You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 17 Next »

Aika: 13.6.2019 klo 08.30-09.30
Paikka: https://cscfi.zoom.us/j/744717998

Osallistujat: Matti Tiainen, TJ Hämäläinen, Ville Rintala, Mari Nyrhinen, Juha Venho, Christa Winqvist, Olavi Pesonen, Manu Pajuluoma, Jukka Ivonen, Teemu Seesto, Wenche Backman-Kamila, Antti Mäki, Karoliina Ahtiainen, Aki Reinimäki, Juhani Huttunen,

1. Kehitysideoiden ohjaus eri palvelukehityslinjoille (JIRAn keskimmäinen sarake)

CSCIDEAPANKKI-56 - Getting issue details... STATUS Ehdotetaan, että idea ohjataan CSCn palvelukehityslinjalle. Idea on käsittelyssä 13.6. Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmän kokouksessa, asialista täällä ja nostetaan myös KOOTuen kokouksen asialistalle 17.6.

Antti: Asia ohjataan esiselvitettäväksi ja edistettäväksi CSCn palvelukehityslinjojen kautta, eli OKM CSCltä ostamien palveluiden suuntaan. Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ja KOOTuki

Asia on ollut käsittelyssä jo aiemmin, mutta pysähtyi "byrokraattiseen ongelmaan". Ideapankkia voidaan käyttää suuremman "muutosjohtamisen" väylänä.

CSCIDEAPANKKI-59 - Getting issue details... STATUS 28.-29.5. pidettyjen Funetin teknisten päivien terveiset. Mukana keskustelussa Matti Tiainen, järjestelmäsuunnittelija, TUNI.

Matti Tiainen: VPN-palvelu, eli saadaan korkeakoulun osoitteen, eli päästään palveluihin kiinni - tässä on tarjolla HAKA-kirjautuminen ja SSL (70-80% verkkoliikenteestä) salaus. Eli nämä on suurimmat edut, joilla voimme tehdä käyttäjähallintaa. VPN on "pakollinen paha", eli tekijänoikeussyistä tarvitaan tiettyjä IP-osoitteita, eli IP-osoitteisiin liitetty tunnistuminen on välttämätön. Tämä mahdollistaa, että VPN voi käyttää myös korkeakoulujen ulkopuolella. Opiskelijoiden omiin laitteisiin ei ole "ylläpito-oikeutta", eduVPN palvelee tätäkin käyttöä, ja vastaa tarpeeseen, jossa ohjelmat ovat rajoitettu korkeakoulun IP:n alle palveluntarjoajan puolella. Toinen yhteysmalli on se, että saat korkeakoulun IP:n. Funet/CSC pystyisi tarjoamaan korkeakoulun oman osoitteen käyttöön, tekniikka on olemassa "ePouta" - tämä varmasti lisää korkeakoulujen kiinnostusta.

Wenche: CSCllä viime vuoden aikana asennettu eduVPN 1.0 ja kokeiltu omaan käyttöön. Tuotantoon ei voida vielä edetä, koska palvelun kehitystyö on vielä kesken. Markkinoille on tullut eduVPN 2.0, ja tämän palvelun asentaminen ja testaaminen aloitetaan, tämä on kuitenkin aikaa vievää. CSCn puolelta olisi mahdollista tarjota palvelua, jossa korkeakoulujen IP-osoitteet siirretään CSCn konehuoneeseen, eli tarjotaan Funet tyylistä hosting ja "kahvihuone-yhteys" palvelua.

Koodit on Githubissa, eli kuka vaan voi ladata ja testata.

Christa: Kannatetaan, kaikki yhdessä kehittäminen on hyvästä! Vien tämän asian meidän sisäiselle verkkopuolelle.

2. Käsittelyä odottavat uudet tai tarkennettavat ideat (JIRAn vasen sarake)

CSCIDEAPANKKI-60 - Getting issue details... STATUS Tiketille päivitetty tieto, että CSCllä ei ole vapaita resursseja kilpailutukseen toivotulla aikataululla.

