Vanliga frågor

Vanliga frågor

Vad är Biblioteket för öppna lärresurser? Varför och för vilka behov utvecklas Biblioteket för öppna lärresurser?

Biblioteket för öppna lärresurser är en tjänst som tillhandahålls av undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen. Den sammanställer de öppna lärresurserna i en tjänst som är gemensam för alla utbildningsnivåer. Från och med höst 2019 kan man lagra sina egna öppna undervisningsmaterial och uppgifter om dem i tjänsten. Med följande utvecklingsversion av tjänsten kan man från årsskiftet söka och utnyttja öppna lärresurser.

Biblioteket för öppna lärresurser syftar till att främja användningen av de öppna materialen så att material som tagits fram i olika projekt och av enskilda individer får synlighet och varaktighet. Genom att lagra resurserna i tjänsten behöver man inte bekymra sig för vem som ska ansvara för möjligheten att utnyttja materialen vid den egna eller andra läroanstalter och utanför dem ännu länge efter att projektet upphört.

Vad är öppna lärresurser?

Öppna lärresurser (OER) är digitala resurser i olika format och andra material avsedda för undervisning, fostran och lärande, vilka lagts ut i public domain eller licenserats med en öppen licens som ger andra rätt att obegränsat eller med obetydliga begränsningar avgiftsfritt komma åt, använda, redigera och dela materialen vidare.

I Biblioteket för öppna lärresurser är en öppen lärresurs en pedagogiskt sammanhållen helhet som licenserats under Creative Commons.

Till vem riktar sig Biblioteket för öppna lärresurser?

Biblioteket för öppna lärresurser är avsedd för alla utbildningsnivåer och för livslångt lärande. Den betjänar lärare, lärande och dem som stöder lärandet när de söker öppna lärresurser för sin egen undervisning och sina kompetensutvecklingsbehov.

Hur utvecklas Biblioteket för öppna lärresurser?

I mars 2019 öppnades en informationssida i Biblioteket för öppna lärresurser. I höst 2019 öppnade möjligheten att spara öppna undervisningsmaterial och information om dem i tjänsten. Nu kan man okså söka och använda lärresurserna i tjänsten. Under 2020 införs möjligheten att skapa samlingar och artificiell intelligens utvecklas för att skapa metadata. Samtidigt förbättras tjänsten utgående från den respons som fås, och analysen vidareutvecklas till stöd för dem som utarbetar undervisningsmaterial. År 2020 blir de öppna lärresurserna också tillgängliga för användning via Finna.fi. Behoven av vidareutveckling utvärderas kontinuerligt utgående från responsen på och användningen av tjänsten.

Kräver tjänsten inloggning?

Alla kan använda och söka bland lärresurserna utan att logga in.

För att kunna spara material och publicera kommentarer måste man vara inloggad. Inloggningsmöjligheterna är MPASSid och Haka samt Suomi.fi-inloggning.

Vad krävs av det undervisningsmaterial som sparas i Biblioteket för öppna lärresurser?

Undervisningsmaterial som sparas i tjänsten ska ha en öppen licens. I tjänsten används Creative Commons-licenser. Information om dessa licenser hittar du här. samt i den här listan på vanliga frågor. Licensen anges i lärresursens metadata, men man rekommenderas även att anteckna den i själva lärresursen.

För varje lärresurs som sparas i tjänsten ska man också fylla i metadata. Dessa gör det lättare att hitta och utvärdera lärresursen. Resursens metadata beskriver bland annat vem som har utarbetat materialet och hur det förhåller sig till läroplanerna. Också materialets tillgänglighet ska gärna beaktas. Mer information om tillgänglighet till example i Saavutettavasti-websidan (på finska) eller på dessa sidan.

Vad är Creative Commons-licenser?

Creative Commons-licenserna berättar hurdana användningsrättigheter du ger andra: Får de skapa egna undervisningsmaterial utgående från ditt material? Får de använda ditt undervisningsmaterial i sina egna material? Får ditt material uppdateras, översättas till andra språk eller föras över till punktskrift? Får ditt undervisningsmaterial användas i kommersiell utbildning?

Biblioteket för öppna lärresurser rekommenderar någondera av licenserna Creative Commons ”Erkännande 4.0” eller Creative Commons ”Erkännande-DelaLika”. Bägge säkerställer att du nämns som upphovsman till materialet och att andra fritt kan använda det inom ramen för sina inlärnings-, undervisnings- och utbildningsbehov. De tillåter också att andra gör egna ändringar i materialen. Detta tryggar aktualitet och kontinuitet för dina undervisningsmaterial också efter att du inte själv håller det uppdaterat. Creative Commons ”Erkännande-DelaLika” säkerställer dessutom att alla redigeringar och omarbetningar som görs i ditt material delas med samma öppna licens.

