You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 9 Next »

Aika: 11.4.2019 klo 08.30-09.30
Paikka: https://cscfi.zoom.us/j/744717998

Osallistujat: Kari Kataja HAMK, Samuli Malinen OAMK, Mari Nyrhinen DIAK, Jaakko Riihimaa AAPA, Christa Winqvist Aalto, Liisa Huovinen Uniarts, Juha Venho TurkuAMK, Manu Pajuluoma LY, Teemu Seesto UTU, Ari Hovila VY, Jukka Ivonen Haaga-Helia, Antti Mäki CSC, Outi Tasala CSC, Karoliina Ahtiainen CSC

1. Kehitysideoiden ohjaus eri palvelukehityslinjoille (JIRAn keskimmäinen sarake)

2. Käsittelyä odottavat uudet tai tarkennettavat ideat (JIRAn vasen sarake)

CSCIDEAPANKKI-54 - Getting issue details... STATUS  Tiedoksi uusi saapunut idea. Kari Kataja (HAMK) alustaa.

Monissa korkeakouluissa on käytössä kokonaisarkkitehtuurikuvauksissa Arterin ARC. 

Yhteinen kuvaustapa koko korkeakoulusektorille ja CSClle, jotta voidaan tehdä yhdessä viitearkkitehturiityötä (nyt tehty Eduunin sharepointissa). Sopimusehdotus saatu, tarjosivat yhteiseen käyttöön veloituksetta pilvipalvelun ja konsultointia.

Kuinka sopimusten tekeminen organisoitaisiin, jotta niitä ei tarvitse kierrättää kaikilla. CSC:n kautta?

Arter haluaisi edistää tuotteensa myyntiä, tarjoamalla sen ilmaiseksi korkeakoulujen käyttöön.

Tarvitaan kuitenkin allekirjoittaja (sopimusluonnos tiketille liitteeksi?) ja sopimusten hallintaan työtä. Sopimuksessa ei liiku raha. Onko nimettyjä käyttäjiä? → Ajateltu KA_SIG käyttöön, 1 käyttäjä per KK, + CSC. Ei omaan mallinnukseen vaan juurikin yhteistyöhön. Isomalla organisaatiolla max 1 käyttäjä on rajoite.

Seesto: Kuinka poikkeaa CSC:n palveluista tieteelle, joita tutkijat käyttävät? Samanlainen logiikka taustalla. Otsikkoon KA-SIG yhteistyö, kun ei liity kaikkiin SIGeihin.

Liisa: Asia on hyvä, mutta ongelmana, että toimittaja tarjoaa ilmaiseksi käyttöön välineen, mutta tarjouksella taka-ajatuksena että palvelu tulee korkeakoulujen hankintalistalle. Toimittaja haluaa rajoittaa käyttöä. KA-SIGIn kaikki jäsenet ei saa oikeutta - tarjouksessa on tiettyjä ongelmia.

Antti: Kari esitti yleisenä kysymyksenä kuinka sopimuksia hanskattaisiin, Liisan huomio liittyi tähän. Koukku ja tausta-ajatus. Teemun ajatus tutkimuksen ohjelmistolisenssistä voisi olla; tälle yksittäiselle asialle kenties saataisiin ottaja. Kannattaako ottaa ilmainen käyttöön, ja sitoutua myöhemmin hankintaan kun muuttuu maksulliseksi?

Seesto: Korkeakoulut tekevät sitä kokoajan, ottavat ilmaisen palvelun käyttöön.

Riihimaa: Mikä olisi parempi, tämä tähänastisista paras.

Huovinen: Muutosehdotus: tarjottavan järjestelmän tulee olla KA-SIG verkoston kaikkien jäsenten käytettävissä jolloin palvelee korkeakoulujen yhteistyötä.

Kataja: Hyvä idea, Kari tarkistaa. Tämä on nimenomaan yhteistyötä varten, ei korkeakoulun omaan käyttöön. Ei varmuutta miten KASIG tai työvaliokunta ajattelee. KASIG ei ole montaa edustajaa per korkeakoulu.

Riihimaa: Miten pohjadatat siirrettävissä? → Excel import/export taulukkomuotoisina. Kuvat JPEG. → Siirettävyyttä tulee korostaa, ettei sitouduta liian tiukasti.