CSCIDEAPANKKI-61 - Getting issue details... STATUS Uusi idea, alustajana TJ Hämäläinen, lisenssi-SIG:n puheenjohtaja, HY.

TJ: Adobe ETLA liittyen, joka korkeakoulu osallistuu sopimukseen, tarjotessaan esim. Studio yms. Tällä kierroksella Lisenssi-SIG-työryhmässä asiaa edistäneet Aalto ja Metropolia. Lisenssi-SIG kilpailutti jälleenmyyjän. HY kilpailutti 2017 yleisen lisenssitukkurin, sopimuksen alla olevilla korkeakouluilla ei ole hätää kilpailutuksen suhteen. Sopimukseen on optio 26.2.2022, eli isoimmat korkeakoulut eivät tarvi erillistä Adobe-kilpailutusta.

Lisenssi-SIG haluaa välttää päällekkäistä työtä, mutta mikäli muut korkeakoulut tarvitsevat lisenssitukkuria, voivat he mielellään konsultoida.

Jukka Ivonen: Olavi Kurttio eilen puhui, että tässä on helpotus löydetty, että Adoben puolelta ei enää tarvitse olla yhtä jälleenmyyjää?

TJ: Adoben jälleenmyyjä on tällä hetkellä Ilona IT, joka on myös muutamien korkeakoulujen lisenssitukkurin takana. Hanselin kautta MacPeople, mutta jostain syystä ei hirveätä hinkua käyttää MacPeoplen palveluita.

Antti: Päivitetään Adobe-idea AAPAn kokouksen pohjalta. Lisenssitukkurin kohdalla on ikävää, että osa ei ole mukana, ja tarve tunnistetaan myöhemmin. On mahdollista, että puitekilpailutus ja hankinta toteutetaan brokerointi-mallilla, jossa CSC ostaa ja jakaa muille. Tätä kehitetään OCREn ja GEANTin pilvikilpailutuksen ohessa, ja tästä viestitään myöhemmin.

TJ: HY ei ole laissa mainittu yhteiskilpailuttaja, eli nykylain mukaan jokainen osallistuva pitää ilmoittaa etukäteen. CSCn ja korkeakoulujen osalta tilanne on tää, mikäli CSC hankkisi ja maksettaisiin CSClle - se vaikuttaisi juridisesti kestävältä tavalta.

Jukka: Okei se ei ole siis vielä varmaa, että Hanselilta voi?

TJ: Jaan huoneen hankintajuristin kanssa, hän on tätä mieltä. Emme tiedä mikäli Hansel on muuttamassa omaa politiikkaansa. Hankintayhdyshenkilöiden tapaamisessa nostettu esille, että korkeakoulujen pitää mahdollisesti alkaa tehdä enemmän omia kilpailutuksia, tässä CSC voisi olla hyvä työkalu.

Antti: Todetaanko suljetuksi vai jätetäänkö auki? Voimme jättää auki ja tarkennettavaksi mahdollisena tulevaisuuden ideana. Jätetään auki.

Jukka: Kaikkia palasia ei ole vielä käsitelty, eli jätetään auki.

CSCIDEAPANKKI-62 - Getting issue details... STATUS Uusi idea, alustajana Ville Rintala, asiantuntija, Aalto.

Ville: Kiitos, että pääsen esittelemään ideaa! Idea on lähtenyt, kun olen Aallon sisällä keskustellut monien henkilöiden kanssa jotka ovat vastuussa monista ryhmistä joissa on osallisia monista korkeakouluista, mm. moodle-rinki, pedaforum digiopetusryhmä. Kun tunnistetaan, että asian edistämiselle tarvitaan kanava, vastuutaho luo asiasta kanavan oman palvelimensa alle. Ongelma muodostuu siinä kohtaa kun vetovastuu vaihtuu, esimerkiksi Office 365 kautta teamsiin tai yammeriin - vaihtaessa se ei olekaan niin simppeli vaihtoehto. Varsinkin "vetovastuu" lupien antaminen organisaation ulkopuolelle on haastavaa.