Creative Commons licensvillkor ”IngaBearbetningar” rekommenderas inte för öppna lärresurser. Licensen förbjuder alla typer av uppdateringar och härledda material. Undervisningsmaterialet kan till exempel inte heller översättas eller föras över till punktskrift. Vi ber också att man överväger saken noggrant innan man använder Creative Commons ”Ickekommersiell”, eftersom den förbjuder användning av materialet exmpelvis i läroanstalters avgiftsbelagda kurser och utbildningar. Mer information (på finska) på Creative commons -sidorna.

Om flera upphovsmän eller ägare finns till undervisningsmaterialet, ska den öppna licensen avtalas mellan alla parter. Detta sker exempelvis med följande mallavtal (på finska).

Observera också att om du använt andras bilder eller material i ditt eget undervisningsmaterial, ska också dessa ha öppen licens eller så ska du ha rätt att använda dem i ditt öppet licensierade undervisningsmaterial. Det finns också undervisningsmaterial om upphovsrätt och öppen licensiering för lärare, ”Upphovsrätten i undervisningen”.



För skapare av undervisningsmaterial

Vad ska jag beakta när jag börjar skapa undervisningsmaterial? Ställer Biblioteket för öppna lärresurser särskilda krav på materialen?

Det enda att tänka på när det gäller Biblioteket för öppna lärresurser är att du i det verktyg du använder ska kunna ladda upp/spara en fil av ditt verk på din dator, och att du har rätt att licensera ditt undervisningsmaterial öppet. Du hittar mer information om öppna licenser på den här sidan under rubriken Vad är Creative Commons-licenser?

Om fillagring inte är aktuell kan man också länka materialet. Försäkra dig i så fall om att materialet är öppet tillgängligt utan inloggning eller andra begränsningar såväl nu som senare på den plattform där det skapats.

Det lönar sig att gå igenom Utbildningsstyrelsens kvalitetskriterier för digitala läromaterial och fundera på vad man själv vill ha ut av dem.

Också projektet eAMK:s kvalitetskriterier är användbara till tillämpliga delar.

I ett eget avsnitt på den här sidan finns det tips om hur man beaktar tillgängligheten.

Vilka material kan lagras i tjänsten?

Du kan lagra vilka som helst undervisningsmaterial med en öppen CC-licens i tjänsten, varifrån de sedan kan laddas ner.

Materialen kan också användas direkt i tjänsten. Inte riktigt alla resurser kan användas via tjänsten, men vi försöker inkludera de vanligaste formaten för undervisningsmaterial. Till dessa hör olika format för videor, poddar och andra ljudinspelningar, texter, grafik, uppgifter och presentationer samt olika webbsideformat, bland annat avi, mp4, mp3, pdf, docx, doc, odt, rtf, txt, markdown, h5p, ppt, pptx, odp, opt, html.

Finns inte det format du tänkt använda på listan eller är din fil exekverbar (exe)? Du behöver inte oroa dig, listan innehåller bara exempel. Om du vill kan du kontakta oss och försäkra dig om huruvida ditt valda format stöds. Vi vill gärna veta vilka typer av undervisningsmaterial som skapas just nu!

Är det bättre att lagra materialet i tjänsten eller länka till det?

Material som lagras i Biblioteket för öppna lärresurser blir kvar där utan att man efter att ens projekt upphört behöver göra något för att de ska finnas tillgängliga eller förbli öppna. De lagrade materialen kan också laddas ner från tjänsten, vilket betyder att slutanvändarna kan utnyttja materialen mer mångsidigt genom att exempelvis föra över dem till den lärplattform de använder. Om man vill att materialet ska kunna användas av andra samtidigt som det administrativa arbetet blir så litet som möjligt, lämpar sig lagring bättre.

Länkning fungerar om administrationen av resursen kan garanteras. Detta är också det lämpligaste sättet om undervisningsmaterialet finns på en plattform varifrån det inte kan flyttas (så att du till exempel inte kan spara det på din egen dator). I det här fallet ska man se till att materialet är öppet tillgängligt för alla utan inloggning.

Hur läggs material till?