Antti: Jos CSC:n suuntaan tulee uusia ideoita, ne kannustetaan jakamaan yhteisesti - että kaikilla mahdollisuus lähteä mukaan ideaan.

Ivonen: Monia eri mielikuvia siitä, mitä voisi olla. HH siirtymässä QPR:stä tähän. Takana vahva malli, jota voi kukin org muokata. Miten koetaan mihin jokin käsite liittyy. Jokaisessa instanssissa tulee miettiä tämä erikseen. Jos yksi yhteinen instanssi, saataisiin yhteinen metamalli pohjalle, ja kaikki muu mallinnus perustuisi tähän. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole sama joka korkeakouluilla on käytössä. Yhteisen käyttö rajoittunutta, mutta jos tähän laittaa aikaa voi rikastaa.


Asia esiteltiin. Karille CSC:ltä kumppani sparraamaan, ja jos jalostuu seuraavaan kokoukseen mennessä, esitetään päätösasiana.



CSCIDEAPANKKI-55 - Getting issue details... STATUS Tiedoksi uusi saapunut idea.

Idea on juuri tullut, mutta tiedetään että tämä liittyy GN4-3 projektiin, joka lähti vuoden alussa viemään MSP asiaa. MSP-hankkeessa pohditaan miten julkisia ja keskuksien yhdessä tuottamia palveluita voitaisiin tarjota tutkijoille, opettajille, oppilaille.

tutkimuksen tietoverkkoyhteistyön.. 

Toinen track OCRE. Aiemman pilvikapasiteettikilpailutuksen uusinta (uusin keinoin? ). 

Idea annettiin tiedoksi. Käytännössä, korkeakoulut tai FUNET yhteistö voi haluta osallistua pilvikapasiteetin kilpailutukseen. Vaikka Azure ? kilpailutuksen kautta tuli, käyttöaste jäänyt matalaksi tutkijoiden parissa.

Tähän liittyi Oraclen kiire myydä Cloud Creditejä, ennen kuin tämä kilpailutus menee.

Seuraavan viikon kokoukseen tarkempaan esittelyyn.

3. Edistyneiden asioiden seuranta (JIRAn oikea sarake jne.)

CSCIDEAPANKKI-23 - Getting issue details... STATUS  Sovitaan webinaarin ajankohta

Dan kertonut Waldur alustalle tehdystä kokeilusta. Toinen track Microsoftin kartoitus korkeakoulujen pilvikäyttötarpeista; tästä tulokset pääsiäisen jälkeen. Taustoituksesta ja Danin esityksestä ideatoimikunnalle sovittu webinaari - tuodaan konteksti ja pohditaan jatkoaskelia. Aallolla ajatuksia etenemisen suhteen. Linkki 55 - pilvipalveluiden tulevaisuudesta.

Sovittu action point aiemmin: Geant GN4-3, Dan vetää, jäi ainoaksi toimintalinjaksi. Tämän kautta haluttiin hankkia lisäymmärrystä. Näitä tuonut Waldur case ja CSC-Aalto-Mikkisofta kartoitus.

Christa: tämä on iso asia korkeakoulujen tutkijayhteisölle, tämä täytyy pitää pinnalla ja viestiä. Aallolla tekeillä asiakaspolkuja virtuaalijostain??. Hyvä kertoa missä ollaan menossa, mutta myös next stepeistä.

CSC:n palvelujen käytettävyydestä välillä pyyhkeitä tutkijoiden suunnalta. Lähdetään asiakaspoluista ja palvelumuotoilusta. Antti: CSC:n tulokulmana tähän CASE liittyen tunnistamme että meidän ilmaiset palvelut tutkijoille, opettajille, oppijoille täytyy olla helpommin löydettävissä ja käytettävissä. Näitä kehitetään jo DL2021 puitteissa.

Kytky ATT palveluihin ja tutkijan tietovirtoihin? Fair palvelut tässä kontekstissa. Voisi kutsua laajalti ihmisiä. → Halutaanko pitää fokus tietohallinnossa? → Jaetaan tietoa asioista, etenemisestä, konseptissa, jolloin fokusoiminen tiettyyn joukkoon ei ole niin tärkeää. Jatkopoluista muotoutunut ajatusta lähteä palvelumuotoilun ja polkujen kautta

Webinaari pidetään 6.5. klo 10-11.30 ( ?) , Manua pyydettiin alustamaan, Dan esittelee oman kokeilujen ja selvityksen tulokset, Christa alustaa tutkijan polkua/näkymää. CSC tekee kalenterikutsun (webinaaria varten sivu).

