siitä, millä tavoin Digivisioon liittyviä asioita olisi syytä käsitellä KOOTuen kokouksissa. Ryhmän jäsenet olivat varsin yksimielisiä siitä, että yleisten katsausten sijaan KOOTuessa olisi syytä tarkastella pienempiä temaattisia kokonaisuuksia. Lisäksi Todettiin, että KOOTuesta olisi syytä viedä useammin viestiä myös Digivision suuntaan.

Vuoden 2023 aikana KOOTuessa keskusteltiin muun muassa OPI-viitearkkitehtuurin päivittämisestä, VIRTA-opintotietopalvelun kehittämisestä osana Digivision palvelukokonaisuutta sekä Digivision dataryhmästä ja tietomallityöstä. Lisäksi kokouksissa pidettiin katsauksia esimerkiksi oikeushenkilökokonaisuuteen, 2.0 pilotteihin, opin.fi-palvelun kehitykseen, informaalin ilmoittautumisen tilannekuvaan sekä Digivision palvelutuotannon ja -hallinnan kokonaisuuteen liittyen.

Kansainväliset asiat

Kansainväliset aiheet olivat tiiviisti KOOTuen agendalla myös vuonna 2023. Suomalaisten korkeakoulujen EU-allianssiyhteistyöstä ja palveluiden yhteentoimivuudesta keskusteltiin useampaan otteeseen vuoden aikana. Lisäksi KOOTuessa käsiteltiin kansainvälistä DC4EU-hanketta ja opintotietojen vaihdon kenttää laajemmin Euroopassa, EMREX-palvelua sekä Finnish Authenticator- ja eIDAS -tunnistusvälineisiin liittyvää pilottia. Erityisesti korkeakoulujen EU-allianssiyhteistyöstä keskusteltaessa on tunnistettu tarve toimintamallien yhtenäistämiselle kansallisesti ja KOOTuen on nähty olevan varsin luonteva taho antamaan oma panoksensa tähän. 

Tiedonvaihto ja identiteetinhallinta

Tiedonvaihtoon ja identiteetinhallintaan liittyvät kysymykset nousivat käsittelyyn useammassa KOOTuen kokouksessa vuoden 2023 aikana. Edellisessä kohdassa mainittujen kansainväliseen tiedonvaihtoon liittyvien aiheiden lisäksi KOOTuessa keskusteltiin useamman kerran oppijanumeropalvelusta ja sieltä haettavista tietosisällöistä. Näiden lisäksi KOOTuessa käsiteltiin myös opiskelijan identiteetin ja tunnuksen muodostumista ristiinopiskeluprosessissa sekä muuttuneisiin henkilötunnuksiin liittyvää case-esimerkkiä KELA:n kanssa.

Muita aiheita

Edellä mainittujen aiheiden lisäksi jatkuvaan oppimiseen liittyvät aiheet, kuten pienet osaamiskokonaisuudet ja JOD-hanke olivat keskustelussa KOOTuen kokouksissa vuonna 2023. Lisäksi loppuvuodesta käytiin lähetekeskustelua siitä, millä tavalla tekoälyä tulisi käsitellä tulevaisuudessa KOOTuessa. Lisäksi kuultiin ajankohtaiskatsauksia verkostojen työstä sekä OILI-palvelusta, jonka ohjausryhmänä KOOTuki toimii.

Yhteistyö verkostojen kanssa ja työryhmät

Synergiaryhmä, https://wiki.eduuni.fi/x/0gDqAg

KOOTuki-ryhmä jatkoi vuonna 2023 tiivistä yhteistyötään Synergiaryhmän kanssa. KOOTuen kokouksessa käytiin säännöllisin väliajoin läpi Synergiaryhmän ajankohtaiset asiat. Lisäksi KOOTuki antoi Synergiaryhmälle vuoden viimeisessä kokouksessaan toimeksiannon toteuttaa KOOTuki-ryhmälle esitys siitä, mitä tietoja, mille henkilöryhmille ja millä käsittelyperusteella Opetushallituksen oppijanumeropalvelusta siirrettäisiin korkeakouluille.

Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmä (OPTIETOR), https://wiki.eduuni.fi/x/R3EtAg

Vuonna 2023 KOOTuki-ryhmä ja OPTIETOR pitivät kaksi yhteiskokousta, toukokuussa ja marraskuussa. Toukokuun kokouksessa käsittelyssä olivat kansallisen oppijanumeron käyttöönotto korkeakoulukentällä, OLEDigi-hanke, Digivision dataryhmä ja tietomallityö, VIRTA-DIgivisio-esiselvitys sekä MITKO-työn jatkoaskeleet. Marraskuun kokouksessa puolestaan käsiteltiin Digivision tietoarkkitehtuurityötä, Eurooppalaiset yliopistot -verkostoja ja niiden tukemista sekä JOD-työn vaikutusta oppijan tietovirtoihin. 

