You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 16 Next »

Organisaatioiden omia ohjaita taidejulkaisuiden kirjauksista

TAITEELLISEN TOIMINNAN RAPORTOINNIN PERIAATTEITA

  • Taiteellisen toiminnan tulee liittyä henkilön toimenkuvaan korkeakoulussa. Taiteellisen toiminnan liittyminen henkilön toimenkuvaan tarkoittaa, että toiminta kuuluu henkilön työsuunnitelmaan tai siitä on sovittu esihenkilön kanssa esimerkiksi kehityskeskusteluissa.
  • Tuntiopettajan osalta erillinen tarkennus käsikirjassa: "Siltä osin kun taiteellisesta toiminnasta ei ole sovittu työnantajan kanssa ja tämä taiteellinen toiminta muodostaa henkilön pääasiallisen korkeakoulun ulkopuolisen toimenkuvan, niin tätä taiteellista toimintaa ei huomioida tiedonkeruussa. Tämänlainen tilanne saattaa olla esimerkiksi sivutoimisen tuntiopettajan kohdalla."

ARKKITEHTUURI

ELOKUVA

ESITTÄVÄ TAIDE, teatteri, tanssi, sirkus

KIRJALLISUUS

MUOTOILU

MUSIIKKI

Soittajan osuus konsertissa

11.3.2019


”Taidealan julkaisu kirjataan korkeakoulun tuloksena vain yhden kerran siitä riippumatta, onko julkaisun syntyyn vaikuttanut yksi tai useampi korkeakoulun toimija. Kuitenkin, jos julkaistu teos koostuu useammista, itsenäistä taiteellista toimintaa edellyttävistä taiteellisista osasuorituksista, osasuoritukset kirjataan erikseen taiteellisen toiminnan tuloksina.”

Katsotaanko tällaisiksi itsenäisiksi osasuorituksiksi eri instrumenttien soittajat sinfoniaorkesterissa tai muussa vastaavassa kokoonpanossa? Nyt osa korkeakouluista on tulkinnut, että katsotaan erillisiksi julkaisuiksi ja osa taas yhdeksi yhteiseksi. Selvempi tapaus on esimerkiksi elokuvatuotannon eri tehtävät: käsikirjoittaja, puvustaja, näyttelijä ym., jolloin ilmoitetaan erikseen.

Työryhmä toivoo, että vahvistus saataisiin sille, että jokaisen soittajan panos myös orkestereissa katsotaan itsenäiseksi taiteelliseksi osasuoritukseksi, ja voidaan raportoida erikseen. Tämä on mm. Aalto yliopiston selkeä kanta. Käsikirjassa F2-julkaisutyypin määritelmässä sanotaan: Taidejulkaisu voi olla kiinteässä, irrottamattomassa suhteessa yhteisjulkaisuun, mutta kyseisen taiteenalan käytännön mukaan sitä voidaan arvostaa erillisenä (esim. näytelmän lavastus, yhteisnäyttelyssä oleva maalaus, kamarimuusikon osuus konsertissa, näyttelijän roolisuoritus).

Ministeriön vastaus: (Olennaista rae-koko) musiikissa kategorioina on mm. ”konsertti: vaativa solistinen tehtävä (kuten orkesterin solisti)” ja ”konsertti: vaativa tehtävä yhtyeen tai vastaavan jäsenenä (yksi esittäjistä)”. Eli musiikissa instrumentin soittaja voi olla teoksen osatoteutus. Kuten jo F2 määritelmä sanoo. Itse ajattelisin että ohjeistusta voisi kehittää hyödyntämällä tyyppikategorioita. Ei välttämättä tiedonkeruuelementteinä, mutta ainakin määrittelemään tarkemmin mikä on tiedonkeruun yksikkö." Jukka Haapamäki

ROOLIT  ja yksityiskohdat julkaisutiedoissa

Julkaisun nimi, kun konsertilla/keikalla ei ole varsinaista nimeä. Laitetaanko esim. yhtyeen nimi + päivämäärä ja paikka?

  • Esimerkiksi käytetään tapaa "viulisti RSO:n konsertissa".