CSCIDEAPANKKI-46 - Getting issue details... STATUS  Tiketille päivitetty tilannetietoa

Euroopan laajuinen LMS kilpailutus OCREN yhteydessä, tässä euroopan laajuinen kilpailutus NORDUnetin kautta.

Tiketillä määrittelyryhmä, KOOTuki totesi, että tarvitaan lisää pedagogiikan asiantuntemusta.

KOOTUki asettanut ryhmän? → Ei. Idea ohjattiin Funet-työvaliokunnalle, päätös osallistua kilpailutukseen. CSC hallinnoi kilpailutusta Suomen puolesta. DigiCampus hanke määrittelypuolen toteuttaja, ryhmä koottu hankkeessa. Tuotu KOOTUkeen, koska hankkeessa mukana vain tietyt kkt, painotus yliopistoissa.

Venho: Pistää silmään, että siellä ei ole AMK edustajia - pitäisi olla.

Christa: KOOTuessa kiinnitetty huomio samaan asiaan, sähköpostissa pyydetty osallistujia.

Eskeliseen yhteyttä, mikäli AAPAsta löytyy halukas jäsen mukaan KOOTukeen.

Pyyntö mennyt AMK_OHAle ja OHA-forumille, mutta ei sulje pois jos AAPA näkee tärkeäksi ja haluaa lähettää edustusta.

Christa: tarvitaan opintohallinnan ihmisiä mukaan. Odotustenhallinnan suhteen, onko tämä oikea aika miettiä asiaa, ei ole markkinajohtajia. Next Generation LMS murroksessa, valmistelevaa työtä kuitenkin hyvä tehdä. OPI-puolelta ihmisiä hyvä saada. Kovin suurella joukolla työ vaikeutuu.

Antti: Ajatuksena, että osallistuminen tähän Nordunetin kilpailutukseen osallistuminen tuo asiantuntemusta muista maista, ja lisää ymmärrystä tarttua kun uuden sukupolven ympäristö nousee esille. 

Riihimaa: Opintohallinnon pitäisi edustaa myös opetuksen porukkaa, vararehtorit eivät ottaneet kantaa opetukseen.

Antti: Ideapankin kautta voidaan kannustaa oikeita ihmisiä mukaan, ilmoittautumiset Juha Eskeliselle (TAU).

Ivonen: Tämä on noussut HH ylikriittiseksi, LMS kaatunut sunnuntaina ja valituksia tullut nopeasti ja paljon. CSC:n tulisi varautua palvelun toimimisen varmistamiseen. Jos vain muutama KK mukana, melko kallista toteuttaa.

Antti: DigiCampus hakee yhteisen pilvipalvelun toteututtamista, että saatavuus olisi parempi, CSC ei ole kuitenkaan tällaisen liiketoiminnan valmistelussa mukana. Hanke tekee kokeilua Pouta-alustalla, mutta harkinnassa miten toteuttavat. Pilvestä tai NORDUnetin konesaleista, kuten ZOOM. 


CSCIDEAPANKKI-2 - Getting issue details... STATUS Tiketille päivitetty tilannetieto

Seesto: Ihmisiä saatu paljon mukaan, nyt tiedustellaan todellista kiinnostusta ja työvalikuntien muodostamista. Kun työvaliokunnat kunnossa, vetovastuu siirtyy heille. Vaatii vielä valmistelua. AAPA päättänyt 13kk sitten viedä eteenpäin, ja nyt menee. Osalle liian myöhäistä tehdä yhteistä, mutta tästä syntynee kuitenkin jotain sellaista.

Seesto: Siinä mielessä haastavaa, kun ei ole vain yhden toiminnon ihmisiä - ihmiset haastavampi saada yhteen organisaation eri osista.

Antti: Taatilan näkökulma vahvasti se, ettei tehdä asianhallinnan näkökulmasta. Tahoja tulee näin todella monta. 