Ymmärsin, että meillä on tällainen hieno asia kuin CSC, joka voisi auttaa asiassa. Kirjautumisessa voitaisiin käyttää eduuni-kirjautumista. Kun kanava ei ole kenenkään korkeakoulun omalla palvelimella, on projektin omistajuuden vaihtaminen helppoa.

Antti: Kiitos Ville! Tässä on aivan konkreettinen tarve! Mitä ideatoimikunta tästä ajattelee? Teemu/Jaakko mitenkäs SIG organisointi?

Teemu: SIG aikoinaan sovittu, että perustetaan vain yhdelle työkalulle juuri

Jukka: Tämähän on yleisempi ongelma, eli AAPA-päivilläkin tuli muutamaan kertaan esille, että työkaluja otetaan erilaisissa projekteissa käyttöön. Nämä työkalut jäävät roikkumaan ja systeemi on raskas - eli yleisesti olisi hyvä, että olisi tietty linja miten toimitaan.

Ville: Tarkennan omaa näkökantaa, oman organisaation sisäiset ja ripaus ulkopuolisia, niin näissä ei ole ongelmaa. Tällaiset joissa on paljon eri korkeakouluja, niin se on haastavaa - eli olisiko eDuuni "conversations"-forums hyvä.

Jaakko: Tarve on kyllä, ja tuo mitä Teamsistä todettiin, niin heikkous on se, että keskustelut hajoaa sinne ja tänne. Toistaiseksi wiki on paras kanava dokumentointiin. Voisiko sitä tutkia, miten eDuunia voi kasvattaa teamsin suuntaan.

Christa: Me voidaan linjata ihan niin paljon kuin halutaan, mutta mikäli meidän toimintaympäristö ei vastaa kaikkiin tarpeisiin, niin linjaukset unohtuu. Ehdottomasti kannattaa selvittää, eli miten saamme jo olemassa olevista palveluista vielä parempia.

Jaakko: Minun mielikuva on se, että eduunia voi kasvattaa. Teams hajottaa pakan.

Antti: Voisiko CSCn eduuni-tiimi ja Ville esiesiselvittää. Voitaisiin lomien jälkien tarkentaa, että etenisikö tämä CSCn palvelukehityslinjalle.

Teemu: Eduuni on vanhentunut nykyisellään. Mikäli tehdään linjaus, niin sitä pitää noudattaa.

Jaakko: Mikä ratkaisu löytyykään, niin on tietenkin se vaihtoehto, että kun lisenssit TEAMsiin jää, niin ihmiset käyttää niitä mitkä ovat helppoja. Voisiko Teamsia käyttää eduuni-lähtöisesti.


CSCIDEAPANKKI-63 - Getting issue details... STATUS Tiedoksi uusi idea.

Jukka:  Kysymys on siitä, että AAPA-päivillä oli Vantaan kaupungin esitys Tiedonhallintalaista ja toimeenpanoon suhtautumisesta. Esityksessä oli selkeyttäviä kuvauksia aikatauluista, projektin jalkauttamisesta - muutamasta slidesta sai tosi hyvän kuvan, että mikä on tämän asian koko. Ikävä sanoa, mutta omasta organisaatiosta käsin, niin en usko että johdolla noin yleensä on kauhean hyvää kuvaa. "Yksi laki muiden joukossa". Tässä on hyvää, että on pitkä toimeenpanoaika, mutta sitäkin suuremmalla syyllä on hyvä katsoa, mitä tehdään ja missä vaiheessa. Tarvitaan lain "myynti- ja hallintatyökalu" johdolle. Keskusteluissa kävi ilmi, että AAPAn sisällä emme tätä saa kasaan - vaikka hirveän iso homma ei olekaan, vaatii vain asiantuntemusta.

