Tälle sivulle on koottu tietoa keväällä 2023 toteutetusta VIRTA-Digivisio-esiselvityksestä. Esiselvityksen tuloksia täydennetään jatkoselvityksessä.

Esiselvityksen raportti

Esiselvitystyössä koostettiin kevään 2023 aikana raportti, jossa kuvataan, miten VIRTA-opintotietopalvelun toiminnallisuuksia olisi jatkossa mahdollista toteuttaa suhteessa Digivision palvelukokonaisuuteen. Raportti sisältää myös sidosryhmien kuulemisen perusteella muotoillut viisi ratkaisuehdotusta, joissa havainnollistetaan toimijoiden rooleja tiedon tuottajina, välittäjinä ja hyödyntäjinä. Esiselvityksen raportti on ladattavissa tästä linkistä.

Sidosryhmien kuuleminen keväällä 2023

Sidosryhmäkysely korkeakouluille ja VIRTA-tiedon hyödyntäjille

Sidosryhmäkyselyn avulla selvitetään tarpeita ja toiveita tulevaan VIRTA-opintotietopalvelun korvaajaan liittyen. Kyselyä on valmisteltu VIRTA-tiimin ja Digivision yhteistyönä. Valmistelussa on ollut mukana opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmä OPTIETOR. Kysely oli käynnissä 8.3.-29.3.

Tuloksien ja muun sidosryhmätyöskentelyn perusteella muotoillaan vaihtoehtoisia ratkaisuehdotuksia VIRTA-opintotietopalvelun kehittämisestä osana Digivision palvelukokonaisuutta. Ratkaisuehdotusten läpikäyntiä varten varataan erillinen webinaari 14.4.23 klo 10-11.30. Lisätietoa webinaarista: https://wiki.eduuni.fi/x/AgJQFQ

Kyselyä käsiteltiin myös Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmän kokouksissa kevään 2023 aikana.

Muita sidosryhmiä kuullaan verkostojen kokousten yhteydessä Digivision ajankohtaiskatsauksen osana tai erikseen sovitulla tavalla.

Ratkaisumallien kommentointi

Webinaarin jälkeen 14.4. avattiin ratkaisumallien kommentointimahdollisuus Howspace-alustalla. Ratkaisumalleja sai kommentoida 5.5.2023 asti.

Esiselvitystyön taustaa

Esiselvityksen taustalla on korkeakoulujen esiin nostama toive sisällyttää VIRTA-tietovaranto Digivisiossa kehitettävään tietoalustaan. VIRTA-opintotietopalvelu on ollut käytössä pian kymmenen vuotta ja nyt palvelua tulee uudistaa, jotta se voisi palvella entistä paremmin niin nykyisien kuin tulevien tiedonhyödyntäjien laajenevia tietotarpeita.

Digivision tietoalustan esiselvityksen yhteydessä tunnistettiin erilaisia skenaarioita, joita käytetään myös tämän esiselvityksen pohjana. Minimissään kehityshankkeessa toteutetaan teknisiä päivityksiä nykyiseen VIRTA-opintotietopalveluun. Laajimmassa tunnistetussa skenaariossa voitaisiin kehittää Digivision tietoalustasta operatiivinen alusta, jonne korkeakoulujen opintohallinnon järjestelmät tallentavat tietoa reaaliaikaisesti. Kaikessa kehitystyössä turvataan tiedonhyödyntäjien nykyiset tietotarpeet. Digivision tietoalustan suhdetta VIRTA-opintotietopalveluun on syksyn 2022 aikana käsitelty kuukausittaisissa palavereissa Opetushallituksen, CSC:n VIRTA-tiimin ja Digivision edustajien kanssa. Näissä keskusteluissa on havaittu tarve laajemmalle selvitystyölle koskien sitä, miten kehitystä pitkällä tähtäimellä tulisi koordinoida.

Digivisio 2030 -hankkeessa kaikki suomalaiset korkeakoulut rakentavat yhdessä oppimiselle tulevaisuutta. Digivisio 2030 –hanke toteutetaan merkittävässä määrin OKM:n rahoituksella. Tavoitteena on oppimisen uusi aikakausi, jonka ytimessä on digipedagogiikan jatkuva kehittäminen, ja jossa jokainen meistä voi helpommin oppia ja kerryttää osaamistaan muuttuvassa maailmassa. Digivisiossa kehitetään ensimmäisenä tuotteena Jatkuvan ja joustavan oppimisen tarjotinta, jonka avulla oppijat voivat löytää omaan elämäntilanteeseen, aikatauluihin ja osaamistarpeisiin vastaavaa, tutkintoon johtamatonta koulutustarjontaa. Digivisiossa tullaan hyödyntämään laajasti korkeakoulujen opintotietojärjestelmien tietoja. Digivisiossa on aiemmin selvitetty muun muassa korkeakoulujen tiedolla johtamisen tarpeita, koska Digivision kehittyviin palveluihin kertyy monenlaista dataa, jolle on kuviteltavissa useita käyttötarkoituksia myös palveluiden perustoiminnan ulkopuolella. Lue lisää Digivisio-hankkeesta täältä: https://digivisio2030.fi/


  • No labels