Voiko raportoida sekä singlen että koko albumin?

  • Tähän ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Riippuu tapauksesta: seuraako singleä albumi? Jääkö single ainoaksi äänitteeksi? Tähän liittyy myös olennaisesti levytyskulttuurin muutos. Levyjä ja yksittäisiä kappaleita julkaistaan myös pelkästään verkossa eikä kokonaista albumia tehdä välttämättä ollenkaan.

Julkaisun nimi, kun konsertilla/keikalla ei ole varsinaista nimeä. Laitetaanko esim. yhtyeen nimi + päivämäärä ja paikka?

YKSI JULKAISIJA, yksi konsertti, useampi soitin 

 yhden tapahtuman house bandissa soittaminen on yksi esitys, vaikka solistit vaihtuvat. vertaa näyttely, "julkaisija" julkaisee kokonaisen näyttelyn, ei yksittäisiä teoksia.


13.1.2021

Voiko muusikot ilmoittaa mestarikurssit vai pitääkö sen olla konserttiin sidottu?

Kyllä, julkinen osuus täytyy löytyä.

Seurakunnan youtube-videon musiikki, pitääkö tekijätiedot näkyä kuinka selkeästi, kuoron jäsen, kuorosovitus, suom.k. sanoitus?

Katsotaan, että kaikki roolit täyttävät julkaisukriteerit.

F2- kategoriassa esim. kapellimestari ja esittäjän rooli, erikseen kaikki erillisinä julkaisuina. 


1.3.2022

Musiikinopettaja keikalla. Säveltäminen, sovittaminen ja esiintyminen ovat erillisiä rooleja.

Esitykselliset roolit (useat soittimet, tai solistiset roolit lasketaan yhdeksi pisteeksi/konsertti)


14.9.2022

Kiertueet ja kirjausten määrä

  • Muusikoiden kirjaukset kiertueissa. Kiertue lasketaan yhtenä kirjauksena, jos soittaa samaa musiikkia koko kiertueen ajan. Mutta jos seuraavana vuonna soittaa samaa musiikkia, niin voiko tehdä uuden kirjauksen? → Ei voi raportoida uudestaan, käsikirjassa maininta että on merkittävästi muuttunut edellisestä.
    • Entä jos muusikolla on useampi setti joita soittaa kiertueen aikana?  Eri settien kirjaamisen osalta todettu, että jos kiertue itsessään on sama (markkinoidaan samalla nimellä) niin ei ole erilliset kirjaukset.
  • Käsikirjassa: "Kirjaus suoritetaan ensimmäisen tai muuten merkittävimmän julkisen esilläolon mukaisesti tai saman julkaisun peräkkäisistä julkistamisista muodostuvana kokonaisuutena (kuten produktiona, kiertueena tai projektina). Taidealan julkaisun kirjaamisessa on kiinnitettävä erityistä huomiota ehtoon, joka määrittää kuinka monta kertaa se voidaan kirjata.". Eli kiertuetta ei voi kirjata uudestaan, jos ei oleellisesti muutu.
    • Todettu että vaatii kertausta koska muusikin esityksen ylipäänsä voi kirjata julkaisutiedonkeruuseen (tarkennettu sääntö kuulumisesta korkeakoulun työhön).
  • Saman näyttelyn kirjaus eri tilassa. Voiko tehdä uuden kirjauksen, koska uusi tila vaatii uuden asettelun? Todettu että kuratoinnin osalta saman näyttelyn uudessa tilassa voi kirjata uudestaan, mutta jos sama teos siirtyy toiseen tilaan, ei voi kirjata uudestaan.

KUVATAIDE

Taideteokset taidenäyttelyssä

11.3.2019

Käsiteltävänä oli kysymys: ”Taidealan opettajien yhteinen taidenäyttely: toisella tekijällä on näyttelyssä yksi veistos ja toisella viisi maalausta. Laitetaanko molemmista yksi julkaisu vai merkitäänkö jokainen maalaus erikseen?” Osa meistä raportoisi kummaltakin yhden julkaisun omasta näyttelyosuudesta, eikä huomioisi erillisiä teoksia lainkaan. Osa taas oli sitä mieltä, että teokset raportoidaan erikseen.

