Tälle sivulle on koottu ohjeita Suomen Akatemian rahoitushakuja ja hankeraportointia koskien. 

Sivu on suunnattu ensisijaisesti tutkijoille helpottamaan Suomen Akatemian ja VIRTA-julkaisutietopalvelun välisen yhteyden hahmottamista. Koostetun ohjesivun on tarkoitus vähentää korkeakoulujen tarvetta ylläpitää omia täsmentäviä ohjeitaan. Korkeakouluilla voi kuitenkin olla käytössään myös muita täydentäviä ohjeita.


VIRTA-julkaisutietopalvelu

 • 2016 käyttöönotettu VIRTA-julkaisutietopalvelu kokoaa yhteen julkaisujen tiedot kaikista suomalaisista yliopistoista, ammattikorkeakouluista ja yliopistollisista sairaaloista. Lisäksi mukana on suurin osa tutkimuslaitoksista.
 • Tietoja on kerätty korkeakouluilta ja yliopistollisilta sairaaloilta opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) julkaisutiedonkeruussa vuodesta 2011 alkaen ja tutkimuslaitoksilta vaiheittain vuodesta 2014 alkaen.
 • VIRTA-julkaisuja voi selata Tiedejatutkimus.fi-palvelussa.
 • VIRTA-tietoja käytetään mm. yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmallien laskennassa. Lisäksi palveluun koottavat julkaisutiedot ovat hyödynnettävissä erilaisissa järjestelmissä ja palveluissa.
 • OKM vastaa VIRTA-julkaisutietopalvelun kustannuksista ja elinkaaren hallinnasta. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n (CSC) toteuttaa palvelun ja ylläpitää sitä.

VIRTA-julkaisutietojen käyttö Suomen Akatemiassa

Julkaisutietojen poimiminen VIRTA-palvelusta vähentää merkittävästi raportoinnin työmäärää, kun tietoja ei tarvitse syöttää käsin. VIRTA-julkaisutietopalvelussa tieto on yhteismitallisessa muodossa ja tutkimusorganisaatioiden tarkastamaa, joten se on myös käsin syötettyjä tietoja paremmin Akatemian hyödynnettävissä.

Julkaisutietojen poiminta VIRTA-julkaisutietopalvelusta on otettu käyttöön Suomen Akatemian hankeraportoinnissa huhtikuussa 2017 ja rahoitushauissa syyskuussa 2018. 

VIRTA-tietojen hyödyntäminen hankeraportoinnissa

Raportointilomake hyödyntää VIRTA-julkaisutietopalvelussa olevia julkaisutietoja siten, että tutkija voi poimia ne haun perusteella automaattisesti hankkeensa tieteelliseen raporttiin. Ennen VIRTA-julkaisutietopalvelusta poiminnan mahdollistavaa uudistusta tutkija syötti julkaisuja koskevat tiedot tutkimushankkeen tieteelliseen raporttiin julkaisu kerrallaan. 

Julkaisujen haku Suomen Akatemian hankeraportille VIRTA-julkaisutietopalvelusta toimii samalla tavalla kuin julkaisujen haku hakemukselle, paitsi että raportille voi tallentaa vain julkaisuja, joiden julkaisuvuosi on rahoituskaudella tai sitä seuraavana vuonna.

VIRTA-tietojen hyödyntäminen rahoitushakemuksissa

Rahoitushaussa tutkijan aiempi tieteellinen tuotanto on osa hankkeen tieteellisen arvioinnin aineistoa. Tutkija tai muu tietojen tallentaja hakee Akatemian verkkoasioinnin kautta julkaisuja valitsemillaan hakukriteereillä. Akatemian järjestelmä lukee hakua vastaavat julkaisut VIRTA-julkaisutietopalvelusta ja palauttaa lomakkeelle hakua vastaavat julkaisut, joista tutkija voi valita hankkeeseen liittyvät julkaisut tallennettavaksi hakemukselle tai raportille. Akatemian järjestelmään tuodaan VIRTA-julkaisutietopalvelusta tietoja ainoastaan tutkijan itse valitsemista julkaisuista.

Katso ohjeet julkaisujen hakuun Suomen Akatemian rahoitushakemukselle VIRTA-julkaisutietopalvelusta.

Miksi julkaisujani ei löydy?

Jos julkaisutietojasi ei löydy Akatemian lomakkeen julkaisuhaussa, siihen voi olla syynä jokin seuraavista:

 1. Julkaisu on tehty muussa kuin VIRTAan tietoja toimittavassa organisaatiossa.
 2. Julkaisu on ilmestynyt ennen vuotta 2011.
 3. Julkaisun tekijätiedoissa on virhe tai tekijän nimi puuttuu julkaisusta.
  1. Voit tarkistaa, löytyykö julkaisua Tiedejatutkimus.fi-palvelusta.
  2. Voit tehdä Akatemian lomakkeella haun uudelleen julkaisussa esiintyvän tekijän nimellä.
  3. Tietojen oikeellisuudesta VIRTA-palvelussa vastaa tiedot toimittanut organisaatio. Voit olla yhteydessä oman organisaation julkaisutiedonkeruusta vastaavaan tahoon. Katso lista organisaatioiden VIRTA-yhteyshenkilöistä
 4. Oma organisaatiosi ei ole vielä toimittanut julkaisujasi VIRTAan
  1. Voit tarkistaa, löytyvätkö tietosi kotiorganisaatiosi sivuilta ja olla yhteydessä oman organisaation julkaisutiedonkeruusta vastaavaan tahoon. Katso lista organisaatioiden VIRTA-yhteyshenkilöistä
  2. Osa organisaatioista päivittää tietoja VIRTAan päivittäin, osa harvemmin.
 5. Julkaisuasi ei ole toimitettu VIRTAan, koska se ei ole tiedonkeruun vaatimusten mukainen.
  1. Julkaisukanavalla tulee olla esim. ulkopuolinen toimituskunta ja julkaisun tulee liittyä tutkimukseen. Katso julkaisutiedonkeruun tutkijaohjeistukset.

Mikäli tutkijan etsimiä julkaisuja ei ole vielä VIRTA-julkaisutietopalvelussa, ne voi syöttää käsin Akatemian hankeraportin sähköiselle lomakkeelle. Huom. Akatemian lomakkeelle syötetyt tiedot eivät siirry VIRTA-palveluun.

Palveluosoitteeseen virta-julkaisutietopalvelu (at) csc.fi voit lähettää kysymyksiä sekä ilmoitaa mahdollisista ongelmista.  • No labels