You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Tälle sivulle kerätään avointen oppimateriaalien palvelun kuvailutyöpajoissa esille nousseita kysymyksiä ja vastauksia niihin. Seuraavat työpajat järjestetään:

22.11. klo 13-14 Kuvailutilaisuus 

26.11. klo 13-14 Kuvailutilaisuus 

2.12. klo 13-14 Kuvailutilaisuus

17.12. klo 13-14 Kuvailutilaisuus 

Tule mukaan vaikuttamaan! Työpajat järjestetään Zoomissa (https://cscfi.zoom.us/j/968168329):


Mitä Creative Commons (CC) -lisenssien perässä oleva luku 4.0 tarkoittaa?

4.0 viittaa viimeisimpään CC-lisenssien päivitykseen. Uuden päivityksen myötä lisenssit ovat käyttäjäystävällisempiä ja kansainvälisesti helppokäyttöisempiä. Aiemmat lisenssiversiot ovat edelleen voimassa.


Voiko eri Creatice Commons -lisenssejä sisältäviä materiaaleja yhdistellä keskenään?

Kaikkea CC-lisensöityä materiaalia ei voi täysin vapaasti yhdistellä keskenään. CC-BY-lisensoitua aineistoa voi yhdistää vapaasti muiden lisenssien kanssa. JaaSamoin(SA)-lisenssi edellyttää, että myös johdannaisteokset lisensoidaan SA-lisenssillä (CC-BY-SA ja CC-BY-NC-SA). Et siis voi esimerkiksi yhdistää SA-lisensoitua aineistoa CC-BY-aineistoon ja jakaa tätä CC-BY-lisenssillä.

EiKaupallinen(NC)-lisenssi kieltää kaiken kaupallisen käytön. Tämä edellyttää, että NC-lisensoitua materiaalia tai sen osia ei voi uudelleenlisensoida kaupallisen käytön sallivan lisenssin kanssa. EiMuutoksia(ND)-lisenssi edellyttää, että materiaaliin ei tehdä mitään muutoksia, joten myös tällä lisenssillä varustettu aineisto tulee lisensoida muutokset kieltävällä lisenssillä.

CC-lisenssien yhdistelystä saa lisätietoa Creative Commonsin sivuilta: https://creativecommons.org/share-your-work/licensing-considerations/compatible-licenses/ Myös muita lisenssejä voi yhdistellä CC-lisenssien kanssa, näistä lisätietoa kyseisten lisenssien yhteydessä.


Jos olen ilmoittanut materiaalilleni vanhenemisajan, saako materiaalin vanhenemisesta muistutuksen?

Palveluun tulee ensi vuonna mahdollisuus tilata muistutus materiaalin vanhenemisesta.


Pystyykö Ebookeja lisäämään avointen oppimateriaalien palveluun?

Palvelun käyttöönoton ensimmäisessä vaiheessa Ebookeja ei vielä pysty lisäämään palvelun. Tätä toiminnallisuutta kuitenkin kehitetään, ja se tulee mahdollisesti myöhemmässä vaiheessa mahdolliseksi.


Miten Digicampus ja AOE linkittyvät toisiinsa?

AOE:hen voi lisätä materiaaleja, joita haluaa käytettävän Digicampuksessa. Jotta voit käyttää näitä materiaaleja Digicampuksessa, lataa materiaali AOE:hen ja kopioi linkki tai upotuslinkkin syötettyäsi materiaali ja liitä linkki Digicampukseen kurssisi sivulle. AOE ja Digicampus tekee myös yhteistyötä selvittääkseen yhteentoimivuuden parhaat ratkaisut.


Voiko eri oppimateriaaleja linkittää toisiinsa?

Jos on tehnyt materiaalin muokkaamalla sen jonkin toisen materiaalin pohalta, on suositeltavaa lisätä hyödynnetty materiaali -kohdassa niiden materiaalien tiedot. Kuvaus-kenttään voi lisätä linkkejä materiaaleihin jotka muuten liittyvät materiaaliin (esimerkiksi opettaja-materiaaliin linkkin opiskelija-materiaaliin). Huhtikuussa palveluun on tulossa myös kokoelma-ominaisuus, jota voi hyödyntää erilaisten yhteyksien luomiseen.


Mihin olla yhteydessä jos oppimateriaalia tallentaessa tulee tenkkapoo?

Laittamalla sähköpostia osoitteeseen oppimateriaalivaranto@csc.fi saa apua kysymyksiinsä.


Miten materiaalin tekijä merkitään, jos materiaalia on tuottanut iso ryhmä esim. hankkeen toimijoita eikä heitä ole yksilöity?


Onko vastuu materiaalien päivittämisestä hankkeilla vai kenellä?


Voiko materiaalin poistaa myöhemmin, jos tulee ns. katumapäälle?


Voidaanko toisessa oppimisympäristössä, esim. Moodlessa olevia H5P-tehtäviä tai simulaatioita linkittää avointen oppimateriaalien palveluun?


Voinko opettajana siis sekä käyttää palvelua siihen, että laitan tänne materiaalia ja jaan tätä kautta verkkokurssilleni ja myös siihen, että etsin täältä vapaasti käytössä olevaa oppimateriaalia käytettäväksi omalla kurssillani?


Voiko kokoelmaan tehdä "alakokoelmia" vai se onko yksitasoinen?


Voiko Wordpress-blogina olevan kurssin upottaa avointen oppimateriaalien palveluun esim. iFramena?


Pitääkö blogimuotoiseen kurssiin linkatut ulkoiset materiaalit lisätä myös avointen oppimateriaalien palvelun "lähdeluetteloon"?



  • No labels