Työryhmät: 

NDSV-työryhmä (aiemmin FTE-työryhmä), 

FTE-työryhmä esitteli alkuperäisen loppuraporttinsa KOOTuen kokouksessa 02/2022, jossa päätettiin jatkaa ryhmän työtä lisenssiasioihin painottuen ja täydentää ryhmää uusilla jäsenillä. Ryhmän valmistelema uusi laskentamalli esiteltiin kokouksessa 10/2022. Vuonna 2023 työryhmä on jatkanut toimintaansa NDSV-työryhmänä (non-degree student volume) keskittyen muiden kuin tutkinto-opiskelijoiden volyymin mittaamisen. Ryhmän jäsenet olivat esittelemässä työn tuloksia vuoden toisessa kokouksessa 03/2023. KOOTuen ehdotuksena oli, että työryhmän aineistoa käytäisiin läpi CSC/Virta-asiantuntijoiden kanssa ja keskityttäisiin erityisesti selvittämään suorittamattomuuksia. Lisäksi todettiin, että Digivisio voi hyödyntää työryhmän tekemää pohjatyötä erityisesti avoimen korkeakoulutarjonnan osalta. 

MITKO-työryhmä (9/2022-2/2023), https://wiki.eduuni.fi/x/Os4xEQ

MITKO-työskentelyn päämääränä on ollut luoda tavoitetilaa ja tiekarttaa sille, että korkeakoulujen täydennyskoulutuksen opintotiedot saataisiin nykyistä kattavammin VIRTA-opintotietopalveluun ja sitä kautta oppijan itsensä saataville. MITKO-työryhmän tuloksia esiteltiin KOOTuen vuoden kolmannessa kokouksessa 04/2023 ja työn jatkoa pohdittiin 05/2023 KOOTuen ja OPTIETORin yhteiskokouksessa. Todettiin, että MITKO-työn linkitys OKM:n pienten osaamiskokonaisuuksien määrittelytyöryhmän työhön on syytä tutkia ja jatkotyöntarve tulisi käsitellä ohjausryhmässä. 

OPH:n oppijanumeropalvelu (11/2023→), https://wiki.eduuni.fi/x/s7B0GQ

KOOTuki-ryhmä antoi kokouksessaan 11/2023 Synergiaryhmälle tehtäväksi tehdä KOOTuki-ryhmälle esitys siitä, mitä tietoja, mille henkilöryhmille ja millä käsittelyperusteella oppijanumeropalvelusta siirrettäisiin korkeakouluille. Esitys tulee luovuttaa KOOTuki-ryhmälle viimeistään maaliskuussa. Kun korkeakoulut ovat linjanneet luovutettavista tiedoista, Opetushallitus tarvittaessa muokkaa rajapintaa linjauksen mukaisesti.

Opetusyhteistyön työryhmä (11/2020-11/2023), https://wiki.eduuni.fi/x/C7SKCg

Vuoden 2020 lopussa aloittanut opetusyhteistyön työryhmä jatkoi toimintaansa myös vuonna 2023 säännöllisillä kokouksilla. Työryhmän tehtävänä oli tunnistaa ja määritellä opetusyhteistyön kehittämiseen liittyviä tarpeita ja tehdä aloitteita teknisestä kehittämisestä vastaaville tahoille. Lisäksi ryhmän tavoitteena oli valmistella muiden ryhmien ja toimijoiden pyynnöstä selvityksiä ja tehdä opetusyhteistyöhön liittyvää käsitemäärittelyä tarpeen mukaan sekä edistää opetusyhteistyöhön liittyvien prosessien yhtenäistämistä ja tiedon yhteentoimivuutta. Työryhmä toimi yhteistyössä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen OHA-verkostojen kanssa. Loppusyksystä 2023 päätettiin, että työryhmän toiminta aktiivisesti tapaavana työryhmänä päättyy ja jatkossa työryhmä aktivoituu tarpeen vaatiessa KOOTuen toimeksiannosta.

OPI-viitearkkitehtuuriesiselvitys (05/2023-01/2024)

Synergiaryhmän jäsenistöstä kerättiin keväällä 2023 iskuryhmä liittyen OPI-viitearkkitehtuurin päivittämistarpeen selvittämiseen liittyen. Digivisio koordinoi tätä selvitystyötä ja ryhmän toimintaa. Selvitystyö toteutettiin syksyn 2023 aikana. 


  • No labels