Juha: Tämmöinen auttaisi meitä hahmottamaan, että onko tässä jotain semmosta, missä korkeakoulut voisi tehdä yhteistyötä, esimerkiksi joku lokitietoihin liittyvä asia.

Antti: Tämän jäsentämisessäkin on kohtia, missä kannattaa tehdä yhteistyötä. Tässä asiassa fiksujen yhteisten tilannekuvien muotoileminen ja jakaminen yhdessä, rauhassa niin on todella tärkeää. Vien asian OKM Ilmarille. VM tekee korkeakouluille kuntasektoria vastaavaa viitekehystä, tämä ei ole vielä tullut.

Jaakko: Kokouksessa peräänkuulutettiin tarvetta "executive summary" eli jäsennettynä mitä tämä koskee, mitä pitää tehdä, ketä koskee ja missä kukin on. Pitää saada viesti korkeakouluille ministeriöstä / ICT kautta, että CSCn kautta tulossa jäsennys asiasta, älkää turvautuko ulkopuolisiin konsultteihin vielä.

Antti: Konsulteilta ei kannata paikallisesti vielä ostaa, ennen kuin asia on ministeriössä loppuun käsitelty. Pyydämme Ilmarilta viestiä asiasta. Palaamme tähän heti lomien jälkeen. Akuuttien asioiden osalta edetään hetimmiten.

Jaakko: Ministeriön pitäisi ottaa "nokkamiehen-roolia"

3. Edistyneiden asioiden seuranta (JIRAn oikea sarake jne.)


CSCIDEAPANKKI-2 - Getting issue details... STATUS 29.5. järjestetyn työvaliokunnan järjestäytymiskokouksen terveiset

Teemu: Työvaliokunnalle on varattu kokousajat syksylle, tähän liittyen muutaman kokonaisuuden kokoukset vielä sopimatta -siirtyy syksyn alkaan. Toivon mukaan työvaliokunta vie asiaa eteenpäin.

CSCIDEAPANKKI-8 - Getting issue details... STATUS Päivitetty tietoa testiympäristön toteutukseen liittyen

CSCIDEAPANKKI-10 - Getting issue details... STATUS Sec-työvaliokunta tiedotti "Lokeista hyötyä" projektista ja syksyllä järjestettävästä työpajasta: tietoturvatoiminnan kypsyyden kehittäminen ja mittaaminen.

4. Muut asiat

Tiedoksi, että EUNIS muodostaa uuden task forcen "Pilvi-SIG", eli miten varmistetaan että tutkija, opettaja, opiskelija valitsevat oikeat palvelut kaupallisilta markkinoilta.


Terveiset AAPAn kesäpäiviltä Kotkasta 11.6.

Opi-viitearkkitehtuuri systeemi kyselyä ei lähdetä vielä tällä kierroksella muokkaamaan, myöhemmin systeemikysely muokkausta.

Ideapankissa toteutettu kevätsiivous; ideatikettien muotoilua yhtenäistetty ja tiketteihin pyydetty tarkennuksia.

Syyskauden ensimmäinen ideatoimikunnan kokous perjantaina 16.8. klo 14-15.

AAPAn ja FUCIOn työvaliokuntien ja CSCn yhteiskokouksen ajankohta 21.8., paikka?

Jaakko: jäänyt vielä kysymysmerkiksi, ei ole tuotu aktiivisesti esille.


Eija Heiskanen ehdottanut, että asialistaa jaetaan AAPAn ja FUCIOn verkostoille. Kannatettin.

Jaakko: Ideapankki-mukana kuukausikirjeessä, en tiedä kannattaako asialistaa erikseen.

Teemu: Voidaan lähettää asialista, katsotaan jonkun aikaa miten sujuu.

Jaakko: Viestiä pitää saada muuallekkin päin.

Teemu: Me tehdään se, että viesti tulee meidän kautta - vältetään kaksoisviestintää.


Hyvää kesää!


  • No labels