Att lägga till resurser i tjänsten är enkelt: du loggar in, laddar upp filen och besvarar några frågor, så att andra enkelt och snabbt kan avgöra hurdant ditt material är och för vem det är avsett. Vi kommer att göra en video med noggrannare instruktioner i oktober 2019. Dessutom ger gränssnittet instruktioner i problemsituationer. Från och med höst 2019 kan man föra in resurser i tjänsten. 

Kan jag skapa material i Biblioteket för öppna lärresurser/hur ska jag skapa material?

Man kan inte skapa själva materialen i Biblioteket för öppna lärresurser utan enbart lagra eller länka material som skapats någon annanstans.

Det finns många lämpliga verktyg för att skapa undervisningsmaterial. Välj det verktyg som är mest pedagogiskt för materialet i fråga och som i övrigt motsvarar behoven (kompetens, resurser osv.) Exempelvis erbjuder olika kontorspaket, videoinspelningsprogram och webbeditorer många typer av lösningar. Det finns också tjänster som är specialiserade på undervisningsmaterial, till exempel GeoGebra för matematik. När man väljer verktyg bör man beakta att materialen ska kunna användas i andra sammanhang, det vill säga att de ska kunna sparas på din egen dator och delas med andra. Detta säkerställer att ditt material kan utnyttjas också om inte den plattform du använt längre finns.

Jag skapade material på plattformen X. Hur kan jag ladda ned det från plattformen så att jag kan lagra det i Biblioteket för öppna lärresurser?

Plattformen måste stödja filnedladdning för att det ska gå. Exempelvis finns det i många olika program vanligtvis alternativ för att ladda ned en kopia av filen i fil- eller inställningsmenyn och i molntjänster en särskild knapp för att spara en kopia. När du laddat ned filen till din dator kan du sedan lagra den i tjänsten för öppna lärresurser.

Exempel:

H5P kräver att en administratör aktiverat nedladdning. Nedladdningsknappen finns vanligtvis nere till vänster i en h5p-upgift (Reuse eller Download). Om du inte hittar den kan du kontakta plattformens administratör. Mer information om H5P på H5P-sidan . Efter att du laddat ned filen kan du lagra och använda den i Biblioteket för öppna lärresurser.

Google Classroom och klassrum (class) som skapats i Classcraft kan inte laddas ner som sådana från tjänsten. Däremot kan material som lagrats där, exempelvis dokument, tabeller och presentationer (Docs, Sheets, Slides, filer du laddat upp) laddas ner via menyalternativet File och Download as. Class och Classcraft-kurserna kan, liksom även Google forms-uppgifter, länkas i Biblioteket för öppna lärresurser, förutsatt att materialen är öppet tillgängliga för alla.

Kurser som skapats i sådana lärplattformar som Moodle eller Itslearning kan föras in i tjänsten på flera olika sätt. Om lärplattformen medger nedladdning av kursfilen, kan den sedan lagras i Biblioteket för öppna lärresurser. Den kan ändå inte användas där utan man kan bara ladda ner kursfilen från tjänsten. Alternativet är att lägga in undervisningsmaterialen från lärplattformen (t.ex. uppgifter, presentationer och instruktionsmaterial) i egna filer i Biblioteket för öppna lärresurser. I så fall kan materialen användas i tjänsten och det är enklare att föra över dem till andra lärplattformar. Om en kurs i en lärplattform är långvarigt öppen för alla utan inloggning, kan man också länka kursen i Biblioteket för öppna lärresurser. Det alternativ som rekommenderas är att man lägger in undervisningsmaterialen i egna filer. I Biblioteket för öppna lärresurser kan det finnas flera filer i en enskild lärresurs.

I tjänsterna Blogger och Wordpress kan sidor säkerhetskopieras i xml via Settings. Vi utreder för närvarande xml-konvertering, men i dagsläget stöds inte formatet. För tjänsten Wordpress finns också ett insticksprogram som gör det möjligt att ladda ned sidan i html. Html:n (och de filer som ingår i den) kan sparas som zip-fil och användas som en webbplats i Biblioteket för öppna lärresurser. Såväl Blogger- som Wordpress-sidor kan länkas i Biblioteket för öppna lärresurser, förutsatt att de är öppet tillgängliga för alla.

Om plattformen inte stöder nedladdning/lagring men detta annars vore det bästa alternativet för materialet, kan materialet även länkas i tjänsten. I så fall ska du se till att undervisningsmaterialet kan användas utan inloggning eller andra begränsningar.

Hur kan jag beakta tillgängligheten i undervisningsmaterialet?