Vertautuuko yksittäinen ensimmäistä kertaa näyttelyssä esillä oleva (esimerkiksi) maalaus sävellykseen, joka on ensimmäistä kertaa julkisesti esitetty? Sävellyshän on julkaisu ensiesityksensä jälkeen. Vai raportoidaanko yksittäinen maalaus vain, jos se yksinään julkistetaan jossain julkisessa tilassa eli ei huomioida sitä, jos teos on esillä näyttelyssä?

Ministeriön vastaus 11.3.2019 sähköpostilla:

"Kummassakin kysymyksessä on samasta kyse, eli yksittäisen ilmoituksen rae-koosta. Taannoisessa noin viisi vuotta sitten toimineessa taidealan julkaisujen ryhmässä tähän pyrittiin vastaamaan määrittelemällä taidealan julkaisujen tyyppikategoriat. Uudempi työryhmä toi ”rooli” –käsitteen tyyppikategorian rinnalle, mutta rae-koon kannalta tyyppikategoria antaa luo paremmin yhteisiä linjauksia. Tyyppikategorioissa on määritelty yhdeksi kategoriaksi yksityisnäyttely ja yhteisnäyttely. Maalaus ei ole taiteellisen julkaisun tyyppi. Tällä haettiin sitä, että yleensä näyttely on julkaisujen luokittelussa huomioitava taso. Olennainen on myös Liisan kommentti siitä, että yleensä galleria tms. tekee julkaisupäätöksen näyttelytasolla.......

Itse ajattelisin että ohjeistusta voisi kehittää hyödyntämällä tyyppikategorioita. Ei välttämättä tiedonkeruuelementteinä, mutta ainakin määrittelemään tarkemmin mikä on tiedonkeruun yksikkö." Jukka Haapamäki


13.1.2021

Artikkelien kuvitus hyväksytään julkaisuksi. Tanssijakoreografin ottamat valokuvat - hyväksytäänkö? Ei ehkä valokuvaajan ammattikoulutusta, mutta vahva sisällöllinen osaaminen. Tapauksessa kuvat julkistetaan artikkelissa lehdessä. Voiko olla verrattavissa siihen, että kirjoittaa koreografiasta. Kyseessä olisi F3-julkaisutyyppi, hyväksymme jos valokuvaajan kuvauskohde on sisällöltään omaa taiteellista asiantuntemusta ja substanssialaa.

Videoteos, käsikirjoitus, leikkaus yms. Roolien aukikirjoittaminen videoteoksen lopputeksteihin tai esittelytekstiin. I-julkaisuissa riittää, että on alustalla mainittu. 


1.3.2022

Multimedian yliopisto-opettajan musiikkivideo ja kasettijulkaisu, roolien määrä

5.1. Kysymys: Multimedian yliopisto-opettaja, jolle kuuluu audiovisuaalinen mediakulttuurin opetus, käy esiintymässä oman bändin kanssa Tampereella ja Helsingissä. Sama henkilö tekee musiikkivideon ja kasettijulkaisun oman yhtyeen kanssa, missä sävellys, sanoitus, ohjaus, leikkaus ja miksaus on hänen tekemiään. Esimies on hyväksynyt nämä taiteelliset tuotokset osaksi opetushenkilökunnan kokonaistyöaikaa (tuotoksina/tuotosten määrinä/tunteina/prosentteina), koska kaikki liittyvät ko. opettajan ammattitaidon ylläpitämiseen. Kuuluvatko nämä OKM tiedonkeruuseen?"

Vastaus: Kuuluvat tiedonkeruuseen, opettaja opettaa av-mediaa ja multimediaa. Liittyykö säveltäminen musiikin opettamiseen? Roolien määrä rajoittaa hyväksyttävien julkaisujen määrää. Lähtökohtaisesti tallenteesta tulee julkaisu julkaisuvaiheessa. Tässä näkisimme, että kyseessä olisi perustellusti kolme roolia, ohjaus, leikkaus ja miksaus ovat perusteltuja rooleja, jotka vaativat erilaista ammatillista osaamista. 



  • No labels