Tämä sivu on osa Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisoitumisen tiekarttaa ka.csc.fi

Mikä: Tutkimuksen ja tutkijan arviointi muokkaa ja suuntaa tutkimusta ja vaikuttaa merkittävästi yksittäisten tutkijoiden työhön ja urakehitykseen. On siis tärkeää suunnitella ja toteuttaa arviointi vastuullisen arvioinnin periaatteita noudattaen. Vuonna 2020 julkaistiin tutkijanarvioinnin kansallinen suositus, johon Suomen yliopistot UNIFI ja Suomen Akatemia ovat sitoutuneet. Suosituksessa on määritelty tehtäviä suositusten toimeenpanemiseksi. Näiden toteutuksesta vastaan Tutkijan vastuullisen arvioinnin ohjausryhmä 

Tutkijanarvioinnin kehittäminen edellyttää tutkijoiden, tutkimusorganisaatioiden ja tutkimuksen rahoittajien yhteistyötä.  Vuonna 2022 julkaistiin eurooppalainen sopimus tutkimuksen arvioinnin uudistamisesta (Agreement on Reforming Research Assessment). Suurin osa suomalaisista korkeakouluista on allekirjoittanut sopimuksen, ja näin ollen sitoutunut tieteellisen työn aiempaa monimuotoisempaan huomioimiseen tutkimuksen arvioinnissa. Vuoden 2024 alussa perustettiin CoARA kansallinen osasto, johon kuuluu lähes kaikki sopimuksen allekirjoittaneet tutkimustoimijat. Kansallista osastoa vetää Tieteellisten seurain valtuuskunta, ja sen tavoitteena on vahvistaa  olemassa olevien vastuulliseen arviointiin liittyvien työryhmien ja verkostojen yhteentoimivuutta.



 

Vastuutahot: Korkeakoulut, tutkimuksen rahoittajat, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Avoimen tieteen tutkimus

Aikataulu: Eurooppalaisen sopimuksen allekirjoittaneille organisaatioilla on allekirjoittamisesta vuosi aikaa kartoittaa arviointikäytännöt ja tehdä suunnitelma sopimuksen sitoumusten toteuttamiseksi. Allekirjoittaneilla organisaatioilla on allekirjoittamisesta viisi vuotta toteuttaa sopimuksessa määritellyt sitoumukset.  Avoimen tieteen ja tutkimuksen seuranta toteutetaan seuraavan kerran vuonna 2024.

Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö

 

Muut asiaan liittyvät sidosryhmät: (ohjausryhmätaulukko): Vastuullisen tutkijanarvioinnin ohjausryhmä, Vastuullisen tutkijanarvioinnin työryhmä, Vastuullinen arviointi ja kannustimet (AVOTT), Finn-ARMA Tutkimuksen arviointi -työryhmä, Finn-ARMA julkaisumetriikka, UNIFI, CoARA-yhteenliittymä, CoARA kansallinen osasto

Lisätietoja:

Aiheeseen liittyviä kansallisia linjauksia ym.

Suomalainen vastuullisen tutkijanarvioinnin suositus liittyy kansainväliseen keskusteluun tutkijanarvioinnista ja vastuullisesta tutkimusmetriikasta. Aikaisemmin julkaistut tunnetuimmat linjaukset ovat:

Ohjeita vastuullisen arvioinnin toteuttamisen tueksi:

Ideapankki: