Aika: May 10, 2019 9:00 AM Helsinki

Join Zoom Meeting
https://turkuamk.zoom.us/j/108346755

Paikka:   (kts. ohjeet ZOOM- videokokoukseen osallistuminen)

Kokouksen tallenne: 

Topic: Taidejulkaisut-alatyöryhmän kokous
Start Time : May 10, 2019 08:50

Meeting Recording:
https://turkuamk.zoom.us/recording/share/iYZ7p6YYbIEcelHtz4N1ZxFakhP5ZKGhM4MSDQhfPOSwIumekTziMw

Aiheet

Kokouksen avaus

Asialistan hyväksyminen

Käsiteltävät aiheet

  1.     Uusi puheenjohtaja esittäytyy ja kokous alkoi klo 9.05.
  2.     Asialista hyväksytty.
  3.     Edellisen kokouksen muistio. Kommentteja? Ei kommentteja edellisen kokouksen muistioo
  4.    Mitä tietoja JUULI:ssa pitäisi näkyä F-julkaisuista? Organisaatioiden ehdotuksia sai lisätä asialistaan etukäteen(kirjautuneena). Erillisjulkaisu-nimi on aiheuttanut   hämmennystä, nimen muutosehdotusta kannatetaan. Hyväksymme korjausehdotukset.
  5.    Keskusteluja erilaisista julkaisuesimerkeistä
    1.  Konsertit. Yhtyeen jäsen esiintyy keikalla (laulaja, soittaja), tekijä on myös säveltäjä / sovittaja? Julkaisun tekijä on säveltänyt jokaisen konsertissa esitetyn erillisen kappaleen - tuleeko jokaisesta erillinen julkaisupiste? Teosten ollessa erillisiä ja itsenäisiä ne ilmoitetaan erikseen. Laulaminen ja soittaminen ovat yhtäläisesti esittämistä, teoksen sovittaminen, sanoittaminen ja säveltäminen ovat erillisiä rooleja. Mietimme teoskynnystä ja vertasimme konserttia näyttelyyn julkaisuna. Esittäjyys on selkeä oma kokonaisuus, itsenäisen teoskokonaisuuden kynnyksen on ylityttävä, julkaisijan on oltava ulkopuolinen ja julkaisu voidaan ilmoittaa vain kerran. Selkeää vastausta emme keskustelussa löytäneet, lisäohjeistusta tarvitaan ja tieto täytyisi saada julkaisujen tekijöille. Rahanjakomalli on tällä hetkellä sama riippumatta siitä, onko julkaisu kokonaisteos tai F2. Open access tuo jatkossa lisärahoitusta. Yliopistot eivät saa rahoitusta taiteellisesta työstä.
    2. Näyttely/maalaus? Konsertti/kappale?
    3. Tyyppikategoriat. Keskusteltiin kolmen kategorian mallista ja tyyppikategorioista. Luokittelun (F1, F2, F3) seurannasta ei ole tietoa, ryhmämme on tärkeässä roolissa taidealojen näkökulman esille tuomisessa, koska myös tarkemman raportoinnin määrittely on vaiheessa.
    4. Valokuvat. Keskustelimme kirjasta, jossa oli arkkitehdin työ kohteena ja hänen ottamiaan valokuvia, toissa tapauksessa kuvat eivät olleet julkaisukelpoisen tekijän, mutta hänen työnsä oli teoksen kohteena.
    5. Vaikuttavuus. Puressa on PressMedia-osasto ja Event, jossa pystyy kytkemään esim. arkkitehdin hänen asiantuntijuuden tai tuotoksen osalta teokseen. Teoskynnys ei näissä ylity, mutta viitteelliset julkaisut ja organisaation ulkopuoliset julkaisut ovat yliopistoille ja korkeakouluille tärkeää vaikuttamista, vaikuttavuutta olisi tärkeä saada nostettua.
    6. Kuratointi tanssiesitysten yhteydessä - kuuluuko tiedonkeruuseen? Kuratointi kuuluu tiedonkeruuseen, ohjeissa mainitaan vain taidenäyttelyt. Merkittävä taiteellinen panos toteutuksessa on olennaista. Kuratointi sanaa ei esittävässä taiteessa puheenjohtajan mielestä käytetä, termi on enemmänkin taiteellinen tuottaja, mutta F2 on varmasti oikea julkaisukategoria.
    7. Visualisointi. Esille tullut kysymys valokuvista kirjan tai artikkelin taiteellisena julkaisuosana. Esimerkkinä on neljä teoksessa olevaa valokuvaa.
      1. - 1.6.2017 olemme kokouksessa päättäneet näin: julkaisu on esimerkiksi yksi artikkelissa oleva digitaalinen piirros. Jos kuvittaminen liittyy tekijän asiantuntijatyöhön, oikea kohta on visualisointi.
      2. Kysymys: Sosiaalialan opiskelijoiden opetus, opettaja esiintyy itse ja opettaa musiikkia – taiteellinen julkaisu on OKM-määritelmän mukainen. Jos esimerkiksi valokuva-alan opettaja julkaisee romaanin, teksti saattaa liittyy rakenteeltaan asiantuntijatyöhön. Myös muualla kuin kulttuuri- ja taidepuolella voidaan tehdä taiteellisia julkaisuja.
    8. Taiteellinen julkaisu ei voi olla open access- julkaisu. Osa taidemuodoista jää elämään, eli kriteerit voisivat täyttyä. Tekijänoikeudet kuitenkin rajaavat taiteellisten julkaisujen avoimuutta.
    9. Kaunokirjalliset teokset voivat liittyä julkaisijan tutkimustyöhön.
    10. Jos teos ei täytä OKM-kriteeriä, se ei aina näy tietokannoissa selkeästi. Virhe voi kumuloitua. 