Att beakta tillgängligheten betyder att undervisningsmaterialet blir så användarvänligt som möjligt för alla. När du lagrar undervisningsmaterial i Biblioteket för öppna lärresurser ansvarar du själv för att tillgängligheten beaktats. Tillgängligheten kan förbättras genom att olika användargrupper beaktas när materialet utarbetas. Exempelvis är det bra att lägga till undertexter till videor så att också studenter och lärare som inte hör kan ta del av innehållet. Biblioteket för öppna lärresurser stöder infogande av undertexterna som txt-fil. På så sätt kan du lägga till textning på flera språk eller ge användarna möjlighet till detta. Det finns särskilda hjälpprogram för att säkerställa tillgängligheten i olika program och format. Mer information om det här finns exempelvis på webbplatsen Esteetöntä opiskelua (tillgängliga studier)(på finska).

När du utarbetar undervisningsmaterial är det bra att beakta följande:

att du strukturerar texten bland annat genom att formatera rubriker med rubrikformat, placera det viktigaste först och skriva korta stycken och listor,

att du skapar textversioner av videor, diagram och bilder

att du erbjuder innehållet i olika format, exempelvis såväl text som infografer.

Mer information finns till exempel i snabbguiden för innehållsproducenter i Förbundet Utvecklingshämnings tjänst Papunet (på finska).

I Biblioteket för öppna lärresurser kan du i beskrivningen också lägga till information om hur tillgängligheten har beaktats i materialet. Det underlättar för användarna att hitta material som passar dem. Det finns mera information om metadata i tjänstens öppna wiki (på finska).

För organisationer

Jag eller min organisation har flera tiotals öppna lärresurser. Hur kan vi föra in dem i Biblioteket för öppna lärresurser?

Undervisningsmaterials metadata kan föras in i Biblioteket för öppna lärresurser i större mängder på två olika sätt. Det första är höstning (harvesting). För höstning behöver din organisation ha eller skaffa en ”oai phm”-proviantör/protokoll. Dessutom måste tjänstens metadatamodell vara kompatibel med den modell som Biblioteket för öppna lärresurser använder. Vi hjälper gärna din organisation att göra metadatamodellerna kompatibla, men som regel måste vissa uppgifter som markerats som obligatoriska i vår metadatamodell finnas i någon form i tjänsten. Mer information om metadatamodellen finns här.

Om höstning inte är en möjlighet är alternativet att föra in undervisningsmaterialens metadata i en excel-mall. Uppgifterna fylls i eller kopieras till Excel så att varje rad innehåller uppgifterna för ett material. Åtminstone de obligatoriska metadata ska fyllas i för varje undervisningsmaterial. Särskilt om undervisningsmaterialen har gemensamma nämnare sparar Excel-metoden tid, exempelvis om en stor del av materialen riktar sig till samma målgrupp och utbildningsstadium. I så fall kan den överlappande informationen kopieras in på varje rad och inmatningen tar inte så lång tid.

Lärresurserna kan också matas in via inmatningsgränssnittet. Detta är särskilt praktiskt om det inte handlar om flera tiotals resurser.

Alla undervisningsmaterial som visas i tjänsten för öppna lärresurser ska ha en öppen Creative Commons-licens.

Om du eller din organisation är intresserade av dessa alternativ, kontakta aoe@oph.fi så vi kan avtala om samarbete.

Hurdana undervisningsmaterial kan föras in Biblioteket för öppna lärresurser?

Biblioteket för öppna lärresurser är avsedd för öppna undervisningsmaterial som producerats med offentliga medel. För att en resurs ska kunna föras in i tjänsten ska a) materialet ha en Creative Commons-licens, b) materialet ha producerats med eller ha fått offentlig finansiering, c) den som gör det ha rätt att föra in materialet, informationen i det och anknytande personuppgifter i Biblioteket för öppna lärresurser samt d) organisationen samtycka till tjänstens dataskyddsbeskrivning och användarvillkor. Om du eller din organisation är intresserad, kontakta aoe@oph.fi så vi kan avtala om samarbete.

Hur ser metadatamodellen för Biblioteket för öppna lärresurser ut?

Biblioteket för öppna lärresurser använder en internationellt kompatibel, LRMI-baserad metadatamodell som är avsedd att göra det lättare att hitta högklassiga lärresurser. Under projektets gång utformades metadatamodellen tillsammans med intressentgrupperna för de behov som finns på det finländska utbildningsfältet. Metadatamodellen vidareutvecklas och den nyaste dokumentationen om metadatamodellen finns på den här wikisidan. Metadatamodellen och dess terminologier är öppet tillgängliga.





  • No labels