Ideatoimikunnassa ei tarvi aktiivisesti seurata asiaa - tällä hetkellä kerätään lisää porukkaa toukokuun alkuun saakka. Ideatoimikunnan katsaus toukokuun puolivälissä.

Seesto tiedustelee näiltä kuka on oikeasti valmis työskentelemään työvaliokunnassa.

Tiedonhallintalaki muuttanee pelikenttää. Työvaliokunta poilkujen 1-2-3 osalta auttanee jäsentämään tätä.

Riihimaa: Heti webinaarin kautta Diakilta tieto, että kansallisarkisto rakentaa pitkäaikaissäilytyksen ohjeistusta uudelleen AMKille.

Diakilta kysytty TKI-puolen verkostoa ja asiantuntijoita ohjeiden täsmentämiseen. (Täydennetään tiketille). TICTORIn listalle pitää nostaa kansallisarkiston aktiivisuus tästä esille.

CSCIDEAPANKKI-53 - Getting issue details... STATUS Tiketille päivitetty tilannetietoa

Minikilpailutuksen osalta ideapankki toiminut onnistuneesti: kolmen kilpailutus laajentunut usemman kesken tehtäväksi.

IP50 sovittu, että eteneminen odottaa mitä tapahtuu Peppi-konsortiossa.

Huovonen: Eilen kokous konsortion tiimoilta, käsitelty vain selvityksen tulosta. Tähän palataan. Muutamia tietoja puuttui. Tullaan tekemään kyselyä Peppi-konsortion jäsenorganisaatioiden tulevaisuuden odotuksista, näihin palataan viimeistään kesäpäivillä. Ideatoimikunnassa voidaan palata xxx

Yliopistoilla toiveita edetä, AMK ovat voineet päästä eteenpäin puittarin kautta. Kokouksessa noussut esiin, että CSC:llä ei tajota resurssia. → Haluttu priorisoida konsortion tukemiseen, jossa on laaja joukko. Minikilpailutus toteutettu. Viimeksi 1) mitä konsorio saa selvityksestä, miten tarkentaa asiaa , 2) CSC.n resurssia kenties käytössä syksyllä jos haluja tehdä jotain

4. Muut asiat

Ideapankin konseptivideon luonnos

Muutamia tunnistettuja muutoksia: lukuääni vaihtuu ja musiikki hiljemmalle/vaihtuu.

Venho: Korkeakoulu sana tulee ihan vasta videon lopussa → kohta 2: vaihdetaan opetuksen → korkeakoulutuksen

Ideapankin lanseeraaminen ja siitä puhuminen on ajankohtaista

Ideapankin etusivu tullaan muuttamaan csc.fi alle, myös sanallisesti tiivisti kerrottu mistä kyse. 

AMK-päivillä Ideapankkia koskeva työpaja track, siellä on tämä video pyörimässä ja uudet nettisivut ovat valmiit.

Ideoita tulee tasaisesi, ei ruuhkaa. Lanseerauksen jälkeen voi tulla enemmänkin.

Sitoudutaanko yhdessä siihen, että kun on kyse korkeakoulutuksen, tutkimyksen, TKI-toiminna IT-tarpeista, tulisi ne ideapankkiin esille? 20.5. AAPA-FUCIO-tvk ja CSC kanssa tarkoitus keskustella juuri näistä. Ideapankkii käytetty CSC:n toimesta paljon rahaa, ja tulee aina tarkastella vastaako tarpeeseen. Toimintamalli tarkistukseen. CSC sitoutunut tähän.

Riihimaa: 20.5. keskustelu tästä näkökulmasta, terveisiä hallitukselle tästä. AMK-päivillä AAPAn ja CSC:n yhteistyönä 4 tietoiskua, mahdollisuus jättää ideoita - voi tulla enemmän ehdotuksia.

Huovinen: Ideapankki on lähtenyt hyvin käyntiin, voidaan parantaa - kehitetään kun keksitään vielä parempia ideoita.


Nyrhinen chatissa: "Voisiko tuohon tarkentaa kenen ideoiden keräämiseen? Nyt oli yhteisten ideoiden jos muistan oikein... Eli kuka voi laittaa ideoita?" → Kaikki 




  • No labels