6. Taiteelliset julkaisut 2019, tietojen ilmoittaminen. Tarkistamme keräävätkö kaikki korkeakoulut metatiedot taiteellisista julkaisuista? Riittääkö v. 2019 vielä lukumäärät. Vaikuttaa myös Justus-käyttöönottoon. Tarkistamme Haapamäeltä.

7. Rautalankamallien" työstön jatkaminen. Miten edetään? Jatkamme työstämistä seuraavassa kokouksessa - on erittäin tarpeellista saada ohje metatietojen tarkan keräämisen vuoksi lähitulevaisuudessa, joten keskitymme siihen.

8. Seuraavan kokouksen ajankohta. Elokuussa 2019. (5.9.2019. klo 9-11)


  • No labels

3 Comments

  1. Hei kaikki, muistattehan kommentoida mitä tietoja JUULI:ssa pitäisi näkyä F-julkaisuista!

  2. En harmillisesti pääse paikalle, mutta tässä yhteenveto mitä alustavasti keskusteltu Virran/Juulin osalta eri yhteyksissä ja huomioita:

    Tiedossa korjattavia:

    • F3 julkaisutyypin väärä nimi

      • F3 Julkinen taiteellinen esitys tai näyttely  -> F3 Ei-taiteellisen julkaisun taiteellinen osa

    Todennäköisiä korjattavia:

    • Taiteenala perustietoihin ja omaan kenttään

      • Nyt lisätty topic kenttään asiasanoihin

    • Emojulkaisun nimi perustietoihin

      • Saisi yhdistettyä F2 tyypin julkaisut ns. pääjulkaisuun ja mahdollisesti hakulinkki suoraan nimestä, jolloin listaisi kaikki kyseisellä emojulkaisun nimellä ilmoitetut

    Pohdittavia:

    • Muutetaanko myös: F1 Julkaistu itsenäinen taiteellinen teos  -> F1 Erillisjulkaisu

      • F1 virallinen nimi ei sisällä mainintaa taidejulkaisusta, ja julkaisutyyppiä näytetään Juulissa yksin → aiheuttaako epäselvyyttä?

    • Roolit

      • Nyt lisätty local_author3-kenttään lisätiedoissa

      • Hankala, sillä tietona liittyy tekijöihin. Voidaan tuoda perustietoihin, jolloin näkyy vastaavasti kuin "Paikalliset tekijät ja heidän affiliaationsa" -tieto, eli nimi ja rooli. Hakutoiminnallisuus ei kuitenkaan tällöin toimi. Voidaan myös lisätä perustieodoissa omaan kenttäänsä, jolloin kohdistuvat lähinnä teokseen/julkaisuun eikä tekijöihin. Tällöin myös haku toimisi.

    • Taidealan tyyppikategoria

      • Nyt lisätiedoissa

      • Tuodaanko perustietoihin näkyviin?

    • Tieteenala

      • Nyt perustiedoissa

      • Piilotetaanko lisätietoihin, ts. onko relevantti taidejulkaisuille, sillä näille ilmoitetaan vain muutamaa tieteenalaa.


  3. Viime kokouksessa 7. Taidejulkaisut-alatyöryhmän Zoom-kokous 3.4.2019 keskusteltu taidealan tyyppikategorioiden lisäys Vipusen raporteille on toteutettu. Löytyy nyt https://vipunen.fi/fi-fi/kkyhteiset/Sivut/Julkaisut.aspx ja esim. raportilta: https://vipunen.fi/fi-fi/Raportit/Korkeakoulutus%20ja%20TK-toiminta%20-%20julkaisut%20F-I%20-%20julkaisutyyppi.xlsb?Web=1

    Koska taidejulkaisuille voidaan ilmoittaa useampia taidealan tyyppikategoria, käytetään raporteilla osituksia. Ts. julkaisu, jolle on ilmoitettu viisi taidealan tyyppikategoriaa, saa Vipusen raporteilla arvon 0,2 kussakin tyyppikategoriassa. Arvot Vipusessa on pyöristetty, eli 0,5 näkyy arvona 1 jne.